30 dkg liszt 1 csomag sütőpor 15 dkg mazsola 10 dkg vaj 20 dkg cukor 1 csipet só 1 csomag vaniliás cukor 4 tojás 25 dkg túró 1,25 dl tej
A sütőt 190 C-ra előmelegítjük, a muffinformákat kivajazzuk/olajozzuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a mazsolával. A vajat a cukorral, a sóval és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd egyesével belekeverjük a tojásokat, majd a túrót és a tejet, és habosra keverjük. A masszához hozzáadjuk /kis adagokban/ a lisztes keveréket. A tésztát a formákba töltjük, kb 25 perc alatt készre sütjük.
2 hámozott banánt pürésítünk és elkeverjük asóval, az élesztővel, 1 dl juharsziruppal. Hozzákeverjük a lisztet és 0,8 dl vizet és tésztává gyúrjuk, majd 30 percet kelesztjük. A muffinformát kikenjük vékonyan. A diót durvára aprítjuk, 2 banánt 12 egyforma darabra vágunk, citromlével meglocsoljuk és letakarjuk. A tésztát átgyúrjuk, beletesszük a diót, majd 12 darabra osztjuk, és minden darabot kicsit kilapítunk, 1 banándarabot teszünk a közepükre és jól beborítjuk a tésztával. A tésztaszéleket összenyomjuk és a tésztagombócokat a muffinforma mélyedéseibe tesszük, majd újabb 30 percig kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a muffinokat konyhai ollóval kb 1 cm mélyen bevágjuk, meglocsoljuk az 1 dl juharsziruppal. 20-25 percig sütjük.
Latsia: -nem olyan bonyolult, mint elsőre látszik -5 g élesztőt használtam hozzá - nem hagyományos, hanem kenyérízű muffin
Attól kenyér muffin, hogy élesztős a tésztája, keleszteni kell és a kész muffin inkább hasonlít a kenyér tésztára, mint a hagyományos muffinra. Nekem ízlett, a férjemnek nem, igaz ő nem tudta, hogy "kenyárszerű" lesz, a hagyományos muffinra készült...
köszike, úgyis jön a hétvége, sztem mogyoróból nyomatom. Neked is, Zitka (egyébként te garázdálkodtál a konyha listán is vagy az egy másik Z?) - ijeneket nem iszunk, úgyhogy magamtól soha eszembe nem jutott volna...
A szilikonos muffintepsik (6 v 12) akcióban és általában mennyibe szoktak jönni? (próbálok boltolni...)
Szió! Át tudnál kukkantani a sógornőddel együtt a kuglóf topicba? Írtam néhány infot a formában kapcsolatban. http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9122018&la=49240064
Igen, snassz alap, 2 bögre liszt, 1 bögre tej, 1/2 bögre olaj, 1 tojás, 1/2 bögre kristálycukor (barnával még jobb), 2 tk sütőpor, az apróra vagdalt grillázs, meg csokidarabok. (Ma csoki helyett kakaópor.) És diós grillázzsal jobban ízlik, mint mandulással, viszont legközelebb valszeg megpirítom picit a diót külön.
Jövő héten meg duplacsokisat fogok sütni, az alaptésztához csokidarabok, kakaó, csili, és a formába töltött tésztába még 1-1 kocka csokit fogok nyomni.
Egyébként a Margit körút elején lévő Vasedényben láttam ma elég sokféle sütőformát, kis karikásat, muflisakat, gyümölcstortásat... (Siettem, nem böngésztem végig.) ribizli
A grillázsos mufli rekonstruálva is jó, azaz másodszor is sikerült. :) Mondjuk a grillázsolással vacakoltam sokat, mert egy tányérra öntöttem ki, ahonnan nem akarózott feljönnie, így elég hosszan kellett trükköznöm (vízfürdő pl. nem nyerő). De aztán nyertem, és viszonylag nagy darabokra vágdostam szépen késsel (bizonyos szempontból egyszerűbb volt, mint sodrófával püfölni, vagy csak nem voltam ideges? :))), és ment a lisztbe. Durvára darabolt Szerencsi Szerecsen is ment bele nem sajnálva. :) Viszont tutira kell papír a formákba, mert ugye a cukor megolvad, és ahol kilógott fent, ott még visszafolyni is hajlamos volt a luk aljára, így alapos áztatást igényel a forma mosogatás előtt. De hatalmas sikere volt, hát megér ennyi utómunkát! ribizli
Jut eszembe, ezt a ,,helytakarékost" láttam a párkányi Simon-Júda vásárban is, de ÉletemPárja odafelé elráncigált onnan, visszafelé körnél meg már összepakolt az árus :((( Szóval elképzelhető, hogy helyenként Szlovákiában is lehet kapni.
Én is sütöttem már helytakarékosan, de sima filléres alufólia formában. mindenesetre ha Pécsre megyek, előjegyzem magamnak ezt a boltot a múzeumok mellé... :-))))
mondtam, hogy pont a lényeget nem tették fel, hülyébbnél hülyébb esküvői kellékeket sorolnak oldalakon át, de háziasszonyrészleg valahogy csak a boltban van.
A "helytakarékos" az tkp. kosárkaforma, de szilikonból. Ma láttam ilyet először. A boltiak normál muffinméretűek, élénkkékek, és elég merevek, hogy megálljanak magukban is, csak egy tepsibe kell tenni, ne boruljanak le a rácsról.
Kerestem neked képeket, remélem, beszúrja, és nem kell kimásolgatni (upgrade-eltem az operám, és a html biztos nem működik, hátha a bbcode igen.)