Ehhez az "ismét engedélyezett teltházas" ügyhöz csak annyit tennék hozzá, hogy az utóbbi tornákon
arra lettem figyelmes, hogy bár eleinte a fél,- harmad,- vagy egyéb törtlétszámos házakkal rendezés esetében is az vált népszokássá, hogy az a szabály, hogy minden második ülés-sor üresen marad és
a nézőkkel feltöltött sorokban is, minden második ülés üresen marad, legfeljebb csak a tornák első -
egy-néhány versenynapján látszott úgy, hogy azt be is tartják a nézők. Utána fokról - fokra, napról -
napra, a felsőbb réggiókban (10. sortól felfelé) helyet foglalók szépen "leszivárogtak" az első 8 - 10 üléssorba, azt így teljesen feltöltve. A maszkviselés előírását többé - kevésbé betartották, ám, ami
az előbbiekben említetteket illeti, hát ..... Azért, az itt tapasztaltak alapján egészen nyugodt szívvel kijelenthető, hogy általában véve, a japán emberek (a nép) híre szerint komolyabb önfegyelme, ön-mérséklete, legalábbis e tekintetben csupán csak illúzió. A mi itthoni, ebbéli állapotainkról eleddig
sem - igen voltak kétségeim, de - legalábbis a japánok esetében - azért még voltak kósza illúzióim.
hosszú idő után a Nagoya basho lesz az első olyan torna, ahol nem lesz nézőszám korlátozás, így akár telt házzal (7448 néző) is mehet az esemény, minden valószínűséggel így is lesz.
arról nincs hír, hogy vajon a maszk viselése még mindig kötelező lesz-e és arról sincs hír, hogy a szurkolást (értsd hangos buzdítást tetszésnyilvánítást) újra engedélyezik-e. ez utóbbi nekem egyébként nagyon hiányzik, félek tőle, hogy a két éve tartó tiltás miatt a nézők lassan leszoktak erről.
Értem. Akkor még mélyebbre zuhanhat vissza. Nem irigylem. Ha a Nagoya Basho-n kezdhet, úgy talán
a Kyushu-n kerülhet olyan helyzetbe, hogy 2023.. januárban esetleg már a Juryo-ban kezdhet és ott is számítani kell arra, hogy a legkedvezőbb esetben is talán májusra kerülhet vissza a Makuchi végére. Eszerint drágán fizetett a kilengéséért. 29 is éppen múlik, mire megkezdheti a visszakapaszkodást az
Ozeki - rangba. De ehhez minden tornán kiválóín kell teljesítenie - ráadásul. Köszönöm a választ.
Még volna egy kérdésem (áttételesen ez is a Natsu 2022. Banzuke-vel kapcsolatban).
Igaz az, hogy Asanoyama 5 - tornás büntetése, eltiltása ezzel, a Haru-n nem - részvétellel lejárt és most
lesz remélhetőleg utolsó alkalommal a Makushita osztályon belül visszaléptetve a Harun Ms2w rangban jegyzett 0-7 eredménye miatt. Tehát a Natsu Basho-n már indulhat (gondolom valahonnan a Makushita
Köszönöm ezt az információt. Mindenképpen érdekes és legfőként igen tanulságos. A magam részéről
ugyanis, a korábbi tapasztalatok alapján, szinte biztosra vettem, hogy a juryo 14. rangból Make koshi-
eredménnyel (még ha az "csak" 7 - 8 is, akkor is) ki lehet, sőt talán kell pottyanni. Most ez nem jött be.
Érdekességképpen én már fabrikáltam is a Natsu 2022.-re teljes Makuchi, Juryo és Makushita legelső 10.
helyre szóló kísérleti Banzuke-t és abban, a juryo-ban szinte biztosra vettem Chiyonoumi (10W / 5 - 10)
és Takakento (14E / 7 - 8) visszaesését a Makushita-ba. Cserébe az általad említett két Makushita 1E és
1W -beli, 4 - 3 kachi koshival feljutó mellett még helye lehetett volna a Juryo-ban Hokuseiho (5W / 5 - 2)
és - valamint talán még inkább Chiyonoumi (6E / 6 - 1) számára is. Az előzetes teljes Juryo és Makushita
1 - 10. Banzuke lista is ennek figyelembevételével készült. Így most - legalábbis az ezzel kapcsolatosan esedékes változtatásokat figyelembe véve - némileg át kellett dolgozni ezt az előzetes Banzuke listát.
végül az idő csak választ adott, a szövetség döntött és nyilvánosságra is hozta a juryo/makushita előléptetéseket lefokozásokat.
ezek szerint két makushitás rikishit léptettek elő sekitorivá, Chiyoarashi (ő 1 torna után tér vissza) és Tochimaru, aki először szerepel majd a juryoban és egy évtizedig tartott neki eljutni a fizetett rikishik közé. kíváncsi vagyok hogy meg tud-e ragadni.
az előléptetések szűkmarkúságának köszönhetően, csak két kieső van Hakuyozan (4-11) és Kotoyusho (4-11) így Churanoumi (5-10) és Takakento (7-8) megmenekült és nem kell "leadniuk" a tsukebitóikat. :-)
Egyik Haru - napi torna, (ha jól emlékszem) Juryo,- vagy talán Makushita - összefoglaló képaláírásában
volt olvasható, még a torna első valahanyadik napján, valami erre utaló szövegrész. Indok semmi se
volt, csak száraz értesítés - szerű valami. De az is könnyen lehet, hogy félreolvastam. Emellett úgy
látom, hogy amíg a két felső osztályban lényegében nem volt betegségre utaló okból visszalépés (el -
nem - indulás (Terunofuji időközi visszalépését kivéve és Ishiura, valamint Chiyonokuni visszatéréses
szünetét sem figyelembe véve), addig az alsó 4 osztályban mind összesen 44 (a Makushita-ban 10, Sandamme-ban 11, Jonidan-ban 20 és Jonokuchi-ban 3) eset található a táblázatban. Tekintve, hogy
ebben a 4 osztályban mind-összesen 550 (Makushita 120, Sandamme 202, Jonidan 200 és jonokuchi
28) Rukushi nevezett szerepelt a táblában, így a 44 beteg (8 %) nem is olyan vészesen nagy szám.
Teljesen bejött amit jósoltam... A szokásos Takayasu féle torna végi összeomlás. Erről a szokásáról egyszerűen nem tud lemondani. Pedig nem egy nyeretlen 2 évesről van szól, lassan veterán korba lép. Hát. Óriási csalódás. De legalább Wakatakakage nyert, aki szintén szimpatikus számomra.
Végezetül, ami a Haru 2022.-t illeti egy- két szó talán a Juryo-ról (mert az ugye a Makuchi előszobája).
Eszerint (mármint az én meglátásom szerint a Makuchi-ból most esélyesek a visszalépésre Chiyomaru
(ő is egy régi motoros), a jobb sorsra érdemes, ám most sérült Chiyonokuni, Akua és Kagayaki is, aki
így csupán, egy rövid életű villámlátogatásra tért csupán vissza a legfelső régióba.
Cserébe kaphatja a Makuchi, a Natsu Basho-ra, a visszatérő Taiho-unoka Oho-t, Azumaryu-t, esetleg a szükséges feltétel - lécet éppen-csak megugró Hidenoumi-t és az ezzel ellentétben nagyon is kiválóan teljesítő Midorifuji-t, aki - emlékeim szerint - 2021.-ben már járt itt egy rövidebb időre odafent.
Ezzel szemben Ryuden, bár vitte 13 - 2 -vel a Yusho-t, szerintem ez kevés lesz a mostani feljutáshoz, így
majd a Natsu alkalmával, egy sokkal jobb pozicióból futhat neki a Makuchi-visszatérő lécnek. A magam részéről reménylem, hogy a májusi alkalommal sikerrel jár, mert az ő igazi helye valóban ott van.
Akik még igazán jól teljesítettek, azok Mitoryu, Kitanowaka és Enho voltak. Enho eme teljesítményének
nagyon örültem, mert úgy látszik, hogy sikerült végre kimásznia a gödörből és így talán ő is elindulhat a Makuchi-ba visszavezető úton, mert vele, az ő fifikás sumo-jával mindenképpen érdekesebb - és főként látványosabb - lesz a Makuchi-beli világa.
Végezetül még, lenn egy kérdésem. Nem tudom, hogy jól értelmeztem - e egy nemrég olvasott hírt,
amely arról szólt, hogy a Haru - Makushita verseny eredményei nem kerülnek értékelésre a Juryo-ba felkerülés szempontjából. Nem tudom, hogy helyesen értelmeztem - e, így azt kérem a nálam sokkal beavatottabb szaktársaktól, hogy igazítsanak el e tekintetben, jól értelmeztem - r, amit olvastam, vagy
valamit alaposan "benéztem" ? Előre is köszönöm a segítséget.
Gondolom, hogy Fukushima - ban ma igazi örömünnep lesz. De félre a maflasággal. Nem véletlen
mutatta az összefoglaló külön - külön a két delikvens ábrázatát az összecsapást követően. Nagyon sokatmondó volt mind a kettő. Magam részéről, legszívesebben Takayasu-nak is odaítéltem volna
egy Császári Kupát (még az Abi - elleni meccse előtt, utána, így már sajnos nem)
Amúgy a záró napnak másik jó összecsapása is volt, így például a kritikus helyzetben lévő Hoshoryu
és Kotonowaka egymás elleni meccse, amikor Hoshoryu bebizonyította, hogy ilyen kétes helyzetben
is helyén van esze - szíve és képes ilyenkor is a technikai képességeit bátran kamatoztatni. Gratula.
Sanyaku - beli maradt (akárcsak, a zárónapon óriási szívvel hajtó Abi is képes volt így megtartani a
Hatsu-n elért eredményével kiküzdött rangját). Shodai a torna utolsó harmadára, végre megtanult
küzdeni. Értesíteni kéne a körzetileg illetékes buddhista - taoista lelkészt, hogy csoda történt. Bocs.)
Amilyen lapos és érdektelen eseményektől volt tarkított a Haru 2022. első 14 napja, annyira csattanós
volt épp a zárónap. Előbb mind a két jelölt elbukta a maga lehetőségét (Abi-val és Shodai-va szemben,)
majd a "play off" is valami fantasztikus volt. Az utolsó 5 másodpercben két ellenkező előjelű, majdnem-tragédia, illetve valódi tragédia játszódott le. Takayasu már (szerintem) teljes joggal hihette, hogy övé
a Yusho, mire a Sekiwake (csak az Isten a tudója), honnan - miből merített magának erőt-energiaát és
valami egészen elképesztő technikai fogással jött vissza a küzdelembe, meglepve ezzel Takayasu-t, aki (szerintem) magától annak puszta tudatából bénult le, hogy ellenfele honnan volt képes felállni. Óriási csattanó maradt a végére és ami itt történt, az mindkét delikvensnek teljes joggal válhat dicsőségére,
bár szerintem Takayasu teljes szívvel odaadta volna ezt a dicsőséget a Yusho-ért, amit egyébként nem
is annyira Wakatakakage ellen bukott el, hanem sokkal inkább Abi-val szemben. Ámde mindenképpen
nagyon szép és látványos csattanóval ért véget a Haru 2022. Köszönet érte !
Nekem speciel a tegnap-előtti, Shodai - Takakeisho meccs láttán jutott eszembe ez a minősítés. A mai, Takayasu ellen meccset követően - nem használtam volna ezt a kifejezést. Már csak amiatt sem, mert Takayasu-nak még szüksége lesz néhány ilyen ütős szereplésre, ahhoz hogy ismételten Ozeki-rangba kerülhessen. És épp emiatt most ez fel sem merülhetett. De a puding próbája az evés és még igaz az
is, hogy nyugtával dicsérjük a napot, vagyis, amikor mind a ketten Ozeki rangban lesznek és egyikük
- történetesen - ilyen kockázatos helyzetbe kerül, akkor válik el a máj az epétől.
"Ők (mármint Shodai és Takakeisho, meg természetesen a többiek sem a Makuchi-ban és a Juryo-ban)
nem tisztán "hobbi" sportolók !"
Sőt tovább megyek. Ők vérbeli profi sportemberek. Ellentétben az olyan atlétákkal, úszókkal (stb.), akik
a világ szeme elől rejtve, mondhatni, nem - láthatóan veszik fel a komoly összegű rajtpénzeket, reklám-pénzeket és ellentétben a nyilvános profi szerződéssel rendelkező sokakat (így golofzók, base ball-ozók,
rögby játékosok, kosárlabdázók, jégkorongosok, focisták, autóversenyzők, teniszezők, stb., ne soroljam
tovább) ők is a média jóvoltából, a világ kíváncsi szeme előtt jutnak hozzá, a poziciójukért, a versenyen mutatott szereplésülért a díjazásukat. Tehát nekik fokozottan kellene ügyelni, legalább a látszatra. Mert
nekik ebben is illene profiként viselkedniök, ez nem lehet kétséges. Még Japánban és a sumo - ban sem.
Takayasu ma eszméletlen okosan szumózott. Tudatosan ráépített Takakeisho igen rövid állóképességére. Ez a Takayasu most a korábbi, Ozeki promócióért küzdő trükkös arcát mutatta, de csak addig, míg Takakeisho végleg ki nem űzte magából minden erejét. Azután már szinte magától esett össze, nem nagyon kellett őt a föld felé terelgetni. Többek között ezért is érdemelné végre meg Takayasu ezt a yushot, másrészt, meg mert van már vagy 5 yun-yushoja szerencsétlennek, és eddig soha semmi nem jött össze neki e téren.
Meghátrálok az érveid előtt. Már megint a magam feje után mentem. Figyelembe kell vennem, hogy ők japánok, és időnként másféle
csavar szerint működik a gondolkodásuk. Viszont nagyon vékony a határ a tisztességes, és az igy vagy "japán értelmezés szerint" elfo-
gadhatónak tekintett "korrekt" magatartás között. Talán bizonyos "szolidaritás" mellőzése is méltánytalan náluk.
Ők nem tisztán "hobbi" sportolók! Hazai viszonyokra vetitve azt gondolom, hogy mindig, minden helyzetben győzni - vagy tisztességesen
vesziteni- kell. (Kivétel az olyan eset, amikor pl. az unokáimmal vagy a gyerekemmel , ... stb birkózom) Mindegy, akár igazam van, akár
nem, Takakeishonak kutya kötelessége lett volna mindent megtenni a győzelemért. Becsapta azokat, akik erősen hittek benne.
Bűnös mindkettő. Shodai szégyellheti magát, mert elfogadta a könnyű győzelmet, Takakeisho meg azért mert belement. Már csak akkor, ha valóban igy történt. Akkor becsaptak minket.
"Amúgy a mai meccs alapján a tegnapi Shodai-Takakesiho meccs valóban több mint gyanús.
Bár én azt gondolom, hogy ha igy volt, az NEM becsületes dolog !"
Valami lényeges - fontos körülményt tudnod - ismerned kell és egyáltalában nem szabad félreértened.
Azt a fogalmat - szakkifejezést, hogy "Ozeki - segély - egylet", korántsem én találtam ki (hogy is tettem
volna) amikor olyan nick szellemi terméke, aki már akkoriban "V" - jelű volt, ebben a topikban, amikor
én még talán csak "babakocsis" se lehettem volna. Amikor először volt szerencsém itt, nyomtatásban olvashatni ezt a szak - kifejezést, még talán javában az 1990 - es éveket tapostuk. És már akkoriban is létezett ez a fajta mentalitás-lehetőség, nem kis mértékben amiatt, mert abban a szisztémában éppen
akadt 3-4 kinevezett Ozeki és miután az Ozeki lét nem olyan biztonsággal üzemel, mint a Yokozuna-é,
ami el nem veszíthető - örökös (legfentebb, ha valami komoly mértékű istentelenséget követ el valaki,
úgy visszavonultatható), ám azért, jó néhány, címhez - ranghoz fűződő előjog tekintetében megéri a befektetett energiát, munkát elérni - megszerezni ezt a címet. Szóval ez elég indok lehet ahhoz, hogy
a megszerzett cím-rang megtartásához több/sokféle érdek fűződjön. És nyilván valahogy így-emiatt alakultak ki ilyen ferde szokás-formák, magatartás-formák ebben a speciális világban, amelynek ezt a
fajta megnyilvánulását véltem látni elsősorban egy valós bajba, lehet mondani kockázatos helyzetbe
került Ozeki rangú Rikishi, illetve hasonszőrű, kedvezőbb helyzetben lévő pályatársa által gyakorolt cselekvésben - magatartásban. Ez - részemről - egy teljesen személyes, mondhatni individuális meg-ítélés, minősítés eredménye, nem más és nem több.
A mai, 13. nap meccsei közül két igen tanulságos volt, a két utolsó, ami számomra abszolút mértékben
igazolni látszik mindazt, amit a Shodai - Takakeisho meccsen tapasztaltak alapján és nyomán írtam.
Eszerint vegyük először a sorrendben előbb következő Takayasu - Takakeisho meccset. A Shodai ellen a leg-elemibb ellenállást még csak meg sem kísérelő Takakeisho ma csodálatos módon, alaposan próbára
tette a szemmel láthatóan igen jó erőállapotban lévő Takayasut, akinek nem kis erőfeszítésébe került a
kis gömböc kiszorítása a dohyo-ról. Mondhatni igazi Ozeki sumo volt. Takayasu nagyon megérdemelte a győzelmet, mert óriási energiákat tudott mozgósítani. Ha Takakeisho a tegnapi napon csak töredéknyi
erőt - energiát mutatott volna Shodai ellen annak, amit ma produkált, akkor Shodai - mondhatni még-
csak fellépni sem lett volna képes vele szemben, tegnap a ringbe.
A záró meccs, a sluszpoén, a Shodai - Kotonowaka meccs volt. Mindkettejük számára nagyon fontos tét
volt. Shodai ha nyer, máris meglett volna neki a kachi koshi - ja és elvonul a feje felől a kado ban réme. Kotonowaka egy kiváló végeredmény esetén egy esetleges Sanyaku - ba fellépése lehetőségéért szállt
ringbe. Az összecsapás kimenetele egy pillanatig nem volt kétséges. A "kölyök" szinte kiűzte az Ozeki-t
a ringből. Kotonowaka tehát simán verte Shodai-t. Ehhez még - csak annyit, hogy korábban Kotonowaka
simán kapott ki Takakeisho-tól, aki - mondhatni - megalázóan kapott ki Shodai-tól. Szóval ???!!!
Ami még potenciálisan hátra van (14. nap) és hátra lehet (15. nap) :
Holnap : Shodai - Takayasu, Takakeisho - wakatakakage és végül Mitakeumi - Kotonbowaka.
És vajon, végül mi jöhet a zárónapon ?
Az esélyesek közül Takayasu nem meccselt még Abi-val, Takanosho-val, Daieisho-val és Ura-val, de a jól teljesítők közül még Ichnojo-val és kiribayama-val sem.
Wakatakakagenek holnapra Takakeisho, a zárónapra pedig, a méretesek közül csak Shodai maradhatna.
Mitakeumi-nak holnapra Kotonowaka, a záronapra, a méretesek közül jöhetne Shodai, vagy Takakeisho.
Őszintén szólva, igen meg lennék lepve, ha a tekintélyes sorsoló bizottság Shodai-val állítaná szembe.
De hogy záró napra, legalább, az egyik társ - Ozeki lenne méltó ellenfél hozzá abban bizonyos vagyok.
És végül Kotonowaka holnap Mitakeumi-val találkozik és a zárónapon még van esélye meccselni Abi-val,
Hoshoryu-val, Ura-val, Ichinojo-val, vagy Kiribayama-val.
Semmi gondom nincs azzal a ténnyel, hogy Nikishikigi egy kicsinység előbb fogott talajt, mint ellenfele, Chiyoshoma. A gond ott, az odavezető úton van, aminek még abban az értelemben sincs köze a sumo- birkózáshoz, hogy valami rémesen elegáns trükköt, fifikás megoldást láthattunk volna itt, a mongoltól. Ellenkezőleg. Amit itt bemutatott, az egy abszolút inkorrekt megoldás volt. Ennyi és nem több (nálam).
Takayasu és Wakatakakage :
Takayasu - szerintem - még most is statikus alkatú, mozgású és erre, a helyzeti energiára építő sumot produkál, ám most, ezen a tornán van türelme és jól alkalmazkodik a kínálkozó helyzethez. Kivéve azt
az egy helyzetet, amibe a szintén brillírozó Wakatakakage belevitte az egymás elleni meccsükön. Most
az lesz a hab a tortán, hogy holnap Shodai jön szembe és mindkettejük számára -- a saját szempontjuk figyelembe vételével - szinte élet-halál kérdése, az összecsapás kimenetele. Miután én, egy nagyon xar
alak vagyok, minden idegszálammal annak drukkolok, hogy holnap Takayasu nyerjen és Wakatakakage
is hozza a maga meccsét (Takakeisho ellen). Ebben az esetben a döntés valóban az utolsó napra marad,
de Takayasu ekkor is pozició-előnyben lesz egy gól- különbséggel. De még így is összejöhet egy play off.
A többiek a Sanyaku-ban, illetve az odavezető úton :
Most már tán el lehet kezdeni azon is filózni, hogy mi történhet a Makuchi tetején a Haru-tól a Natsu-ig
vezető úton ? Szerintem esélyes, hogy Shodai-nak Sekiwake rangban kell ezúttal küzdenie és össze kell gyűjtenie minimum 10 győzelmet, hogy ne kelljen ütősebben és legfőképp hosszabb úton megpróbálni
vissza-kapaszkodnia a most elvesztegetett poziciójába. Ez - ha lehet - még nehezebb és kíméletlenebb
feladat lesz számára, mint a mostani tornán a "kado ban Ozeki" büszke cím ellen vívott, igazán görcsös küzdelem. Wakatakakage számára, ha most összejönne egy akár 12 - 3 "kachi koshi"-eredmény, úgy a
Natsu-n ezt megismételve pályázhatna az Ozeki promócióra. Gondolom, hogy Fukushimában osztatlan
örömöt keltene, mert a három testvér közül a legfiatalabb így egy nagyon komoly magaskatra kerülne
fel és ráadásul teljesen megérdemelten. Ő valóban abszolút Chiyonofuji, szálkásított kivitelben, amire
azért manapság igen nagy kereslet lenne. Abi és Hoshoryu, mindkettő a maguk jelenlegi pozíciójában
szinte pengeélen táncolnak a kachi koshi megszerzéséért. Mind a kettőjüknek nagyon drukkolok, hogy megtarthassák a Sanyaku-beli státusukat, mert a jelen Makuchi-nak ez - szerintem - alapvető érdeke .Takanosho teljes joggal pottyanhat vissza és ráadásul nem is kevés hellyel a Maegashira - csoportba.
Ezen a tornán rendkívül indiszponált volt, nem érdemel jobbat. Akiknek most mindenképp helyet kell csinálni a Sanyaku-ban, az Takayasu (szerintem Sekiwake rangba kerül) és Kotonoaka, aki ugyancsak
teljes joggal megérdemelne legalább egy Komusubi - poziciót. Azon se csodálkoznék, ha Ichinojo és Kiribayama is felléphetne a Sanyakunak legalább az alsó polcára. A Maegashira csoport élén a többiek
legjobb esetben is csak közepesen, néhányan azonban (mint például a legfeltűnőbben Ura és Meisei)
viszont kifejezetten pocsékul szerepeltek. Akig tudom elképzelni, hogy ilyen erednénnyel legkevesebb
7 - 8 hellyel kéne most visszapottyanniok - teljes joggal.
A kuryo-ból a Makuchi-ba vezető út :
Egyetlen dolog izgatott elég sokáig (illetve addig, amig éppen Enho "el nem kapta" a Makuchiba vissza-térni szándékozó Ryuden-t. Innen már szinte nyilvánvaló volt, hogy ez még az egykor Komusubi rangot
elért versenyző számára sem fog ez sikerülni, egy lépésben. Mindazonáltal esélyes a Juryo Yusho-ra.
Jöjjön egy afféle epikus/szentimentális elemzés a két leader-ről. Ezen a tornán Wakatakakage egyszerűen brillírozik. Olyannak tűnik számomra, mint az ifjú Chiyonofuji. Mármint ezt úgy értem, nem egy túl nagydarab birkózó, de cserébe tökéletesen ura a testének, feltérképezte a saját képességeit, korlátait, és ebből kihozza a maximumot. Tartok tőle, hogy ez nem jelenti azt, hogy mostantól minden tornán így fog szerepelni, de jelenleg nem igazán van ellenszer ellene. Főleg fejben tűnik nagyon stabilnak, piszkosul jók a reflexei, a gyorsasága, a helyzetfelismerő-képessége, a súlypontja. Takayasu pedig hihetetlenül okosan játszik. Emlékszem, Takayasu korábban szeretett nagy vehemenciával rárontani ellenfeleire, de most inkább kivárós szumót játszik, és ebben nincs hozzá fogható. Takarafuji, akinek hasonló a harcmodora, de neki nem megy most. Tehát, nem a fergeteges dominancia látszik a meccseiből, hanem, hogy türelmesen terelgeti a szálakat (a lábát szoktam nézi, mennyire sűrűn helyezgeti, hogy optimális helyen legyen a súlypontja), és mikor úgy érzi, eljött a győztes pillanat, azt kihasználja, és mindeközben nem felejt el védekezni sem. Ez nagyon jól körvonalazódott a Hoshoryu elleni meccsén is. Még abban a bizonyos győztes pillanatban is észnél volt, nem dőlt be Hoshoryu végső trükkjének. Tehát, mindketten nagyon taktikusak, de talán Wakatakakage a tökéletesen irányított test, és küzdőszellem, Takayasu pedig logika + erő. Legalábbis, mikor a legjobbjukat hozzák. Most éppen jó tornájuk van. Kíváncsi vagyok, melyikük nyer majd. Ha esetleg ketten maradnak a végére, és lesz egy play off köztük, ergo, jön a visszavágó, Takayasu már egy vereségnyivel több tapasztalattal fog szembenézni legyőzőjével. És gondolom sokat elemezte a vereségét, így nem lehet leírni másodjára.
Habár a mai (12. napi) küzdelmekből több is akadt, ami igen érdekesnek ígérkezett és az összefoglaló tanúsága szerint végül az is volt, elsősorban az "idő előtti" Ozeki összecsapás volt az, amire leginkább kíváncsi voltam, az piszkálta a csőrömet, a fantáziámat, hogy bejön - e az, amit tegnap, itt jósolgattam,
avagy talán mégis győz Takakeisho-ban a harci szellem és egy tisztességesnek mondható küzdelmet produkálnak. Nos nem kellett csalódni. Egyértelműen azt láttam, hogy hibátlanul működött az "Ozeki -
segély - egylet, vagyis egy kamu tachiai-t követően Takakeisho szép-engedelmesen és szabályszerűen lehátrált Shodai elől a ringből. A leg-komikusabb az egészben az volt, hogy a műértő japán közönség a
látványt zajos tapssal fogadta és a győztes a végén szépszámú borítékocskát vihetett ki az öltöző felé haladtában úgy, hogy közben még egyetlen arc(mimikai)-izma sem rezdült a felfokozott érzelmektől.
A másik - számomra említésre méltó - eseményt ismét csak az itt és ezen a tornán korábbiakban már
megdicsért Chiyoshoma produkálta, az aktuális rangsorban vagy jó nyolc helyezéssel mögötte sorolt,
a Juryo-ból frissen felkerült Nishikigi-vel szemben. A mongol birkózónak ismételten sikerült a tachiai-t követően egy pompás, félfordulatos, hibátlan "beugrós libelle" - t produkálnia, ami egy műkorcsolya -- bajnokság férfi egyes versenyszámában értékes segédpontokat jelenthet a gyakorlat értékelésekor,
ám, a Nagy Haru Basho Torna legfelső Makuchi Osztályában számomra - nem több, mint egy cirkuszi
bohózat. A végén, amikor az összefoglalóban megjelent a kis szerzetesi tonzúrás fej a kép alján már-
már azt hittem, hogy a bírók talán a velem érzett jogos felháborodás - keltette indulatukban kitiltják
a mongolt a ringnek még-csak közeléből is, de csalódnom kellett. Kihozták Chiyoshomát győztesnek.
Azért, ezenfelül akadtak érdekes, szép meccsek, dolgok is, mint például Hoshoryu és Wakatakakage győzelme és ráadásul az agg Tamawashi is becsülettel helytállt Daieisho-val szemben és jó volt látni a sérüléséből visszatért Chiyonokuni nagyon impulzív, mindent bedobó győzelmét is. Ám a fenti két első bekezdésben foglaltakat nemigen sikerült feledtetni. Pedig jó lett volna. Ez marad talán majd holnapra.