E mellé még igen érdekes lenne, h ezek közül hányan afrikai származásúak, és mennyi a fehér ember. Gondolom a két szerb az, és nagyjából ennyi. Esetleg még az ausztrál.
És itt természetesen arra kívánok utalni, hogy a képzési rendszer majdnem mind1, mert a kiemelkedő választási szempont úgyis a fizikai adottságok.
A 2022-es drafton (ahol ugye egy olasz volt az 1/1-es) 4 kanadai és 3 francia lett kiválasztva.
Az idei drafton ugyanez: 2 kanadai és 4 francia.
A 2022-es és a 2023-as drafton egyetlen spanyol játékos sem kelt el."
2024-es draft, : 5 francia, 1 kanadai és 1 spanyol játékos kelt el, az egyetlen spanyol 36. hely, miközben 4 francia is első körös volt, közte az első két hely is.
Nagyon érdekes, hogy a francia talentek mennyire átvették a helyet a spanyoloktól.
Azt nem tudom, h az-e, de rossznak nem mondható. Spanyol csapatot nem kaptunk, ez már nem kevés. Az tény, h csak a nevek alapján lehet keresnivalónk, de ez még nem jelent semmit. PL esetleges körbeverések eseten lehet jól is meg nagyon szarul is járni. Meg a Rytast sem becsülném le, akik egy euroligás csapattal szemben nyertek bajnokságot éppen.
Egyébként néztem élőben a sorsolást, hát, olyan kis szerény izéke volt. Egy kisebb teremben kb 70 vendég, online ~3500 néző. A műsorvezető egy általam sajnos nem ismert kosaras nő volt (de ez mondjuk az én tudatlanságomat mutatja inkább). Az elején átadták az egy millió eurós csekket az Unicaja elnökének, mint az előző kiírás győztesének. Pár kedves szó, kis összefoglaló, aztán a két meghívott sztár, Hruban és Cabezas mondott egy-két dolgot. Cabezas spanyolul.... amit a csaj fordított le utána nekünk. Aztán bejött Dejan Lekic és erős szerb akcentussal megkezdték a sorsolást, a selejtezővel együtt. 58 perc alatt lement az egész pikpakk. És végig azon izgultam Dejannal együtt, hogy vajon a "kompjúter" jól van-e beprogramozva, és tudja-e kezelni a azonos orsszágokból érkező csapatok irányított sorsolását. Tudta szerencsére.
Egyébként a félreértések elkerülése végett, egy menetrend sorsolásnak nem is kell többről szólnia, több órás gála meg csillivilli DJ műsor baromira nem hiányzott, csak furcsa egy FIFA-UEFA rendezvény után, hogy a helyszínen a stábbal együtt nincs 100 ember, online meg kevesebben nézik, mint az M1-en a híradót éjfél után.
Vincent áll jelen pillanatban a legközelebb ahhoz, hogy Dávid Kornél óta az első magyar legyen, aki az NBA-ben játszhat. Sikeres szezont futott a Los Angeles Lakers G-ligás "fiókcsapatánál", a South Bay Lakers-nél. Sokszor sokat nyilatkozott már erről a szezonról, de most először a ti kérdéseitekre válaszolt! És rengeteg kérdést küldtetek, amit ezúton is köszönünk szépen!
Vincent előtt pedig a menedzserével, Szabó Leventével (LVG) beszélgettem a technikai kérdésekről, mint például a kijutás részletei, miért pont a South Bay és jöttek-e ajánlatok akár magyar, akár top-európai csapatoktól.
Házigazda: Magyar Dávid
Vendég: Valerio-Bodon Vincent, Szabó Levente
Ne felejts el feliratkozni a podcastre abban az appban, amelyikben épp hallgatod! Elérhető Spotify-on, Apple Podcasts-en vagy bárhol, ahol podcastet hallgatsz, sőt, most már Youtube-on is!
"A hivatalos oldalukon még mindig azt írják, hogy a Bl-ben szerzett országpontok határozzák meg, hogy melyik országból hány csapat kaphat indulási jogot. (Aztán ezt követően a klubpontok pedig a sorsolási kalapoknál számítanak.)"
Azt írtad, hogy a sorsolásnál van szerepe a klubrangsornak, holott már a BL indulásnál is figyelembe veszik, erre reagáltam. Elvileg legalábbis. A szubjektív szempontot én is írtam, úgyhogy ebben egyetértünk, elég nagy mozgásteret hagy magának ezzel a rendszerrel a FIBA és nem feltétlenül találsz logikát a mezőny összeállításában. Azt viszont nem naiv dolog feltételezni, hogy egy évrő-évre erősödő mezőnynél elég, ha még néhány ABA ligás csapat úgy gondolja, hogy megéri nekik indulni az FMP és Igokea mellett, aztán a magyar bajnok nézegethet, hogy selejtezőben találja magát, ahonnan esélytelen bekerülnie. És hogy mennyire nem átlátható a szisztéma, beugrott Konakov májusi nyilatkozata, amiben még arra utalt talán, hogy a Szolnok selejtezőt hátszhat majd.
A klub rangsor egyébként hivatalos, fent van a BCL honlapján:
Erre reagálva én személy szerint tegnap a cseh Nymburkon lepődtem meg, hogy selejtezniük kell. Nem is olyan rég főtáblások voltak, akkoriban szívesen láttam volna a csoportunkban őket.. Idén is megnyerték a bajnokságot.
Igen, a szabályozásban még mindig ez van (írtam is...).
De nézd meg a rangsort és vesd össze a tényleges indulókkal! Én megtettem. Abban látsz hibát?
Nézd vissza ugyanezeket tavalyra, tavaly előttre!
Ha megtalálod a logikát, akkor pedig megköszönöm, ha leírod. Tehát akkor most elsőre: miért indulhat két lengyel, ráadásul mindkettő főtáblán, ha csak egy román mehet vagy ha a két belgából egyiknek selejteznie kell?
(Egyébként a FIBA Europe Bl-mezőnyről szóló közleményében nem túl meglepő módon említés szintjén sem szerepel az országrangsor.)
Nyilván a jó szereplés sosem árt, de nagyon nem látszik, hogy az döntő faktor lenne.
Én úgy értelmezem, hogy nagyon is van szerepe a klubrangsornak, ami viszont a BL teljesítmény alapján készül:
The Organiser shall determine the number of clubs per country that are entitled to participate in the BCL. In principle, this decision will be based on the ranking of NFs and Clubs.
5. Ranking
5.1 The sporting results of the Clubs in BCL will be evaluated by the Organiser through a specially designed ranking system.
5.2 A Club ranking and a NF ranking will be established.
5.3 The rankings will be considered when determining
a) the number of places per NF in the BCL;
b) the allocation of Clubs to the Regular Season or the Qualification Rounds;
c) the seeding of Clubs in the Official Draws.
NF=nemzeti kosárszövetség
Biztos, hogy van egy szubjektív szempont is a rangsor felállításában (specially designed system...) és ott a 4 szabadkártya is selejtezőre/csoportra, de az egyetlen objektív szempont amibe egy klub kapaszkodhat a bajnoksága megnyerésén túl, az a minél jobb szereplés a BL-ben.
Egyszer azért elolvasnám, hogy a FIBA Europe a Bl-indulási jogokkal valójában hogyan garázdálkodik. A hivatalos oldalukon még mindig azt írják, hogy a Bl-ben szerzett országpontok határozzák meg, hogy melyik országból hány csapat kaphat indulási jogot. (Aztán ezt követően a klubpontok pedig a sorsolási kalapoknál számítanak.)
Na most aki ránézett már valaha a Bl-pontok ranglistájára, az láthatja, hogy még egyetlen olyan szezon nem volt, amikor a ranglista és a tényleges indulók száma között a legkisebb korreláció is lett volna.
Magyarország hetedik az országrangsorban, 44 ponttal. A lengyelek tizenhatodikok, 22.50 ponttal. Hány magyar indul? 1. Hány lengyel? 2. A magyar megnyerte a saját bajnokságát? Igen. A két lengyel közül valamelyik a bajnok? Nem. Azért mindkét lengyel egyből főtáblás? Persze! Akkor ugye a nyolcadik románok (41 pont) egyetlen indulója is főtáblás, ugye? Dehogyis, selejtezőzik! A románok és a lengyelek közötti belgák (36.5 pont) melyikhez igazodnak? Ja, egyikhez se: két induló, a bajnok főtáblás, a második selejtezős. Biztos ami biztos, az országrangsor tizenkettedikje indíthat három csapatot? Hogyne, nyugodtan!
Tehát hogy ha még el is hisszük, hogy például a magyar második idén sem akarta megpróbálni sem a Bl-selejtezőt, meg a román se, akkor se következne ebből az, hogy a listán jóval hátrébb lévők két főtáblás helyet adhatnak, amiből ráadásul az egyik klub egyenesen Bl-újonc.
Szóval azon Falco-szurkolók, akik - ahogy olvasom néhányukat - azon aggódnak, hogy most már kéne újra nagyot dobni ahhoz, hogy megmaradjon a főtábla, nyugodjanak meg, valószínűleg inkább Gráczer Gyurin fog az múlni, mint Perl Zolin. (Mármint persze előtte azért itthon döntőbe kéne jutni, ezt most kizárólag a nemzetközi kupás szereplésre értettem.)