Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
A lime-ok talán még sosem hagytak eddig cserben, idén is elsőként rendben virágoztak, a Karibi itt-ott még utána is. Megbízhatóak, szépen át is teleltetik a terméseket. A cédrátok siralmasak, nem is virágoznak, a citromok jócskán megkésve hoznak virágot, a kumkvatok rendben vannak.
A Miyagawa kerek 5 db mandarint nevel, őszintén szólva azzal sem vagyok elégedett, nem véletlen, hogy sosem akartam mandarint, narancsot tartani, most igazat adok magamnak.
Kis nyár végi beszámoló. Nálam is újra virágzott az összes kumkvat, minden pesszimista gondolatom ellenére. Mondjuk, hogy ezekből mennyi kötés lesz, ami meg is nő, arra kíváncsi leszek. A mandarinjaim szépen fejlődnek, ők eddig egyik évben sem hagytak cserben. A citromokon egy-két termés lesz, de ez is csoda a sok hímvirág után (ezek is másodvirágzásból lettek). Bár a meyerek még most kezdenek valami bimbót hozni, de nem tudom, lesz-e bármi belőlük. Eddig pozitív "csalódás" az új lime, nagyon szépen virágzott és kötött, remélem, ki is neveli a gyümiket. Narancsok most kezdik kiheverni a teleltetés atkafertőzését, de nem az igaziak. Remélem, idén sikerül végre normálisan kitelelniük, és nem arra megy a nyár, hogy regenerálódjanak. Ezek szépen kötnének, ezek ellenére, de nem hagyom, hogy még gyümölcsneveléssel is szenvedjenek.
A webber tangelo csak hajt, még virággal sem próbálkozott, a tacle idén mutatott virágot, egy termés kötődött is, majd ledobta, azóta meg hajt, mint a bolond, pedig már metszettem is.
De van más foltos is, pl. a Máltai lime, aminek vannak foltos levelei, ismeretlen hiánnyal.
Általában a cédrátok levelei foltosak, idén sok kókuszrostba kerültek az áprilisi hűvös időjárás miatt. Nem is úgy nőttek, ahogy szoktak, nehezen indultak, mérsékelten nőttek és a virágzást is kihagyták, illetve csak az Etrog virágzott mostanában.
Biztos hogy cinkhiányod van? Nálam most volt az egyik narancson. Pici seprűs leveleket hozott tavasszal, és gyengén foltosodott a levele.
Augusztusig nem is hajtott a cinkhiány miatt, 2 hónapig az Agriplant mellé Librel BMX-et is adtam 1-2 hetente. 2 hónap kellett mire helyrejött (kapott egy lombtrágyát is nyáron, Wuxal-t), most már hajt szép nagy egészséges leveleket, persze a növény fejlődése messze nem lesz az előző évhez hasonló, mivel 1 normális kihajtása volt (termést viszont rendesen hozott).
Igen lelkes egy növény. A Nápolyi lime is hasonlóan jól nőtt, szép növény volt, de évekig nem termett.
Már akartalak kérdezni: találkoztál már cinkhiánnyal? Egy kis 1 éves limakvaton jelent meg.
Eddig úgy tűnt, mindennek elég az Agriplant táp és néha a Zöldítő, de mégsem. Hogy lehet ebből kikeveredni, nem félrevinni egy hiánytünetből sok másikba a citrusokat?
Egy kis Bombaba lime, amit adtál, nagyon jól fejlődik, megint hajt ezerrel, tele van virággal, pár pici termés is van rajta, valszin csak tavasszal érik majd be. Finom volt a termés, mint a jaffa kb.
Tisztelt hozzáértők! 38 éves magról ültetett terméketlen citromfámon találtam ezeket a kis szörnyeket. A fa az erkélyen éldegél, alatta fákkal sűrűn benőtt udvar. Mik ezek és mit tegyek? Köszönöm a segítséget.
A Kínai tavaly 9 termést kezdett nevelni, 2 darab érett be, ezeket leszedtem, a többi 7 még azóta is a fán van, de nem csinál semmit - se nem nő, se nem érik.
Egyszer már volt egy 2 éven át fejlődő termése, végül kilónál nagyobb lett, mire beérett. Idén ez sem virágzott, pedig tavaly pl. - és korábban is - egész nyáron virágzott.
Idén a cédrátok nem a szokásos módon muzsikálnak.
Az Etrog már többször virágzott idén, de most hozta az első termős virágát.
A munkahelyemen volt banán, kb. felmosó vödör méretű edényben. Szép volt, beérlelte a termést, ettünk is róla. Nagy ablakok voltak, de átlagos irodai páratartalom.
A fajtáját nem tudom, nem az enyém volt, de a helyet, ahol termett, láttam.