Ne keseredj el, a baj azért nem lehet olyan nagy, ha a felsõ motor normálisan mûködik. Az alsó motort vezérlõ teljesítményfokozat szállt el, zárlatos lett, ezért pörög állandóan szabályozhatatlanul a motor. A javítása nem egy nagy kaland, még rajz híján sem, mert le lehet követni az áramkört. Hogy mitõl szállt el? Ez egy jó kérdés: sajnos még a mai technológiák mellett is vannak félresikeredett alkatrészek. Most nézem a fotókat.
szia, nincs műszerem. De attól tartok csak egy műszerész segíthet a problémámon. Hangszerboltba el sem merem vinni a cuccot. tehtube-nak és mokusmisi-nek is írtam email-t. CSatoltam közeli képeket a belső panelekről... A motorhoz kötött kábelek,amiről kapja a feszültséget a 220V felöli panelről jönnek. Viszont a - gondolom sebességvezérlő adatok - egy szalagkábelről jönnek a potméterek paneljéről.... Nagy a baj... :( :( el vagyok keseredve.
Tegnap egy nagyon érdekes múzeumban jártam Nyugat-Londonban. Főleg hangszerautomatákról szól, de van néhány egyéb hangszerkülönlegesség is. :) Pl. ez a 80 éves Wurlitzer: <a href="http://www.youtube.com/watch?v=yZfcvjbyEi4" target="_blank">The Regal Wurlitzer</a> Itt van róla bővebb leírás: http://www.girdwood.co.uk/britorg7.html Érdekesség, hogy van egy moziterem is, ahol rendszeresen vetítenek némafilmeket a Wurlitzer kíséretében.
Volt automata Hammond is, csak sajnos már harcképtelen, felújításra vár:
Ha érdekel titeket, van még pár kép az auto-Hammondról, és pár videó is más zenélő automatákról, hamarosan töltök még fel.
Hosszas kudarcok, szerelések, meghallgatások, találgatások, és tanácsok megfogadása után véletlenül elkötöttem valamit a Pro-line 815 rotosonicánál, és megtaláltam a hónapok óta keresett hibát. Mint tudjuk a rotosonic hangszóró a lezli legalsó polcán van a dobrotor helyett. A dob maga egy reflex nyílással ellátott kerek doboz. A mély hangok kiemelése illetve a közepes, és magas hangok elnyomása érdekében ezt az üreget lezártam hátul teljesen. Meg is jöttek a mély hangok... túl jól is. Csak egy baj volt, hogy bizonyos hangoknál egy torzító második hang is megjelent. Próbálkoztam teljesítmény csökkentésével, de az eredmény ugyan az lett. Aztán pénteken véletlenül fordítva kötöttem be a kimenő trafóját, és a mély hangok elnémultak teljesen. Megfordítottam a polaritást, megint dübörgött rendesen meg torzan. Ekkor húztam elő a hanggenerátorom, és 1-2Hz-es színusz mellett kezdtem vizsgálni a fázishelyességet. Amikor fázishelyesen volt bekötve, akkor nem voltak mély hangok, ellen fázisban meg torz nagy mélyek. Végül rájöttem, hogy: amikor fázisban működtek a hangszórók, az üregben a nagy hangszóró megemelte a nyomást, és a kifelé mozduló rotosonic hangszórója ritkította a dobozban a levegő nyomását. Így a reflex nyíláson át a túlnyomás szabadon beáramolhatott a dobozba, és a hangréseken nem távozott a megmozgatott levegő. Tehát akusztikai rövidzár keletkezett a dob ürege, és az alsó üreg között. Ugyanez fordítva azért nem fordulhatott elő, mert az ellentétesen működö hangszórók nem engedték, hogy a nyomás kiegyenlítődjön egymás üregében. A bajra az orvosság az lett, hogy új feneket kerítettem a rotosonic-nak, és betömtem rajta minden kis rést, ahol "helyet cserélhet" a levegő. Azóta szépen szól a hangfal. Most már csak a TG. kalibrálása segíthet a hiányosságokon:-)
...annyit megtaláltam a neten, hogy ez egy kondenzátor... CK06-BX-104K
Imádkozom, hogy csak ez legyen a hiba... Sajnos 'láma' vagyok az elektronikához, éppen hogy csak kisebb szerelésekhez értek...kábelek stb. Ha valami ötletetek van, légyszi' írjatok! Thx
"A kondenzátorok olyan passzív elemek, amelyek dolga, hogy minél nagyobb mennyiségű töltést tároljanak átmenetileg. Fontos jellemzőik a kapacitás, a maximális ráadható feszültség és az egyenértékű soros ellenállás."
Szétszedtem a lezlit. csak találgatok... ez egy ellenállás? Nem ezzel lehet a gond. kicseréltem az új motorra a régit, de meg sem mozdul. És már a régi motor sem. (Mert visszakötöttem a régit az új után, de nem reagál semmire.) Kizárásos alapon talál ez a kis bigyó szállhatott el... (remélem, nem ez is...)
A + - oldalra van odaforrasztva, a vezetékekkel együtt. Reggel szétszerelés előtt a motor ugyanazt a hibát produkálta, mint tegnap este.
Ezek vannak ráírva: (azon az oldalon ami a gyári forrasztás szerint látszik:
CK06
BX
104K
és a másik oldalán:
100V
K
0606)
Ha valaki még tud, segítsen! Köszönöm tehtube-nak is!
A pénteki nap, április 9-én, nem késő a 17 óra? 16?
A koncert előtti workshop gyakorlaltilag egy klónok bemutatása, összehasonlítása lesz, némi kipróbálási lehetőséggel. Emiatt azok nem is fönt a színpadon lesznek elhelyezve hanem előtte, lent. Persze az összeszereléseket nyitás előtt kell meglépni.
Felhívnám a figyelmet hogy aki klónnal rendelkezik, bármilyennel, most lesz lehetősége elhozni, meghallgatni, összevetni!
Hozom az EMU-t a hangbankommal, A33-mal és a Motion Sound KBR-3D-t. Meg egy 122-es lezlit.
Gondolom ott lesz Kaltenecker Zsolt Nord C2-je, meg a te Electro3-ad.
Roland VK7, VK8,
Hammond-SuzukiXB1, XK1,
Voce V5+,
Korg CX3,
Voscount DB3, DB5,
Hamichord
gazdák:
hozzátok el!
Ez az az esemény, amelyet nagy kár lenne kihagyni.
Egy kis segítséget szeretnék kérni. A MS Pro-145 alsó motorjával van probléma. Játék közben a gyors/lassú kapcsolásoknál egyszercsak egy gyorsra kapcsoláskor brutál gyorsan elkezdett forogni a motor. Aztán nem reagált tovább semmire. Se slow, se stop üzenetekre... A felső motor továbbra is 'engedelmeskedik'... Csak kikapcsolással tudtam megállítani, mert ilyesztő gyorsasággal kezdett forogni a dob... :( :( Valami elektromos szagot is árasztott magából a lezli'...
Mivel lehet a baj? A vezérléssel vagy a motorral?
Van egy tartalék motorom, de nem szeretném feleslegesen feláldozni.
Kipróbáltam a B4 II-t a SONAR-ral élőben... :) Egész jó lett, főleg a korábbi felvételeim minőségéhez képest. A játék itt-ott döcög, de most a szund' volt a lényeg. Az meg tűrhető. Üdv.
Az első magyar Hammond fesztivált fogjuk reklámozni hlonap, vasárnap este 20.h és 22h között a Tilos Rádió-n. A rádió hallgatható a neten, a műsorok pedig letölthetőek az archívumból.
A stúdióban beszélgetés lesz Horváth Krisztiánnal (B2B3), Fassang Lászlóval és velem.
Hölgyeim és Uraim, végre! ------------------------------------------------------------------------------ Első magyar Hammond orgona fesztivál
A Hammond orgona történelmi jelentőségű találmány, hiszen az első olyan elektromechanikus hangszer, ami világra szóló karriert futott be, és ezzel vetekszik elektromos gitár sikerével is. Hangját sokan ismerik, de ezt a valaha nagyon népszerű, mára háttérbe szorult hangszeróriást nem. A huszadik század derekán példátlanul elterjedt volt, mostanra a gyűjtők és ínyencek házi stúdióiba került. Koncerteken elvétve láthatjuk, pedig volt idő, amikor nélküle nem létezhetett sikeres együttes, mozi, rádióműsor vagy sportközvetítés. Ma ismét reneszánszát éli a Hammond orgona, egyre több zenész fordul a szintetizátorok és digitális hangok helyett a legendás hangszínek felé. A kétnapos fesztiválon olyan magyar zenekarok játszanak, amelyekben kulcsszereplő a Hammond orgona. A program az Artisjus (www.artisjus.hu) támogatásával jött létre.
Első magyar Hammond orgona fesztivál, 2010. április 8-9. A rendezvény helyszíne: Take5 klub (Budapest VI., Paulay Ede u. 2.) Belépő: egy napra 1200 Ft, két napra 2000 Ft
Program:
április 8. csütörtök: kapunyitás: 20h 21h: Kaltenecker Zsolt - Martonosi György duó 22.30: Kéknyúl Hammond Band, vendég: Barabás Lőrinc
április 9. péntek: kapunyitás: 17h 17h-20h: Workshop: digitális orgona-klónok bemutatója 21h: Fassang László - Szokolay-Dongó Balázs duó 22.30: B2B3 trió, vendég: Tóth Vera és Koós Réka
A produkciókról:
Kaltenecker-Martonosi duó: "Kaltenecker Zsolt az egyik legjelentősebb zongorista... Először is figyeljük meg briliáns technikáját, ami leginkább Oscar Petersonra vagy más hasonló színvonalú zongoristára emlékeztet bennünket. Frazeálása olyan egyéni, ami mindenki mástól megkülönbözteti. Emellett harmóniai érzéke is fantasztikus..." (Musee Magazine - Yuichiro Takagi) Martonosi György a kilencvenes évek óta vezeti a Drum-Art Dobiskolát, tizenegy évig a Zenész szakírója, majd a Dobosmagazin szakmai munkatársa. Országos és nemzetközi dobos rendezvények, nemzetközi mesterkurzusok szervezője, résztvevője. Emlékkoncertek, Dobosok Farsangja Nemzetközi Zenei Gála 12, Dabasi Világzenei Dobos gálák rendezője, résztvevője. Csíkszeredai nemzetközi DOB-BAN fesztiválok védnöke. Tankönyveket ír, kurzusokat tart országszerte. A jórészt ismert rock- és jazztémákat feldolgozó közös projectben Kaltenecker retró hangzású, ugyanakkor modern stílusú orgonajátéka és Martonosi old school, "koszos" dobolása igazi, jó értelemben vett örömzene forrásai. www.myspace.com/zsoltkaltenecker http://www.martonosi.hu/
Kéknyúl Hammond Band: A Kéknyúl zenekar az országban egyedül álló felállásban játszik szórakoztató orgonás jazzt és funkot. A vezető szerep mellett a basszus is a Hammond orgonára hárul, amit dob, gitár és három tagú fúvós kar egészít ki. A műsor javát saját dalok teszik ki, amit a klasszikus korszak orgonistái iránti tiszteletből néhány ismert darab feldolgozása egészít ki. Zenéjüket mindenkor a vidám, lendületes témák és elmélyült szólók jellemzik. A zenekar vezetője Premecz Mátyás, aki az elmúlt években a múlt század elektromechanikus hangszereinek megszállotjaként számos együttes (Barabás Lőrinc Eklektric, Qualitons) zenéjébe igyekszik becsempészni eme régiségeket. A csapat vendége a jazzt a poppal kiválóan ötvöző Barabás Lőrinc lesz. Premecz Mátyás – Hammond orgona Badics Márk – dob Jász András – altszaxofon Ávéd János – tenorszaxofon Bognár Attila - pozan www.myspace.com/keknyul
Fassang László – Szokolay-Dongó Balázs duó: A világ legrangosabb orgonaversenyeinek győzteseként és díjazottjaként Fassang László pályája 2002 óta töretlenül ível felfelé. Diplomáit a budapesti Zeneakadémián és a párizsi Conservatoire-on szerezte. Tanulmányait megszakítva 2000-ben egy évet töltött Japánban, ahol a Sapporói Koncertterem rezidens orgonistája volt. 2002-ben a kanadai Calgary-versenyen elnyerte az improvizáció aranymedálját, 2004-ben pedig neki ítélték oda a világ legjelentősebb orgonaversenyének tartott Chartres-i verseny interpretációs nagydíját és közönségdíját. Szólólemezei jelentek meg Japánban és Franciaországban. Világszerte koncertezik, emellett a spanyolországi San Sebastian Zeneművészeti Főiskoláján improvizációt tanított. Szakértőként részt vett a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem orgonájának építésében. 2006 óta a Művészetek Palotája orgonakoncertjeinek művészeti vezetője. Ugyancsak 2006-ban Liszt Ferenc-díjjal és Prima Díjjal tüntették ki. 2008 szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgonatanára lett. Szokolay-Dongó Balázs fantasztikus tehetséggel játszik bármilyen fúvós hangszeren legyen az fémből, fából, vagy netán plasztikból. Folyamatosan járja a világot, turnézik. Többször megfordult már Japánban, Hollandiában, Franciaországban, Angliában, Olaszországban, Németországban és a környező országokban. A Skót Királyi Akadémia meghívására Skóciában tartott előadást a dudáról. Több zenekarban játszik, nagyon különböző stílusokban: a tiszta népzenétől a jazzes megszólaláson át a teljesen szabad zenéig. Játéka, bármilyen stílusban szólaljon is meg, mindig népzenei alapokon nyugszik, és mindig felismerhetően "Dongós". A klasszikus orgonairodalom megszólaltatása mellett Fassang László fontosnak tartja az improvizáció hagyományának ápolását. Ennek kapcsán igyekszik a hangszer lehetőségeit különböző zenei stílusok - jazz, illetve tradicionális zene - szintézisén keresztül is bemutatni. Ebben a szellemben ad koncertet most Szokolay-Dongó Balázzsal, aki kiváló és rendszeres partnere a stílusokat átívelő improvizatív esteken. http://www.fassang.hu
B2B3 trió: A B2B3 tró 2008 januárjában alakult. A három muzsikust a közös zenei irányultság és az azonnal megnyilvánuló „kémia” hozta össze és tartja össze a mai napig. A néhol sikító, néhol lágyan búgó orgona hangját kemény rockdobolás és virtuóz slap-basszusjáték fogja közre, egyedi hangzást kialakítva. A saját műsor mellett a B2B3 hiteles előadója a világ egyik leghíresebb progresszív Hammond triója, a Niacin zenekar repertoárjának. A fesztiválon két fantasztikus énekes, Koós Réka és Tóth Vera lesznek vendégeik. Horváth Krisztián – Hammond B3, szintetizátor Takács R. Adrián – basszusgitár Blaskó György – dob www.myspace.com/b2b3trio ---------------------------------------------------------------- Külön felhívnám figyelmeteket az április 9-én 17h-kor kezdődő workshopra. Itt elsősorban a fórumtársak aktivitására számítok, mind hangszerek elhozására, mind kipróbálására.
Inkább slágereknél a harmóniák alaphangjainak kijátszása. Pl. a hivatkozott Whiter Shadesnél egy egyszerű C dúr skála fél ütemenként való lefelé játszása.
Ámbár az orgonapont sem megerőltető.
A kifelé billenőknél nem lehet túl virgázni. Az első ilyen az M volt 1948-ban.
Hogy megy az idő! Ezt az M3-ast már 7 éve "építettem" :-)
>>Általában kifelé billenő kis, egy-másfél oktávosokat szoktak csatlakoztatni. Ezek egy-egy alaphang kényelmes mexólaltatásához alkalmasak. Pl. A Whter Shades Of Pale. Az absolute.hu -n 100kHuf környékén beszerezhető. A "megtanulás" pár óra.<<
Erről írtam. Ezek erre jók. Tényleg szinte tanulni sem kell, csak rövid idő alatt mexokni. Lábtámasznak alkalmatlan :-)
A 25-ösök persze teljesen mások mind szerkezetileg, mind játéktechnikában, mind követelményben. Azokra nem is vonatkozik a quickstart.
Ámbár ott sem a játék a nehéz, a pedálok eltalálása. Pár hét alatt rutinná válhat. Értem ezt persze a klasszikus jazz hammondozásnál és nem a klasszikus sípos orgona műfajban. A legnehezebb a fejben való átállás, a zongorázástól való elszakadás.