Szerintem meg a szabvány megírását az állam fizette meg.
Csak egyesek extra üzletet csináltak belőle.
Olyan ez, mint az állami Országos Meteurológiai Szolgálat: ahol egyesek megtehetik azt, hogy az én adómból létrehozott, az én adómól működtetett információs rendszer által összegyűjtött adatokhoz (pl hőmérsékleti adatok a múltból) csak egy X magáncégnek befizetett további pénzért cserében juthatok hozzá. És mindezt a zsebre-dolgozást állami jóváhagyással (sőt ha jól tudom akkor a TV-k/rádiók KÖTELESEK ettől a magáncégtől vásárolni folyamatosan az időjárási adatokat, más módon nem juthatnak hozzá)
Na többek között az ilyesmit hívják államilag/törvényekkel támogatott korrupciónak ;)
"a szabvanyok mar csak ilyenek. valakik verrel verejtekkel megcsinaljak oket, masoknak meg ezt ki kell fizetniuk."
Szerinted korrekt dolog lenne, ha a rendőrök úgy büntetnének mindenkit orrba-szájba, hogy eközben a Büntető Törvénykönyv vagy a KRESZ nem lenne bárki számára ingyenesen hozzáférhető? Vagy az adóhivatal rádverne 200 eFt bírságot, "találd ki, hogy miért" indoklással?
Na ha van hivatalos előírás a szellőztetés mikéntjére, azt is tessék hozzáférhetővé tenni.
Ha azt a német szabványt költők/írók/művészek írták szabadidejükben, akiknek jár a jogdíj halálukig (és még utána 50 évig), akkor valakit bízzon meg az állam/EU, hogy fogalmazzon meg másik érvényes előírásokat.
Mit szólnál pl akkor, ha a kéményseprő/gázos/akárki közölné, hogy megbüntet 100 ezer forintra, mert nem tartottad be a GMBSZ idevágó részét, de nem tudod leellenőrizni hogy csak átver-e, mert a GMBSZ egy szabvány, ezért csak 101 ezer forintért olvashatod el? ...mert a szabványok már csak ilyenek...
"a harry pottert sem tudod csak ugy letolteni ingyen."
"Padlástérben nyáron 50 fok van, a pincében 15 fok van."
Kéményhuzat akkor van, amikor a kéményen belüli levegő jóval könnyebb (mert melegebb) vagy jóval nehezebb (mert sokkal hidegebb) mint a kinti levegő. Amikor odakint nyár van (25-30 fok) a kéményben meg kb ugyanannyi az átlaghőmérséklet (a kémény felső szakasza melegebb, az alsó szakasza viszont hidegebb a kintinél), akkor abban a kéményben nem lesz semmi huzat.
Azon ritka átmeneti időszakokban, amikor mégis lesz benne valami csekélyke levegőmozgás (éjfél körül felfelé, délelőtt meg lefelé), a hosszú+vékony csőben létrejövő csekély légmennyiség csak jelentéktelen hőenergiát tud lejuttatni a pincébe.
És korszerű hőszigetelt kéményekre már ez a csekélyke légcsere sem igaz.
Nézd meg a létező napkéményeket: a keresztmetszetük hatalmas (egy kályha-kéményhez képest),
én pl kb fél négyzetméteres "lyukkal" hűtöm a házat nyári éjszakákon (ez a keresztmetszet egy hagyományos téglakémény 50-szerese) és ez még kicsinek számít az átlagos napkéményekhez képest.
Padlástérben nyáron 50 fok van, a pincében 15 fok van. A pincében van egy, esetleg kettő, vagy több kazán, több kéménybe kötve.
A kémények 10 méter magasak. Lakótéren áthalad a kémény, átmegy a padláson, majd a kinti meleg levegőn. Benne lévő levegő fölmelegszik. Minek drága napkémény, ha a kéményhuzat is beszívja a pincébe a meleget a meglévő kéményen keresztül ? Családi házak 90%-ban van pince, valamilyen kazánnal.
a szabvanyok mar csak ilyenek. valakik verrel verejtekkel megcsinaljak oket, masoknak meg ezt ki kell fizetniuk. a harry pottert sem tudod csak ugy letolteni ingyen.
Ez tulajdonképpen egy napsütéssel működő elszívó "ventilátor", egy olyan kémény, melyben nem egy kályha, hanem a rásütő nap hozza létre a huzatot.
Mostanában építenek ezen az elven működő naperőműveket, persze nem túl hatékony, de a több száz méter magas tornyok baromi látványosak, ezért a befektetők könnyebben nyitják a pénztárcáikat ;)
"megmaradsz abban a hitedben, hogy én itt csak kamuzok, és a DIN 1946-6 nem létezik. Ha akarsz, rákeresel."
Én elhiszem, hogy létezik,
csak szerintem te sem láttad még, csak hivatkozol rá, hogy ez meg az "egyértelműen és kristálytisztán" le van írva benne ;)
Ha létezne belőle publikus változat, akkor nem azt mondtad volna, hogy keressem meg magam az interneten, hanem mondasz egy konkrét linket.
Ha pedig neked meglenne, akkor idézni tudtál volna belőle, de nem idéztél, tehát vagy nincs meg neked sem, vagy pedig pontosan tudod, hogy valójában egyáltalán nem olyan egyértelmű az a szöveg, mint ahogyan azt pl a szellőztetésből élő kereskedők állítják ;)
Figyelj, én nem akarlak meggyőzni semmiről. Ha akarsz, megmaradsz abban a hitedben, hogy én itt csak kamuzok, és a DIN 1946-6 nem létezik. Ha akarsz, rákeresel.
Egyébként el tudod azt képzelni, hogy azokban az országokban, ahol az épületenergetikai előírások sokkal szigorúbbak, semmilyen szabályozás sincs a szellőzésre, és mindenki a fórumokon olvasott vélemények alapján tervez-kivitelez? Ugye nem. Ezek a kérdések szigorúan szabályozottak.
Magyarországon egyetlen ajánlás van érvényben, a 7/2006 TNM-ben (tavaly változott). Aki a német viszonyokat kicsit ismeri, annak röhejes, egyébként a semminél sokkal jobb.
Forró trópusi éghajlaton épített "kémények-termeszvárak", amelyek az alatta elhelyezkedő "pincét" hűtik a perzselő forróságban. A pincében nedves környezetben gombatermesztés folyik állandó 30-31 fokon.
Mennyi a villamos fogyasztása a légkondinak, nem tudom, de majd megkérdezem :)
"A kútvízzel kiváltom a használati víz egy részét (vécé, mosógép)"
Annyira tiszta a víz abban az ásott kútban, hogy az abban mosott alsóneműt/pólókat/stb a család bátran hordhatja?
Évente kb hány forintnyi vizet fogyaszt egy mosógép?
A WC az más. Hiába olyanok ma már a WC tartályok, hogy lehet egyszerre akár mindössze pár decit lehúzni, vannak olyan fakezűek, akik minden alkalommal a maximumot engedik le. Ha sok ilyen fakezű van a családban, az éves szinten már elgondolkodtató forintmennyiség lehet.
"télen-nyáron +10–11 °C van a föld alatt"
Abban a kútban csak addig van 10-11 fok, amíg el nem kezded kiszívni onnan a hideg levegőt, mert attól a pillanattól kezdve folyamatosan meleg levegő tódul a helyére odafentről és ettől a meleg levegőtől az a kút ugyanúgy fel fog melegedni szép lassan, mint a pincéd.
"Nyáron tudok vele hűteni (nem kell klíma),"
Az igazán jól hőszigetelt házakban (csak a helyes éjszakai szellőztetés által) soha nincs melegebb 25-26 foknál. Ha viszont a ház nincs jól hőszigetelve, akkor a föld alól levegő segítségével felhozható csekélyke hideg nem sokat javít a dolgon. Igen keskeny az a határvonal, ahol a ház még nem annyira jól hőszigetelt, hogy ne ,legyen szükség hűtésre, de ahhoz már elég jól hőszigetelt, hogy a talajon átszívott levegő ne csak pár tized fokos javulást hozzon. Persze az is lehetséges, hogy a te házad pont ebbe a keskeny tartományba esik és a talajból kinyerhető kevéske hideg is érezhető hőmérséklet csökkenést fog hozni.
"télen pedig nem a -15 °C-os levegőt engedem be az ablakon.""
A fűtési szezon 99,9%-ában NEM -15 fokos a levegő, hanem melegebb, tehát aki a gazdaságossági számításait -15 fokos időjárásra alapozza, az NAGYON-NAGYON becsapja magát (vagy másokat akar becsapni :).
Sőt, a fűtési szezon közel 50%-ában +5 fok feletti a levegő.
Sőt, a fűtési szezon kb 1/4-ében annyira meleg a külső levegő, hogy azt talajon átszívva nem melegszik, hanem éppenhogy hidegebb lesz!
Sokan nem ismerik ezt a görbét:
A fénycsapdás világítás meg inkább csak játék/hobbi, az esetek 99 százalékában gazdaságilag veszteséges beruházás
(kivétel: gyakran használt, tehát folyamatos (gyenge?) megvilágítást igénylő nagyközösségi terek, pl közlekedő folyosók/termek).
"Tavaly kitaláltam, hogy a kútból a levegőt, illetve a vizet behozom a lakóházba. A kútvízzel kiváltom a használati víz egy részét (vécé, mosógép), a levegővel pedig szellőztetek (télen-nyáron +10–11 °C van a föld alatt. Nyáron tudok vele hűteni (nem kell klíma), télen pedig nem a -15 °C-os levegőt engedem be az ablakon."
15 cm hőszigetelés van a pincefödémbe. Nyáron 20 fokos külső hőmérséklet fölött direkt lenyomatom ventillátorral a pincébe a meleg levegőt. Októberre sikerül 20-22 fokra beizzítani a ház alatti güdröt. Márciusra lehül 12-14 fokra. 2 cm vastag hőszigeteletlen osb lap a pinceajtó anyaga.
Télen -10 fokban próbálkoztam a ház átszellőztetésével 10 órán át a ház alatt lévő vízszigetelt pincén keresztül. (átvágtam a talajfödémet)
A földszinten lévő kályha kéménye (lakótérben lévő kémény) szívta ki a pincéből a 14 fokos meleget a házon át. Pince a kinti -10 fokos levegőt előmelegítette +14 fokra.
(pinceszellőzőkön át szellőzik a pince)
2 fokot hűlt a ház 10 órás folyamatos kéményhuzatos szellőztetéssel. Pincének meg se kottyant a beáramló levegő hőmérsékletének felfűtése. Ezt többször eljátszottam.
"de a német (európai) irányelvek teljesen egyértelműek"
Lehet, hogy nem ugyanarra gondolunk, de állítólag vannak valahol olyan irányelvek, amiket senki sem tud felmutatni, de még csak idézni sem tud belőlük, de egyes marketingesek/kereskedők rendszeresen erre hivatkoznak. Remélem nem erre a misztikus-titkos dokumentumra célzol :)
Hol tekinthetném meg az általad említett irányelveket? Főleg azt a részt, amelyből teljesen egyértelműen kiderül, hogy minél nagyobb légterű a lakás, annál több szellőzőlevegő szükséges.
Ha ezek az irányelvek EU szintűek, akkor kell lenni valahol hivatalos magyar fordításának is, de ha mégsincs, akkor jó lesz az eredeti német szöveg is.