Datolyaszilva vagy diospyros kaki vagy sharonfruit, hurma, kákó, esetleg persimon .../?!/. Akárki, akármilyen néven ismeri ezt a hazánkban is egyre terjedő nem akármilyen gyümölcsöt, ideje, hogy saját topikja legyen!
Mára majdnem teljesen lehullott a levele, a gyümölcsök is intenzívebben sárgák, a másik csak most kezd színesedni. A többire nem tudom a választ, de majd ezeket is megfigyelem.
Egy érdekes megfigyelésem van az őszi lombszíneződéssel. Van két Costata fám, az egyik 23 a másik 15-16 éves. Az idősebb lány , a fiatalabb fiú lotusz alanyon van. Minden évben a fiú alanyon levő sokkal hamarabb kezd színesedni és hamarabb is hullik le a levele. A harmadik képen látszik , hogy egymás mellett van a két fa.
Hana Fuyu oltványom felső levelei sárgásak. Ez természetes ilyenkor ősz fele, vagy valami baja, hiánya van. (A képen látható rózsaszín masninál kezdődik az oltás. Tudom, kell majd védenem valahogy a fagy ellen?)
Gyanús ennek a lótusz szilvának a levele. Van valami komoly baja, vagy csak az erős napsütés árt neki? (Amúgy nagyon nagyot nőtt idén. Tavasszal alig több, mint fél méteres volt most meg már kétésfél. )
Igen, jó ötlet odacsalogatni és legyilkolászni a poloskákat.
Nekem is van mályvacserjém itthon is és még több poloska van rajta, mint a datolyaszilván.
Csak lassan kezdenek megkeményedni/száradni a termései és a datolyaszilva kívánatosabb lesz, de addig párszor lefújom a mályvát.
Most hogy tudom mire kell figyelni már egyszerűbb, két éve úgy potyogott le több száz termés szeptember első 2 hetében, hogy nem tudtam az okát, csak az utolsó terméseken láttam a poloskákat tobzódni.
Idén figyeltem meg, hogy a poloskák kedvelt gyülekező helye a kerti laboda. Ez egy egyéves 1,6-2m magasra is megnövő növény, spenótként fogyasztható egészem őszig a levele.Érdemes belőle ültetni a kert félreeső helyein, kerítés mellett, komposztáló körül ahol árnyékot is ad nyáron, és mikor látjuk hogy sok rajta a poloska, lehet rovarölőzni. Nyaranta akár többször is, mivel nem mérgezünk le semmit. Úgy gondolom, ezzel a módszerrel erősen gyéríthető a poloskák száma.
Nincs sok magom, de néhány fórumtársnak szívesen adok egy keveset válaszborítékért cserébe. Mail címem látható.
Továbbá a kerti mályva is magához vonzza a poloskákat.
Kicsit sűrűnek látszik a fa koronájá. Amit most is megtehetsz, hogy azokat a hajtásokat kivágod, amelyek a fa központi tengelyére néznek. A hajtás válogatást már akkor érdemes elvégezni, mikor a fa megfakad és látszik melyik ágak nem nőnek jó irányban. Több teendő nincsen erre az évre a friss hajtásokat nyáron vissza lehetett volna vágni, de most már jobb ha nem teszel semmit., mert már nem indulnak újra az ágak. Arra is kell gondolni, hogy kisebb fagykár esetén az ág vége fagy el. Tavasszal lehet kicsit metszeni, hogy szép arányos legyen a fa két oldala.
Akkor teljesen jó ebből még lehet alacsony és magas törzsű fát kialakítani. Valószínű tél végén meg kell felezni a hajtást, majd térjünk vissza erre a kérdésre akkor, mert még tart a növekedés.
85 cm magasan hajtott ki, az ág ami megmarad 110 cm hosszú. Elég erősnek tűnik, nagyon eleven a csúcshajtás, lehet hogy még nő. Ha nem fagy el, mennyire vágjam vissza?