Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
Próbálok számolgatni, de mindig beleakadok valamibe.
Pl. a napelemeket esetén a maximum W-ot adják meg, nekem meg az kellene, egy ilyen mennyi energiát ad le egy átlagos évben összesen. (éjszakával, téllel, felhővel)
Waldpolenz-ről azt írják, 40MW-os és 40 000MWh-t ad egy évben. Eszerint számolhatok úgy, hogy 1W napelem kb. 1kWh-t ad le egy év alatt?
Ha igen, ebből már tudok valami számolni.
Nézegettem az ebay-en az árakat, olyan 2,5 dollár egy W, és ez szerintük hosszú élettartamú fajta (persze egy ebay hirdetés bármit elbír).
Ha ez így igaz, és fenti számítás elfogadható, akkor:
1W kerül kb 600 Ft-ba, és egy év alatt lead 1kWh-t, ami mondjuk 22Ft. Nyilván kell még kapcsoló üzemű átalakító, akku stb.
Úgy tűnik ez nagyon messze van attól hogy versenyképes legyen a hálózattal.
'...Waldpolenz Solar Park...The power plant is a 40 MW solar power system using state-of-the-art thin film technology, and was fully operational by the end of 2008....The investment costs for the Waldpolenz solar park amount to some 130 million euro...."
2008-ban egy 40 MW erőmű került cakkpakk 130 millió euroba. Ez ugye wattonként kábé 3 euro, jelen árfolyamon 3.60 $. Mennyi ebből az alapanyag, és mennyi a kivitelezés, területelőkészítés, hálózatbakötés? A kérdés költői.
Van esetleg olyan gyakorlati mérés, hogy egy fixen elhelyezett 1m2 létező (nem elvi) napelem itt Magyarországon nagyjából mennyi energiát ad le 1 év alatt?
Jó napsütésben, kb. dél-Spanyolország magasságában, nyáron mért maximális leadott teljesítmény a legjobban illeszkedő terhelésre.
Pontosabban:
"The conditions are specified in standards such as IEC 61215, IEC 61646 and UL 1703; specifically the light intensity is 1000W/m2, with a spectrum similar to sunlight hitting the earth's surface at latitude 35°N in the summer (airmass 1.5) and temperature of the cells at 25°C. The power is measured while varying the resistive load on the module between open and closed circuit. The maximum power measured is the nominal power of the module in "Wp". "
Vagyis ez a reális maximum.
A csúcsW vagy a W itt ugyanarra vonatkozik, nem szeretik kiírni a csúcs-ot.
Leírná valaki röviden, mit jelentenek a mértékegységek? Pl. mi az a csúcskW? Elbizonytalanodtam, mert 4 usd/W meg 4 usd/csúcskW is előfordult a hozzászólásokban.
A Fisrt Solar (a jelenlegi legnagyobb gyártó) szereti emlegetni az 1 dollár alatti árat, aztán kiderül, hogy ez csak az ő gyártási költségük, ami ellenőrizhetetlen, mert az eladási ár 4 dollár körüli.
Olyan ez, mint az Intel processzorok gyártási költsége. Mindegy hogy mit mondanak, csak az számít, hogy mennyiért tudjuk megvenni.
És ez ma 4 dollár. Ezt ostromolják felülről.
Egyébként ez a napelemgyártás globális átlagára is.
2009-ben 9.3 csúcsGW napelemgyártás, 39 milliárd dollár bevétel.
"egy nagyságrendet igazán lemehetne a per/kilowatt"
Igen, nálunk kb egy 10-es faktor kéne.
Jelenleg 4 dollár / csúcskilowatt körül van a legolcsóbb napelem (hatásfok 10% körül).
Egy részletes japán költségelemzés szerint kb. 1 dollár/csúcskilowattnál lenne a Szaharában versenyképes az áramtermelés (kb 10 Ft/kwh-t tekintve termelői versenyárnak)
Nomost én ugye onnan indultam, hogy egy nagyságrendet igazán lemehetne a per/kilowatt ára a dolognak.
Hazai viszonyok között a hálózatra visszatáplálás már megy, szóval a napelem pont akkor termel, amikor kell - csúcsidőben. Saját akkuval naná, hogy semmi értelmes nem jön ki a dologból.
Pár éve olvastam, hogy a felületén apró koskákat viselő hapelem 6ásfokka sokkal jobb. Persze, a visszavert fény is napelembe ütközik.
A tervek szerint egy darab cserép ára 16 – 25 ezer forint között lehet, http://www.kormanyozz.hu/2010/03/24/revay-andras-ebbol-nem-lesz-rubik%E2%80%93kocka-napelemes-tetocserep/
Az elektromos légkondi 1 beszűkült tudatállapot eredménye. Semmi sem indokolja, hogy a napenergiát előbb villannyá alakítsuk, majd mozgássá, majd hűtéssé. Sima ammóniatartály naptükörrel jó lenne.
Semmilyen házi elektromos energia nem lehet olcsóbb a hálózatinál. És a hálózati még olcsóbb lenne, ha nem hülyéskednének ilyen szél, meg naperőművekkel. Mellesleg nekem itthon mind2ből van.
Akkor menjünk a részletekbe. 1 gőzturbina 6ásfoka kb 1 belsőégésű motoré kell legyen. Az meg jobb kell hogy legyen, mint 1 külső égésűé. Áá. Itt az ellentmondás. A gőzturbina is külső égésű. Viszont, hogy nincs tulizó alkatrésze, jobb a 6ásfoka.
Személyes használatra van egy egész háztetőnyi területem. Még 1% hatásfok mellett is... Huh :-)
A napelemekkel csak két gond van:
Ha jó a hatásfokuk (10%) és tartósak is (kb 15 év alatt megy le a hatásfokuk 60%-ra) akkor drágák és mire megtérülnének már cserélheted is. Ha olcsóbbak, akkor vagy a hatásfokuk kicsi, vagy az élettartamuk rövid, vagy mind a kettő. Tehát ugyan ott vagy. Még a környezetkímélőségük is megkérdőjelezhető, mivel életük folyamán nem sokkal adnak több energiát, mint ami az előállításukhoz kellett, plusz a kadmiumosak elhelyezése is gond az üzemidejük végén.
A másik probléma, hogy többnyire nem akkor termelik az áramot amikor arra szükség lenne. Ez alól csak a kánikula idején működtetett klímaberendezések a kivételek. Este, vagy felhős időben már jóval kisebb, vagy nulla a kivehető teljesítmény. Lehet akkumulátorokkal javítani a helyzeten, de ugye az tovább emeli a költségeket. Télen pedig viszonylag kevés a napos órák száma, tehát megint csak minimális az energia termelés.
Bizonyos helyeken a naperőművek lehetnének hasznosak, de abból csak nemzetközi összefogással lehetne valami értelmeset kihozni. Lehetne tengervíz sótalanítókat esetleg öntöző berendezéseket működtetni például afrika sivatagos területein. De ezeken a területeken élő embereknek egyelőre nincs igazán affinitásuk az ilyen beruházásokhoz, ők valamiért szeretik a sivatagot, meg a szárazságot és ezt az állapotot meg is akarják védeni.
46kHUF az csak egy picivel kevesebb, mint az éves szumma villanyszámlám. Ugyanakkor nagyon patent kis déli fekvésű tetőm van, laposra átszámolva érzésem szerint több lenne, mint száz négyzetméter :-) Igy már beleférne akár kéthavi mosás is. ;-)