Ezt a fórumot azzal a céllal hoztam létre,hogy aki kedvet érez kistraktor,csettegő,és egyébb háztáji gépek sajátkezű építéséhez csatlakozzon.De akinek van ilyen gépe az is szóljon hozzá.Itt megoszthatunk az ötleteket,tapasztalatokat.
ha hegeszteni akarom a vázat elektródás villanyhegesztővel a motort érheti bármi baj? le kell vegyem a vázról? (amikor a kocsim kipufogóját csináltál, akkor valamit rátettek az akksira)
Fürge3 motor + ismeretlen váltó. A váltó öntvényébe vonószem van formálva, ezért gondolom ilyen célra van gyártva (ez autóváltóban nem jellemző), de az áttételezés nem elég, ezért gyanús, bár az eladó szerint diesel motor volt rajta, ami meg nem pörög annyira. mindenesetre autóváltó méretű, de az olajpárca pl. ott van, ahol autóban elérhetetlen lenne.
A has magasságot megemelem valami nagyméretű körmös kerékkel. De a hajtással nemigazán tudok mit kezdeni. Hacsak nem az ékszíjjat kiváltom valami mással. PL láncos meghajtással.
Jó a kérdés! Nekem van egy 20 LE fűnyírótraktorom, ez szinte a kommersz kapható legnagyobb, 2 hengeres V motorral (kb. 200 kg), és bizony elgondolkodtam ezen a kérdésen, inkább a szántás felén. Szerintem nem lehet:
- a futóműve (felfüggesztés) gyenge mert sima terepre tervezték (megnéztem)
- kerekek kicsik, ezért nem megy terepen (kipróbáltam)
- mivel kicsi a kerék, kicsi a hasmagasság ahhoz, hogy ekeárokban menjen,
- kicsi a súlya ahhoz képest, hogy négy széles kereke van,
- a hajtáslánca gyenge: üzemszerűen 2-3 LE megy el a hajtásra, a többi a fűkaszákra. Ha 7-8 LE-t ráküldesz a hajtásláncra szét is szakadhat. Ez érinti a vontatást is.
- egyre több már hidrováltós, ami gyakorlatilag nyomatéklimitált, így nem húzza az ekét (kipróbáltam)
- sima a gumija
- nincs lengéscsillapítása - ezért terepen kirázza a lelekedet.
Végülis, ha a fentieket megoldod, akkor lehet és jól fog kinézni a barkantásokhoz képest:).
Végül vettem egy Fürge3 motoros csodát, kb. olyan mint Iskráé.
Annyi szép valamirevaló fűnyíró traktort látok a hirdetésekben.
Kérdésem, nem lehetne ezekből, valamelyikből olyan kistrakit farigcsálni ami szántásra és pótkocsi húzásra is jó??? Véleményem szerint csak az áttételen kéne módosítani, meg jól lesúlyozni.