Ezt a fórumot azzal a céllal hoztam létre,hogy aki kedvet érez kistraktor,csettegő,és egyébb háztáji gépek sajátkezű építéséhez csatlakozzon.De akinek van ilyen gépe az is szóljon hozzá.Itt megoszthatunk az ötleteket,tapasztalatokat.
Miért tetted bele a fogaskerekes áttételt, és fordítotad meg a difit. nem lett volna egyszerű kéfokozatú fogaskerekes áttétel vagy kétfokozatú ékszíj, és akkor nem kell difit forgatni? De már a fogaskereket sem értem. Az előbb az írtad, hogy a primerben neked bonyolult lett volna a fogaskerék. Rakd össze lszi a képet, miért így csináltad?
Ez a kis roszcsont nem olasz hanem magyar gyárt mány és nem disel de én meg vagyok vele elégedve. Ja és gyári nameg régebben volt fent az expreszen 80ért. :D
A kerék nem gyári.
Ma volt egy jó tapasztalatom vele. Nagyon nehezen indult hidegen és melegen is. Vettem bele gyári hűértékű gyrtyát és láss csodát könnyen indul hidegen és melegen is. Csak jótanács aki kétüteműt nyűz és vacakol az indítás. :D
Fürge szépen alakul, tegnap ismét lábra állt. Megerősítettem a féltengelytartókat, mert alul már kezdett kinyílni (olajfolyás is emiatt volt) asszem, ez most már nem lesz
A primer áttétele fogaskerekes 1:5 arányú. Iskra, Te a váltóban mit raktál át? Változott az áttétele?
billenthető platoval, 3 oldalra nyilnak az oldalfalak, ülés alatti szerszámosláda és "csak" 85 ezer forint, a 2csak" arra vonatkozik, hogy a robix futója vmi 140 ezer.
Segítségre lenne szükségem. Tavaly vettem egy Rotax fűkaszát. Az elektromosság
a kormány előtti tartóban volt egy műanyag dobozban, de működött. Most viszont se szikra, se semmi, nem igazán igazodom el a káoszos vezetékkötegben. Diódahíd, akksi,kondi , három vezeték a motorból stb. Valaki tudna segíteni ? Esetleg kapcsolási rajz vagy tapasztalat ? Előre is köszi.
Igen, a kuplung kart látod, és az önindító helye is megvan. 4+1-es, és most már hogy lepucoltam, látom a vonószemet, nagyon gyárinak tűnik. Az öntvény széle olyan szépen követi a fő test vonalát, hogy az oda lett öntve erre a célra gyártott sablonban készült, ez teljesen biztos. Viszont autóváltó az alap, ebben is biztos vagyok, a 4+1 sebesség, a kuplung és önindítóhely az áttételezés annyira autós. Most nem látszik, de a váltónak megvan a kiszélesedése, ahova a motor megy rá. Sztm vmi kisipari termék lehet a régi hiánygazdaság korából, vagy vki olyan csinálta, akinek egy alumíniumipari gépgyárban mindene megvolt. A féltengelyek teljesen újak, tehát nem rövidítés, hanem erre a célra esztergált, belehegesztve a difibe. Szimmeringgel ahol kell, kúpos véggel, ékkel, finommenetes csavarral a végén, öntvénycsapágyházzal, gyönyörű. Difizár nincs, sperrdifi se, moindjuk szántásra nem is kell. UAZ felni megy rá.
Derülnek ki részletek, tapasztalatok:
Van a keretemben olyan föld, amit építkezéskor letapostak teherautók, aztán megszáradt. Ásó nehezen megy bele. Itt 10-15 cm mélyen bírta húzni a 40 kg-os ekéjét. Eke mélysége szépen állítható, úszik a földben, ahogyan kell.
Úgy tűnik a primer áttétel fogaskerekes (még nem nyitottam ki) most ezen áll, így nem tom megnézni fordítja-e a forgásirányt - a váltó nagyméretű vége (ahol a motor csatlakozik) egy láthatóan nem kézzel vágott 5-ös lemezzel le van takarva (elég alaktalan vmi, ezt nem flexxel vágták, körbe). A kuplung röpsúlyos (mondjuk ezt tudtam:).
Lepucolom, átfestem, 1-2 helyen meg kell erősíteni (a féltengelytartókat alumíniumvázba vágott 8-as menetek (!!!!) tartották a váltón - csoda, hogy nem szakadt ki, olajfolyásokat letömíteni, karburátort pucolni, olajat cserélni - mi volt a váltóházban, hááát az az olajszerű dzsuva:( és akkor teszek még fel képet. (Ha kérsz küldök nagy felbontásút emailben.)
A primer áttételt nagyobbra akarom csinálni, mert kicsit gyors, de előbb a szerkezet legyen kész. Ez lehet jövőre csúszik át, mert azért lehet vele szántani, csak kényelmesebb, ha lassan megy. Időm meg alig van rá.
Apám, aki gépész, csak már 74 éves (úgyhogy ilyennel nem foglalkozik), amikor meglátta, lelkesebb lett mint én, ő már csinálná a primer áttételezést is:) Segít a család összetartásában, remélem szántani is fog.