Keresés

Részletes keresés

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.05.07 0 0 6808

A blower door teszt kb így néz ki:

1: a házban a külvilághoz képest 50 pascal túlnyomást/vákuumot hozunk létre

2: mérjük, hogy hány m3/h légmennyiség szükséges ahhoz, hogy ezt a légnyomás különbséget folyamatosan fenntarthassuk (és ezt a légmennyiséget viszonyítjuk a lakás térfogatához)

Tehát kell

- egy min 2-3 pascal pontosságú nyomáskülönbség-mérő

- egy elég pontos légmennyiség mérő műszer

Tegye fel a kezét, akinek vannak ilyenek otthon :)

Továbbá:

Egy passzívházat kb úgy tömítenek, mint egy búvárhajót, ekkor elég, ha a ventilátorunk a lakás légköbméterének csak a 60 százalékát (mondjuk 180 m3/h) tudja 50 pascal nyomáskülönbség mellett, de egy átlagos "korszerű" lakásnál az óránként 300-500 százaléknyi "szivárgás" még nem is kirívóan rossz érték, tehát házi blower door teszttel olyan ventilátor birtokában érdemes megpróbálkozni, amely legalább 1000-1500 m3/h légszállítású, ráadásul 50 pascal nyomás mellett.

Tegye fel a kezét, akinek ennyit képes tolni a szellőzője otthon :)

Nézzétek meg, hogy az igazi blower door teszteket milyen brutál ventilátorokkal csinálják:

https://www.google.hu/search?q=blower+door+fan&source=lnms&tbm=isch&sa=X

Előzmény: xuy (6806)
zsebacsi88 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 6807

en meg nem, de tervezem, mert a mi hazunk sajna eleg szellos.

ha esetleg te hamarabb megvalositod, irhatnal a tapasztalatokrol!

Előzmény: xuy (6806)
xuy Creative Commons License 2014.05.05 0 0 6806

Sziasztok!

Próbált már valaki légtömörség vizsgálatot végezni a házilagos szellőzőrendszere segítségével? A csőcsatlakozást és a ventilátorokat felhasználva teljes értékű, a bejárati ajtó hibáira is kiterjedő vizsgálatot lehetne csinálni. Persze ez csak alacsony légcsereértékre igaz, nem 1000m3- ekre óránként.

Törölt nick Creative Commons License 2014.04.27 0 0 6805

Hát dolgoztad meg a pénzéért!

Anyós legutóbb elküldte a kéményseprő cicáért, mondván

"addig nincs pénz, amíg nem volt kéményseprés a vegyesben"

Hát elment, visszajött, sepert...

Előzmény: Madaraspisti (6804)
Madaraspisti Creative Commons License 2014.04.27 0 0 6804

Mindig beengedem őket.

De előtte mindig leigazoltatom és ellenőrzés után megjegyzem, hogy hiányosnak és szakszerűtlennek tartottam a munkát. Ezeknek mindig van is alapja. De akkor már késő bánat.

Pl. az hogy a tartalékkéményt nem ellenőrzi, de beírja  hogy rendben, elvileg csalás az én olvasatomban.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (6802)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.04.26 0 0 6803

"Velük milyen szerződést kötünk ?"

Minden olyan dolog, amely mások/saját életét/vagyonát veszélyeztetheti, külön szerződéskötés nélkül is valamely hatóság hatáskörében lehet. Autó, puska, gáztűzhely, stb... ilyen a kémény is.

Előzmény: Madaraspisti (6801)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.04.26 0 0 6802

"Be kell engedni a lakásunkba, vizsgálódhatnak,  megállapításokat tehetnek és ha fals az ítéletük, a jogorvoslat elég nehéz."

Ha nem engeded be, akkor megállapíthatja, hogy a kéményed feltehetőleg veszélyezteti a élet és vagyonbiztonságot

és mivel tudtommal már a katasztrófavédelemhez tartoznak (ami tudtommal hatóság)

ezért a polgári engedetlenséged eredménye akár az is lehet, hogy rádtörik az ajtót és fizikilag megakadályoznak a kéményed használatában.

Előzmény: Madaraspisti (6801)
Madaraspisti Creative Commons License 2014.04.26 0 0 6801

Konkrétan a kéményseprőkre gondoltam. Velük milyen szerződést kötünk ?

Be kell engedni a lakásunkba, vizsgálódhatnak,  megállapításokat tehetnek és ha fals az ítéletük, a jogorvoslat elég nehéz.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (6800)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.04.21 0 0 6800

"A gondolatod jó  !! Mármint ez a polgáriengedetelenség."

Nem én találtam ki, jogállamokban száz éve közismert jelenség.

Mondom: jogállamokban ;)

"Én is ezen spekullálok egy szolgátatóval szemben,"

Egy szolgáltató nem állam/hatóság, így a legtöbb esetben nem is tekinthető polgári engedetlenségnek, ha irreleváns kérdéseire pl kamu adatokat adsz meg. Viszont egyrészt biztosan tudnod kell, hogy mely adatokra van VALÓBAN szükség a szolgáltatáshoz,

másrészt ő sem kötelezhető szerződéskötésre veled, így ne lepődj meg, ha megtagadja a szerződéskötést, vagy felmondja a már meglévőt.

Előzmény: Madaraspisti (6797)
Madaraspisti Creative Commons License 2014.04.20 0 0 6799

Vagy úgy ! Tényleg igazad lehet, de ezért egyszerűbb betartani a szabványokat. Szerintem ez inkább az élet és vagyonbiztonsággal összefüggőekre vonatkozik. Mindenesetre ha egy árú eltér a szabványtól azt jelezni kell és ekkor már versenyhátrányban van.

A szabvány alkalmazás egyébként komoly szakma.

Előzmény: Törölt nick (6798)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.20 0 0 6798

Csakhogy a kereskedelmi forgalomba kerülő áruknak azért ki kell elégíteni a vonatkozó szabvány előírásait , ill a szolgáltató vállalkozóknak a szabványokat be kell tartaniuk.

Nem kell.... csak sokkal több dokumentálási/engedélyezési gondjuk lesz, ha nem igazodnak a szabványhoz.

Előzmény: Madaraspisti (6796)
Madaraspisti Creative Commons License 2014.04.20 0 0 6797

A gondolatod jó  !! Mármint ez a polgáriengedetelenség.

Én is ezen spekullálok egy szolgátatóval szemben, amelyik belegázol az emberek magánéletébe, sok sok olyan dolgot megkövetel amihez semmi köze sincs.

Na vajon melyik ez ??

Előzmény: Mekk Elek ezermester (6790)
Madaraspisti Creative Commons License 2014.04.20 0 0 6796

"A szabvány alkalmazása NEM kötelező..."  

Kivéve azt amit a törvény kötelezően előír.

Tehát a szabványok többsége valóban nem kötelező...

Csakhogy a kereskedelmi forgalomba kerülő áruknak azért ki kell elégíteni a vonatkozó szabvány előírásait , ill a szolgáltató vállalkozóknak a szabványokat be kell tartaniuk.

Kivéve ha másban állapodnak meg.

Példa az utóbbira: rendelsz egy konyhapultot. Ha semmiben nem állapodtok meg, akkor a pult magasságának a szabványos magasságban kell készülni, de ha megállapodtok másban az lehet 1,1 m vagy 70 cm magas. Óriásoknak törpéknek. Ugyan ez vonatkozik a villanykapcsolók magasságra, és nagyon sok más dologra is. Tehát amiről nem esik szó, azt bizony a szabványoknak megfelelően kell elvégezni, legyártani.

Előzmény: Törölt nick (6791)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.04.20 0 0 6795

"A szabvány alkalmazása NEM kötelező..."

Az egész abból indult ki, hogy mennyire inkorrekt dolog egy hozzászólásban bizonyítékként láthatatlan dokumentumra hivatkozni.

Előzmény: Törölt nick (6791)
Takyka! Creative Commons License 2014.04.19 0 0 6794

érthetővé érthető

Előzmény: Takyka! (6793)
Takyka! Creative Commons License 2014.04.19 0 0 6793

Gondolom, ezt: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=129929114&t=9144218 kihagytad. Remélem, így már érthetővé lesz.

T.

Előzmény: patrik75 (6792)
patrik75 Creative Commons License 2014.04.19 0 0 6792

Lehet hogy az én gépemen egy szellem-google működik? Ha én beírom a keresőbe hogy din1946-6 akkor 45700 találatot hoz.

Nem volt szó magyar szabványról, ez német szabvány, Magyarországon csak egy ajánlás van, nem kellett volna órákig keresgélni, a számát is beírtam (6766 hzsz)

Ez a "marketing eszköz" itt szerezhető be: http://www.beuth.de/en/standard/din-1946-6/117527018

Természetesen csak az fizet érte ennyit, aki ezzel dolgozik. Egyéb összefoglalók elérhetők a neten 45699 helyen, magyarul is.

Előzmény: Takyka! (6789)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.17 0 0 6791

A szabvány alkalmazása NEM kötelező...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (6790)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.04.17 0 0 6790

Ha ez egyedileg (vagy kis szériában) kinyomtatott füzetek + postázás ára, akkor ez az ár lehet teljesen korrekt költségtérítés.

Azért viszont, hogy egy egyszerű dokumentumot (törvényt, jogszabályt, hivatalos előírást/ajánlást, stb) letölthessek magadnak egy EU/állami kezelésében lévő internet szerverről, azért cserében 1 forint is aljas lehúzás.

Milyen köcsög már egy olyan ország/EU, amely elvárja azt, hogy az alattvalói kövessék/betartsák a törvényeket/előírásokat, de azokat nem teszi nyilvánosan és ingyenesen elérhetővé?

Ne legyetek már túlságosan birkák, enélkül is rendszeresen hülyének néznek bennünket.

Rengeteg megváltoztathatatlannak tűnő dolog változott már meg csodálatos módon pl a polgári engedetlenség miatt. Én pl nem létezőnek tekintek minden olyan előírást, amit nem lehet nyilvánosan (és hivatalos helyen!!!) elérni és nem létezőnek tekintem azokat a szolgáltatásokat/termékeket sem, amelyek mellett nincs ott az ár is (kérjen árajánlatot - hahaha). Ha ezt elég sokan fogják így csinálni, akkor egyre kevesebb helyen néznek majd hülyének bennünket, ha viszont mindenki beletörődik, akkor szaporodni fognak a vérszívók. Tehát mindenki aki beletörődik az ilyesmibe és azt mondja, hogy "ez van, mit lehet tenni", az az élősködők számát gyarapítja, ezért szégyellje magát.

Előzmény: Takyka! (6789)
Takyka! Creative Commons License 2014.04.16 0 0 6789

Megnéztem a Magyar Szabványügyi Testület webshopjában jópár szabványt. Olyan 2-6000 Ft áron lehet hozzájutni egyhez. Szerintem ez így elfogadható.

A lentebb emlegetett német szellőzős szellemszabvány gyakorlatilag nem tekinthető hivatkozási alapnak, maximum marketing eszköznek.

SZVSZ!

T.

Törölt nick Creative Commons License 2014.04.16 0 0 6788

akkor a szabvanyok ki voltak adva konyvben, es ott voltak pl a szakkonyvtarak polcain.

... és ez volna a normális ma is.

Épp elég állami pénz kerül a köztestülethez!

Előzmény: halaloszto (6787)
halaloszto Creative Commons License 2014.04.16 0 0 6787

amire te gondolsz, akkor a szabvanyok ki voltak adva konyvben, es ott voltak pl a szakkonyvtarak polcain. ma szabvany nincs konyvtarban, tan meg bent olvashatora sem.

Vajk

Előzmény: Törölt nick (6781)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.04.16 0 0 6786

Vegyük pl a földhivatalt:

- tulajdoni lap első része: ingyenes

- nem hitelesített második lap: 1000 Ft

- stb.

(infó innen: https://ugyintezes.magyarorszag.hu/szolgaltatasok/foldhiv_nyilvantart.html)

Tehát elmondhassuk, hogy gyakorlatilag a rendszer működtetésének önköltségét fizettetik meg velünk.

Ugye milyen aljasság lenne, ha holnap azt mondanák  a Földhivatalban, hogy csak akkor kapod meg a tulajdoni lapot, ha előtte  befizetsz 25.000 Ft-ot a Zsebrevágom KFT számlájára? Pedig nagyjából ez folyik számos "állami" területen.

Ha a szabványok szabadon hozzáférhetők lennének (és pl csak a hiteles példányokért kellene fizetni), az lenne a korrekt.

Előzmény: Törölt nick (6777)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.04.16 0 0 6785

"Mindig az a korrupció, amiből kimaradsz."

Ezen a viccen a lakosság 99 százaléka nem önfeledten kacag.

A maradék 1 százalék igen.

Előzmény: Törölt nick (6782)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.04.16 0 0 6784

"Ezt hogy vitelezted ki ?"

Úgy érted, hogy hogyan lehet egy pl  60x90 centis lyukat készíteni a mennyezetre?

Pl egy jó fűrésszel :)

De ha pl van padlás feljáród, akkor nehogy vágj még egy lyukat mellé ;) jó lesz az is, csak ne legyen becsukva.

Amikor éccaka a lakás levegője könnyebb (=melegebb), mint a külvilágé, akkor magától elkezd felfelé "kifolyni" a lyukon át (óránként sok száz köbméter!), persze csak akkor, ha (pl nyitott ablak(ok)kal) lehetővé teszed, hogy a helyébe elegendő friss éjszakai levegő tódulhasson a lakásba.

Ha ez az ablak olyan mesze van a mennyezeti lyuktól, hogy az átjáró levegő útközben az egész ház hőtömegét át tudja járni, abban az esetben a néhány éjszakai óra alatt átszivattyúzódik a házon az az 5-15 ezer köbméternyi hűvös éjszakai levegő, amivel a házat lehűtve aztán át lehet vészelni a következő kánikulai napot.

...feltéve persze, hogy a ház rendesen hőszigetelve van ÉS a nap felőli ablakok is teljesen le vannak árnyékolva KÍVÜLRŐL (belső árnyékolás szart sem ér).

Ha esetleg nincs padlásfeljáród, még nincs minden veszve: hasonló (sőt még jobb) hatást érhetünk el egy jónagy légszállítású (legalább 30-40 cm átmérő, kb 30-50 wattos) ventilátorral, amivel a levegőt fújjuk rá a fürdőszoba vagy wc kisablakára (közvetlen közelről, max 20-30 centi távolságból). Így is létrehozhatunk akkora vákuumot a lakásban, ami aztán a túlsó ablakokon át berántja reggelig azt a pár ezer m3 hűvös levegőt.

A lényeg:

- az elszívás és a beengedés jó messze legyenek egymástól (a levegő járjon át minél több helyiséget)

- a hatásos légköbméter naponta TÖBB EZRES nagyságrendű, pl a rekuperátorok óránként 100-150 köbmétere éjszakai levegős hűtés céljára csak egy vicc (sok tonna építőanyagot kell lehűteni több fokkal pár óra alatt!)

- ha ez az éjszakai meleglevegő elszívás ventilátoros, az a ventilátor jó messze legyen a hálószobától ;)

Előzmény: Törölt nick (6783)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.15 0 0 6783

"Nézd meg a létező napkéményeket: a keresztmetszetük hatalmas (egy kályha-kéményhez képest),

én pl kb fél négyzetméteres "lyukkal" hűtöm a házat nyári éjszakákon (ez a keresztmetszet egy hagyományos téglakémény 50-szerese) és ez még kicsinek számít az átlagos napkéményekhez képest."

Ezt hogy vitelezted ki ?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (6773)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.15 0 0 6782

"Na többek között az ilyesmit hívják államilag/törvényekkel támogatott korrupciónak ;)"

Mindig az a korrupció, amiből kimaradsz.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (6776)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.15 0 0 6781

...én még abban nőttem fel, hogy  a szabvány hivatal állami formáció és kötelező a szabvány használata.

De, látom 1985 óta már más a felállás.

Előzmény: halaloszto (6780)
halaloszto Creative Commons License 2014.04.15 0 0 6780

a földhivatalhoz meg a cegbirosaghoz azert kar volt hasonlitani. akkor mar inkabb kamara.

Vajk

Előzmény: Törölt nick (6779)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.15 0 0 6779

Érdekes konstrukció a KÖZTESTÜLET :-)

Amolyan félig állami,félig piaci ízé.....

Előzmény: halaloszto (6778)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!