1: a házban a külvilághoz képest 50 pascal túlnyomást/vákuumot hozunk létre
2: mérjük, hogy hány m3/h légmennyiség szükséges ahhoz, hogy ezt a légnyomás különbséget folyamatosan fenntarthassuk (és ezt a légmennyiséget viszonyítjuk a lakás térfogatához)
Tehát kell
- egy min 2-3 pascal pontosságú nyomáskülönbség-mérő
- egy elég pontos légmennyiség mérő műszer
Tegye fel a kezét, akinek vannak ilyenek otthon :)
Továbbá:
Egy passzívházat kb úgy tömítenek, mint egy búvárhajót, ekkor elég, ha a ventilátorunk a lakás légköbméterének csak a 60 százalékát (mondjuk 180 m3/h) tudja 50 pascal nyomáskülönbség mellett, de egy átlagos "korszerű" lakásnál az óránként 300-500 százaléknyi "szivárgás" még nem is kirívóan rossz érték, tehát házi blower door teszttel olyan ventilátor birtokában érdemes megpróbálkozni, amely legalább 1000-1500 m3/h légszállítású, ráadásul 50 pascal nyomás mellett.
Tegye fel a kezét, akinek ennyit képes tolni a szellőzője otthon :)
Nézzétek meg, hogy az igazi blower door teszteket milyen brutál ventilátorokkal csinálják:
Próbált már valaki légtömörség vizsgálatot végezni a házilagos szellőzőrendszere segítségével? A csőcsatlakozást és a ventilátorokat felhasználva teljes értékű, a bejárati ajtó hibáira is kiterjedő vizsgálatot lehetne csinálni. Persze ez csak alacsony légcsereértékre igaz, nem 1000m3- ekre óránként.
De előtte mindig leigazoltatom és ellenőrzés után megjegyzem, hogy hiányosnak és szakszerűtlennek tartottam a munkát. Ezeknek mindig van is alapja. De akkor már késő bánat.
Pl. az hogy a tartalékkéményt nem ellenőrzi, de beírja hogy rendben, elvileg csalás az én olvasatomban.
Minden olyan dolog, amely mások/saját életét/vagyonát veszélyeztetheti, külön szerződéskötés nélkül is valamely hatóság hatáskörében lehet. Autó, puska, gáztűzhely, stb... ilyen a kémény is.
"A gondolatod jó !! Mármint ez a polgáriengedetelenség."
Nem én találtam ki, jogállamokban száz éve közismert jelenség.
Mondom: jogállamokban ;)
"Én is ezen spekullálok egy szolgátatóval szemben,"
Egy szolgáltató nem állam/hatóság, így a legtöbb esetben nem is tekinthető polgári engedetlenségnek, ha irreleváns kérdéseire pl kamu adatokat adsz meg. Viszont egyrészt biztosan tudnod kell, hogy mely adatokra van VALÓBAN szükség a szolgáltatáshoz,
másrészt ő sem kötelezhető szerződéskötésre veled, így ne lepődj meg, ha megtagadja a szerződéskötést, vagy felmondja a már meglévőt.
Vagy úgy ! Tényleg igazad lehet, de ezért egyszerűbb betartani a szabványokat. Szerintem ez inkább az élet és vagyonbiztonsággal összefüggőekre vonatkozik. Mindenesetre ha egy árú eltér a szabványtól azt jelezni kell és ekkor már versenyhátrányban van.
Csakhogy a kereskedelmi forgalomba kerülő áruknak azért ki kell elégíteni a vonatkozó szabvány előírásait , ill a szolgáltató vállalkozóknak a szabványokat be kell tartaniuk.
Nem kell.... csak sokkal több dokumentálási/engedélyezési gondjuk lesz, ha nem igazodnak a szabványhoz.
Tehát a szabványok többsége valóban nem kötelező...
Csakhogy a kereskedelmi forgalomba kerülő áruknak azért ki kell elégíteni a vonatkozó szabvány előírásait , ill a szolgáltató vállalkozóknak a szabványokat be kell tartaniuk.
Kivéve ha másban állapodnak meg.
Példa az utóbbira: rendelsz egy konyhapultot. Ha semmiben nem állapodtok meg, akkor a pult magasságának a szabványos magasságban kell készülni, de ha megállapodtok másban az lehet 1,1 m vagy 70 cm magas. Óriásoknak törpéknek. Ugyan ez vonatkozik a villanykapcsolók magasságra, és nagyon sok más dologra is. Tehát amiről nem esik szó, azt bizony a szabványoknak megfelelően kell elvégezni, legyártani.
Lehet hogy az én gépemen egy szellem-google működik? Ha én beírom a keresőbe hogy din1946-6 akkor 45700 találatot hoz.
Nem volt szó magyar szabványról, ez német szabvány, Magyarországon csak egy ajánlás van, nem kellett volna órákig keresgélni, a számát is beírtam (6766 hzsz)
Ha ez egyedileg (vagy kis szériában) kinyomtatott füzetek + postázás ára, akkor ez az ár lehet teljesen korrekt költségtérítés.
Azért viszont, hogy egy egyszerű dokumentumot (törvényt, jogszabályt, hivatalos előírást/ajánlást, stb) letölthessek magadnak egy EU/állami kezelésében lévő internet szerverről, azért cserében 1 forint is aljas lehúzás.
Milyen köcsög már egy olyan ország/EU, amely elvárja azt, hogy az alattvalói kövessék/betartsák a törvényeket/előírásokat, de azokat nem teszi nyilvánosan és ingyenesen elérhetővé?
Ne legyetek már túlságosan birkák, enélkül is rendszeresen hülyének néznek bennünket.
Rengeteg megváltoztathatatlannak tűnő dolog változott már meg csodálatos módon pl a polgári engedetlenség miatt. Én pl nem létezőnek tekintek minden olyan előírást, amit nem lehet nyilvánosan (és hivatalos helyen!!!) elérni és nem létezőnek tekintem azokat a szolgáltatásokat/termékeket sem, amelyek mellett nincs ott az ár is (kérjen árajánlatot - hahaha). Ha ezt elég sokan fogják így csinálni, akkor egyre kevesebb helyen néznek majd hülyének bennünket, ha viszont mindenki beletörődik, akkor szaporodni fognak a vérszívók. Tehát mindenki aki beletörődik az ilyesmibe és azt mondja, hogy "ez van, mit lehet tenni", az az élősködők számát gyarapítja, ezért szégyellje magát.
amire te gondolsz, akkor a szabvanyok ki voltak adva konyvben, es ott voltak pl a szakkonyvtarak polcain. ma szabvany nincs konyvtarban, tan meg bent olvashatora sem.
Tehát elmondhassuk, hogy gyakorlatilag a rendszer működtetésének önköltségét fizettetik meg velünk.
Ugye milyen aljasság lenne, ha holnap azt mondanák a Földhivatalban, hogy csak akkor kapod meg a tulajdoni lapot, ha előtte befizetsz 25.000 Ft-ot a Zsebrevágom KFT számlájára? Pedig nagyjából ez folyik számos "állami" területen.
Ha a szabványok szabadon hozzáférhetők lennének (és pl csak a hiteles példányokért kellene fizetni), az lenne a korrekt.
Úgy érted, hogy hogyan lehet egy pl 60x90 centis lyukat készíteni a mennyezetre?
Pl egy jó fűrésszel :)
De ha pl van padlás feljáród, akkor nehogy vágj még egy lyukat mellé ;) jó lesz az is, csak ne legyen becsukva.
Amikor éccaka a lakás levegője könnyebb (=melegebb), mint a külvilágé, akkor magától elkezd felfelé "kifolyni" a lyukon át (óránként sok száz köbméter!), persze csak akkor, ha (pl nyitott ablak(ok)kal) lehetővé teszed, hogy a helyébe elegendő friss éjszakai levegő tódulhasson a lakásba.
Ha ez az ablak olyan mesze van a mennyezeti lyuktól, hogy az átjáró levegő útközben az egész ház hőtömegét át tudja járni, abban az esetben a néhány éjszakai óra alatt átszivattyúzódik a házon az az 5-15 ezer köbméternyi hűvös éjszakai levegő, amivel a házat lehűtve aztán át lehet vészelni a következő kánikulai napot.
...feltéve persze, hogy a ház rendesen hőszigetelve van ÉS a nap felőli ablakok is teljesen le vannak árnyékolva KÍVÜLRŐL (belső árnyékolás szart sem ér).
Ha esetleg nincs padlásfeljáród, még nincs minden veszve: hasonló (sőt még jobb) hatást érhetünk el egy jónagy légszállítású (legalább 30-40 cm átmérő, kb 30-50 wattos) ventilátorral, amivel a levegőt fújjuk rá a fürdőszoba vagy wc kisablakára (közvetlen közelről, max 20-30 centi távolságból). Így is létrehozhatunk akkora vákuumot a lakásban, ami aztán a túlsó ablakokon át berántja reggelig azt a pár ezer m3 hűvös levegőt.
A lényeg:
- az elszívás és a beengedés jó messze legyenek egymástól (a levegő járjon át minél több helyiséget)
- a hatásos légköbméter naponta TÖBB EZRES nagyságrendű, pl a rekuperátorok óránként 100-150 köbmétere éjszakai levegős hűtés céljára csak egy vicc (sok tonna építőanyagot kell lehűteni több fokkal pár óra alatt!)
- ha ez az éjszakai meleglevegő elszívás ventilátoros, az a ventilátor jó messze legyen a hálószobától ;)
"Nézd meg a létező napkéményeket: a keresztmetszetük hatalmas (egy kályha-kéményhez képest),
én pl kb fél négyzetméteres "lyukkal" hűtöm a házat nyári éjszakákon (ez a keresztmetszet egy hagyományos téglakémény 50-szerese) és ez még kicsinek számít az átlagos napkéményekhez képest."