Ezt a fórumot azzal a céllal hoztam létre,hogy aki kedvet érez kistraktor,csettegő,és egyébb háztáji gépek sajátkezű építéséhez csatlakozzon.De akinek van ilyen gépe az is szóljon hozzá.Itt megoszthatunk az ötleteket,tapasztalatokat.
Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem pár évvel ezelőtt, amikor az oroszt vettem, Egy fűnyíróra, ekére, hótolóra, rotára kellett volna gép a kezem helyett. Ekét, hótolót gondoltam barkácsolok rá. 100 000 Ft volt.
Nagyjából ez a magyar valóság ma. Esetleg a kétszerese. A többi nem térül meg.
Mit nem adtam volna egy gödörásóért. de ez is csak két telekre, max két alkalomra kellet volna. / 80x80x80-as gödör 2- 3 óra volt./ Telkenként kb ötven gödör.
Már a nagyján túl vagyok, meg a tapasztalatokon.
Ha összeszámolom, mégis többet költöttem a kertészkedésre 500 000 Ft.nál. Csak gépekre. Ez a tanulópénz. / Ingyér, sz@rból várat, cigányokkal, tegnapra. Építész a legidősebb fiam./
De azért egymást közt szólva, a robi 250 nagyon drága gép, bár nagyobb darabszám biztos csökkenthetné az árát.
Sok más nagyvárosában is elkezdtek a város környékén kerteket venni a lakók, dicséretes, hogy pénzt, időt és munkát nem kímélve kezdenek az emberek a régi kerékvágásba újra belevágni.
Megfordulni látszik a trendencia,sok egykori pesti kezd "gazdálkodni,garázdálkodni" vidéken.
Kezdik a kisgazdaságok a fejlődést ,igaz még csak nagyon kis lépésekben ,de elindult :) :) :) bár én magamat nem tartom hobbiketésznek ,de tisztelem azokban az emberekben az akaratot.
Más téma:
Na ha nézzük egy kistraki árát kb 500-e től fölfele a csillagos égig. (ÚJAKRÓL BESZÉLVE)
Ez qrva nagy befektetés egy kisgépbe,ráadás mire megtérülne,az saját használaton soha ,talán ha bérmunkát is válall az ember ,de akkor meg az amortizácíó.
500 ezrért már traktort lehet venni igaz nem újat de jóval erősebbet,hagy ne részletezzem.
Támogatni a kisgépeket úgy volna értelme ha itthon gyártanák pl ha robi 250 rekord ára lenne 500 e és kedvezményes államilag támogatott konstrukcíóban lehetne 48 hónapra részletre venni havi 12 ezerért.
Lenne igény a gyártásra ,belpiac! fontos ,saját munkahely teremtés.
És legutolsó sorban csökenne a magyar lakosságban gyakori eggyoldalú táplálkozás miatt előforduló betegségek aránya .
A lényeg, hogy ott tényleg van a gépekből választék, persze a kínálat a kereslettől is függ.
De én itthon valahogy azt tapasztaltam, hogy amire lenne kereslet, arra is tesznek a boltok, kb. " vedd meg és örülj annak, ami van".
Mondjuk itthon a szakkereskedések és kisvállalkozásokból sok tönkrement, köszönhető ez a multiknak és annak, hogy már kevesebben kertészkednek saját célra, vagy kistermelőként.
Akinek meg gép kell, azok közül a legtöbbnek nincs új gépre pénze, így inkább maradnak a felújításnál-barkácsolásnál.
Meg ugye talán nem ártana támogatni a mini és kis gazdaságokat sem, nem csak a nagyokat, hogy utóbbiak vehessenek john deere 7-es és 9-es sorozatu trakeszokat, meg luxus pickupokat :-) :-)
Ezeket kisegítő munkákra,vagy "háztályi" gazdaságok részére tervezték,kertészetekben, gyümőlcsösben nagyon hasznos.
Szerintem viszont a hdraulikus kormányzás értelmetlen ilyen kis méretben,az öszkerék az jó dolog .Ezen öszkerekes megoldást a franciák,németek ,svájciak már az 50-es 60-as években megcsinálták.
És ott szarvkormányos volt,persze a derékban csuklós kormányzásnak is vannak hátrányai.
Törökország viszont a 4-dik legjobban fejlödő ország a világon,van gyártási kapacitás,belpiac ,export lehetőség.
Több tipust is láttam azok szerintem jó konstrukcíók,ezen szervós dolog ilyen kis méretben hát????
Én inkább vennék az árából egy T-25 az már komolyabb.Nem mondom hogy nem fogadnám el.
Nekik megéri ilyen gépeket venni, mert nincsenek pár ezer forintért (3-3,5) árkot ásó napszámosok.
Meg a munkavédelemre is jobban figyelnek, ott biztos nem lesz 35-45 éves korára kripli egy fizikai dolgozó, itthon simán hazavágják az ember egészségét. :-(
A gyújtáshoz is ilyen jól értesz, mint a karbikhoz? Ha úgy döntenek az okosok, hogy porlasztó hiba, felkereshetlek? Most már biztos ég a képük, hogy nem bírnak egy kis orosz traktorral, a BMV-k. mercik után.