Ezt én is így gondolom. Szeretem tudni hogy miben veszek részt. Játékban-e, vagy sem. Egyértelműen nem játéknak gondoltam. Később időnként fura érzésem támadt. Meg sok, elsőbbséget élvező elfoglaltságom.
Ez egy marhaság, már megbocsáss. A cigányokról sok mindent tartanak - saját viccük szerint például azt, hogy sündisznót esznek -, de a kutya legrosszabb esetben is a távol-keleti konyhával kapcsolatos rossz viccekben szokott előjönni. Ne bonyolítsuk, Kis herceg.
Ez nagyon jó kérdés, csak éppen eszemben sincs a Fortepan megfejtések csendőreként fellépni. :)
Nekifutok harmadszor is a fölvetésemnek, hátha most átmegy az üzenet.
Szóval: Miklósék pontosan tudják, melyek azok a képek, amelyeknek a meghatározása fenn van a net egy másik sarkában. Azt is tudják, melyek azok, amelyekhez az adományozó precíz leírásokat adott. Technikai kérdés, hogy jelezzék: van leírás, akit érdekel, itt és itt megnézheti, a többi hadd találgasson kedvére. Ugyanígy lehet azt is jelezni, hogy jó játszást, de ekkor meg ekkor feltesszük a hóttuti képalákat (lásd Cholnoky). Így rajtunk sincs felelősség, hogy mindenáron azonosítani kell valamit, mert enélkül lyukas marad az adatbázis, de hülyének sem érzi magát az ember, hogy olyasmi után nyomoz eszeveszetten, amiben egyébként semmi rejtély nincs.
Ahogy tiborpapa mondaná: mi van a topik felcímébe írva? Képes játékok.
Facebookon szerintem nem lehet csevegni. A Twittert még nem próbáltam. Telefonon viszont már gyerekkorom óta szeretek hosszú eszmecseréket folytatni, tehát abban semmi új nincs. Az viszont tény, hogy a forum zsugorodik. Talán az ifjuság már inkább máshova megy, de ez nekem nem baj.
Hogyne, de most csak azokra gondoltam, amelyek eleve elérhetők máshol: a Magyar rendőrön, a flickr-en vagy ott, ahová a fortepan-adományozók eleve kitették őket.
Mondom, nekem alapvetően az a bajom, hogy a játék csak úgy működik, ha úgy teszünk, mintha ez tényleg a százholdas pagony volna, és a medvék meg a szamarak nagy barátságban élnének benne a nyulakkal és a malacokkal. A túlnyomozás viszont kicsit olyan, mintha jönne valaki, és azt mondaná: hülyék vagytok? ez csak egy gyerekszoba, és egy csomó kitömött bábu.
De tisztában vagyok vele, hogy ez csak az én gyermeteg lelkem, és tudom, sőt helyeslem, hogy mások meg azt szeretnék, legyen minél komplettebb, adatgazdagabb a gyűjtemény. Talán az előbbi javaslatom kompromisszumot jelenthet.
Most éppen a Facebook és a Twitter, meg a telefonos csevegés, de ez holnapra megváltozhat.
Természetesen a fórumozás még egy darabig nem fog eltűnni, de úgy veszem észre, hogy a hangsúly eltolódik a komolyabb témák felé, a csevegés, kötetlenebb beszélgetés pedig inkább áthúzódik a fentiekre. Mindenesetre drasztikusan csökken a fórumok látogatottsága. Őszintén szólva ez nem is olyan nagy baj: a trollok, a hivatásos bajkeverők és szájkarate-bajnokok így eltűnnek, és marad a normális beszélgetés.
Például itt, a fórumon: a most beírt személyes részletek gondolom nem kerülnek föl a Fortepan infói közé, mert nem oda valóak, de itt pont a helyükön lennének: tökéletesen fölösleges, ugyanakkor izgalmas részletek álmodozóknak.
Nem tudom, te hogy vagy vele, de megfigyeltem, hogy ha ablakmosásról van szó, a bennem élő zöld gondolatot mindig gyorsan legyőzi a kényelemszeretet. Hamar és eredményesen átveszik az uralmat a légkörgyilkos spricnik és az esőerdőpusztító papírtörlők...
Persze, de ezen lehet segíteni, mondjuk úgy, ahogy a Cholnoky-képek esetében. Amikor fölkerült az anyag, Miklósék jelezték, hogy x idő múlva a képalák is jönnek - aztán amikor föltették őket, jöhetett a játék második félideje, a családi emkékezet korrigálása.
Másrészről 2ly szaktárssal szoktunk arról beszélni, hogy az amúgy ismert és dokumentált képek információinak is van egy limitjük a fortepanon. Hogy Stanci néni van a képen, az elég érdektelen; hogy Stanci néni Abbáziában, az érdekes. Lehet, hogy ilyen esetekben az lenne a megoldás, ha a fortepanon egyszerűen jeleznénk, másutt a képadatok is elérhetőek, tessék odamenni értük, akit érdekel.