Igazából bármi, csak klasszikus legyen és jó minőségben (160kbs<). Egy FTP-ről álmodom, ahonnan tudnék tölteni, az se baj ha fizetős és feltölthetném a sajátjaimat. Most egy olyan 100-150 album körül mozgok, nagy részét én törtem le a Szabó Ervin Zenei Könyvtár nagy bánatára(256kbs).
A Sony Classical-nak van egy új weboldala, ahol ingyenes regisztráció után teljes albumokat lehet hallgatni. Itt lenne: http://vipweb.sonyclassical.com/
Ha kíváncsi vagy egy igazi extraklasszisra ebből a sorozatból,hallgasd meg a 'Les Voix Humaines'c.lemezt.(AV.9803)J.Savall játszik rajta viola de gambán szólódarabokat.
A hangszerek:egy Pellegrino Zanetti 6 húros viola de gamba 1550-ből,a másik egy héthúros Barak Normann 1697-ből.
Igazi különlegesség nagyon jó zenékkel.
Igazad van.Tarantealum = Terento,tehát ez olasz eredetü tánc.
Nekem spanyol régizenék közt van,ott nagyon szeretik.Olaszok közt nincs lemezem.(ez persze nem azt jelenti,hogy ott nem népszerű)
Nem tudom lekottázni,majd teszek egy kisérletet MP3-ban átküldeni,
Mindenütt csak olyat találok, hogy a tarantella dél Itáliából származik (Spanyolföldre hivatkozást nem találtam), és konkrét dallamot sem emlegetnek. Pötyögd már be ide azt a dallamot, amelyikre te gondolsz!
Ha valami igazán vándordallam,akkor a ’La Tarantella’ biztosan az.A spanyol változatot szinte mindenki ismeri;az első 1 perc után tovább tudnád fütyülni.
A név a tarantella póktól,ill.(a dallam)Tarantealum ókori városból jön.Régen azt hitték,hogy a pókcsipés hatásos ellenszere ha ezt a ’Tarantellát’jo sokáig táncolják,igy kiizzadva a mérget.(ez a pók többek között Észak-Olaszországban és Spanyolország nagy részén honos;egy felnőtt számára a csipés nem veszedelmes).A 14,il.15.sz.-ban erős tulzásokba estek:egész ’táncjárványok’ taroltak.40-50 fős csapatok koboroltak,vándoroltak,vitték ezt a 6/8-os gyors zenét szerte Europa nyugati felén.
Az egyház itt is nagyot rombolt:ezek a 14.sz.-i ’koreomániák’ összefüggtek a Megváltás reményével,ill az ördögüzéssel..Persze legtöbben belehaltak ebbe a csürhe-vándorlásba.Aqueila,ill.Nápoly környékén falvak néptelenedtek el az 1380-as évektöl.
A mai tudomány is csak a vállát vonogatja az igazi okokat illetően.Merthogy annyi pók bizonyosan nem volt.
(de legalább kompromisszumok nélküli zenehallgatás volt)
Én csak annyit tudok ehhez hozzászólni, h. létezik egy ilyen címmel csellóra írt darab. Sajnos 9 év nem volt elég ahhoz, h. olyan szintre jussak, h. ezt el tudjam játszani... A csellódarabok királynője szerintem.
Létezik olyan dallam, hogy "a tarantella"? Úgy értem, hogy nem csak különféle tarantellák vannak, hanem van egy kitüntetett dallam, amit sokan idéztek, feldolgoztak, stb.?
1.Alfons V.el Magnáním: El Cancionero de Montecassino (duplaCD)Alia Vox 9816
(J.Savall,La Chapelle de Reial de Catalunya)
II.lemez 17.t: La Spagna – basse dance (Anonymous)
2.Carlos V. Alia Vox 9814
(J.Savall,Hesperion XX.)
7.La Spagna,songs for 5 parts (Josquin Desprez)
3.La Spagna 15th,16th,17th.centuries (32 szám,kb husz ’szerző’)
(Madrid Atrium Musicae,G.Paniagua) Bis Recording
4.Spanish baroque guitar (Gaspar Sanz)
(Hopkinson Smith) (Harmonia Mundi)
nálam ennyi,de rajta van még a ’Forbidden dance’ c.lemezen is(Musicians Showcase1073-miféle kiado lehet ez?)Ez még nagyon érdekelne.
De mindegyik lemezt ajánlom,nagyon jok.
Ez utobbi cime utal a Kat.Anyaszentegyház lelkesedésére e tánccal kapcsolatban.Ténykedésük nélkül kicsit több forrásunk lenne.
Ismét vándordallam.
'La Spagna'
16.sz.-tol.Pl.Josquin Desprez neve alatt.
De van pár más lemezen is.
Már 1509-ben 'danze popularie' volt.Előtte meg...
Ötlet?
Ha tudnám,szivesen megosztanám veled.
Ezt a régi táncot a Mandel Quartett játszotta ,ök emlitették a Pozsonyi Tabulaturát.
Lemezeken nekem spanyol,olasz,meg francia táncok közt van meg.
Szintén elég régi vándordallam: 'Dindirin'v.'Dindirindin'.
olasz,spanyol,angol változatok,söt ott a 'Pozsonyi Tabulatura'-ban is.
(kb.'dudaszo'vagy ilyesmi)