Keresés

Részletes keresés

Altamir Creative Commons License 2011.09.11 0 0 962

Alföldi termőhelye válogatja. Nálam, a takarás ellenére elfagyott a füge, volt vagy 4-5 szem, ami elsődleges termésként beérett. Közben tele lett zöldekkel, de azok nálam még nem érnek, igaz van pár világosabb darab is a bokron.

Előzmény: Arth_ur (957)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.11 0 0 961

Sajnos nálam csak pár szem. Városszéli utca vagyunk (a túloldal már nincs beépítve, szabadon jön a szél a prériről), fokokkal hidegebb van, mint beljebb. Idén is csak a garázs fala melletti ágak maradtak meg, a többi tőből hajtott.

Szerencsésebb években jutott azért fügelekvárra, aszalt fügére. Nagyon finom az aszalt füge. Ebben a melegben ki a napra, de szigorúan szúnyogháló alatt - még úgy is gyanús, hogy megtalálják a legyek. Legjobb aszalógépben. Én félbevágva aszaltam, hogy gyorsabban készüljön.

lujzak Creative Commons License 2011.09.11 0 0 960

Akkor én is reménykedhetek?

milyennincs Creative Commons License 2011.09.11 0 0 959

(nem írtam, de gondoltam) Köszi.

Előzmény: milyennincs (958)
milyennincs Creative Commons License 2011.09.11 0 0 958

Szia Arth_ur ! :)

Fűnyírás közben jött ma épp az ötlet, hogy párat megaszalhatnék én is (5 éves a bokor, nem túl sokat termett eddig)

Írjál már valamit arról, hogyan aszaljak. Most az van, hogy lent van 15-20 szem a pincében, ahol a kazán van,  egy széttépett kartondoboz kiteregett lapján (ott viszonylag száraz és meleg lesz télen is, de nem merem rátenni a kazánra. Mennyi marad meg ebből a 15-ből. Vagy felfűzzem eleve és tegyem a kazán fölé?.

Arth_ur Creative Commons License 2011.09.11 0 0 957

Pár szem???

A szezon javában vagyunk már az Alföldön is, nemcsak a védett, belvárosi kertekben, hanem a faluszéli bokrokon is javában érik a füge.

Én két nagy bokrunkról 1,5 kilót szedtem tegnap, és még heteken át ennyi le fog jönni pár naponta.

Most kezdem az aszalást, mert a család már telítődött a friss fügével.

Előzmény: Törölt nick (956)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.11 0 0 956

Néha azért itt az alföldön is van egy pár szem. De a zöldek nemigen érnek már be...

janijani Creative Commons License 2011.09.10 0 0 955

Árulják a fügét a piacon, egy szem 30 Ft.

Bismarckia Creative Commons License 2011.09.10 0 0 954

Ez is nagyon szép termésű fajta. Kaphatnék balőle tavasszal pár ágat ?

Előzmény: ninovarga (953)
ninovarga Creative Commons License 2011.09.09 0 0 953

ninovarga Creative Commons License 2011.09.09 0 0 952

Esélyegyenlőség :))))

Törölt nick Creative Commons License 2011.09.09 0 0 951

Szerintem évente letarolják, az árok(part) kezelői.

Sok hajtása van és mind fiatal.

Előzmény: lujzak (950)
lujzak Creative Commons License 2011.09.09 0 0 950

Ezt biztos nem pátyolgatják úgy, mint mi.

Előzmény: Törölt nick (949)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.09 0 0 949

Nem kell messzire menni, ha betonfalon gyökeret vert fügét akarunk látni.

A képek Soroksáron készültek a Ráckevei-Dunaág partján a Dél pesti szennyvíztisztító torkolatánál.

Termés nem volt rajta.

lujzak Creative Commons License 2011.09.09 0 0 948

Most késő délután kiszaladtunk a kertbe.

Az én fügéim kicsik, zöldek és kemények.

Bismarckia Creative Commons License 2011.09.09 0 0 947

Szia Floo2! A Kútfeji lila fajta fügédből tudnál nekem küldeni tavasszal pár ágat dugványozásra?

Előzmény: Floo2 (938)
Flanell Creative Commons License 2011.09.07 0 0 946

Páraáteresztőt akartam írni, nem légáteresztőt.

Tényleg, azt írtad, hogy vannak fiatal földszinti hajtások, ezeket valóban le lehet fektetni és takarni, a talajhő megvédi őket.

Ha nem tudod mindet, és választani kell, akkor a zömökebb és nem árnyékban (a bokor közepében) lévő idei vesszőket fektesd le, mert az árnyékban növő megnyúltak hiába nem fagynak el, de nem is hoznak termést.

Előzmény: Flanell (942)
lujzak Creative Commons License 2011.09.07 0 0 945

Nem tudom se a fajtáját, se az érési idejét, a színe egyenlőre zöld. Mint korábban irtam, soha nem ettem még róla.

Én magaslaton lakom, de sík területen, a kert is ilyen helyen van, a közeli - mostmár - városban.

A városi lakásom tövébe nehezen tudnék bármit is ültetni, ez egy társasház. A kertben megpróbálhatok a ház déli oldalára. Van néhány hajtás, amit le tudok fektetni és betakarni, de mivel már 5-6 éves a bokor, elég massziv fás szárú.

Míg dolgoztam, a naptárba mindig feljegyeztem a szélsőséges időjárási értékeket, jelenségeket, de 3 éve már nem, így fogalmam nincs az elmúlt évek időjárásairól. Biztos valahol utána lehet nézni.

Azért takargattam, mert Tőletek olvastam mindenféle módszert, amivel át lehet teleltetni.

Semmi mást nem szeretnék, csak végre egyszer jóllakni, és természetesen a lekvár.

Nagyon megköszönném, ha összeszednéd a tapasztalataidat, tippeidet, tanácsaidat, és magánba elküldenéd, akkor kinyomtatom és ahhoz tartom magam.

Az eredményről pedig jövő ilyenkor beszámolok.

Előzmény: Floo2 (943)
fajdkakas Creative Commons License 2011.09.07 0 0 944

Én egyszerű módon próbálom megmenteni pár ágat itt az Alföldön. Néhány ágat lehajtok a földre és rárakok egy téglát nehezéknek.

Itt Magyarországon hó nélkül nem süllyed -15 fok alá a hőmérséklet télen, tehát még nem fagy el. Amennyiben esik a hó, az befedi a lehajtott ágat és így visszatartja a föld hőjét ami tulajdonképpen "melegen" tartja a vesszőt.

Tapasztalatom szerint semmit nem ér, ha a bokrot körbe tekerjük bármilyen anyaggal, de ezt már előttem is említették.

Floo2 Creative Commons License 2011.09.07 0 0 943

Tudod milyen a gyümölcse a Te fügédnek?

Színe, formája, érési ideje.

Első lépésben valami hidegtűrőbb fajtát kellene beszerezned (ez nem azt jelenti, hogy -20 fokot is kibíró fajta is van, de hogy -14 vagy -16 fokot bír, nagyon nagy jelentőségű.

A löszpart tetején van a kerted, ahol a füge van?

Vagy TE laksz a löszpart tetején, a kerted meg síkon van?

A fontos az, amit írtál, hogy a sík mellett magaslaton laksz.

Ez azért fontos, mert pl. 2 éve télen a paksi meteorológiai állomás lent a síkon, az erőműnél -23 fokot mért, míg a dunaújvárosi állomás a löszfal tetején a vasműnél -14,5 fokot.

A paksi állomás -23 fokos értéke az kinyírta volna a fügét tövig, a dunaújvárosi -14,5 fokban meg nem lett volna baja.

Tehát ha a fügét magaslatra ülteted, ahonnan le tud folyni a hideg, ami a síkon és a völgyekben gyűlik össze, akkor nem kell takargatnod, nem fog elfagyni.

Az alföldi síkon 20-30-40 méteres fagylefolyás 4-6 fokos, de akár 7-8 fokos különbséget tud okozni azokon az éjszakákon, amikor a leghidegebb van télen, és amikor a füge elfagyhat.

Ha meg a löszfal tetején lévő városban laksz, és a városi lakásod épülete elé ültetsz egy fügét, akárközvetlenül a fal tövébe, akkor megintcsak nyert ügyed van, a magasat, a városi hőszennyezés és a házfal közelsége együtt tökéletes.

Mennyire hajlékonyak a fügé ágai?

Próbáld meg, van-e olyan, amit le tudsz fektetni a földre.

Ha van ilyen, azokat november végén földel takart le, és tuti nem fog elfagyni télen.

Február végén meg ki kell venni őket a föld alól.

Ami nagyobb, merevebb ág, az gondolom már nem hajlik le, de a kisebbek igen, így azokon lehet termés.

Ültess egy fügét a kertednél lévő épület közvetlen közelébe, a fal tövébe, ha lehetséges, meg egyet a városi házadhoz is.

Meg ha minden évben a lefektethető ágakat lehajlítod, tuti lesz fügéd.

Előzmény: lujzak (927)
Flanell Creative Commons License 2011.09.07 0 0 942

Bebugyolálni ráérsz november végén, december elején, addig úgysem lesz veszélyes lehűlés, viszont befülledhet, ha nem légáteresztő a borítás.

Zöld fügéből én is csináltam befőttet, félérettekből is, hát ritka szörnyű valami lett.

Előzmény: lujzak (941)
lujzak Creative Commons License 2011.09.06 0 0 941

Annyi hasznos tippet kaptam ma tőled, hogy meggondoltam magam, nincs fürész, se ásó.

A fóliázás azért macerás, mert ez nem lakóingatlan, csak hobbikert, télen a városban lakom.

Lassan téliesiteni kell, és ilyenkor, vagy kicsit később szoktam bebugyolálni. Az időjárástól függ.

Pár éve tanácsolta valaki, hogy a zöld fügéből finom befőttet lehet késziteni. Kipróbáltam, nem nagyon izlett senkinek.

Adtak másik tanácsot is, hogy zöld paradicsomból is lehet fügelekvárt csinálni, természetesen ezt is kipróbáltam. Soha többet.

Tudom...fából vaskarikát is lehet.

Csak próbálkozom.

Előzmény: Flanell (940)
Flanell Creative Commons License 2011.09.06 0 0 940

Lehet, hogy nálad a lösz miatt valamivel több vizet igényel, mint nálam, de az egyértelmű, hogy eltúloztad.

A füge más növényekhez viszonyítva elég jól bírja a nagy szárazságot, bár természetesen ő sem szereti. Nálam még soha nem volt sem gyümölcshullás, sem levélsárgulás a szárazság miatt, pedig a fám két nagy fenyő között van, és ezek a létező legrosszabb növényszomszédok, alattuk minden kiszárad pár nap alatt, kivéve a füge.

Az természetes, hogy 35 fokban fonnyadtnak néznek ki a levelek a fügén meg minden egyéb növényen, de ez akkor is így van, ha vízben állnak, mert a gyökér nem tudja olyan ütemben nyomni a vizet, mint ahogy a levelek képesek párologtatni. A fonnyadt levél viszont nem is akar sokat párologtatni. Ez egyébként a növény védekezése az aszály ellen, mert nagyon gyorsan elfogyna a talaj összes vízkészlete, és a füge genetikájába még nem épült bele a locsolás elvárása.  :)

Így szerintem nem érdemes takargatni.

Ha ki tudsz találni valami megoldást, akkor nagyon vastag anyagrétegbe csomagold, mondjuk, amennyi hőszigetelése 10-15 cm vastag, egymásra simított kartonpapírnak van, vagy 8-10 cm vastag hungarocellnek, és nem fújja át a szél, az biztos jelente akár 4-5 fokot is, ami már elég lenne.

Vagy a -14 alatti éjszakákra fóliával borítani a fát úgy, hogy a fa környéke is a sátorban legyen, így a talajhő fel tudja fűteni a sátrat. (Meleg, napos napokon viszont ki kell nyitni, átszellőztetni.)

Macerás, nekem nincs is kapacitásom ennyi munkára. Az én fügém is olyasmi, mint a tiéd.

A hajtások alja ugye már viszonylag érett, nem fog tovább vastagodni, a levelek már nem lesznek nagyobbak. Ezeken vannak hónapok óta a zöld fügék.

Az elmúlt hetekben kifejlődött részek nem ilyenek, ezeken vannak a kisebb fügék. Ezeknek a hajtásoknak a levágását javaslom, az egész fáról. Tehát csak a hajtásoknak azt a részét, ami még zsenge. Ezek az újabb apró fügék már nemigen érnének be egyébként sem, ha a nagyok sem szoktak.

Ez is jó nagy munka...

Azt nem állítom, hogy feltétlenül bejön a dolog, de hogy rosszat nem teszel vele, az biztos. A fűrész előtt még érdemes ezzel próbálkozni.

Előzmény: lujzak (937)
lujzak Creative Commons License 2011.09.06 0 0 939

Ha nálad teremnek, gratulálok!!

Én meg irígykedem.

Előzmény: Floo2 (938)
Floo2 Creative Commons License 2011.09.06 0 0 938

Zöld aszalódó.

Olasz barna.

Sárga óriás.

Kútfeji lila.

lujzak Creative Commons License 2011.09.06 0 0 937

Akkor én túllőttem a locsolással? Pedig azt hittem, jót tesz neki. Ebben a forróságban minden csak aszalódott a kertben.

Véleményed szerint ne takargassam télire semmivel?

Sajnos a héten még nem tudok kimenni megnézni, hogy érik-e már. A friss hajtásokat tőből kell metszenem? Pedig azokon is sok termés van.

Mindenesetre ezeket a tanácsokat még nem olvastam sehol, köszönöm szépen.

Előzmény: Flanell (936)
Flanell Creative Commons License 2011.09.06 0 0 936

Ezzel a papíros takarással feleslegesen kínlódsz.

Te hőt termelsz, és ha télen kabátot veszel fel, akkor megtartod ezt a hőt.

A fügeág nem termel hőt, és ha némi papírba becsomagolod, az jó esetben 2-3 tizedfokot jelent hajnalra, ennyit tart meg a csomagolás nappalról.

Előfordulhat ugyan, hogy pont az elviselési határon van a hőmérsékleti minimum, és ez a kicsi menti meg az elfagyástól, de nem túl valószínű.

Sokkal többet tennél a fagytűréséért, ha legalább augusztus elejétől-közepétől egyáltalán nem öntöznéd, vagy csak 35 fokos napokon egy kicsit, mert jobban beérnének a vesszők, több fokkal hidegebbet is elviselnének. Én ebben az aszályban sem igazán öntöztem, csak vagy 3 alkalommal kapott 20 liter vizet, és egyáltalán nem nőtt semmit már vagy egy hónapja. Viszont nagyon szép egészséges a fa, rengeteg a zöld termés. Pár napja ért meg az első szem, most meg már robbanásszerűen rákezd.

A mostani zöld méretről napok alatt beérik, szó szerint napok alatt, egy hét nem kell neki. Tehát elképzelhető, hogy a tiéd is rákezd 1-2 hét múlva, csak az erős növekedés (amit a locsolás okozott) hátráltatja az érést.

Azt esetleg megpróbálhatod, ha van időd rá, hogy az összes friss hajtást lemetszed, akkor leáll a növekedés, hamarabb megindul az érés, és a vesszők beérése.

Előzmény: lujzak (927)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.06 0 0 935

Gondoltam, hogy ez a helyzet, de azért rákérdeztem... nálam sajnos nem lesz választék fügéből, elég ez az 1, ha nem is a legjobb fajta. Bele kell törődnöm, hogy ez a hely nem alkalmas rá, és szűkös is - azért próbálkozunk, nevelgetünk egy majd 20 éves gránátalmabokrot is- végülis szép az díszbokornak is.  Van hegyvidéki telkünk is, ahol hely lenne, de ott még hidegebb van, a gyümölcsök is vagy 3 héttel később érnek. Ott még az odavitt őszibarack is erősen kinlódik.

Előzmény: ninovarga (933)
ninovarga Creative Commons License 2011.09.06 0 0 934

Egyébként a 926. sz. hozzászólás közeli képén is jól látható, hogy a zöld fügék ráncosak, töppedtre érettek.

Előzmény: ninovarga (933)
ninovarga Creative Commons License 2011.09.06 0 0 933

Ez egy zöldre érő fajta füge, sőt zölden töppedésre hajlamos és képes a fán megaszalódni. (Akkor drapp színűre fakul.)

Íme a képes illusztráció: érett és aszalódott zöld fügék

Előzmény: Törölt nick (928)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!