Ezt a fórumot azzal a céllal hoztam létre,hogy aki kedvet érez kistraktor,csettegő,és egyébb háztáji gépek sajátkezű építéséhez csatlakozzon.De akinek van ilyen gépe az is szóljon hozzá.Itt megoszthatunk az ötleteket,tapasztalatokat.
Nem egészen jó a számítás, amit írtam, mert nemcsak a hézagoló elem, hanem az egész forgattyús tengely hőtágulását figyelembe kell venni! Szóval, ha 150 mm a forgattyús tengely hossza a blokk két belső széle között, akkor az 100 C melegedésre 0,22mm-t tágul, ez már nagyon más érték! Esetleg azt gondold meg, fog-e 100C-t melegedni a forgattyús rész.
A fizika azt mondja, hogy 4,25 mm acél 100 C hőmérsékletváltozás hatására 0,006 mm-t tágul. (a hőtágulási együttható 1,5mm/m100C), vagyis 100 fok hatására 1 m anyag 1,5 mm-t nyúlik, ezt arányosítottam. Ezalapján a 0,2 bőven elégnek, sőt soknak tűnik.
Kapálógépet hézagoltam, ott nem érzékeltem hőtágulást, persze volt, csak hát látszik, hogy elképesztően kicsi.
Érdekes, de MPM10-ből elég sok új, vagy alig használt állapotú bukkan fel, múltkor egy zsír új volt a vaterán 200-ért, igaz, ahoz nem volt semmi, csak az alapgép-