Ezt a fórumot azzal a céllal hoztam létre,hogy aki kedvet érez kistraktor,csettegő,és egyébb háztáji gépek sajátkezű építéséhez csatlakozzon.De akinek van ilyen gépe az is szóljon hozzá.Itt megoszthatunk az ötleteket,tapasztalatokat.
Ugy emlékszem volt már erröl szo de mot nem találom sehol azokat a hozzászolásokat, ezért kérdezném töletek hogy tulajdonképpen hogy lehet ezekkel az egytemgelyes trakeszokkal közlekedni hogy a rend éber öre ne kössön belém ? Mostanába sokat járok igy a gyerköccel és szerencsére még nem koppintottak az orrunkra de .....
Amúgy jó lenne tudni, hogy mi a kötelező rájuk, mert régebben volt vmi olyan is, hogy rá kellett írni a tulaj nevét, elérhetőségét, meg hátulra egy sebességkorlátozó matricát, vagy táblát.
Persze ugye olyan világban élünk, haol sokszor nap mint nap változnak az előírások és szabályok :-(
Nem egészen jó a számítás, amit írtam, mert nemcsak a hézagoló elem, hanem az egész forgattyús tengely hőtágulását figyelembe kell venni! Szóval, ha 150 mm a forgattyús tengely hossza a blokk két belső széle között, akkor az 100 C melegedésre 0,22mm-t tágul, ez már nagyon más érték! Esetleg azt gondold meg, fog-e 100C-t melegedni a forgattyús rész.
A fizika azt mondja, hogy 4,25 mm acél 100 C hőmérsékletváltozás hatására 0,006 mm-t tágul. (a hőtágulási együttható 1,5mm/m100C), vagyis 100 fok hatására 1 m anyag 1,5 mm-t nyúlik, ezt arányosítottam. Ezalapján a 0,2 bőven elégnek, sőt soknak tűnik.
Kapálógépet hézagoltam, ott nem érzékeltem hőtágulást, persze volt, csak hát látszik, hogy elképesztően kicsi.
Érdekes, de MPM10-ből elég sok új, vagy alig használt állapotú bukkan fel, múltkor egy zsír új volt a vaterán 200-ért, igaz, ahoz nem volt semmi, csak az alapgép-