Otthoni célra teljesen megteszi az is, úgyis csak irányadó a mérés. Az olcsóbb páramérők +-3-5%-ot tévednek, de még a precíziós higrométerek is legfeljebb "csak" +-2%-os pontosságúak.
Aztán ha biztosra akarsz menni, sós vizes vagy páratasakos teszttel le tudod ellenőrizni a pontosságát. Ha nem kalibrálható a higrométered, max ráírod filccel, hogy hány százalékot téved méréskor.
Ja én is teszteltem a pontosságát, egymáshoz képest a beltéri és a kültéri minimális eltérést mutatott hőmérsékletben és párában is, persze ki tudja hogy az-e az abszolút igazság. :)
Úgy néz ki, mégsem volt akcióváltás a Tecsóban (pontosabban párhuzamos akció fut náluk), mert december 3-ig 1090 Ft lesz a kütyü. Vettem még egyet pluszba, így most már jobban össze tudom hasonlítani őket, van belőle 5 darab. :-)
A hőmérséklet nagyjából azonos mindnél, most épp 22.1 és 22.3 fok között mérnek.
A páratartalom picit nagyobb szórást mutat, de ez nem meglepő (a páratartalmat sokkal nehezebb mérni): 42%, 42%, 43%, 46%, és az egyik 48%-ot mutat. Talán úgy középen lehet az igazság, vagyis 45% körüli lehet a tényleges páratartalom, és ehhez képest mér némelyik többet, vagy kevesebbet. De méregdrága referencia készülék nélkül ezt nehéz megállapítani.
Mindenesetre az egyszer tény, hogy most már napok óta kifejezetten száraz nálunk a levegő. Ez konkrétan érezhető is, még az ablakok üvegei is csont szárazak. Lehet, hogy most egy darabig nem használom a páramentesítőt a fürdőszobában, és nyitva hagyom a fürdő ajtaját.
Legközelebb bespájzolok vele. :-) Sokáig keresgéltem elfogadható árú kütyüt, aztán egyszer véletlen botlottam ebbe bele a Tescoban. Máshol is árulják, csak ott 1,5-2x drágábban. Jópofa kis eszköz, még a min/max értéket is mutatja a hőmérsékletre, páratartalomra egyaránt. A Conradnál hasonlót jóval drágábban kapsz.
Egyébként igazad van, egy kaptafa mind. A Voltcraft VOC érzékelőit is ugyanaz a cég gyártja, mint például a drágább Honeywell-ét. Ami nekem leginkább tetszik, azok a több csatornás időjárás állomások, ahol egy képernyőn több helyiség hőmérséklete, páratartalma nyomon követhető (pl. Ambient Weather WS-09, WS-10, Eurochron EFTH 902). Csak sajnos ezeknek húzósabb az ára.
Valóban? Még nem tudtam szalajtani senkit. Na mindegy, akkor nem töröm magam. Hozhattál volna párat nekem is.:D A neten úgy látom 2500-3000 körül van/volt az ára. Annyiért már inkább veszek egy újabbat a Conradban vagy eBay/Kína. Úgyis mind kínai.
Jó, mi? :-) Millenium MN9311 a típusa. Tavaly 990-ért vettem akcióban. Most 1090 volt az akciós ára (szerintem épp ma zárták az akciót), eredeti árán meg ha jól emlékszem, 1390 Ft. Az elektronikai osztályon lehet fellelni a Tecsóban. Én egyelőre 4 db-ot vettem. A tavalyi az egy picit alacsonyabb értéket mér, mint a többi, de annyira nem vészes: 47%-21,3 fok, az újabbaknál pedig 49%-21,6; 49%-21,5; 50%-21,4. Egy ezer Ft-os árkategóriájú eszköznél ennyi még belefér. Sőt, a drágább otthoni célú hőmérőknél, higrométereknél is lehet ennyi hibafaktorral számolni. 2 mini ceruzaelemmel működik.
Amúgy létezik időjárás állomása is, de az elég hitvány. Annyi pénzért a Lidl-es Auriol jobban megéri.
Szellőztetés általában a nagy hidegben napi 3*3 perc. Esőnél már észrevettük mi is mintha nedvesedne a fal (talán panelhézag lehet) Mindenesetre sem nagy meleg sem száraz levegő nincs nálunk! Hiába van 22-23 C a falak hidegek mindenhol, ezért a hőérzet 0 !!!
Szellőztetéssel hogyan álltok? A panelosok általában a nagy melegre és a száraz levegőre panaszkodnak. Ezek szerint vannak nedves panellakások is.(!) Nincs valami rejtett ázás a képletben? Akár eső akár szomszéd lefolyó. Egyik sem durván csak éppen hogy feltölti nedvességgel a falat/födémet.
Ez igen, ez korrekt! Jól van, sejtettük mi, hogy mi történt, csak hát ha mérünk, mérjünk jól, nemde?;-)
Ne viccelj! Ez a kütyü ezer pénz? Mi a neve? Millenium? Dobozban van, hogy néz ki, hol található? Itt mondjuk nincs Tesco egyáltalán, de hamar elküldök érte valakit, mert éppen a Nagy Fal túloldaláról gondoltam rendelni néhányat. Én is szeretnék minden szobába egyet-egyet. Van egy komplex állomásom (Auriol) most, ami méri a külsőt is, az van a nappaliban, meg egy conrados, ami volt vagy 4e pénz és vándorol szobáról-szobára. Egyébként amit mér, az elég jól korrelál a másik kütyühöz.
Nem tudom megmondani Neked merre kell tekerni, úgyis rájössz. Nálam most 22,7° mellett 50% a páratartalom a nappali/konyhában s ott kb. félig 3/4-ig zárva vannak.
Elolvastam a cikket. Egy picit túl van lihegve a dolog, de 1-2 dologban egyetértek vele. Mindenesetre egy "háztartási" célra tervezett ionizátortól nem kell megijedni, ez még igencsak messze áll egy ózongenerátor veszélyességétől.
Nincsen jobb vagy rosszabb, a penészt mihamarabb el kell tüntetni a lakásból. Egyedül a nemespenész maradhat. :-) Az USA-ban egyébként a fekete penésztől rettegnek leginkább, amióta egyes tudósok "megállapították", hogy "tüdővérzést lehet tőle kapni". Hatalmas riadalmat kelt náluk. Egyébként ha már rangsorolni kell, a legnagyobb pusztítást talán a könnyező házigomba végzi.
Nekem is Midea MDDG-20DEN3-QA3 van amivel maximálisan meg vagyunk elégedve.
Ezen van ionizáló funkció, egyszer be is kapcsoltam. Azon kívül hogy büdös ózonszaga lett, nem vagyok meggyőződve róla, hogy jó dolog lenne. 10 hónapos gyerekkel biztosan nem kísérleteznék:
"A kereskedelemben is kapható kis, elemről működő ózontermelő készülék, amelyet hűtőszekrények, éléskamrák, gépkocsi-utasterek, légkondicionáló berendezések, sőt - ha nem tartózkodunk ott! - lakások helyiségeinek fertőtlenítésére is használhatunk."
A helyedben ezt a funkciót teljesen figyelmen kívül hagynám, és a rendelkezésre álló kereten belül a legnagyobb (min 20l/nap névleges teljesítményű) gépet venném.
A csavarhúzót jobbra forgatva milyen irányba fog "kalibrálódni"? Magasabb páratartalomnál fog teljesen bezárni? Vagy fordítva: még 30%-nál sem fog bezáródni?
Típuson belül nem mindbe szerelik, rá kell kérdezni.
De értelmét nem igazán látom az egésznek. Főleg úgy, hogy a többség páramentesítőt jellemzően csak az év 1/3-ában használ. Mi lesz nyáron, a forgalmas nagyvárosokban kialakuló magas légszennyezettséggel?
Szia pont ezt írtam, hogy a Korel-esben amit felsoroltam abban van ioniozátor funkció. Csak a 10 hós gyerek miatt gondoltam, hogy talán neki nemmindegy milyen levegőt szív be, amúgy nem dohányzunk!
Tavaly újítottuk fel a pecót, ki lett cserélve az összes nyílászáró és azóta lesem én is árgus szemekkel a páramérőt. Rettegek, hogy új járunk, mint a szomszédok, ahol ablakcseréig semmi gond nem volt, de utána elkezdett penészedni minden szoba. Akkoriban végigolvastam a fórumot, hogyan előzhető meg a dolog.
Mi az ablakcserék óta mérjük a párát, és 40-50% között mozog telente. De ennek az az ára, hogy naponta 2 x 10 perc kereszthuzat sarkig tárt ablakokkal, zöld növények nagyja szanálva, konvektorok lecserélve parapetes cirkóra és szárítógéppel szárítjuk télen a ruhát.
Elképzelhető, bár most nálunk is szárazabb a levegő a szokásosnál. Két hete, a lakásban jellemzően 60-62%-os volt páratartalom, ami némileg a kedvezőtlen időjárásnak is betudható. Azután beállt egy optimális 53-55%-ra, 2-3 napja pedig 49-51% körüli értéket mutat. Persze mindezt a hosszabb fűtési szakaszok is befolyásolhatják.
"...az ionizátor azért tetszik mert ez külön szűri a levegőt is!"
Az okát még mindig nem írtad le. Dohányoztok, nagy mennyiségű szálló por van a levegőben, allergiás van a családban, vagy miért olyan fontos? Miben tud többet egy pár ezer Ft-os "szobadísz" ionizálótól? Több lépcsőben szűri a levegőt, mint a drágább légtisztító készülékek? Hová gyűjti a port? Amúgy a Midea márkanév alatt futó (Midea=Korel) készülékek közt is van olyan, ami ionizál.
Hosszú történet nagyon röviden: tegnap este ránéztem a páratartalom értékekre, megdöbbenve tapasztaltam, hogy 58 és 59% volt a lakás két szintjén. Ezeket a korábbiakhoz képest nagyon tökéletesnek gondolom.
Ugye idén tél végén vettem egy Limodor 40/100-at a fürdőbe. Igaz, hogy a "lakás" 3 szintes és a legalsó szint légzárása csak nyáron valósult meg egy átmenő ajtó aljának megtoldásával és gumirozásával a küszöbhöz. Talán ez hozta meg ezt a szép eredményt.
VAGY - ezért is írtam most ide az értékeket - nálatok is ilyen értékek vannak? Azoktól kérdezem, akik folyamatosan nézik.
Bocs, hogy belevau, de nálunk a páratartalom megfékezésében csodát tett egy mosó-szárító beszerzése. A piacon kapható egyetlen felültöltős kombigép még épp befért a tágasnak nem nevezhető fürdőszobába. Tudom, hogy ezzel is pörög a villanyóra, de inkább ez, mint a penész.