Keresés

Részletes keresés

lujzak Creative Commons License 2011.10.03 0 0 992

A napokban megnézem a fügémet, és talán sikerül néhány beérett szemmel elcsapni a hasam.

Kérdeznék is Tőletek.

A múlt héten vásároltam a szegényboltban 1,5m x 5 m-es takaróanyagot a fügémre. Hogy miből készült, nem derül ki a csomagolásról.

Valakinek van-e tapasztalata? Mikor húzzam rá fügémre, valóban megvédi-e a kemény fagytól, stb.?

Bismarckia Creative Commons License 2011.10.02 0 0 991

Szép fügéd van! Csak sajnos eléggé messze lakunk egymástól, Szlovákiában élek.

Előzmény: pisti.75 (990)
pisti.75 Creative Commons License 2011.10.02 0 0 990

Ilyet tudok adni, természetesen ingyen ( Bárkinek ) . De postázni nem szeretek.

Hol laksz háha járok arra ????

Előzmény: Bismarckia (989)
Bismarckia Creative Commons License 2011.09.30 0 0 989

Szia! Ha elküldeném előre a postaköltséged árát, + az összeget, amit az ágakért kérsz? Így eltudnád küldeni? Ja és megkérdezhetem milyen fajta fügéd van?

Előzmény: pisti.75 (988)
pisti.75 Creative Commons License 2011.09.30 0 0 988

Én szivesen adok ha eljössz Szolnokra.

Előzmény: Bismarckia (987)
Bismarckia Creative Commons License 2011.09.30 0 0 987

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Tudna nekem valaki közületek lila termésű fügeágakat küldeni dugványozásra? Előre is köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2011.09.25 0 0 986

Fantasztikusan hálás növény a füge.A 2010 tavaszán dugványozott 20 cm-es ágacska már 2 m magas,és van rajta öt szem kóstolónak.

Bleti Creative Commons License 2011.09.23 0 0 985

Köszi a tanácsot,továbbitom a férjemnek.

Előzmény: Arth_ur (984)
Arth_ur Creative Commons License 2011.09.23 0 0 984

Korábban már írtam, hogy én kapcsolóórára szoktam tenni: bekapcsolás-kikapcsolás negyedóránként. Így megy kb. egy napig, akkor megfordítom a tálcák sorrendjét, és megy még fél-egy napig. Ez két tálcányira igaz, gondolom ha tele van mind az öt tálca, akkor hosszabb időkre van szükség.

Előzmény: Bleti (983)
Bleti Creative Commons License 2011.09.23 0 0 983

Köszönöm a válaszokat ,nekem is van aszalóm,kb mennyi ideig aszaljátok ,közben kikapcsoljátok,vagy folyamatosan megy?

Előzmény: Arth_ur (982)
Arth_ur Creative Commons License 2011.09.23 0 0 982

Minek kellene? Nem zöld-dió az, meg nem is citrom!!!

Elég édes az így is.

Hogy gyorsabban menjen, én is felezve szoktam az aszalógépben.

Előzmény: Bleti (977)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.23 0 0 981

Én ugyan nem vagyok szakértő fügeügyben, de szerintem nem kell hozzá semmiféle cukros víz. Elég édes anélkül is. Én félbevágva betettem az aszalógépbe. (amúgy is ment egy kis szilvával) Ma reggelre felfedeztem, hogy a férjem elcsemegézgette este a már elkészülteket:)

Előzmény: Bleti (977)
bognár1987 Creative Commons License 2011.09.23 0 0 980

Üdv minden kedves füge kedvelőnek.Olyan kérdésem lenne,hogy valakinek valamilyen tapasztalata van a képen látható Panachee fügével kapcsolatban? Esetleg van itt olyan akinek van? Mert sikerűlt 1 példányt szereznem,és érdekelne,hogy mennyire igényel más tartást.Válaszokat előre is nagyon köszönöm.

lujzak Creative Commons License 2011.09.22 0 0 979

Sziasztok!

Régen voltam netközelben, most olvasgattalak vissza Benneteket.

Az én fügéim is kezdenek beérni. Már akkor leszedtem egyet, amikor már nem volt olyan haragos zöld, kicsit éretlen volt, de megettem.

Ma is láttam, hogy pár szem kezd sárgulni, hogy mikor érik be, nem tudom, sőt azt sem, mikor jutok ki legközelebb.

Megfogadva tanácsaitokat, nem locsoltam, és takargatni se fogom. Már elég öreg ahhoz, hogy kibirja a telet.

Altamir Creative Commons License 2011.09.22 0 0 978

Ma néztem rá ! Le is szedtem róla 3 szemet, és örömmel láttam, hogy 8-10 darab is közel van már a beéréshez.

Bleti Creative Commons License 2011.09.22 0 0 977

Gratulálok a fügéidhez.

Azt szeretném kérdezni a fügét hogy kell aszalni,előtte cukorszirúpos vízben meg kell főzni?

Előzmény: ninovarga (970)
janijani Creative Commons License 2011.09.22 0 0 976

Nálunk is szépen érik mindennap néhány füge, most meg a hangyák kaptak rá, belemásznak a virág felőli kis lyukon. Azért megesszük csak előbb ketté kell törni és kifújni belőle őket. Az asszony most kávézaccal szórja a bokor tövét, ez állítólag elűzi a hangyákat.

Altamir Creative Commons License 2011.09.21 0 0 975

Ilyen fonnyadt, leeső kicsik nekem is vannak. Már gondoltam rá, hogy jól megöntözöm, de attól is tartok, hogy ezzel kinyújtom a vegetációt, és a vesszői nem fognak elég jól beérni, ezáltal sokkal fagyérzékenyebbek lesznek. Nálam az elsődleges termések viszonylag korán beértek, bár az első vélhetően álérett lehetett, mert nem igazán volt édes. Egyet nem találtam meg, a másik kettő finom volt. Én általában hagyom, hogy kicsit bebarnuljom, és csak akkor szedem le. 

Előzmény: éjjelke (974)
éjjelke Creative Commons License 2011.09.21 0 0 974

Igen,sikerélmény,különben képes lettem volna kivágni.(mintha én tehetnék arról,ha lefagy.....)

Azt azért nem értem miért van pár sárga levele és miért potyog le kicsiként félig éretten? De találtam ilyen szemeket.

Gyorsan érik,minden nap veszek le a bokorról,ahogy puhul már figyelni kell.Képzeld,teljesen elfelejtkeztem a 2 szem elsődleges termésről,de nem is találtam.Aztán valamikor júliusban ráakadtam.Aszalni nem kellett.:)))

A lényeg:azért csak megkóstoltam,nagyon finom!Kívánok Neked is hasonló örömöket!:)

Előzmény: Altamir (973)
Altamir Creative Commons License 2011.09.21 0 0 973

Szia ! :-)

Már azt hittem, örökre elvesztél. :-( Örülök, hogy ilyen szépen érik a fügéd ! Kellett már Neked is egy kis sikerélmény.:-)) Az enyém is elkezdett érni, de a napi 4-5 szem erős költői túlzás lenne. Igaz, egyéb teendőim miatt, vagy 2-3 napja nem láttam. Akkor 2 szemet vettem le róla. Az egyik kifejezetten édes volt, a másik elég kicsinek maradt meg, de azt sem dobtam ki.:-)

Remélem, tart még valameddig a jó idő, mert akkor szép fügeszezon elé nézünk.   Az enyémen is pont ilyen formájúak és színűek a termések, lehet, hogy azonos fajtánk van.

Köszönöm a képet ! :-) További szép estét Neked ! :-))

Előzmény: éjjelke (972)
éjjelke Creative Commons License 2011.09.21 0 0 972

Lekvár ugyan nem lesz belőle mennyiség hiányában,de azért  napi 4-5 szem lefogy róla.Kimondottan örülök neki,nem gondoltam volna még ennyire sem.Főleg,hogy most 2,5 éves kis bokor.

Altamir!Nálad hogy áll a füge?Érik már?

Előzmény: Altamir (962)
fejespeter Creative Commons License 2011.09.18 0 0 971

Olyan ismerősek ezek a képek valahonnan :):) Meg az ipse is :):)

Előzmény: ninovarga (970)
ninovarga Creative Commons License 2011.09.17 0 0 970

Letenyei Hídi Vásár a múlt hét végén:

Törölt nick Creative Commons License 2011.09.17 0 0 969

Nekünk is érik naponta pár szem ebben a szép időben, de sajnos a rigóink a szőlő mellett ezt is felfedezték. Ma több teljesen kicsipkedett, csak héjat tartalmazó fügét találtam, pedig tegnap is néztem.

Törölt nick Creative Commons License 2011.09.16 0 0 968

Végre-végre érnek a fügéink,esszük is rendületlenül,de ahogy látom,még lombhullás után is marad rajta valamennyi,sok még az apró sajna.

Arth_ur Creative Commons License 2011.09.12 0 0 967

A közhiedelemmel ellentétben a széltől egyáltalán nem kell védeni a fügét.

A szél és felhőmentes (netán még hóval is borított) téli éjszakáktól kell főleg, mert olyankor szokott -15 fok alá szaladni a hajnali minimum.

Ha gyakori a fagykárod, a még hajlítható éves vesszőkből húzz le a földre, egy kötegben 3-5-öt bokronként.

Kiásol egy ásónyom szélességben egy árkot késő ősszel, abba belehúzod a vesszőket, a földdel lesúlyozod annyira, hogy a vesszők még ne törjenek ki a tövüknél (ott alá is lehet támasztani egy ásónyi földdel), és raksz rájuk jó sok avart, kukoricaszárat stb. Íg a föld melege megakadályozza, hogy a legfagyosabb hajnalokon ezek a vesszők elfagyjanak.

Aztán tavasszal lehet válogatni: ha a többi elfagy, ezeket kell meghagyni, és rendesen fognak teremni. Ha enyhe a tél, és az ezeknél erősebb (több éves), többet termő vesszők is jól teleltek, meg lehet hagyni azokat, ezeket meg kiritkítani, és év közben meghagyni újabb 3-5 tőről hajtó éves vesszőt.

Ha van egy garázsfalad, ahhoz is erősíthetsz ponyvasátrat, amit ráhúzol a bokor fölé a necces téli napokon.

Előzmény: Törölt nick (961)
Arth_ur Creative Commons License 2011.09.12 0 0 966

Feltétlenül!

És a remény ráadásul még adómentes is! ;)))

(Nálunk szeptember végéig, október elejéig még szokott érni a füge.)

Előzmény: lujzak (960)
Arth_ur Creative Commons License 2011.09.12 0 0 965

Én azt a pár ezer Ft-os, kerek, elektromos aszalót használom hozzá. Annyit variáltam csak az aszalón, hogy egy egyszerű, mechanikus kapcsolóórán keresztül működtetem: negyed óra bekapcs., negyed óra kikapcs. Ez azért kell, mert különben az alsó tálca nagyon meleg lesz folyamatos üzemben, és szinte karamellizálódik a gyümölcs, vagy hirtelen túlszárad a külseje.

Pár napig megy, napjában 1-2-szer cserélem a tálcák sorrendjét, és persze kóstolok rendületlenül, hogy mikor elég. :)

Nem tudom, mennyire van nálad meleg a kazánnál, nálam, ha nincs elég melegre téve, erjedésnek indul, meg megjelennek rajta a muslicák (ők is szeretik).

Szoktam egészben is aszalni a fügét, úgy is megy, de jobban szeretem félbe vágva. Gyorsabban kész van, és szerintem igy könnyebben rágcsálható csemege.

Előzmény: milyennincs (958)
bombaba Creative Commons License 2011.09.12 0 0 964

(Az előbbi kérdés kicsit hiányossá sikeredett.)

Előzmény: bombaba (963)
bombaba Creative Commons License 2011.09.12 0 0 963

Üdv a Társaságnak!

Ismeri valaki név szerint az alábbi fügefajtát?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!