Szia! Ha elküldeném előre a postaköltséged árát, + az összeget, amit az ágakért kérsz? Így eltudnád küldeni? Ja és megkérdezhetem milyen fajta fügéd van?
Korábban már írtam, hogy én kapcsolóórára szoktam tenni: bekapcsolás-kikapcsolás negyedóránként. Így megy kb. egy napig, akkor megfordítom a tálcák sorrendjét, és megy még fél-egy napig. Ez két tálcányira igaz, gondolom ha tele van mind az öt tálca, akkor hosszabb időkre van szükség.
Én ugyan nem vagyok szakértő fügeügyben, de szerintem nem kell hozzá semmiféle cukros víz. Elég édes anélkül is. Én félbevágva betettem az aszalógépbe. (amúgy is ment egy kis szilvával) Ma reggelre felfedeztem, hogy a férjem elcsemegézgette este a már elkészülteket:)
Üdv minden kedves füge kedvelőnek.Olyan kérdésem lenne,hogy valakinek valamilyen tapasztalata van a képen látható Panachee fügével kapcsolatban? Esetleg van itt olyan akinek van? Mert sikerűlt 1 példányt szereznem,és érdekelne,hogy mennyire igényel más tartást.Válaszokat előre is nagyon köszönöm.
Nálunk is szépen érik mindennap néhány füge, most meg a hangyák kaptak rá, belemásznak a virág felőli kis lyukon. Azért megesszük csak előbb ketté kell törni és kifújni belőle őket. Az asszony most kávézaccal szórja a bokor tövét, ez állítólag elűzi a hangyákat.
Ilyen fonnyadt, leeső kicsik nekem is vannak. Már gondoltam rá, hogy jól megöntözöm, de attól is tartok, hogy ezzel kinyújtom a vegetációt, és a vesszői nem fognak elég jól beérni, ezáltal sokkal fagyérzékenyebbek lesznek. Nálam az elsődleges termések viszonylag korán beértek, bár az első vélhetően álérett lehetett, mert nem igazán volt édes. Egyet nem találtam meg, a másik kettő finom volt. Én általában hagyom, hogy kicsit bebarnuljom, és csak akkor szedem le.
Igen,sikerélmény,különben képes lettem volna kivágni.(mintha én tehetnék arról,ha lefagy.....)
Azt azért nem értem miért van pár sárga levele és miért potyog le kicsiként félig éretten? De találtam ilyen szemeket.
Gyorsan érik,minden nap veszek le a bokorról,ahogy puhul már figyelni kell.Képzeld,teljesen elfelejtkeztem a 2 szem elsődleges termésről,de nem is találtam.Aztán valamikor júliusban ráakadtam.Aszalni nem kellett.:)))
A lényeg:azért csak megkóstoltam,nagyon finom!Kívánok Neked is hasonló örömöket!:)
Már azt hittem, örökre elvesztél. :-( Örülök, hogy ilyen szépen érik a fügéd ! Kellett már Neked is egy kis sikerélmény.:-)) Az enyém is elkezdett érni, de a napi 4-5 szem erős költői túlzás lenne. Igaz, egyéb teendőim miatt, vagy 2-3 napja nem láttam. Akkor 2 szemet vettem le róla. Az egyik kifejezetten édes volt, a másik elég kicsinek maradt meg, de azt sem dobtam ki.:-)
Remélem, tart még valameddig a jó idő, mert akkor szép fügeszezon elé nézünk. Az enyémen is pont ilyen formájúak és színűek a termések, lehet, hogy azonos fajtánk van.
Köszönöm a képet ! :-) További szép estét Neked ! :-))
Lekvár ugyan nem lesz belőle mennyiség hiányában,de azért napi 4-5 szem lefogy róla.Kimondottan örülök neki,nem gondoltam volna még ennyire sem.Főleg,hogy most 2,5 éves kis bokor.
Nekünk is érik naponta pár szem ebben a szép időben, de sajnos a rigóink a szőlő mellett ezt is felfedezték. Ma több teljesen kicsipkedett, csak héjat tartalmazó fügét találtam, pedig tegnap is néztem.
A közhiedelemmel ellentétben a széltől egyáltalán nem kell védeni a fügét.
A szél és felhőmentes (netán még hóval is borított) téli éjszakáktól kell főleg, mert olyankor szokott -15 fok alá szaladni a hajnali minimum.
Ha gyakori a fagykárod, a még hajlítható éves vesszőkből húzz le a földre, egy kötegben 3-5-öt bokronként.
Kiásol egy ásónyom szélességben egy árkot késő ősszel, abba belehúzod a vesszőket, a földdel lesúlyozod annyira, hogy a vesszők még ne törjenek ki a tövüknél (ott alá is lehet támasztani egy ásónyi földdel), és raksz rájuk jó sok avart, kukoricaszárat stb. Íg a föld melege megakadályozza, hogy a legfagyosabb hajnalokon ezek a vesszők elfagyjanak.
Aztán tavasszal lehet válogatni: ha a többi elfagy, ezeket kell meghagyni, és rendesen fognak teremni. Ha enyhe a tél, és az ezeknél erősebb (több éves), többet termő vesszők is jól teleltek, meg lehet hagyni azokat, ezeket meg kiritkítani, és év közben meghagyni újabb 3-5 tőről hajtó éves vesszőt.
Ha van egy garázsfalad, ahhoz is erősíthetsz ponyvasátrat, amit ráhúzol a bokor fölé a necces téli napokon.
Én azt a pár ezer Ft-os, kerek, elektromos aszalót használom hozzá. Annyit variáltam csak az aszalón, hogy egy egyszerű, mechanikus kapcsolóórán keresztül működtetem: negyed óra bekapcs., negyed óra kikapcs. Ez azért kell, mert különben az alsó tálca nagyon meleg lesz folyamatos üzemben, és szinte karamellizálódik a gyümölcs, vagy hirtelen túlszárad a külseje.
Pár napig megy, napjában 1-2-szer cserélem a tálcák sorrendjét, és persze kóstolok rendületlenül, hogy mikor elég. :)
Nem tudom, mennyire van nálad meleg a kazánnál, nálam, ha nincs elég melegre téve, erjedésnek indul, meg megjelennek rajta a muslicák (ők is szeretik).
Szoktam egészben is aszalni a fügét, úgy is megy, de jobban szeretem félbe vágva. Gyorsabban kész van, és szerintem igy könnyebben rágcsálható csemege.