Felkerült a Youtube-ra a Hammond gyári bemutató videó 2 részben. Mivel B3-ak vannak, ezért 1955 utáni, de a faragott C3 oldalát 1959-ig készítették, tehát a kettő között készült a film, vagyis az ötvenes évek második felében. Szépen bemutatja a hangkerekek, fogaskerekek, transzformátorok gyártását, a bútoripari munkákat az egész orgona alapos összeszerelését. Irigylésre méltó szép üzemépületek láthatók. Sajnos ez sem jobb minőség mint a sajátom. Hol lehet az eredeti? Hammond factory promo video Part 1 Part 2
Hát hova tegye szerencsétlen az igazi és nem tolópotis drawbarjait, ha szeretne hozzáférni a többi gombhoz?! :-D Igazából csinálnék egy komplett feltétet forgó vibrátóválasztóval, meg a többivel.
Tegnap C1-eztem KBR-en, a múlt héten mint köztudott, végigfutottam 8-on. A beszűkült sávszélesség és dinamika legfőbb okozóját az effektekben fedeztem föl. A nyers, száraz, orgonahang egész jó, üt, dinamikus. A vibrátó is. A hang tónusán is jól tudtam korrigálni. A kezelhetőséget ellenben továbbra is annyira, de annyira kell szokni, hogy azt már illetlenség egy orgonistától elvárni. De ezek annyira önfejűek hogy még az 1'-as perkanémításra is fél évtizedet kellett várni! :-(
4 fontos kényelmetlen részt kéne orvosolni:
1: presetváltások, 2: vibrátó kapcsolása, 3 perka kapcsolása és ha már van, 4: rendes drawbar. Meg egy lezli.
A csudának nem tudnak rendes helyre rendes billenőkapcsolókat tenni, meg tolópotikat mint sok kommersz midimasterben!
A 2. már normálisabb kivitel, de az első azon a sámliszerű faállványon elég idétlen és nem úgy néz ki mint egy beépíthető model. Persze lehet pre-alfa prototípus... Mindenesetre elsőre olyan mint létra tetején állva az asztalról levest kanalazni. Akkor most menjünk Nordokat vásárolni? :)
Hello! Ha esetleg még vacilálsz, hogy milyen hangszert vegyél, az én DB5-öm még mindig eladó. Ehun játszom rajta ni: http://www.youtube.com/watch?v=rORlaVURCJ4 Egy kicsit grízesre van állítva a hanga. Szerintem egész jól szól. Mondjuk lezlit azért használok... Üdv, Tamás
Nyilván a méretes pajszerre gondolsz a billentyűzet tetején. Nos úgy vélem, ezzel tört be a nemzetközi élvonalba és azóta kabalaként viszi magával mindenhova. Vagy nem nyílt ki az orgona teteje a koncert előtt és ezzel volt kénytelen "önbetörni". (láttam már ilyet, bármilyen nevetségesen is hangzik) Mindenesetre valóban nem illik bele a képbe ez a durva szerszám.
Egy kérdés: Nem tudom, nekem Joey gyanús az alábbi felvétel, ezért aki esetleg tudja a címét és hogy melyik albumon szól ossza meg a titkot ha lehet ilyet kérni! :)
(érdemes letölteni mert a player csak 30mp-t játszik be és a 4-ezés után visszatér a témára ami utánna hallható...)
Természetesen nem kritizálni akarok, hisz ott sem voltam. (s itt szólok Mokusmisihez is) Én még élőben nem hallottam a Barbyt és csak az esemény megkoronázásaként jutott eszembe. Nyilván ha nagyobb külföldi sztár van, arra mások is eljönnek, mint akinek a hammond morog odahaza, ez bevételben is több akkor, de nem akarok ezzel semmit lerontani az élményekből, én csak másképp csináltam volna ha esetleg én szervezném.
Nekem amúgy a nagy álmom hogy Leon Kuyperst egyszer meghívhassuk, de emellett tényleg örvendetes, hogy megmozdultatok és megszervesztétek a Hammond fesztivált. Csak így tovább! Legyen sok ismétlés!
--- A Barby DVD-kből hogyan és mennyiért lehetne részesedni? (emberi, reális árakra gondolnék!)
köszönöm a megtisztelő bizalmat, igazán jólesett. Azt megígérem, hogy gyakorolni fogok, de nem biztos, hogy megütöm azt a mércét, amit eddig itt hallottam. Te is tudod, egyrészt nincs hangszerem, másrészt anyagi fedezetem sincs, hogy tulajdonomba kerülhessen 1 jó példány. Mások nyakán ülni pedig nem az én stílusom. Ennek ellenére tartom az ígéretemet és köszönöm , hogy rám gondoltál. Az élet megmutatja, mi a helyes út. üdv Hwezredes
Én azt gondolom, hogy ez a rendezvény sorozat a magyar Hammondok, klónok, kedvelők, és művelői bemutatását szolgálta. Nekem annyira nem hiányzott Dennerlein kisasszony. Természetesen, ha eljött volna magától, és az est fényét karitatíve emelni szerette volna, szívesen meghallgatom. Én nagyon elégedett vagyok Premecz Matyóval, Horváth Krisztiánnal, Fassang László nem szokványos, de nagyon jó muzsikájával, és Kaltenecker Zsolt is kiváló muzsikus. Én örülnék, ha jövőre más is megcsillogtathatná a tudását/művészetét, és egy színpadon esetleg két Hammonddal is lenne előadás. Titokban Hwezredesre gondolok most. A Marian Varga vonalat elővezethetné nekünk.....
Azt az atmoszférát, ami a Take Five Clubban volt, - akik ott voltak - nem felejtik el. Matyoooéknak sikerült valami, amit nem igazán lehet szavakba önteni. Elég régi motoros vagyok már,őszintén meglepett a sok fiatal tehetség, akiket volt szerencsénk hallani. Mind magyar srác, és mindegyik a saját kategóriájában és hangszerén kiváló teljesítményt nyújtott. Emlékezzetek, ez a műfaj, a Jazz és környéke nálunk itthon szinte mindig "mostoha gyermek" volt, mégis ki tudtuk termelni a Vukán Györgyöt, Csík Gusztávot, Szakcsi-Lakatos Bélát és még sorolhatnám. ( elnézést mindazoktól akiket kihagytam, de hál' istennek nem férnének rá a lapra ) Most itt "dörömbölnek" a fiatal tehetségek, akik szeretnék megmutatni nekünk és a világnak, hogy mire képesek! Most és itt megmutatták. Szerintem Matyooo jól döntött, amikor Őket kérte fel, ennek a Fesztiválnak pont az volt a célja, hogy a kevésbé ismert tehetségeknek utat adjon. Sok külföldi jó zenész van, akinek el lehet menni a koncertjére, akik már befutottak, ha tetszik "bizonyítottak". Mögöttük management áll. Akiket mi hallottunk játszani, azok egymásnak adják kölcsön a hangszerüket, saját maguk és a barátaik cipelik a hangszereiket és nagyon szerény anyagi elismerésben és költségvetésben élnek. Ez azonban a zenéjükön NEM LÁTSZIK! Megmutatták, hogy a csodához hangszer és lélek kell, és befogadó közeg, akiknek játszhatnak, akikért és a tapsukért ezt az egészet végigcsinálták. Ezek lennénk, mi - a közönség. Tudom, hogy Matyi már a következőn töri a fejét, és jól teszi. Ami minket - közönséget erre a Fesztiválra vonz, az nem feltétlenül az ismert nevek vonzereje, hanem éppen azoké, akiket még nem hallottunk és akikre épp ezért kíváncsiak vagyunk. Mindannyian tudjuk, hogy ez a zene, amit képviselnek, nem tömegízlés. Nem Lagzi-Lajcsi, nem Dáridó közönség az, aki itt meg fog jelenni (hálaistennek). Én biztatom Matyit és a Többieket, hogy ezen az úton járjanak tovább, jó ez az út, nem érdemes letérni róla. Ha szabad véleményt formálnom, az az érzésem, hogy akiket eddig hallottunk, már most is - tudásuk alapján - világnagyságok, nemzetközi mércével is bizton megállnák a helyüket bármilyen színpadon, - csak a világ még nem értesült Róluk. Örüljünk, hogy mi már hallottuk Őket, mi már tudjuk, milyen jók! Jöjjenek azok, akiket még nem hallottunk! üdv: Hwezredes
Én úgy gondolom, hogy a Fesztivál szervezői briliáns módon oldották meg egy nagyon színvonalas program összehozását mini költségvetéssel. Másrészről annak is nagyon örültem, hogy négy ennyire különböző zenei irányzatot képviselő "Hazai" formáció mutatta meg "oroszlánkörmeit" s vívott ki osztatlan elismerést az ott lévő közönségben.
Én is kedvelem Dennerlein kisasszony zenéjét, hallottam élőben is, de számomra ez a kétnapos program sokkal több friss élményt adott annál, hogy még egyszer meghallgassam Dennerlein kisasszony játékát.
Ez a Fesztivál a Hammond orgonáról szólt, szerintem egy külföldi nagyság ideszervezése feleslegesen megterhelte volna a szűkös keretet és érdemtelenül elvonta volna a figyelmet a szerintem nem kevésbé színvonalas - nekem személy szerint még jobban is tetsző - hazai produkcióktól.
Eredetileg csak a pénteki napot terveztem be magamnak, de nagyon örülök, hogy Matyooo unszolására átrendeztem a programomat és mindkét napon végig élvezhettem a fergeteges előadásokat.
Szóval szerintem így volt jó, ahogy Matyoo megálmodta és gratula neki és a többi Hammond fanatikusnak is akik segítették őt a Fesztivál összehozásában!
Bár tudom, hogy nem szántad negatív beszólásnak ezt a megjegyzést, azért regálok rá: Természetesen az egész rendezvény költségvetése nem érte el Barbara gázsijának negyedét sem, ezen kívül pedig, miért kéne olyasvalakit meghívni, aki amúgy is sokat játszik nálunk, népszerű és ismert, ráadásul külföldi, miközben mi itt barátaimmal a MAGYAR Hammondos szcénát szeretnénk lábra állítani, pontosan a kevésbé ismert magyar zenekarokkal, amik, ha eljöttél volna megnézni, láthattad volna, hogy milyen jók is valójában.
Barbara Dennerlein fantasztikus zenész, de úgy érzem megint be fog következni az, ami Rhoda Scottal bekövetkezett annak idején. Hogy mindenki rá emlékszik csak, mert ő sokat járt itt, a többiekre pedig senki sem kíváncsi, pedig kortársai között elég sok hozzá mérhető nagyság ugrik be.
Sajna szigorúan tiltott. Mindössze pár percet vettem a próbából. Viszont tele vagyunk a bécsi Jazzland-es komplett koncertfelvételeivel. Vagy 4 db. Ott dobossal játszik. Szerintem az az igazi műfaja.
Holnap, azaz kedd este 4Méter Hammond duó koncert lesz a West Balkánban a Nyugati téren. Aki mégsem a Barbara koncerten lesz, de vágyik egy kis Hammond-szóra, annak ott a helye. Kezdés 19.30-kor. Műsoron saját dalok és filmzenék.
A fesztivál után csak most sikerült gépközelbe jutnom. Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget, nélkületek nem jött volna létre a két napos buli. Csak a fórumozókat emelem ki: tehtube, qqberci, szinizso, mokusmisi (meg a többiek, akiknek nem tudom pontosan a nicknevét) kösz az önzetlen támogatást úgy a klónok, a leslie, mint a videófelvétel terén. Az elektrotechnikai ügyelet is fontos volt :) Kiváló munkaerőnek bizonyult Zsolt fia is, neki is köszönöm a részvételt, felelősségteljes, de unalmas, nehéz munka volt az övé.
Amint elkészülnek az anyagok, mindenki megkaphatja őket. Matyooo
Lement a második nap. A háttérben ha kellemesen is, de alaposan elfáradtunk.
A fő érdem Littlebig1-2 Premecz Matyooo-é, aki belevágott és létrehozta az Első Magyar Hammondos Fesztivált. Természetesen a legtöbbünk ahol tudott, segített.
Szerencsére nagyon sokunk találkozott össze, akik már előtte is eszmét cseréltek a hálón. Remélem jövőre is megtartjuk.
A pénteki program 3 műsorból állt.
17-20.00 közt végre sok digitális Hammond mérhette össze egymással és az etalon B3-assal tudását. A reális értékelés érdekében minden klón ugyanúgy a száraz monó jelet küldte ki mint az igazi B3. A jelek egy keverő által közösítetten, azonos szintre hozva jutottak a Motion Soundba. Végülis volt Hamichord, Hammond XE1, Nord C2, Nord Electro 3, ESI4000/Tehtube's B3, Roland VK-7, Roland VK-8m, Nord Electro 1.
A bemutató elsősorban a hangszer dinamikájára alapozott. Hogy változik folyamatosan a hangszíne a hangerő függvényében? swell. Mennyire üt a percussion és keyclick a legalsó és legfelső oktávban? Mennyire sír a hangja a 3-as chorusvibrato állásban? Általánosságban így egész jól szólt mind. Majd felvételről szintén visszanézhető, értékelhető lesz.
9 után Fassang Laci ült a B3 mögé. Szokolay Dongó Balázzsal (szaxofon, népi furulya, duda) egy stíluskorlátok nélküli műsort adtak. Sok bolgár elem volt fellelhető a dallamoz közt. A meglepődött közönség gyorsan vette a lapot, vastapssal jutalmazták őket.
10 után Horváth Krisz B2B3-as triója zúzott akkorát, amekkorát tőlük még nem hallottam. No, korábban sem mentek a szomszédba néhány feszes megoldásért, de most mindent felülmúltak. Lassan Novellóék lehetnek a B2B3 tribute zenekara :-) Az I-re a pontot Koós Réka beszállása tette a koncert végén, kíváló szólógitáros kísérettel.
Ami utána jött, azt nem kívánom senkinek: meredek csigalépcsőn a mázsás dögök szállítmányozása külön tiszteletet érdemel.
A kétnapos esemény minden várakozást fölülmúlt, remélem rendszer lesz belőle.
Az egész rendezvény mindkét napon fenomenális volt. A többiek valószínűleg elemezni fogják zenei és technikai szempontok alapján, nekem más jutott az eszembe. Sokan ott voltak közületek, akiket már személyesen is volt szerencsém megismerni és láttam, mindenki serénykedett. "Mókus Miki" TV stúdiót megszégyenítő mennyiségű kamerával teljes egészében dokumentálta a Fesztivált. Megjelent körünkben Scultéty Lacibácsi (82) a csöves elektronika Nagy Doaenje aki maga is kipróbálta Premecz Matyi B3-asát is, szóval kifejezetten családias hangulat alakult ki. Akik ott voltatok, nyilván egyetértünk abban, hogy valami nagyon kellemes ritkán érezhető szimpátia - szeretet volt a levegőben, köztünk, akik nem aktívan zenélünk, de mégiscsak testközelből ismerjük azokat, akik megszólaltatták a Hammondot. Egyszerűen élveztük, hogy ott vagyunk, hogy kedvenceink kiválóan szerepeltek nagy örömöt okozva ezzel nekünk - hallgatóknak. Még valami... Zsolt (tehtube) néhai Öveges Professzort megszégyenítő alapossággal és közérthetőséggel mutatta be a különböző Hammond változatokat és clonokat. Profi volt, csak dicséret és köszönet illeti meg ezért. Fáradhatatlanul dolgozott, fényképezett, magyarázott, minden kérdésre válaszolt, igazi "házigazda" módján foglalkozott minden érdeklődővel. Egyszerűen jó volt köztetek lenni, jó volt együtt lenni és részese lenni ennek a szép két napos koncertsorozatnak.