Igazán kifinomult távmérőseik voltak, sajnos nagyon magas az áruk. Az objektívek is jók, sokan használják ma is Leica, stb... vázakon. Az első komoly akadály a beszerzés, a második ha javítani kell...
Megköszönöm, a postaládámban elférnek egészen nagy fájlok is. Azon én is csodálkoztam, hogy az egyik Kiev alap obi 50-es, a másik 53-as. A csereszabatosság hiánya csak gyártási pontatlanság lehet, bár nem értem hogyan történhet ilyen, mert a gépsort -azaz a Contax gyárat- Németországból szerezték a szovjetek. Lehet hogy a '70-es évekre elkoptak ? :-)) Ihagee
A használati megvan (lefotózva), bárkinek szívesen elkűldöm, ezért kérdeztem.
Az alapobik a Kiev 4-nél nem csereszabatosak az én tapasztalatom szerint. Volt egy alapgép, amire csak az 2/50-es ment fel a 2/53-as nem (vagy fordítva).
Az egyik börzén árúltak az asztal lapjára (!) hátsó kupak nélkűl letett Ju 12-est Kievhez. Megnéztem (az eladót is) és tö...ön szúrtam magam majdnem.
Régebben vettem Soósnál FED felíratú újratölthető kazikat. Bársony sehol, beleraktam FED 2-be is meg 3-ba is, de a hátlap sem ment a helyére, meg az sem világos hogy bársony nélkül hogy nem kap fényt a film. Vagy csak sötétben tudom betölteni? Visszatekeréskor meg - állítólag- összezáródik a rés, és a film nem kaphat fényt. Jó volna használni, mert a 20 éves -és idősebb- Forte meg ORWO kazettáim némelyike már laza, beengedi a fényt, és a bársony is karcol. Ihagee
Kézikönyv nincs, de valahol biztos van ángulus nyelvű leírásom, de ha nincs, az sem baj. Ez az 1s-os expó jó hogy előkerült, igazi gondot egyedül az objektívek cseréje okozott. Az a fránya bajonett! Ráadásul a "nagyseggű" 2,8/35-ös hátuljára is nagyon kell vigyázni. Nem én akartam lenni az első, aki összekarcolja.
A fénymérőzéshez még annyit tennék hozzá, hogy az is fontos, hogy az újabb érzékelő mennyire érzékeny a különböző színekre. Mert ha nagyon különbözik a filmek érzékenységétől -pl. infravörösre vadul jelez, a film meg vak rá-, akkor semmit nem ér. Vannak olyanok, akik szemmel jól saccolnak, én magam láttam BMWR12 listatársunkat "fénymérés" közben, nekem csak meg kellett erősítenem, hogy a Sverdlovsk-4 is ugyanazt mutatja !
Már-ha a cella (nagyság-férőhely szerint választott) alapból elegendő teljesítményű, az adott műszernek. Az jó ha többet ad le, be kell kalibrálni ellenállásal.
A legjobb egy változtatható értékűvel.
Más: Kiev 4-hez magyar nyelvű (Ofotért) kezelési van mindenkinek ?
Köszönöm, otthon majd meghallgatom megint a hangokat, ha a hangok megmondják :-))
A 2. redőny utolsó 1,5 mm-es csillapított lefutását hogy ellenőrzöm ? Viszont ez az 1 s-os expó nagyon jó, ezt nem tudtam! Azt még mindig nem értem, hogy hogyan tud 8 perforációnál többet vinni? A kevesebbet el tudom képzelni, de fordítva... Nem függhet ez össze azzal, hogy néha állítunk az expó idején ? Vágok egy 10-12 kockás filmet, bekazettázom, és ellövöm konstans 1/250-del. Ha nem hagy nagy rést .... akkor nem t'om mi van, úgyse' viszem javíttatni:-)) Ihagee
A "zaj" ok, lassabb záridőhöz grátisz jár:-) Nekem pl. tetszik.
A kis műszernek végülis mindegy, mi szolgáltatja a feszültséget, előtét- vagy sönt ellenállás kérdése, na meg méréshatáré (pl. kisebb ne legyen, mint volt).
Lehet hogy az (mármint típushiba). No és akkor az is normális, hogy 1/50 vagy 1/60 -nem emlékszem mi van rajta- időnél hosszabb expó esetén furcsán zizegő hangja van a zárnak lefutáskor? Az biztos, hogy 1/125-nél meg rövidebb időkhasználatakor szebb a hangja. Nem értek hozzá, de még egy ötlet: a fénymérős változatból ha kidobná az ember a rossz szelént, lehetne-e pótolni valamilyen egyéb fényelemmel? Zsebszámológép vagy ilyesmi. Aztán persze kalibrálás. Valahol Zenit-E ről találtam egy oldalt, ahol a fénymérőjét egy Panasonic gyártmányú cuccocskával pótolták. Talán menne a dolog a Kievvel is? (Valójában nem létszükséglet, van Lunasixem meg Sverdlovsk-4-em, de mégis...) Ihagee
Amit sefotos kollégámtól szereztem, 4 AM, szintén így működik. Én ezért nem javíttatom, elfogadtam olyannak, amilyen:-) A javítás áráról így nem tudok semmit, de bonyolult egy jószág... Így is a szívembe lopta magát azzal a kutyadobáló méretével:-) Szóval akkor ez típushiba lehet?
Kaptam egy fénymérő nélküli Kiev-4 et, kipróbáltam, és az a baja, hogy néha 5-6 mm-es hézagokat tesz 2 képkocka közé. A záridők jók, az objektív szépen rajzol, de így tekercsenként néhány kockát vesztek. Tudom ez még mindig jobb, mintha egymásra húzna, de javítható (olcsón) ,vagy nem ? Illetve járt-e már így valamelyikőtök ilyen géppel, mert akitől kaptam -a főnököm- azt mondta, hogy már diák korában is így működött. Ihagee