Keresés

Részletes keresés

arpadusz Creative Commons License 2012.05.10 0 0 2651

Én meg az a bizonyos haver vagyok, megerősítem az itt leírtakat. Lehet csatlakozni, jó lesz! Vissza nem térő alkalom Izlandot megnézni.

Előzmény: Tamas_Traveller_Sawyer (2650)
Tamas_Traveller_Sawyer Creative Commons License 2012.05.10 0 0 2650

Sziasztok,

most június 10.től június 22.ig utazunk önszerveződő módon ketten, egy haverommal Izlandra.Sajnos a harmadik barátunk egyéb elfoglaltságok miatt nem tud velünk tartani,s az Ő helyére költség megosztás miatt keresünk útitársat. Az Ő repülőjegyét kellene átvenni.

Június 10.-n reggel indulunk Budapestről vonattal Münchenig,s onnan a Germanwings légitársasággal Reykjavikba, s június 22.-n vissza.

Erre az időszakra egy Chevrolet Spark vagy ennek megfelelő 2WD szgk-t béreltünk,s ez alatt a 11 nap alatt szeretnénk körbejárni a szigetet az óramutató járásának megfelelően,  ahogy  a

az út viszonyok engedik az 1es főtútról letérni,s gyalogtúrákkal tarkítva az összes fontosabb látnivalót elérni.Tehát a Felföld kimarad.

Kettőnknek már meg van a szállása hostelekben, segítünk a szállás intézésében. A teljes költség olyan 800 Eur lenne+kaja.

Zsiraaf esetleg Téged érdeklne,mint egy bemelegítő izlanid utazás?:) (jó nem annyira nomád,de..)

Üdv.

Tamás

visir Creative Commons License 2012.05.10 0 0 2649

http://www.heimur.is/world/download/?ew_news_onlyarea=&ew_news_onlyposition=2&cat_id=39143&ew_2_a_id=197086

Ez az Áning, amiről beszéltem, térképnek is használhatod.

Én azért inkább a nyári stoppolást ajánlanám, sokkal élvezhetőbb. Ha mégis úgy döntesz, hogy szezonon kívül megpróbálod, feltétlenül maradj az 1-es főúton!

De annak sem ajánlanám minden részét. Ahol pl nem stoppolnék szívesen, az Dél-Izland, konkrétan a Vík és Höfn (Hornafjördur)közötti szakasz, a nagy gleccserektől délre. Ritkán lakott, homokos síkság, állandóan változó folyókkal. Ezt inkább busszal tedd meg. Gyalogosan, egyedül kockázatosak még a "hegyi" útszakaszok (ezekről bővebben: vegagerdin.is), a szeszélyes időjárás miatt, és az alagutak, ezeken gyalog tilos átmenni.

visir Creative Commons License 2012.05.10 0 0 2648

Hát igen, a kedvencem a viharos szél+jégeső kombó, az még vastag farmeron keresztül is tud csípni rendesen:) Az ember könnyen beszerezhet néhány tetszetős véraláfutást. Azért március elején nagyobb az esély a rossz időre, mint nyár közepén. Április végén stoppoltam eddig legkorábban, és hát, nem volt melegem.

Szerintem az a legcélszerűbb, ha beszerzel egy izlandi SIM-kártyát, és az Áning (Accomodation, Übernachtsorte) című füzetet (ingyenes, minden buszterminálon, benzinkúton be lehet szerezni, naprakész), és magaddal viszed a stoppoláshoz. Ha elromlik az idő és necces a szabadban éjszakázni, csak felhívod a legközelebbi szálláshelyet. így nem kell előre foglalni, arra mész az országban, amerre a szél visz;) A kempingek csak június elején nyitnak. Sok szálláshely viszont egész évben nyitva van, és szezonon kívül olcsóbb, főleg, mint mondtam, ha van hálózsákod.

Az Áning tartalmazza az uszodákat is, ezek minden kis faluban megtalálhatóak, viszonylag olcsók, tisztálkodási lehetőség, és mind termálvizes! Fürdőruha nélkül Izlandra amúgy se indulj el...

Zsiraaf Creative Commons License 2012.05.09 0 0 2647

Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek a tippeket, észrevételeket, és bocsánat, hogy csak most reagálok!
Szóval asszondod, márciusban sincs gond a stoppal? Erre most egy kicsit ismét fellelkesültem! :)
Couchsurfing: Sajnos a stop miatt nem működne. Eléggé kiszámíthatatlan, mikor érek a hova, ráadásul emiatt igencsak szükséges lenne a folyamatos kapcsolattartás is, ami aztán el is vinné, amit a szálláson megspóroltam. Már ha egyáltalán van megfelelő térerő. Ingyen wifivel szerintem út közben nem igazán számolhatok. :)
Orkánerejú szél: A fórumon olvasottakból ítélve, ilyesmire - úgy tűnik - egész évben lehet ott számítani. Vargabetű nyáron volt Izlandon, de az orkánerejű szelet ő sem úszta meg. Ami viszont valóban nem mindegy, hogy mindehhez milyen egyéb körülmények társulnak. -1, -2, vagy +15, 20 fok, eső, hó, jég stb... Márciusban valószínűleg a rosszabbik kombináció az esedékes! :D A sátram szerintem még csak-csak bírná a szelet, hiszen a Fogarasi-havasokban hasonló körülmények közt már megnyugtatóan megállta a helyét, de a már említett -1, -2 (?) fokban, + nagy szélben azért kicsit más sátrazni. Háromszemélyes sátram van, egyedül nem tudom kifűteni, de a szél még azt a kis meleget is biztosan kifújná. Ultrameleg hálózsákom már van (-16-ig komf.), egy kis masszív egyszemélyesen meg már régóta gondolkozom...
Megsaccolni sem tudom, a Fogarasban hány km/h-s szél fújhatott, de volt egy este, amikor inkább a sátor sarkában, felülve "aludtam", mert így próbáltam kícsit tehermentesíteni a varrásokat és a rudazatot. Mit mondjak, másnap nem is voltam épp a legfrissebb! Volt olyan sátor, amit egy az egyben le is bontott a vihar!

A kempingek egyébként mennyire vannak nyitva márciusban? Erről van valami infótok? Esetleg hol lehetne ennek utánanézni? Fürdést, ilyesmit leginkább csak ott tudom megoldani gondolom...

Előzmény: visir (2645)
Vargabetű Creative Commons License 2012.05.07 0 0 2646

Szia!

A széllel igazad van. Az első lépésemet Izland földjén majdnem úgy kezdtem, hogy felborított a szél: Keflavíkban. A legdurvább, az is kb 90 km-es lehetett ( széllökések még több), Kerlingarfjöllben 2 teljes napon át. Sátrazni üggyel-bajjal, ugyan tudtunk. Profi atom-biztos sátorral. Gyalogolni már alig. Az egész napos túrából 4 órás viaskodás lett, és úgy elfárdatunk, mintha 35 km-t gyalogoltunk volna hegyen-völgyön. Vízszintesen hordta a képünkbe a havat és vizet. Jó utat-jó szelet:VB

Előzmény: visir (2645)
visir Creative Commons License 2012.05.05 0 0 2645

Szia, Zsiraaf,

Többször stoppoltam már Izlandon, életre szóló élmény.

2-3 hét bőven elég arra, hogy az 1-es főút mentén körbeutazd a szigetet. Ezen az úton a forgalommal sincs gond, sokan autóznak télen is. A márciusi sátrazásról viszont lebeszélnélek. Izlandon nem a hideg a legnagyobb probléma, hanem az orkánerejű SZÉL. A 90 km/h-ás szél (ez olyan erős, mint ami romba döntötte fél Budapestet pár éve augusztus 20-án) csak egy átlagos téli napnak számít, és ilyen vihar lehet napokig! Ilyen szélben egyszerűen nem bírsz már gyalogolni. De pl tavaly áprilisban vagy májusban volt egyszer 100-150 kilométeres, két napon át. Az már letépheti a háztetőket is, gondolj bele, hogy a sátraddal mit művelne. Hacsak nincs valami speckó, Antarktiszra kifejlesztett sátrad, nézd meg inkább a couchsurfing.org-ot, ha ezen akarsz spórolni. Vagy, a youth hostel-ekben olcsóbb a szállás, ha van saját hálózsákod, és azt használod.

Zsiraaf Creative Commons License 2012.05.05 0 0 2644

Skandinávia... Kiváló gondolat! Nekem is épp ez jutott eszembe! :)
A végén azért csak lesz itt minden! Felföld is, sarkifény is! :) 

Előzmény: bm613 (2643)
bm613 Creative Commons License 2012.05.04 0 0 2643

Ez igaz, november és február-március a nyerő sarkifény-ügyben. Az is fantasztikus látvány lehet, de talán az összes többi mégis bír akkora súllyal, hogy a nyarat hozza ki győztesnek :-)

Sarki fényt talán Skandináviában érdemes vadászni inkább, ott nem annyira lehetetlen az időjárás olyankor, mint Izlandon.

Előzmény: Zsiraaf (2642)
Zsiraaf Creative Commons License 2012.05.04 0 0 2642

Ez nálam egyszerre kényszer és kíváncsiság, nem pedig extrémkedés. A felszerelés már ki van próbálva. Nem a világvégén tenném az első teszteket, ahonnan nem tudok bármikor visszajönni, ha nagy gáz van... :)
Az érveitek teljesen érthetőek és elfogadhatóak, köszönöm szépen a hozzászólásaitokat!
Egy dolog bánt csak, hogy - amennyire én tudom - a sarkifény nem figyelhető meg nyáron... Igaz, cserébe viszont minden más igen! :)

Előzmény: Vargabetű (2640)
Barbárka Creative Commons License 2012.05.03 0 0 2641

Bocs, régóta nem jártam erre.

Márciusban minden felföldi út lezárva, vízesések körül jégpáncél, iszonyatosan cudar idő, jeges szél, sok helyütt még hó. Biztosan nem mennék olyankor turistáskodni (én munka miatt voltam márciusi időpontban).

Előzmény: Zsiraaf (2635)
Vargabetű Creative Commons License 2012.05.03 0 0 2640

Szia!

Vargabetű vagyok, és tavaly 2 hetes Felföld-csövezésen voltam. Szerintem gondold meg ezt a márciusi időpont választást. Kényszerből, vagy kiváncsiságból tervezed ilyenre? Csak a saját véleményemet mondom: ha egyszer már 3 hétre eljutnék Izlandra, akkor nem áldoznám be a sok kapitális látnivalót az időjárás/éghajlat miatt. Ha csak az extrémkedés a cél, akkor a Kárpátokban, Alpokban is edzheted magadat, tesztelheted a felszerelésedet. Ennyi idő alatt, ha nyáron mennél, nagyon be lehetne járni Izlandot. Gyaloktúrákkal, hegyekkel, sivatagokkal.  És ne felejtsd el, ha az 1-es út 1/4-dét láttad, akkor lényegében láttad az egészet. Gondolom, a természeti látnivalók vonzanak. Én júliusban voltam, és hó alatt volt Askja, járhatatlan az F-910 és ezért kimaradt Nyiladur.

https://picasaweb.google.com/102218341517788318783/IzlandFelfold2011

jó utat-jó szelet:VB

Előzmény: Zsiraaf (2639)
Zsiraaf Creative Commons License 2012.05.03 0 0 2639

No igen! A természet ereje...
Az a baj, hogy idő közben kiderült: az egyetlen ember, akire számítottam, nem tudna jönni... Lehet, leszek olyan elvetemült, és elmegyek egyedül...

Előzmény: bm613 (2638)
bm613 Creative Commons License 2012.05.01 0 0 2638

Ez a helyes hozzáállás :-) én is úgy tervezem, hogy megyek még párszor. Egy alkalom csak arra volt elég, hogy tudjam, mi minden maradt ki :-)

Az áradat érdekes lehetett, van ott egy információs központ, amolyan minikiállítás-szerű akármivel, nem csak az áradatról, hanem mindenféle tudnivalókkal a környékre vonatkozóan, és az egyik teremben videóról mutatták az áradatot. Helikopterről filmezte valaki, nyilván biztonságos magasságból, de így is félelmetes látvány volt. Háztömb méretű jéghegyeket dobált összevissza a víz.

Előzmény: Zsiraaf (2637)
Zsiraaf Creative Commons License 2012.05.01 0 0 2637

Ha csak egy ilyen miatt nem tudunk majd körbemenni, annyi baj legyen! Gleccser-árt még úgy se láttam! :)
Azt már látom persze, hogy így sem, úgy sem ez lesz az egyetlen utam Izlandra! :D

Előzmény: bm613 (2636)
bm613 Creative Commons License 2012.05.01 0 0 2636

Biztosan körbejárható, az 1-es főútnak és még néhánynak üzemelnie kell, kivéve mikor ilyesmik történnek: http://fu.web.elte.hu/irasok/ttt-25.html

A forgalom vélhetően kicsi lesz, különösen amikor elhagytad Reykjavík környékét, hiszen a 300 000 ember 2/3-a ott él, mindössze 100 ezren vannak szétszórva az összes többi helyen. Azt nem tudom, hogy a kevés autós mekkora eséllyel áll meg egy stopposnak, bár szerintem márciusban már csak azért is föl fognak venni, hogy megkérdezzék, hogy jutott eszedbe ez ilyenkor :-)

Előzmény: Zsiraaf (2634)
Zsiraaf Creative Commons License 2012.05.01 0 0 2635

Barbárka! Kíváncsi lennék a tapasztalataidra! Mesélj egy kicsit kérlek! Milyen időtök volt márciusban? Mire számítsak? Előre is köszönöm! :)

Előzmény: Barbárka (2565)
Zsiraaf Creative Commons License 2012.05.01 0 0 2634

Köszönöm a gyors választ!

Felföld gondolom kiesik akkortájt, de a sziget vajon körbejárható? Megéri elindulni? Az időjárás miatt sátrazás szempontjából nem aggódom, bízom a felszerelésemben, de a stop gondolom nehézkesebb, mint szezonban. Kevesebben járják az utakat... Lehetséges szerinted márciusban, 2-3 hét alatt stoppal és gyalog megtenni egy ekkora utat?

Előzmény: bm613 (2633)
bm613 Creative Commons License 2012.04.30 0 0 2633

Márciusban? Tartok tőle, hogy nem sok helyre juthatsz el, a sátor meg egészen vakmerő ötletnek tűnik, de majd remélhetőleg ír olyan is, aki volt már ott ebben az időszakban.

A nappalok és éjszakák aránya nem lesz vészes, a napéjegyenlőség mindenhol egyformán március 21. körül van, de ettől még nem lesz jó idő. A partvidéken nem sokkal lesz hidegebb, mint itthon, de a belső területeken igen. Mondjuk mindegy, mert arrafelé vannak helyek, ahol csak június-július fordulóján van olvadás, addig nem lehet őket megközelíteni. Márciusban meg kb. semmit. Meg persze olyanok is előfordulnak, ahol örök jég van, de azok a gleccserek :-)

Előzmény: Zsiraaf (2632)
Zsiraaf Creative Commons License 2012.04.30 0 0 2632

Tisztelt fórumozók! Frissen csatlakoznék! :)

Első lépésben egyelőre csak afelől érdeklődnék, ha nekivágok egy kb. 2-3 hetes (jelenlegi állás szerint jövő március 3 - 21) izlandi kanyarnak, vajon milyen időjárás fogad kint, valamint milyen a nappalok és éjszakák aránya. Reykajavikból indulva, stoppal és sátorral szeretném megtenni kint az utat. Mennyire járható be a sziget ezidőtájt? Előre is köszönöm a válaszokat! /Zsiráf! :)

pedrojunior Creative Commons License 2012.04.02 0 0 2631

Hey,

Szeptemberről előre kellett hoznunk az utazást júliusra.

Kicsit meglepődve tapasztaltam az autóbérlés árkülönbségét az említett két hónap között...

Szeptemberben 650 €, júliusban 1500 € 12 napra. 120 € / nap alat nem találok...

Akik júliusban mennek, Ők hogy állnak autóbérléssel?

Vagy ez a reális ár júliusra?

Thx

Off

Eyjafjalla Creative Commons License 2012.03.30 0 0 2630

Ha valaki még csak most tervezi a nyarat találtam egy elég olcsó légitársaságot:

http://www.wowair.com/en

Londont meg lehet járni 100 EUR-ból, így fapados csatlakozással megvan 100 ezerből a négy repjegy egy jó kombinációban, ami elég baráti.

pedrojunior Creative Commons License 2012.03.26 0 0 2629

Köszönöm a linkeket srácok!
Ezekkel remélem elboldogulok.

Szeptemberi seakayak és rafting extrémkedésről valaki valami infót esetleg?

Elk Creative Commons License 2012.03.24 0 0 2628

én innen foglaltam:

http://www.farmholidays.is/

Előzmény: pedrojunior (2626)
Vargabetű Creative Commons License 2012.03.24 0 0 2627

Így kezdenék neki: beírnám a település nevét + cottage, accomodation, motel, cottage... Annyira kicsik a városkák, bitos nem fogsz elveszni a nagy választékban. Szóval a netnél jobbat nem tudok... Az sem valószinű, hogy átvágnának. Most próbából beírtam Vík nevét, és 0,003sec alatt kiadta a Hotel Eddát. (hozzá kell tegyem én mindig helyszínt választok, és ahhoz a szállást. Nyilván van aki fordítva)

http://www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g189978-d581928-Reviews-Hotel_Edda_Vik_i_Myrdal-Vik.html

sokszor a látnivaló nevére is komoly infók ugornak elő, pl http://www.landmannalaugar.info/

elszántabbak részére: http://www.fi.is/en/huts

NAT.is netes utikönyv, pl: http://www.nat.is/travelguideeng/fjallabak_nature_reserve.htm

elhagyom a várost... Jó utat-jó szelet:VB

Előzmény: pedrojunior (2626)
pedrojunior Creative Commons License 2012.03.24 0 0 2626

Sziasztok!

Tudnátok ajánlani olyan honlapot ahol vendégházakat, szállásokat, cottage-ket lehet foglalni?
Jó lenne térképes verzió is esetleg...

Illetve ti hol szálltatok meg annó? Hol foglaltátok a szállásokat?

Kösz a helpet!

reykjavíkevelin Creative Commons License 2012.03.23 0 0 2625

Sziasztok!

Elindítottam egy csoportot a facebook-on, Izlandi magyarok címmel, kapcsolattartás érdekében akinek van kedve csatlakozzon hozzánk. :)

Evelin

visir Creative Commons License 2012.03.23 0 0 2624

Izlandon nem nagyon ünneplik a napfordulót (Jónsmessa), mert annyira közel van a nemzeti ünnephez, június 17-éhez (Izland függetlenségének napja). Az viszont banzáj. Júniusban (a hónap első vasárnapján) van még a halászok ünnepe (sjómannadagurinn), akkor is vannak programok, érdemes ellátogatni egy-egy kikötőbe. Június egyébként jó móka, mert világosak az éjszakák! Jó szórakozást:)

Előzmény: SzLa (2623)
SzLa Creative Commons License 2012.03.23 0 0 2623

Sziasztok,

júniusban szeretnénk Izlandra menni és az lenne a kérdésem, hogy nem tudjátok-e, hogy ott ünneplik-e a napfordulót? Finnországban nagy népi banzáj van olyankor, mindenhol tüzekt gyújtanak, stb. Izlandon is dívik ez a szokás? És idén ez mikorra esik? Csillagászatilag tudom :), de pl. Svédországban mindig a június 20-26 közé eső szombaton tartják ezeket a rendezvényeket.

Köszi!

Üdv.,

SzLa

kis_andras Creative Commons License 2012.03.14 0 0 2622

Felreertettel. Sajnos meg csak a gondolattal jatszom, hogy magara hagyjam a Kiralynot, es Izland fele vegyem az iranyt.

Ehhez merten irhatnal kedvcsinalot az ottani eletrol/emberekrol/munkalehetosegrol. Alberlethez milyen papirok szuksegesek?

Ha esetleg nem annyira, de publikus, de valaszolnal, akkor androuk@gmail.com a cimem.
Koszi; kisa.

Előzmény: reykjavíkevelin (2621)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!