Keresés

Részletes keresés

bonnek Creative Commons License 2011.12.18 0 0 1054

ez egy kicsit homályos, de látszik a gyökerecske

ők pedig földbe vannak dugva

bonnek Creative Commons License 2011.12.18 0 0 1053

Köszi, és akkor....? Mi légyen? Van 2 ágam egy levágott flakonban földben, azzal ne tudom mi van, majd tavaszra kiderül,de úgy néz ki, hogy él. Talán ültessem el később a most kigyökerezettet is cserépbe tavaszig? Szerintem ezt fogom tenni, egy kicsit hagyom még, hadd erősödjön meg.

Előzmény: Arth_ur (1052)
Arth_ur Creative Commons License 2011.12.17 0 0 1052

Ha így hagyod, tavaszig előbb-utóbb rothadásnak indul, mert ennyi vizet folyamatosan nem bírnak a füge gyökerei.

Előzmény: bonnek (1050)
Arth_ur Creative Commons License 2011.12.17 0 0 1051

A "Bízz istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" mintájára reménykedj, és tartsd kéznél a fagyvédő takarást. Én is ezt teszem.

Előzmény: Törölt nick (1049)
bonnek Creative Commons License 2011.12.16 0 0 1050

Sziasztok! Kigyökerezett az egyik vízbe állított fügeágam! November közepén tettem 4 ágat vízbe, sűrűn cseréltem a vizét mert nagyon hamar nyálkásodott. Kb. egy hétre rá felrepedezdek az ágak külső rétege pár helyen,először nem is tudtam mik azok a fehér pöttyök rajtuk, és 2 napja az egyiken pici ,de felismerhető gyökerecske fogadott. Nem tudom mi lesz vele tavaszig, mindenesetre biztató hogy tényleg könnyedén megered. Hurrá!!!

erdeiboroka Creative Commons License 2011.12.04 0 0 1048

Köszi, ki fogjuk próbálni :-)

Előzmény: Arth_ur (1047)
Arth_ur Creative Commons License 2011.12.01 0 0 1047

Nem virágcsokor az, hogy vízbe állítsd! :-)))

Fogsz egy 30-40 centis ágat kora tavasszal, úgy 3/4-éig földbe rakod, nedvesen tartod a földjét és vársz. Ennyi.

De lehet zölden is dugványozni nyártól kora őszig, akkor csak a felső 1-2 levelet szabad meghagyni, és célszerű üveggel, elvágott PET-palackkal letakarni, párásítás céljából.

Előzmény: erdeiboroka (1046)
erdeiboroka Creative Commons License 2011.11.30 0 0 1046

Már többször próbáltam fügevesszőt vízbe tenni, sosem gyökerezett meg.

Mit csinálok rosszul?

Földbe kellett volna tenni?

Vagy nem mindegy, mikor?

Előzmény: Arth_ur (1045)
Arth_ur Creative Commons License 2011.11.30 0 0 1045

Csinálni semmit sem kell. Leszáradnak, lepotyognak maguktól.

A szaporítást legközelebb kezdheted a vágással is.

A fügék nagyon könnyen és gyorsan gyökereznek, sima dugványozással is.

Ahogy mondják, ha eldobod a levágott vesszőt, mire leesik már gyökere van. ;-)

Előzmény: erdeiboroka (1044)
erdeiboroka Creative Commons License 2011.11.30 0 0 1044

Sziasztok!

Van egy jó nagy fügebokrunk, 3-4 méteres ágakkal, tizenegynéhány éves lehet.

Már többször elfagyott, de idáig mindig kihajtott.

Olyan fajta, amelyik júliusban terem finom, kívül barna belül pirosas színű terméseket, és van másodtermése, ami hosszú meleg ősz esetén érik csak be. Idén elég sok beérett.

A bokor most teli van több száz darab be nem érett pár centis másodterméssel.

Nem tudja valaki, ezeket le kell szedni, vagy fent kell hagyni?

És ha le kell szedni, akkor mikor?

Nekünk sikerült szaporítani ezt a fügét a következő módszerrel:

A lelógó ágakat belevezettük néhány óriási cserépbe úgy, hogy az ágak egy része föld alatt volt, de a vége kilógott a földből.

Nagy kövekkel súlyoztuk le az ágakat a cserépben rögzítésképpen.

Egy évig voltak így a cserepek, néha locsoltuk is őket.

Utána le lettek vágva a mama növényről a fügebébik és megmaradtak :-)

Arth_ur Creative Commons License 2011.11.22 0 0 1043

Egyébként nem vagy az utolsó pillanatban.

Az majd akkor este lesz, amikor másnap hajnalra -15 fok lesz a fügéid körül. Addig van időd.

Előzmény: Törölt nick (1041)
Arth_ur Creative Commons License 2011.11.22 0 0 1042

Most a kisebbeket részben 2cm-es hőszigetelő lapokkal, részben hullott falevéllel, és legfelülre teszek fehér geotextíliát.

(A feketét kerülöm, nem szeretném, ha a téli naptól felmelegedne.)

Régebben falevéllel, zsákkal, polietilén fóliával takargattam, de nem szerettem, hogy a PE-fólia alatt nem levegőzik.

Nagyokat meg nem takarom, csinálank amit akarnak. Négy méteres bokrokat már nem fogok totojgatni.

Előzmény: Törölt nick (1041)
Quicktor57 Creative Commons License 2011.11.16 0 0 1040

Szia!

Ha minden igaz, még 1 db van a nagyobbakból. Küldtem e-mail-t.

Előzmény: pipszibela (1039)
pipszibela Creative Commons License 2011.11.15 0 0 1039

Szia Quicktor57!

Ha még van a felesleges fügehajtásokból, kérnék egyet. Én is budaörsi vagyok.

Előzmény: Quicktor57 (1037)
bonnek Creative Commons License 2011.11.13 0 0 1038

Sziasztok. Köszönöm a jó tanácsokat! Jelenleg van 4 ágam vízben, és kettő egy levágott műa. flakonban földben, én is kiraktam a teraszra ami zárt, -1 foknál alacsonyabb nemigen szokott lenni a leghidegebb télen sem, és fény is éri mert üveges a teraszom.

A kinti kis bokromat pedig betakargattam, igaz nem rongyokkal hanem levágott náddal, fenyőlombbal, levelekkel.

Ha a dugványaim nem erednek meg, tavasszal újra megpróbálom, talán jobban megered akkor.

De nézegetem minden nap, hátha látok már rajta egy icipici kis gyökerecskét.

Quicktor57 Creative Commons License 2011.11.13 0 0 1037

Sziasztok!

Ma kiszedjük a felesleges fügehajtásokat. (Lila, viszonylag nagy, de a fajtáját nem tudom.)

Ha valaki kér belőle, Budaörsön átveheti! (Postázást nem vállalok!)

Arth_ur Creative Commons License 2011.11.10 0 0 1036

Kiegészítés Flanell javaslatához:

Rongy helyett talán egy méretesebb avarkupac is megteszi, és szerintem az rajta is maradhat tél végéig, a kihajtásig.

Egyfajta "csirkézésnek" is megfelel, amit a szőlőn dugványozásánál is szoktak, a tavaszra félig-meddig elkorhadó levelek jól tartják majd a nedvességet, és megvédik a dugványozott vessző tetejét a kiszáradástól.

Előzmény: bonnek (1033)
Arth_ur Creative Commons License 2011.11.10 0 0 1035

Ritkán.

Ha van egy hosszú, enyhe, napos időszak, mint amilyen most ősszel is volt, akkor kell meglocsolni, egyébként nem kell foglalkozni vele. Saccra ez 5-8 locsolás az egész téli/nyugalmi időszak alatt.

Nekem is van kinn így öt tő. Levél már nincs rajtuk, így nagyon keveset párologtatnak. Én kb. egy hete locsoltam őket, 1-2 hét múlva majd rájuk nézek megint, és ha teljesen kiszáradt a földjük, kapnak vizet. (Tál, cserépalátét NINCS alattuk, a fölös víz elfolyik, így gyökérrothadás nem alakulhat ki.)

Előzmény: Ju13 (1032)
Flanell Creative Commons License 2011.11.09 0 0 1034

Tavasszal jobb lenne, de lehet, hogy megint lefagynak az ágak. Ha megpróbálod most, semmibe nem kerül, hátha összejön. A földben elég sok növény levágott ága áttelel épségben, hátha a füge is. Ha van bőven ágad, nem veszítesz semmit, ha esetleg nem sikerül.

Minél nagyobb rész, legalább 30 cm legyen a földben, a föld fölött pedig csak a vessző hegye. De a nagy hidegek idején (-10 alatt) még ezt is letakarhatod valami rossz ronggyal.

Ha ebben a topikban vagy a Fagytűrő délinövényekben rákeresel a füge dugványozására, még más módszereket is találhatsz, amiket most tudsz csinálni.

Nekem is van most flakonba dugványozva fügeágam a fűtetlen üveges előtérben. Ha összejön, tavaszra levelesen lehet kiültetni.

Előzmény: bonnek (1033)
bonnek Creative Commons License 2011.11.08 0 0 1033

Igazán nagyon kedves vagy, de nem arrafelé lakom, pedig jó lett volna, nekem tényleg ízlett.

Nekem a szomszédban van a fügefa, és ami átlóg hozzánk,azt szoktam learatni. Ők egyáltalán nem foglalkoznak vele, árnyékos helyen van, az ő oldalukon elég satnya szegény, ami felénk átlóg az nagyon szép. Tavaly lefagyott és nagyon későn talán már június is volt amikor el kezdett hajtani, már azt hittem elpusztult. Az idén viszont nagyon korán lett rajta termés, de ami még rajta van, akár zölden, az már megfagyott. Nem most, kb 2 hete.

Ebből a  növényből szerettem volna szaporíttatni mert nagyon ízletes, sötétlila egyébként éretten, de mivel kutyák vannak, így a lehajtatásról szó sem lehetett, ezért örülök a tippnek, hogy vágás,aztán ledugás. :)

De gondolom ezt már csak tavasszal. Minden esetre vágtam pár ágat és vízbe tettem hátha kigyökerezik.

Van egy olyan kis bokrom aminek a termése érettem halványzöld, ez nem annyira ízletes mint a lila. Most őt náddal letakargattam, remélem kibírja a telet.

Előzmény: Flanell (1030)
Ju13 Creative Commons License 2011.11.08 0 0 1032

O.K. köszönöm, akkor marad még kint. D-i fekvésű fal mellett áll egyébként. És milyen gyakran kell locsolni kint?

Előzmény: Arth_ur (1021)
Flanell Creative Commons License 2011.11.06 0 0 1031

Ebben van egy pár dolog, amivel nem értek egyet, de a vészfűtés (kisebb növényhez) nagyon jó ötlet, nekem nem jutott volna eszembe, pedig régebben már olvastam róla.

Előzmény: vierzig (1029)
Flanell Creative Commons License 2011.11.06 0 0 1030

Fordítva egyszerűbb: előbb levágod a fáról, és utána dugod le a földbe. Egyből ott, ahová a bokrot akarod.

Nekem is borzasztó rossz volt a zöldfügebefőtt.

Nem lax esetleg Heves megye közepe táján? Akkor tudnék adni néhány üvegre valót abból, ami már úgyse érik be.

Előzmény: bonnek (1027)
vierzig Creative Commons License 2011.11.06 0 0 1029

Hogy teleltessük a fügét ???

Mint minden növény, a füge is azt szereti, ha van bőven termőtalaja, melege, és napfénye.

Ezért a dézsákban nem terem túl jól.

Szereti a trágyázást, bár a tápszegény talajon is megél. Ha meg nem kap elég vizet, akkor kicsik lesznek a fügék.

Honnan tudjuk hogy a füge már jó? Ehető?  ... a gyümölcs barna, lilás színű, vagy csak fonnyadtan lóg, és esetleg le is esik...

de a leg megbízhatóbb jel, a kecskedarazsak megjelenése. Szerencsére kártevője nincs, max. csak a szomszéd gyerekei...

Télire hagyjuk a növényt a helyén:

1. Ne tartsunk meg túl sok szárat max. tövenként 3-at.

2. Karózzuk gúla alakban körbe a növényt. Hogy elférjen a növény,  ágait esetleg kössük össze !

3. Un. geotextillel borítsuk be a gúlát. kb. 3 akáckaró kell, olyan 1,2 méteres.

4. Alkalmazzunk un. vészfűtést, izzó-lámpával. Kb. 28 wattos halogén izzó megfelelő. Az izzó ne érjen közvetlenül a növényhez.

5. A füge -13 C*-fok alatt tövig elfagy, ezt kell elkerülni. (mínusz 5 alatt már beindíthatjuk ! )

Jó étvágyat !

Üdv. Attila

bonnek Creative Commons License 2011.10.31 0 0 1028

Hehe, most olvastam hogy nem ízlett a fügebefőtt egy pár embernek aki már elkészítette...

Nekem ízlett...

Erika

bonnek Creative Commons License 2011.10.31 0 0 1027

Sziasztok, talán nem késő még, ha van éretlen fügétek, azt is el lehet tenni üvegbe, cukros szirupban megfőzve. Nagyon finom, Görögországban ettünk ilyet. Lehet hogy már írta is valaki a receptet itt a fórumon, nem olvastam a hozzászólásokat, csak most szeretnék venni vagy szerezni valahonnan akár cserére fügefát, és idetévedtem. Amúgy hogy lehet szaporítani a fügét, én eddig úgy tudtam hogy csak úgy lehet, hogy egy hajtást ledugni a földbe és csak akkor vágni le az ágat a fáról ha már meggyökeresedett az. Erika

Bismarckia Creative Commons License 2011.10.31 0 0 1026

Ja a kép lemaradt!

Előzmény: Bismarckia (1025)
Bismarckia Creative Commons License 2011.10.31 0 0 1025

Fogyasztható állapotban az utolsó szem fügém. Sajnos nemtudom milyen fajta, de az íze... mennyei! :))

Iszka Creative Commons License 2011.10.30 0 0 1024

Köszi az infókat.

Az én fügém (ki tudja, hogy milyen: Ficus carica ;) ) egy régi derítő aknára lett ültetve, az akna fel van töltve építési törmelékkel, felül vagy 15 cm vastag beton, ezen van kb. 25 cm talaj, így valamilyen szinten be van korlátozva a gyökere. Oldalra tud menni.

A visszavágást megpróbálom, dugványként 2 évet töltött cserépben, tavasz óta van kint, majd kiderül mi lesz vele.

Kedvencem a kívül fekete, belül vörös, egyszer majd ilyet szeretnék, vagy többet.

A linkről elindulok, majd jelentkezem!

Tavasztól lesz nekem is erkélyem, bár az keleti a volt Határőr laktanyát  célozza meg...

Előzmény: Lakótelepi_kertész (1023)
Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2011.10.29 0 0 1023

Szia Iszka!

Jó megfigyelő vagy. A volt laktanya területén a sárga hosszan elnyúló épületben lakom. A 4. emeleten teremnek ezek a szép fügék. Idén több fajtával is próbálkoztam dugványozni. Kisebb-nagyobb sikerrel. Remélem túlélik kint az erkélyen a telet. Ezért mindent megteszek értük. A kiültetett fügéd lehetséges, hogy csak a harmadik évben fog termést hozni a kiületés után, ha abszolút nem nyúlsz hozzá. Ugyanis a gyökerek szabadon tudnak növekedni, nincs ami visszafogja a növényt a növekedésben és a termésekre összpontosítson. "Túl jól érzi magát". Ha június derekán, vagy végén visszacsíped a hajtásokat és teszel róla, hogy ne is nőljenek ki a hajtások még egyszer az ágvégeken, illetve máshol sem, akkor a növekedés helyett elkezd majd teremni. Próbáld ki, mást nem tudok javasolni. Ha biztosan szeretnél terméseket látni, és mindezt úgy, hogy biztosan be is érjenek, van egy másik ötletem, egy olyan nagyobb dézsa, melyet nem szándékozol elvinni a kigondolt helyéről, pl.: egy nagyobb 100 literes, vagy 250 literes műanyag dézsa, vagy szőlőnek készített mustos műanyag "dézsa", melyet a földbe leásol, és ebbe ülteted a növényt. A gyökereket itt is egy bizonyos korlátok közé szorítod, s így biztosan terem.

Nekem a 2010-ben dugványként meggyökereztetett fügém idén már szépen termett dézsában. Bonsai efektus révén.

Próbáld ki valamelyik variációt, illetve nézz utána Feriba51 régebbi hozzászólásainak. Nagyon lényegretörő és jó ötletekkel lát el bennünket.

Előzmény: Iszka (1016)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!