Amúgy Susi versenyterve szeritem jól van fölépítve. A dél-amerikai és ázsiai túrák lényege, hogy pontot szerezzenek és sok mérkőzést lehessen játszani! Ennek elsősorban akkor van értelme, ha a játéktudás reálisan megvan az ezáltal megszerzhető ranglistához. Ez még nem biztosíték arra, hogy a pontgyűjtés hibátlanul sikerül, de biztosan jobb lehetőség, mint egy európai G1,2 vagy akár 3. Ha megvolt, akkor viszont érdemes mérlegelni azt, hogy előbb utóbb Európában is nyerni kell meccseket. Ezzel a pontjainkat nem csak szó szerint, de tudásban is megvédjük! Ha netán 20-ról visszaesünk 35-re, akkor tényleg nem történt semmi!Így a mostani G2-es Susinál jó döntés, előremutató, és feltételezem a következő versenyek is GS, G1, G2 lesznek juniorban, amivel a játékerőt tudja növelni és ezáltal felvenni a versenyt a legjobbakkal. A győzelmek fontosak, hiszen az önbizalom fontos tényező, de úgy gondolom, hogy legalább ilyen fontos a kudarcokkal való bánásmódok elsajátítása és a saját képességeink reális felmérése, amire nincsen mód, ha nem vállaljuk a kihívásokat és esetleges vereségeket.
Ezzel párhuzamosan úgy láttam, hogy jönnek a 10k felnőtt versenyek, ami egy szép átmenet, és gondolom a terv szerint relatíve gyorsan lépne tovább a 25k felé!
Na az egy gyönörű történet! Röviden: Az év végén kevés 14-es verseny van, főleg 1-es, tehát minden évben erős mezőny jön össze Moszkvában. Ebből naivan arra gondoltunk akkoriban (még 12-es korosztályban volt Szabina), hogy ez egy jó színvonalú verseny lehet, ahol szintmérőnek belőhetjük pillanatnyi helyzetét. Ebből annyi jött be, hogy tényleg erős volt és szintmérőnek is jó volt!
Kezdődött azzal, hogy nem volt transzport a reptérről, tehát taxi, ami elég veszélyes is lehet. Aztán, a szállodában semmilyen nyelven (az oroszon kívül) nem beszéltek. Egyszer csak megjön egy tolmács lány, aki már akkor sűrűn kért elnézést minden majd következő dologért, amit nem értettem akkor még. Folyton azt bizonygatta, hogy neki semmi köze a szervezéshez vagy a szállóhoz, csupán tolmács. Akkor értettem meg, amikor a szobákhoz értünk! Lent a képek, no comment! A pálya két helyszínen volt. Az egyik sátor, nagyon gyors pályákkal, míg a másik egy csarnok (az kellemes hely volt mondjuk) sokkal lassabb pályákkal. A szállóban látva a fürdőt, arra gondoltam, hogy majd a pályán kell megoldani, de ezt is csak addig gondoltam így, amíg azokat a WC-ket és fürdőket nem láttam meg! A legalsó kép a mindennapi reggeli! Ezt a recepción adták így oda. Ami érdekes: a "szendvics" nem volt becsomagolva, vaj vagy margarint nem látott és min. kétnapos kenyér volt; járt a 12-13 éves gyerekeknek egy 3-in-1 Kávé is; azért a biztonság kedvéért tettek be egy 10%-os gyümölcslevet és csokit is, viszont egy nap legalább járt gyümölcs is!
Az ellátás, tehát az ebéd és vacsora a következőkből állt: spagetti tészta, egy húsgolyóval, szósz NYET, illetve a másik verzió a rizs+sonka volt. Egy nap kaptunk szószos ebédet. A büfében sem értett minket senki, így nagyon venni sem lehetett enni!
Most, ha ehhez hozzátesszük azt, hogy -10 fok volt, sötét, szmog, mint állat és transzport is csak ritkán járt (amúgy is 40 perc volt a pálya-szállás út), akkor gondolhatjátok, hogy miért írtam, hogy "sokkal rosszabb már nem lehet"! :D
Arra minden esetre jó volt, hogy azóta mindig mondhatom Szabinának, hogy nem a körülményeken múlik, hiszen az oroszokra nem mondhatjuk, hogy nincsen eredményük!
Észrevételt köszönöm. A magyarázat nem bonyolult. Szabina nemrég töltötte be a 13-at. Az év elejére találta meg a játékát igazán, tényleg azt lehet mondani, hogy jól játszott, amit a 16 OB-n látni is lehetett eredményben. A két nagy 14-es tornán nem volt szerencséje és olyan ellenfeleket kapott, akik ellen, bár játékban felvette velük a kesztyűt, jelenleg még ilyen vagy olyan módon, jobbak nála. A jelenlegi két versenyre kapott szabadkártyát, az elsőre a főtáblára, a másodikra a kvalira. Az elgondolás az, hogy Szabina nem siet sehova, nincs rajta - a normálison túl - még semmilyen nyomás, főleg nem az ITF-en, így nyugodtan kipróbálhatta magát, megnézhette milyen is az a "nagy ITF"-es versenysorozat. Kikapott egy olyan ellenféltől, akit saját bevallása szerint is megverhetett volna, ha nem "negatív" két-három rövid szakaszban. Nem jött össze, semmi gond. Sőt, így látta, hogy nincsen a nagyoknál sem semmi ördöngős, a különbséget az teszi, hogy itt egy-két pontnál való kihagyás bizony a meccsbe kerül. Fontos lépés, hogy ezt megértse. Párosban javíthat és ott a jövő hét. Ez egy intermezzo a fejlődésben, hogy lásson túl a kis magyar világnál, hogy a saját játékát kezdje reálisan értékelni és, hogy tudja meg miben, hova kell még fejlődnie.
Azt, hogy depressziós lenne két hét után, egy profinak készülő játékos attól, hogy kicsit hidegebb és sötétebb van, szerintem nem lehet érv, mert akkor nem kell profinak készülni, hanem lehet tanulni, mert ez egy ilyen sport. Nem megterhelőbb a sötétség sem, mint a folyamatos zaj Pekingben, a terrorveszély jó néhány országban, a szálláskörülmények sok versenyen, ráadásul fedettpálya, tehát valójában nem nagyon veszi észre az ember (és a két évvel ezelőtti moszkvai 1-es kategóriás verseny után nem sok rosszabb jöhet :D ).
A mezőnyről még annyit, hogy egy jó részét ismeri Szabina, az elmúlt évek 14-es korosztályának krémje. Ami érdekes, hogy most látja, hogy ők sem verhetetlen gladiátorok, tehát eddig úgy gondolom, jól sikerült a túra, jó döntés volt. Ha netán még tudna ma párosban nyerni, és szerezne pontot, akkor pedig már nem kérdés. Amúgy tudom, hogy jóindulatúan írál, tehát nem vitatkozom, csak így látom, szintén saját tapasztalatból (tavaly kétszer voltunk ott versenyen) és nagyon élveztem :D
Hát igen! Jelenleg Eu-ban nincs G1. Mehetne a Távol-Keletre mint Timi, sok pénzért. Annyi pontot viiszont nem kell védenie (minden fenn az ITF honlapon). Ha megvédi a kiesőket, akkor marad kb. 20, ha nem, akkor kb. 35 (ugyanaz). MIndegyik GS szint, ehát május vége RG, június vége W, utána U O. Addig április 10 TH $, majd valahol. Egyszerű recept. Tehát innentől turn pro.
viszont pontban ugyanannyit fizet,mint a dél-amerikai g2, bár tudom nem az a lényeg elsősorban...de azért ez is fontos
igazából én egy ilyen "idős" lányt már felnőtt tornákon látnék, a junior gs-ek mellett szívesen. vagy ha rámegy az év végi junior top10-re akkor GA és G1.