"Sajnos" igazad van. Én is gondolkodtam már ezeken. Hová kerülhettek azok a régi C3, RT3, A100 példányok ?! Használt Hammondot a Skorpió, V73, Dinamit, stb.. Szépen eltűnt a jól bevált hangzás az együttesekből. Talán manapság tudnának, de nem akarnak - mernek áldozni ilyen Hangszerre. Csak körül kellene nézni ebben a szférában, és bátran használni. Biztos lenne rá szélesebb körben igény.
A koncert második része megvolt. A tét csekélyebb volta jótékonyan emelte a bevállalási kedvet. A helyi fényviszonyokat nem mobiltelefonra találták ki.
Egy ízelítő: Keresztapus mint zárómomentum. (kb. 13.00 után lesz rendesen nézhető)
Nem akartam 'leszólni' senkinek a játék... csak hiányolom az öregedő zenészekből azt a lendületet, ami a tengerentúlon azért többekben (pl. Brian Auger) megmarad. És ide értem Balázs Fecót is. Végre szert tett egy C/B3-asra, mégis a koncerten zongorázgat, az új mini moog-gal varázsol... Inkább a Hammond rugós zengetőjét kéne lendületbe hozza... :) Pedig anno sokkal nehezebb lehetett Hammond-hoz jutni, és szerintem nagyon kéne keresni egy '70-'80-as évekbeli magyar billentyűst, aki ne szeretett volna magának egyet ... Szóval most, hogy van(lehetne) nekik orgonájuk elhanyagolható mennyiségű számban használják. De ezt nem csak itthon kifogásolom. És itt ellentmondok a felül írtaknak. Pl. Steve Walsh (Kansas) '70-es években C3-mal nyomta, de (számomra érthetetlenül) aztán magával ragadták a Kurzweil szintik (amik azért igen jók...) de/és élőben már egyáltalán nem használ Hammondot. :( Ezek megfejthetetlen dolgok számomra. ???
De mi csak használjunk Hammond-ot! ...IGAZIT, klónt, VSTI-t csak ne a GM 17-18-as presetet. :) Üdv.Gyuri
Tiszteletben tartom a véleményed, Benkő Laci szinti hangzásával kapcsolatban, de neki volt más oldala is. A figyelmedbe ajánlom az Omega 5. lemezén az összes dalt. Apám révén gyermekkorom nagy része Omega hallgatással telt. Ezért hálás is vagyok neki.
Teljesen egyetértek veled, egyik billentyűs sem a szívem csücske és nagyon sajnálom, hogy épp dolgoznom kellett a Hammond fesztivál ideje alatt, mert a futottak kategóriában elvittem volna a jó öreg CRUMAR T2-t, a Voce micro B-vel együtt, bár a helyiség a fotók alapján nem biztos, hogy befogadta volna. Bár megkésve, de gratulálok a szervezőknek, fellépőknek és irigylem a résztvevőket. Majd a következőn... Üdv.
Technologikáéknél én is voltam. '98 körül XB-5-ön és a Leslie-n játszottam a boltban. De nem voltak valami barátságosak. Úgy indítottak, hogy 'ez a hangszer 1,5M forint ám...' hmm :(
De megnyomkodtam a szmókondövótert' rajta.... :D :D Ha jól emlékszem Xb-2 is volt a boltban... Meg Trinity-k a Korgtól. Levélben viszont nagyon is kedvesek voltak. Több életnagyságú XB-1, XK-2 posztert is küldtek. :) És a Lurdiházban (asszem') pár évig volt ilyen hangszeres meeting...muzikmessze'... Azokon is fenn voltam. Ott volt arany színű XB-1 is. :) Ott játszottam először VK-7-en. 1999 körül. Szép idők voltak. :)
...biztos voltam benne, hogy számomra csalódás lett volna ez a Billentyűsök éjszakája... Egyik művészúr sem képviseli azt a stílust, amit igazán szeretek, de talán a Hammond miatt elmentem volna. ...csak tudtam előre, hogy nem fogják kihasználni... Ámerikából' elleshetnék nagyjaink, hogy hogyan kell tökösen zenélni. :) Nem vagyok híve a Benkő-féle puttyogtatásos, potitekerős szintizenének...
Nagyon sajnálom, hogy a Hammond fesztiválon nem lehettem ott. Talán jövőre összejön. De minden tisztelet a szervezőknek! Történelmet írtak! :)
egyik nagy kedvencem ez a szóló! volt nemrég a hajón sun ra arkestar koncert, embertelen jó volt (a mester már jóideje nem él, így marshall allen vezette a zenekart).
Kótyavetyére bocsátok egy M3-ashoz, M2-eshez való duet sixteen elnevezezésű tone preset selectort ime:
Ez a nagy testvérek inverz alsó oktávját hivatott helyettesíteni a B3/C3/A100/RT3 családhoz legjobban közelítő M2/M3 típusoknál, azaz előre beállított hanxineket lehet egy mozdulattal előcsalni.
A Billentyűsök Éjszakája 2-őt mondjuk úgy, hogy testközelből néztem végig. Jankai: XK-3 + 760; Gidó Vk-8 + DC-100, ők használták a B3-at is. Valamennyi hangszer valamennyi manuálján az alábbia regisztrációval:888870000. Kijelenthető, hogy ezen az estén olyan billentyűs aki életében egyhuzamban 1 óránál többet űlt egy B3 mögött nem lépett szinpadra, így miután nem ismerik a hangszert csak a kis L-100-ast, azt a jól bevált hangzást keresik ismerik reprodukálják több kevesebb sikerrel. Kár. Jon Lordot hallva ugyanezen a B3-ason végig libabőr és nem azért amiket játszott mert a futamai 30 év alatt eléggé prognosztizálhatók, hanem AHOGYAN játszott ismerve a hangszerben rejlő hihetetlen dinamikai és perkusszív lehetőségeket.
Dolgozott ez az orgona egyszer Pozsonyban egy szaros amcsi gospelkórussal. A próba után a kórus valamennyi tagja (6 fő) kipróbálta a hangszert mert egy darabka USA. Az összes 3 vonalbeli énekes lányok fiúk vegyesen - igaz mindenki feka - olyan természetességgel és jól játszott, hogy csak néztem. Látszott, hogy otthon megszokták a nagy hammondot és nem kell őket figyelmeztetni, mint a magyar billenytyűsök legtöbbjét, hogy használják pl. a hangerőpedált mer érdekes dolgokra képes.
Hammondon játszani nem egyenlő azzal, hogy zongorázok meg hallottam már szintist fingani. Ha nem lennének olyanok a nagy öreg billentyűsök, mint amilyenek illene beiratkozniuk egy kis gyorstalpaló kurzusra a Matyoo-hoz vagy Tehtube mesterhez, szerintem rá-rá csodálkoznának dolgokra:-).
A pedál boardot talán le tudom gyártatni hajlékonyba. Ezeken csak a kontaktok lennének bevezetékelve. A többi a Te dolgod lenne:-) Ha érdekel dobj egy mélt..
Szemezek egy ilyennel én is régóta. Aminek van MIDI kimenete. Kb. 10 éve létezik. Valahogy ebből hoznék össze egy ultrakönnyű, összetekerhető, sugaras lábbasszpedált.
Egy tudósítás alapján kaptam némi ízelítőt a billentyűsök éjszakájából amin sajna nem voltam. A Hammond orgona nem úgy szólt ahogy elvárták volna. Volt egy ismerős B3 a színpadon, ami jórészt unatkozott. Az elmondás alapján a hallgató számára az egyéb eszközökből kijövő orgonahangok jobb esetben műanyag hangzásúak voltak, rosszabb esetben tangóharmonika hangon szóltak.
Ok, a két héttel ezelőtti Hammond fesztiválhoz szokott fül sokkal kényesebb lett.
A Kerorg (később Technologika) berkein belül Kárpáti Zoltán úr foglalkozott a hammonddal, de csak az új japán modellekre szakosodott. Mivel kis hazánkban 2 kézen megszámolható ennek a piaci kereslete, így megszűntette a boltot és a termékskálát is. Ma M-Audio termékeket árúsít Érden, a PC zenélde üzletágban, ui. ebből jobban megél...
Keresgéltem a régi irataim között, és erre akadtam;
A Kerorg Kft próbált foglalkozni a Hammond forgalmazással. Nem tudom milyen sikerrel tették. Én egyszer jártam náluk 94'-ben, ott próbáltam életemben először egy "igazi" kétmanuálost ! Emlékszem - nagyon magával ragadott a hangzás, pedig így utólag sejtem, hogy valamelyik digitális verzió lehetett csak.
Ez rotosonic. A dobrotor oválhanxórója nagyon mérsékelten hangerőálló, könnyen kimehet, csak óvatosan annak az erősítőnek a hangerejével.
A csúszó, forgókontakt is okozhat bosszússágot.
Preamp kell hozzá hogy rendesen szóljon. Egyszerű, gazdaságos tuning. A HL822-be egy csöves mikrofon preamp nagyon jól megdobta a hangot. A 710 ugyanaz, csak réselt, furnéros fadobozban.
Viszont a legjobb alap a 122-esítésre. Nem túl bonyolult. Laurens-Viktor 710/122-esét már többször bemutattam. Egyszer még Rhoda Scott is fellépett vele. Én ezt javasolnám a továbbiakban.
Ez a fehér klón egy echolette (anconai motorok, rcf hangszórók) belsôvel készült, egy Leslie760 tranyós erôsítôjével, és nagyon korrektül szól, hangzásban jelentôsen eltér az eredeti állapottól. nyilván befolyásol a doboz is, de a 760 erôsítôvel a hangváltó is 800Hz-re került.
Tisztelettel a Solton TWIN JET az egy név, azon belül van egybe épitett, illetve kétrészre bontott változat , és azon belül is vagy nyolc altipus /méreteiben változtak/
Anconai gyár a 70 es évektöl kezdve rengeteg mély hangszoróval szerelte a hangfalait 30cm-es 40 cm-es, fan/ezek nagyon tudnak szólni/ BooM, illetve
RCF solton feliratosak. A mechanikák sem egységesek, forgódob 2 fajta átmérö, 2 fajta dob magassági méret, rotosonik rendszerü forgó hangszorós.
A tölcsérböl is két fajtát használt , és a felsö drive RCF ugyan de vagy 4 fajta van benne, ugyhogy ennyit a "twin jetröl", a turbó és 5speedet meg hagyjuk...
Mint minden hangfalnak szerintem a gyenge láncszeme a hangszorók, igy én ezekkel szoktam kezdeni,és miután eldöntödött hogy milyen zenei rányzatra lenne használva , az szerint lehet fejleszteni.
No és akkor lenne két eladó solton twin jet , természetesen mind a kettö "turbó"
az elsó billentyü alap ahol 3 csatorna tiszta , és egy csatorna leslie effektes /alsó
felsö rotor/ 2x100 watt
A másik egy 11 polusú / VK7, xb stb/ vezérlés fogadására alkalmas , természetesen
pedálal is müködik ha valaki azt szereti.
És ha vakit érdekel van egy Vk7 is amely modolva tudja helyböl a stop, gyors, lassut
Nekem pont ugyanilyen Solton turbo jetem van.A kúp a tölcséren sokat számít, én is úgy csináltam rá, mikor vettem nem volt rajta.Most sokkal kellemesebb a hangja.Meg kis hangváltó piszkálás sem árt neki:))))
Még amire oda kell figyelni:A biztosíték foglalatok eloxidálódnak, kontakthibásak lehetnek. Nagyon megszívtam vele, koncert közben elégett a hangszóró mert nem érinkezett az egyik foglalat rendesen, kiment rá a tápfesz.Kicseréltem az aljzatokat, azóta nincs vele gond. Persze a hangszórót tekercselni kellett.
Kicsit engem is zavart hogy mindjárt teljes fordulattal pörög, de némi kísérletezés után úgy láttam ,nem lehet vele mit kezdeni.Teljesen más meghajtású mint az eredeti leslie-k.
Egyelőre szívok egy XB-2-vel, mint a torkos borz...
Valószínű, hogy akkor kellett volna vissza baxxni, mikor a Cellux-szal beragasztott szgetelést meg az első rossz forrasztásokat megláttam, de én egy mazochista barom vagyok...
Néhány óra méricskélés után nyilvánvalóvá vált, hogy a digitális rész rendben van (persze se rajz, se leírás), a "Factory reset" csont nélkul lefut. Ezután megbontottam a DAC részt, és csodát láttam... Sánta, féllábú IC, törött foglalat, forrasztás helyett gányolás...