Ezek a beecsomagolások véleményem szerint nem ér semmit, mivel az ágak nem termelnek hőt - mint az emberi test pl- így nincs mit visszatartani. Ezért aztán simán elfagynak. Én amondó vagyok, hogy a föld hőjét kell felhasználni, mint ahogy említetted az ágak lehajtásával. A nem lehajtható ágak fölé valamilyen "sátort" kellene építeni még a hóesés előtt, majd ezt vastagon befedni hóval, továbbá egy 100-as égőt behelyezni egy automata kapcsolóval. Így esetleg meglehetne menteni a -20 foktól. Késdés az, hogy arányban van-e a ráfordított energia az esetleges hozammal?
Megpróbálom összefoglalni, amit eddig megosztottam veletek, kérve a segítségeteket.
Az én bokrom most kb. 6-7 éves, vannak elég vastag fás ágai, hajtásai is, ezért nem tudom elfektetni és földdel betakarni. Tehát maradtak az egyéb rosszabbnál-rosszabb megoldások. Volt olyan tél, hogy tojástartó tálcákkal raktam körbe, arra fóliát erősitettem, és igy tekertem körbe. Volt, hogy szalmával próbáltam védeni, de egyik esetben sem ettem még róla egy szem gyümölcsöt se. Ezeket a takarásokat márciusban, vagy áprilisban vettem csak le. Korábban kellett volna. Lekvárról csak álmodozom.
A locsolásra tavaly összel valaki felhivta a figyelmem, hogy nyáron már nem igazán szabad locsolni. Na én egész nyáron, naponta kétszer elég rendesen eláztattam, sőt, amikor az unokáim kint vannak, nagyon szeretnek pacsálni, természetesen locsolni is. Mindig megkérdezik, hogy mit szabad locsolni? A válaszom, a füvet és a fügebokrot. Igy kapott rendesen vizet.
Képeket is raktam fel, hogy mekkora és milyen terebélyes, ezért elég macerás a takargatása.
Már tavaly is elkeseredtem - nézegetve a beérett gyümölcseitekről a képeket - hogy én még egy szem beérett gyümölcsöt se ettem róla. Zöld annyi van rajta mindig, hogy lehajlanak az ágai, de nem érik be soha.
Ha most tavasszal esetleg még kihajt, adok neki még egy esélyt - főleg ilyen tél után.
Most abban reménykedem, hogy talán a hótakaró kicsit megvédi a nagy fagyoktól, ha ez alatt a pár nap alatt már nem fagyott el, mig nem volt hó.
A tavalyi évet nem szabad referenciának venni, mivel az egész év rendkívül csapadékos volt, az ebben a dologban számító őszi időszak is, plusz a lehűlés is elég hirtelen jött. Ezért nem tudtak beérni a vesszők. A csemegeszőlőimben is elég komoly fagykár keletkezett emiatt.
A legtöbb füge normál évben elviseli a -15-öt. Idén, a nagy őszi aszály miatt még a -16 sem fog gondot okozni nálam. (Csak a -20, ha lesz...)
Na, azért ezzel elég rendes esélyt adtál nekik az átvészelésre!
Én úgy látom, valami ponyva, fólia az egész tetején eléggé sokat számít azért, mert nem engedi feszállni a melegebb levegőt, nem tud leülni a hideg a növény tövére.
Ne haragudj, de valami miatt bennem nyírségi homokdombok maradtak meg. A -15 C fokot szerintem már csak az erősebb , és jól beérett vesszőkkel rendelkező növények bírják ki. Az én gyakorlati tapasztalataim sajnos ezt nem támasztják alá, mivel tavaly, az elég komoly takarásom ellenére, a vesszők felső 40-60 cm-re elfagyott, pedig a leghidegebb éjszakáról betett térkép alapján úgy tűnt, hogy a térségünkben csak -14 C fok volt, mint leghidegebb érték. Tehát, vagy nem annyi volt a hőmérséklet, vagy nem bírt annyit a füge. Mondjuk a fagytűrőképesség nem csak a vesszők beérésétől, hanem a fajtától is függ.
Korábban már irtam, hogy az ország közepén, a Duna mellett lakom városban, ami elég sík a magas partfal miatt. A fügém meg a birtokon van, elég közel, de télen ritkán járunk ki. Most csak bizakodni tudok, hogy itt nem lesz -15 foknál alacsonyabb hőmérséklet.
Valamelyikőtök irta korábban, hogy a füge azért át tud vészelni -15 fokos hideget.
Nekem úgy rémlik, mintha a tied kicsit dombos helyen lenne, talán az azért jelenthet valamit. Egy biztos, ha elfagy is, ki fog hajtani, de akkor az ez évi termésed simán kieshet.
Elég komoly takarást kapott, de itt az Alföld keleti szélén már -17,-19 C fokok voltak, és a java még ezután jön. Most pl 12,50-kor, a fűtött lakástól 5 m-re -11,-12 C fok van, és esik a hó, és a szél is kezd fújni kicsit. A nagy hidegek a hótakarást követően jönnek majd, bár abban reménykedem kicsit, hogy a hó azért szigetel valamennyit, mivel a bokor teljesen alatta lesz, illetve teljesen a kóró alatt van, ugyanis amennyire lehetett lehúztam a bokrot, és vagy 15 kéve leveles kórót tettem rá, de ismerve a korábbi tapasztalataimat, félő, hogy ez ehhez nem lesz elég.
Azt hiszem. az enyém is, bár én még nem is ettem róla. Összel betakartam, de a kijáró szomszédok szerint levitte a szél. Mások azzal biztatnak, hogy ki fog hajtani ismét. Meglátjuk, és reménykedünk.
Nincs egy akármilyen sátorponyvád, amivel leboríthatnád a fügéidet?
Csak annyit kell elérned, hogy -15 alá ne menjen. Ha egy ponyva alatt a földtől kap egy kis hőutánpótlást, azt az életmentő pár fokot megnyerheted vele.
A fügéim a vízben nagyon jól érzik magukat, már a második is el kezdett gyökeret engedni, és gyönyörűen hajtanak! Hoztak már egy pici levélkét. Ők ketten bent vannak a konyhában, és ugye ott azért kellemes idő van. Jó őket nézni, szinte napról napra változnak, növögetnek, kicsit tavaszias érzésem lesz mindig tőlük, ahogy látom a kis levélkéket. Tervben van hogy beültetem őket cserépbe, nem tudom meddig húzhatom még, félek nehogy megsértsem a gyökereket, annyira kis gyengék még. A másik kettő kint van a zárt teraszon, ők földben vannak, szerintem azok is élnek csak ott hideg van. A képeket felrakom, csak fel kell töltenem őket, ez nekem kicsit nehézkesen megy, majd a fiaim segítenek.
Bocsi Zotya de azok a hozzászólásaid és képeid hol vannak, mert én ilyen számokat nem látok, most tartunk az 1062-nél.
Én a szomszéd fáról szedtem az ágat ősszel, ami remélem megmarad majd, szépen nő a gyökérke, ezen kívűl van egy picike fügebokrom a kertemben, de az sárgás zöldes színű éretten. Nekem a lila héjú jobban ízlik, szerintem édesebb.
Visszakerestem egy kicsit a 22702. sz. hozzászólásomban vannak képek, a felső kép sor középső képén látható bokrot ástam ki és szedtem szét, majd ültettem el nálam. A Képeken látszódó nagy fáknak a hajtásaiból nőtt ki a bokor, a 22703. hsz-ben lévő képeken a fáknak a termései láthatóak, várhatóan olyanokat fog teremni.
Elkezdtem olvasgatni visszafelé a fórumot, de nem sokáig jutottam, mint a gyerekek, előbb a képeket nézegetem, és úgy megkívántam a fügét hogy kimentem a konyhába a fügebefőttemért. Hiába nem olyan az íze mint a friss fügéé, de fincsike, hasonló az aszalt fügére. És akkor most olvasok tovább, miután kielégítettem fügevágyamat. Bár már sütikből is belaktam, ilyenkor az ebéd kitolódik, de hát ki éhes ennyi édesség után...?
A fényképek amik készültek, az nem Horvátországból hozott fügék gyökerei, hanem 15-20 év óta MO-n termő fügék hajtásai. Ha visszanézed korábbi hozzászólásaim, ( amennyiben lesz időm én is visszakeresek) ott találsz képeket lapos fügéről, ami gyufásdoboz mellett vannak fényképezve. Nagyon finomak és lila színűre érnek. Ezért hoztam én is belőle az idén.
2009 nyarán hoztam a horvát tengerpartól. egy fügehajtást. Akkoriban nem volt több hajszá gyökere 3-4 nél több. Haza hoztam majd októberig, 2-2,5 hónapig vízben tartottam. utána elültettem, idén került végleges helyére, remélem jövőre szépen fejlődik majd. ( Eddig is fejlődött)
Jelenleg van 6-7 gyökerezett füge hajtádsom, aminek még a helyét nem tudom, mert nekem már nincs helyem, de majd alakul hova kerülnek. Pár kép róluk:)