Igazából nem lehet külön-külön vizsgálni az egyes paramétereket, ugyanúgy jó lehet a 80 literes bojler is meg 400 literes tároló is. A kérdés az, hogy:
-mennyibe kerül a fűtéshez használt energia, tehát hány forintba kerül a tárolási veszteség? Ha napkoli fűti kvázi ingyen, akkor nem gond a veszteség, ha villannyal vagy gázzal fűtöm akkor érdemes számolni vele.
-az adott energiaforrás mennyi idő alatt fűti fel a tárolót? Ha villany vagy hőszipka fűti, pár kilowattal, akkor lassan melegszik, kell a nagyobb térfogat, mégha nagyobb a veszteség is. Ha időhöz kötött a felfűtés, pl. napkoli, vezérelt áram, megint csak tárolni kell, ha gázkazán tolja bele a hőt 18 kW-al, akkor a kis tárolóból se nagyon tud kifogyni a meleg.
-mi a várható felhasználási profil, ötfős sellőcsalád vagy zuhanyzós páros.
Ha ezek megvannak, akkor nem túl nehéz kiszámolni a megfelelő méretet.
"A hőszivattyú meg nem fogja ilyen gyorsan megtermelni az elhasznált 100L HMV-t."
Ezt mivel tamasztod ala? 30 fok deltaT az 2.1kW liter/perc-enkent. Tehat egy 6kW hoszipka is kb 3 liter/perc-el termeli a 45 fokos vizet. Egy 9kW-os az 4.5 liter/perc-el. Tehat amig megtorolkozol meg feloltozol, termelt 30-45 litert. Maskeppen fogalmazva, ha 10l/perc-el hasznalod el, akkor a 6kW hoszipka altal termelt 3l/p termeles mellett csak 7l/perc-el fogy, azaz 14 perc alatt urul ki a boyler, mikozben 140 liter melegvizet pancsoltal el. Ez egy kozepes sarokkad megtoltese 45 fokos vizzel :-)
Ne a villanyboylerbol indulj ki, amiben max 3kW futobetet volt, es nem futott barmikor.
- Van aki a szűkített átfolyós zuhanynál 20mp alatt benedvesíti magát 28 fokos vízzel, majd elzárja a csapot. Utána szappanoz, samponoz, majd újabb 20-40mp alatt lemossa magáról, majd törölközőbe takartan, boldogan leül a gépe elé, és felvezeti az excelbe, hogy aznap 8-12 literből lezuhanyzott.
- Van aki minden nap sarokkádban fürdik 1 órát, után-után engedve az 55 fokos vizet, és folyó melegvíz mellett borotválkozik.
- Én átlagban 4-5 percet töltök 38-40 fokos víz alatt, de nem akarok azon gondolkodni, hogy páromnak marad-e víz, mert dolgoztam a kertben és éppen most jól esne 10-12 percig forró vízzel veretni magamat.
Szerintem közelebb állok az átlaghoz, mint a két véglet és van gyerekem is, sőt néha vendégek is alszanak nálunk.
Mi több, -leírni is alig merem- de néha a mosogatógép mellett bizony folyóvíz alatt is mosunk vacsora után 3-6 percet.
A hőszivattyú meg nem fogja ilyen gyorsan megtermelni az elhasznált 100L HMV-t.
nem figyeltel az elozmenyekre. gazkazan vagy hoszivattyurol volt szo.
mi oten vagyunk, 120literes a tarolo, gazkazan van, 50 fokra van futve a tartaly csak, es sosem volt olyan hogy barki is langyosvizzel kellett volna zuhanyozzon.
Szóval a bojler vezéreltről megy. Pillanatok alatt kirántod fürdéssel a 100 l melegvizet, aztán aki utánad jön, pisloghat. A bojler meg ki tudja mikor kap áramot legközelebb! Ezért kell a 200 l alsó hangon egy 4 fős családnak!
100 literes tároló nem elég egy négyfős családnak. Még zuhanyozva is épphogy, de azért fürdünk is néha. A 200 liter kell alsóhangon. És még az is szolid használat!
"mikor 3-4 percet zuhanyoztak 30 fokos vízzel, és hideg vízben mostak utána fogat."
Szerinted egy átlagos zuhanyzás
kb hány percig tart
kb hány fokos víz kell hozzá
és kb mennyi víz fogy el közben?
"Ha 45 fokos a víz a tárolóban és van két kisgyerek, valamint van olyan napszak -jellemzően az este- mikor a család minden tagja fürdik, akkor kell a 200 lityó."
A vízmelegítő berendezésnek nem muszáj megvárni amikor már fagypont körüli a tartályban a vízhőmérséklet :)
ésszerű úgy beállítani a termosztátot, hogy mihelyt egy kicsit lehűlt a víz, nyomban beindul a vízfűtő berendezés
és ha annak hőteljesítménye bírja erővel az egyből megfelelő hőmérsékletre felfűtést,
akkor már az is elég lehet, ha a víztartály csak néhány percre elegendő méretű.
És minél kisebb a víztartály, annál kisebb a hőveszteséget okozó felülete is.
Azért a 100L-es HMV tartály már tényleg csak azoknak való akik ketten élnek együtt, és akiknek a szex is jobban megy akkor, ha közben arra gondolnak, mennyit is spóroltak meg az aznapi energiaszámlán a kis tárolóval, mikor 3-4 percet zuhanyoztak 30 fokos vízzel, és hideg vízben mostak utána fogat.
Ha 45 fokos a víz a tárolóban és van két kisgyerek, valamint van olyan napszak -jellemzően az este- mikor a család minden tagja fürdik, akkor kell a 200 lityó. Ha néha ottalvós vendégek is jönnek, esetleg a gyerkőcöknek, anyucinak van egy-egy teli kád is hetente, akkor a 300L-es is jól jöhet.
Ha a HMV tartály helye okosan van kitalálva, akkor télen besegít a fűtésbe, tehát a veszteség is kisebb.
Van az energiatakarékosságnak egy olyan szintje, amit a legtöbb környezettudatos ember szívesen felvállal, ha megismeri a lehetőségek. A többi opció pedig megmarad a fanatikusoknak.
Miert lenne gyakori az indulas? 100 liter nem nagy, es pontosan egyszer fog elindulni minden furdes utan/kozben.
Ha a hoforras allandoan rendelkezesre all, akkor tokre felesleges es pazarlas tarolni a melegvizet. Gazzal abszolut, es hoszipkaval is eselyes.
Sot, akit zavar a tul gyakori utanfutes, az tesz ra idozitot, es csak mondjuk naponta ketszer vagy haromszor engedi felfuteni. Kicsit villanyboyler feeling lesz, hogy van olyan hogy elfogyott a melegviz, de megis csinaljak. Ha egy 4 fos csaladnak a napi egyszeri felfutessel hatereset eleg egy 120l villanyboyler, akkor napi harom felfutessel egy 100literes tarolo siman eleg.
Jó, most mindegy nekem, hogy ki mit gondol a megtérülés számolásáról......
De alapvetően azért kezdtem el ebbe belemenni, mert Mekk az állította, hogy egy család évi 30 ezret költ HMV-re villanybojlerrel, és ezt akartam némileg helyesbíteni, mert inkább 100-at költ, bár van aki kevesebbet van aki többet, használatfüggő.
Nem, nem mostam össze kedves Mekk. Csak összehasonlítottam! Mindkettő kiadás, mindkettőtől valami jobbat várunk. Nincs értelme ezt számolgatni és ezen örlődni, hogy mikor térül meg. Mert azonnal megtérül már a beruházáskor, mégpedig az épület értékében lehet érvényesíteni eladáskor, kiadáskor!