Ezt a fórumot azzal a céllal hoztam létre,hogy aki kedvet érez kistraktor,csettegő,és egyébb háztáji gépek sajátkezű építéséhez csatlakozzon.De akinek van ilyen gépe az is szóljon hozzá.Itt megoszthatunk az ötleteket,tapasztalatokat.
Ha egy motornál írtózatosat durran a kipufogóban azt mi okozhatja? Előgyújtás jól van beállítva! Indulni egyáltalán nem akar ha meg már túl szivta magát gondolom akkor berobban a kipuffban. De ezt mi gyújtja be? És akkor ha van ami begyújtja miért nem indul be? Már teljesen tanácstalan vagyok hol beindul a gép hol nem :/
Üdv urak! Létezhet olyan, hogy ha egy motor nagyon le van folytva beköpi a gyertyát? 250es mz trakimra csináltam kipufogót aminek a könyök csöve olyan 35ös átmérőjű lehet, a kipuff egy 25 cm hosszú, 80x80as vékonyfalú zártszelvényből van csinálva ennek a háromnegyed része üres, a végében pedig egy háromnegyedes csőből csinált simson szerű hangtompító van elrejtve. Átmérője a tompító csöve olyan 21 mm lehet. Alapjáraton eljárkál gázadásra pedig elkezd gyengülni majd mintha kihagyna a gyújtás és leáll és nem indul. Gyertya kép fékony filmréteges olaj, tehát nem vastagon feketére köpött. Bajlódok a motorral egy ideje már majdnem jó lett de most ezt csinálja. Köszi a segítséget előre is!
Teljesen igazad van. Azért szántottam így mert csak a fólisátornak akkartam egyenlőre megcsinálni. Ma sikerült letakaritani a kukoricaszárat és szétszórtam a trágyát is. Holnap remélem eltudom kezdeni a szántást is.
Üdv! Végre jó a gépsas ! :D :D 3 hetes kinylódás után úgy néz ki jó lett. Állítottam a gyújtást ide oda karbit pucoltam 100szor 2 láda gyertyát néztem meg nála de egyikkel se akart jó lenni. A végén egy bosh 2 pólusú ladából kiszedett gyertyát tettem bele, igaz hosszú mentes de volt gyertya bőven leszedtem az összesről az alátétet és ráraktam, hogy egyméret legyen mint a rövid mentes. Igaz nem egy túl jó megoldás, de nem fúj ki! Egyébként ezzel a gyertyával is nyügösködött eleinte, de aztán hírtelen jó lett megszűnt a füstölése amit még nem értek, hogy miért de jó hálistennek! És ez a lényeg! :D Remélem a holnapi indításnál is ilyen pöccös lesz .
-azért jobb hogy elől van a motor ,mert ellensúlyt ad mikor szántasz,mert nem csak az eke súlyát kell kiegyenlíteni,hanem az ekére ható lefele szorító erőt(az nem megolgás ha orron jár az eke és ezzel kiegyenlíteni!).
Ha megnézeg a többi gyári kistraktor (Fürge ,Holder,Goldoni...stb) ott is ez a konstrukcíó van,persze megnőveli a gép hosszúságát ,valamint a fordulókört .
-A váltót amúgy is szét kell szedni ,mert a nyelestengelyt meg kell csapágyazni,harmadrészt a tányérkerék adott forgásirányra lett tervezve.Előremenet! Így vannak kialakítva a fogazás moduljai (fersze foroghat fordítva is de nem véletlen tervezték ilyenre) .
-Az MF-70 az más mert az elsősorban kaszálásra lett tervezve nem szántásra!.Ott szintén súlyelosztási problémák vannak.
-speer difi :szántottál már szalonnás ,nedves talajt, PL : MTZ,v Dutra ,vagy a nagyobb traktorok . Ott a válasz!
Mert szántáskor a barázda fele megdől a gép ,tehát a súlypont a barázda fele tolódik el,a tarlón járó kerékre kissebb nyomóerő hat = kipöröghet.Vagy saras,jeges úton történő szállítás
A szorított difi segít kisküszöbölni ,persze hátrányai is vannak,pl: jkanyarodás,fordulás ,de optimális beállítás megoldja.
Pl : Diffzár
Pesze nem mocsarat akork szántani.
A tevezés során igen kemény igénybevételre tervesztem,ez látszik a konstrukcíón,nagyon sokat kíbír,dögerős .
Sok példát lehet meríteni a nagygépekből lehet alakmazni kis méretben.
Köszi az ötleteket! De ahogy visszanézelődtem a fórumon,meg agyaltam a napokba,én nekem igazából egy kis málhásra van szükségem! Szóval egy kis csettegő! Legutolsó ötletem amin filóztam hogy a trabinak levágom a hátsófelét és platósra csinálom! A motorját nem teszem be,hanem valami másik blokkot,egy láncos meghajtásal hozzáilleszek a váltóhoz! Hely lenne a trabi motortérben,,csak nem tom hogy tudnám beinditani! Mivel a berugó mindig rosz irényba esne! A pusz váltókar olyan rallys lenne! Már csak valami jó motort kéne találni ami elég is lenne egy ilyen gépszörnyhöz! :D jah,és a vonóhorog rajta maradhatna a trabi,így a skof futót is huzhatná! Szóval kell teljesitmény! Az eredeti blokk az egyenesbe vitte kényelmesen,csak a partmenetel voltak bajok a hosszú átétel miat,így emiat kell faragni!
De ha a trabi kaszni az alap,annyi előny látok a dologba hogy csak a motort kell valahogy összeilleszteni a trabiváltóval és nem kell alvázat..... meg mindent épiteni! Mondjuk ide már tuti kevés a simson blokk! De egy 125-ös mz blokk nem tom elég lenne e már!? Vannak érdekességek a fórumban! :D Mikre nem késes az emberi leleményesség! :D
bocs, hogy beleértetlenkedek: szükséges szétszedni a váltót? (ez gondolom duplázza a munkamennyiséget) nekem a difizár nem hiányzott szántáskor (mástól is ezt hallottam), és a primer áttétel irányának megfordításával nem lehet beállítani a menetirányt? vagyis foroghat visszafelé a váltó? Ha nem, akkor a motor nem lehet hátul, a váltó meg elöl - ilyen az MF70 architektúrája.
Mai nap, behalt a gép. Beindul és hullámozva jár, szaggatva. Olyan mintha gyújtáskimaradások lennének. Megszakító hézag 0.4, gyertyáé 0.6 előgyújtás 2mm. Tehát mindent oda állítottam amit a gyári mz könyv ír. Szikra nagyon szép erős csattanós, néztem akksi töltövel is és anélkül. Ugyanaz a hiba. Elgondolkodtam rajta nem-e az úszószint túl magas és ez magyarázná a szivató nélkül hideg indulást is? Az úszóban a tű a legalsó állásban van azaz a legtöbb benzin tud beáramlani az úszóházba. Lehet feljebb kellene tenni?