Keresés

Részletes keresés

ozjo Creative Commons License 2010.05.07 0 0 11647
Jól beszélsz Trambi!
Én ennek ellenére bolondosan csőpárti maradok, de az általam újraélesztett Solton lacika akkora k@ki lett, hogy kétszer kalapot emeltem az Elka lacinak, meghúzgáltam a csavarjait, hogy ne zörögjön, leápoltam egy kicsit, tápkondi csere és társai és mélyen elgondolkodtam a hangváltó, a mélysugárzó és az erősítő kérdésén, mivel a jó öreg Vox 100-ammal a Solton úgy szólt, mintha a mobiltelefonomat pörgettem volna a tengelyem körül. Ráadásul a dob az lassan áll le, a tölcsér azonnal. Szóval nem úsztam meg a gyorsan összedobom témát. Egy mosfetes végfokkal egyébként úgy-ahogy elfogadható. Lesz még vele munkám! Örök tanulság, akinek kevés pénze van az a pazarló. Nyilván egy eredeti kopoltyús falacival én is boldogabb lennék. Bár tegyük hozzá, az én játékomhoz az L100-Elka páros tökéletes.
Annak idején én még nyomogattam egy igazi Böhmöt, egy akkori zenekar adta kölcsön néha. olyan jó "villanyorgonás" volt, azt hiszem jófajta kalapos MP41 Ge tranyókkal némelyik időnként meg is emelte a kalapját, de nem üdvözlésként.

A seregben meg ilyen volt:
TO10 és szép piros, egy csöves Regent 60-nal.
Előzmény: trambi (11645)
Qqberci Creative Commons License 2010.05.07 0 0 11646
hallotam már szarul szólni csöves erösitöt /ráadásul nagynevüt/ és hallottam már mosfetes erösitöt nagyon szólni

Nagy igazság...
Előzmény: trambi (11645)
trambi Creative Commons License 2010.05.07 0 0 11645

Most volt idöm visszaolvasni és weiltmeister nekem pl szürke, mégszürkébb igazi

német dizájn, És meg van a dédnagypapa is a BHÖM /nem böhöm / Matador 26

/1955/ hogy mitöl 26 arra mondjuk én is kiváncsi lennék. A germánium tranyok zajától eltekintve nagyon jó dinamikus orgona hangzás / a forma 1-2 höz képest

többszörös dinamika/

Más, a csöves erösitéssel kapcsolatban, csak az a saját véleményem,. hogy hallotam

már szarul szólni csöves erösitöt /ráadásul nagynevüt/ és hallottam már mosfetes

erösitöt nagyon szólni , ez is gusztus kérdése. Hogy melyik az értékesebb ebbe nem

mennék bele.   A rotosonik meg annak az idönek a fejlesztési divat irányzatának a szüleménye szerintem hogy a 2 utas rendszer elavult , minimum 3 ut  az igazi ,majd  aztán ez is elmult mint ahogy sok minden

És végül, ezermesterek barkácsolók, pici pénzért elvihetö, lesli dobozok, alsó dobrotor, motor, meghajtószij amiböl megalkothatod az álmaid lezlijét

Előzmény: ozjo (11634)
kehas Creative Commons License 2010.05.06 0 0 11644

Topiktársak

Szükségem lenne M-3-as Hammondhoz Leslie kitre, félholdra, stb. Köszönettel venném a segítséget.

szimizso1 Creative Commons License 2010.05.06 0 0 11643
Leslie horns.

Egy kicsit off, de érdekes és elgondolkodtató, hogy miért olyan a lezli tölcsér amilyen...
tehtube Creative Commons License 2010.05.06 0 0 11642

Rotosonic tuning.

A Leslie 710, 815, 822 csupán némi dekorációban tér el egymástól, egyébként teljesen egyformák. A 710 fa furnéros, kopoltyús, a 815 festett mdf lapos, kopoltyús, a 822 meg festett mdf lapos, hanxóróselymes.

1. Mind a három típus 2 hangcsatornás, 4 erősítős. A felső tölcsér, motor, magassugárzó pont az mint a 122-147-ben.

2. A három oldalsó magasközép egyéb hangszerhez jó.

3. A mélynyomó szintén megegyezik a 122-vel, de nem 16 hanem 4 ohmos.

4. Ami igazán változás az a lenti forgó hangfal.

Az érdekesség, a mélynyomót mind az orgona, mind a statikus csatorna közösen használja.

A képen a 822-es kapott egy csöves mikrofon előfokot amiben torzító, eq található. Ezzel az orgona szép, meleg, igény szerinti torz csöves hangzást kap. Mindössze az orgonabemenet után be kell fűzni. Gazdaságos, gyors megoldás. A statikus csatorna is meghagyható egyéb hangzáshoz. Pl. a Roland VK7 ebben az esetben a zongorát, vonóst és zengetőt ide küldi ki és csak az orgonát a rotorokra.

A másik esetben a 710-ből komplett 122-t készítettünk. Kikerült belőle a rotosonic, az oldalsó hanxórók és a négyes tranyós végfok. Kellett hozzá venni egy dobrotort, egy 122-es erősítőt és egy crossovert. Megmaradt a régi táp, mert abban van a motorvezérlés. A motor át lett forgatva, ill az alsó rotor csapágyai át lettek helyezve a mélynyomó tengelyébe.

Én ezt a két tuningot javaslom. Vagy egy modern csöves előfok az orgonacsatornához, vagy komplett 122-vé építés. Ezek világos, egyszerű dolgok.

Szimizso 3. javaslata, csöves erősítőssé alakítás nagyon sok munkát, buktatót hordoz magában, ő is megszenvedte, mint pár sorral lejjebb írta.

Előzmény: almoldi (11636)
szimizso1 Creative Commons License 2010.05.05 0 0 11641

Kedves Almoldi!

Én azt szoktam mondani, hogy: "minden annyit ér, amennyit kifizetnek érte!" Tudom ezzel most nem segítettem, de tudni kell, hogy Neked mennyit ér egy ilyen hangfal. Milyen állapotban van, és mennyit kellene rákölteni, hogy használható legyen. Az, hogy valami működik, az még nem jelenti azt, hogy jó is. Szóval körültekintőnek kell lenni! Ha tényleg nagyon jó a darab, akkor érdemes kifizetni amit kérnek érte. Ha megéri Neked. Budapesten szívesen elmegyek Veled megnézni.
Előzmény: almoldi (11639)
baowah_ Creative Commons License 2010.05.05 0 0 11640
piros, a doboza piros-feher.
Előzmény: tehtube (11629)
almoldi Creative Commons License 2010.05.05 0 0 11639

Kedves Szimizso és Tehtube!

Köszönet a hasznos véleményekért,

lehet, hogy szert tudok tenni

egy ilyen leslie-re,

ha lesz, akkor úgyis jobban kivesézzük

a dolgot.

Egyébként mennyit ér egy ilyen

leslie, mennyi a reális ára?

Üdvözlettel

Almoldi

szimizso1 Creative Commons License 2010.05.05 0 0 11638

Szia!

A 815-ös Leslie egy jó hangfal, ha ki akarod használni az álló, és a forgó hangszóróit. Ha csak Hammondozni kell, akkor én lehet, hogy a felső három hangszórót kiiktatnám a rendszerből. Ha a nagy mély sugárzó, és a rotosonic dobban lévő hangszóró ugyan azt a hangot, ugyanabban a fázisban sugározza, akkor a rotosonic dob alján a reflex nyílást le kell fedni, mert különben nagy meglepik fognak érni!:-) Csövesíteni mindenképp érdemes!
tehtube Creative Commons License 2010.05.04 0 0 11637

A rotosonic típusok ugyanolyan komolyak. Sőt, műszakilag még összetettebbek.

Hagyományos típusoknál a lefelé néző mélysugárzó alatt van egy fa-polisztirol hangterelő dob. A mélyhang iránya kevésbé érzékelhető. A rotós megoldásnál definiáltabb a mély forgásérzete.

A rotónál van egy ugyanolyan lefelé néző mélysugárzó forgódob nélkül, legalább ugyanakkora teljesítménnyel. Plusz legalul mellette van mégegy fizikailag forgatott mélyközép hangszóró. A hangszóró a tengelyre épített csúszóérintkezőn át kapja a jelet. Ez némi hibaforrás, de alapvetően hosszú élettartamú.

Az eredeti Leslie márka rotosonic megoldása ráadásul nem is csupán a hangszóró forgatása, hanem egy komplett üreges testé. Ez még szebb, teltebb forgó mélyet eredményez. Hátránya, hogy nagyobb a tömege, kissé lomhábban gyorsul/lassul. 7-8 helyett kb. 10 fordulatot igényel. Nem különösebben lényeges.

Az európai könnyű, csőben forgó rotók hangban nem versenyezhetnek a forgódobos eredetivel. Viszont fürgék.

Szerintem a megítélésben, (komolyság) a szezon van a fazonnal keverve. Az etalon lezlik fanútos dobozúak és csövesek mint a 122, 147. A rotosonic lezlik gyakorlatilag mind tranzisztoros erősítésűek. Természetesen a tranzisztoros erősítésű lezlik értéke kevesebb.

Átépítés: a teljes méretű, tehát 1m magas rotosonic leslie-ből viszonylag könnyen lehet hagyományos terelődobosat készíteni. Ezt tettük Laurens 710-eséből. Igazi 122-es lett belőle. De erről nemrég sokadszorra volt szó, javaslom a visszakeresését.

almoldi Creative Commons License 2010.05.04 0 0 11636

Kedves Leslie szakértők!

A véleményetekre vagyok kíváncsi

a 815-ös típussal kapcsolatban.

Olvastam róla olyat, hogy

a rotosonic típusok nem igazán

komolyak.

Ez igaz? A rotosonic megoldás

az tulajdonképpen mi?

Ezt a típust, ha tényleg nem olyan oké,

akkor át lehet alakítani valamilyen

jobbfajta szerkezetté?

Köszönettel

Almoldi

tehtube Creative Commons License 2010.05.04 0 0 11635

Nocsak, mibe nem botlottam?

Pénteken lesznek. Szerintem az egy C3 :-)

ozjo Creative Commons License 2010.05.04 0 0 11634
Pontosan, benne van az 5 1/3"-os regiszter is és az már Matador névre hallgatott.
Előzmény: tehtube (11631)
tehtube Creative Commons License 2010.05.04 0 0 11633
Még több is, van benne lezlivezérlés.
Előzmény: stebel (11632)
stebel Creative Commons License 2010.05.04 0 0 11632
Sziasztok!

Eladó egy hibátlan állapotú HAMMOND P-100 szép műbőr bevonattal.
Egy az egyben L-100, csak hurcolható !!! Nagy kincs ő!
mondjuk 280e

Márk
06304422255
tehtube Creative Commons License 2010.05.04 0 0 11631
Ugya a TO200/6 -ban az 5 1/3 a 6. regiszter? A 200/5-ben ott a 6. helye, üresen.
Előzmény: ozjo (11630)
ozjo Creative Commons License 2010.05.04 0 0 11630
Egy rövid ideig én is birtokoltam egy TO200/6-ost, gyakorlatilag ilyen, csak fa színű tokja volt, és kellet bele 5 oszcillátorpanel tele orosz tranyókkal, jól elszórakoztam vele, de szép emlékek kötnek hozzá...
Előzmény: tehtube (11629)
tehtube Creative Commons License 2010.05.04 0 0 11629

Aranyos jószág, szerettem. Piros vagy kék?

A húzóregiszterek színkódja hasonlít a B3 kiosztásának színkódjához.

Előzmény: baowah_ (11625)
tehtube Creative Commons License 2010.05.04 0 0 11628

De nem okultál belőle! :-DDD (-> új projekt) alkotó ember!

Előzmény: szimizso1 (11627)
szimizso1 Creative Commons License 2010.05.04 0 0 11627

Meg több cumi is..:-(
Előzmény: tehtube (11626)
tehtube Creative Commons License 2010.05.04 0 0 11626
... akkor az egy 815 volt... :-)
Előzmény: szimizso1 (11624)
baowah_ Creative Commons License 2010.05.03 0 0 11625
tudom, hogy nem Hammond, bocs, de hátha valakit érdekel az elég ritka Weltmeister TO200/5.

"Rare DDR combo organ, VEB Klingenthaler Harmonikawerke. 5 octaves, Bass, Bass Clarinet, Clarinet, English Horn, Nasal, Salicional, Strings, Quintel, Piccolo. 16' 8' 4' 2 2/3' & 2' switchable. Switches for vibrato shape/intensity, repeat, percussion, reverb intensity. Mix 1 to 4 buttons. Percussion and repeat buttons. Stand built-in. Knee controller. s/n 1-1431."

keveset használt, szól, működikde egy hangja (ha jól emlékszem egy fisz vagy f) be van ragadva es szol allandoan. Nekem már nem kell, eladó esetleg, vagy valami egyébre cserélhető, pl sztereó erősítő.

---

ja, és múltkor a Váci ócskásnál volt egy kulsoleg hibatlan Hammond (már japán, de amerikai lezlivel) 28 ezresert. egy haver elvitte 12ert a vegen. Aprobb hibai vannak, pl eppen nem szol :)
szimizso1 Creative Commons License 2010.05.03 0 0 11624

Ha az én átalakított lezlim az, akkor az egy 815-ös volt. Bár nincs jelentősége, mert a hangja a lényeg.
Előzmény: tehtube (11622)
szimizso1 Creative Commons License 2010.05.03 0 0 11623

A "más" gerincét képező két komoly teljesítményű mély sugárzó alkotja. Ebből az egyik teljesen kuka lenne a javító készlet nélkül. A másiknak meg a lengő csévéjét kell gyárira elkészíteni. Ennek a hangszórónak közel 170L-es üreget kell csinálni basszrefex nyílással, hogy a 40Hz-es hangok is jól hallhatóak legyenek. Ehhez még hozzá jön a dobrotort befogadó csatolt üreg, -amibe a hangszóró, és a reflex nyílás sugároz- és a saját készítésű mágneskörrel ellátott közép-magas dómsugárzó által meghajtott felső tölcsér ürege adódik hozzá. Talán valamivel nagyobb, vagy ugyan akkora hangfal lesz, mint a gyári 122-es lezli. Csak egy kicsit más. Lesznek benne újítások, pl. az állítható mágnes kuplungos dobrotor hajtás.
Én is kíváncsi leszek a hangjára. "Berepülőpilótákat" szívesen látok,ha eljön a pillanat!:-)
Előzmény: tehtube (11620)
tehtube Creative Commons License 2010.05.03 0 0 11622

Nagyszerű. A 37. perctől kezdődik Fassang Lacival Dongó duója. Szép európai export (230V/50Hz) 1956-os Hammond C3 egy csövesített 722-es lezlivel.

Előzmény: djuice (11621)
djuice Creative Commons License 2010.05.03 0 0 11621
A műsor végét én is elcsíptem a "hárfly dévidszonos racka-dzsemes" csákóval.
Természetesen nem mindig a googlet kell piszkálni! A DTV videótárában célegyenest megy neki az ember a műsornak semmi megerőltető nem volt benne! :)

cikk a műsorról

műsor visszanézése

(alábbi könyvről amit linkeltem van valakinek tapasztalata?)
Előzmény: tehtube (11618)
tehtube Creative Commons License 2010.05.03 0 0 11620

Ez nem Misi felvétele, hanem a Duna tévéé. Természetesen másutt. Ezért is érdekes (még)

A "mást" nem értem teljesen. Egy javító szettből hogy lesz laci? Mindenesetre nagyon kíváncsi vagyok!

Előzmény: szimizso1 (11619)
szimizso1 Creative Commons License 2010.05.03 0 0 11619

Szia!

Szerintem Mókusmisinél kellene érdeklődni, hogy milyen eredménnyel sikerült felvenni a koncerteket. Engem is érdekelne egy garnitúra példány a két napról. Természetesen térítéssel!

Más. Ma kaptam egy értesítést, hogy megérkezett a hőn áhított hangszóró javító szettem. Ez azt jelenti, hogy holnap elkezdődik a lezlik építése. Teljesen saját konstrukció lesz minden tekintetben. Még a felső tölcséreket is magam készítem el:-)
Előzmény: tehtube (11618)
tehtube Creative Commons License 2010.05.03 0 0 11618

Sajnos késve tudtam meg hogy szombaton a Duna tévén napközben Fassang Laci Szokolay Dongó Balázzsal muzsikált. Erről lemaradtunk.

Jó lenne valahol fellelni, egy hónapja nagy sikerrel játszottak a Take5-ban.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!