Ezt a fórumot azzal a céllal hoztam létre,hogy aki kedvet érez kistraktor,csettegő,és egyébb háztáji gépek sajátkezű építéséhez csatlakozzon.De akinek van ilyen gépe az is szóljon hozzá.Itt megoszthatunk az ötleteket,tapasztalatokat.
Köszi a segitséget nektek! Ha lesz időm akkor holnap a vizsgáim előt még lekapom a hengerfejet megsasolni mi újság... A hütést hétvégén tervezem rátenni! :) Valami lemezből hajtogatok rá egy burkolatott,mondjuk van még egy levegő keverő lapátom ékszíjtárcsán,annyi hogy az maszek,de lehet azt rakom fel nem a trabiét! Jók a képek,az első is,így kaptam némi képet az elképzelésem megvalósitásához! :) Fain lesz remélem egyszer még ez a kis gép,de sűrgős lenne már lassan,mert kell szénát hordani...... :D Az öngyuladásos dolog az elég érdekes volt! Nem tom,max ha 2 percet járatam alapon,még a henger is csak erős langyos volt,mert még megfogtam,igaz már nem tudtam rajta tartani nagyon a kezem sokáig,és adtam egy erősebb gézfröccsöt neki és ez lett a vége! :/ Azt kifelejtettem hogy az uszó nem zár és a benzin szint magas is lehet szerintem! Cserélnem kell majd az uszó tűt valahogy! Remélem sikerül maszekolni egyet bele,azért lett volna jó tudni kb milyen hosszú is lehet egy ilyen tű... :/
Én jártam úgy a pannóniámmal, hogy nem volt megfelelő alapjárat, és egyre csak emeltem a súbertűn. Nagyon "ványadtan" pörgött, és néha azokat a tüneteket produkálta, amiket leírtál. Egyszerűen leeresztettem a súberen és beállt az alapjárat, és soha nem csinált ilyet többé.
Nézd meg a hengerfejet hát ha van rajta lerakodás, ami hogy ha felmelegszik akkor öngyulladást okoz. Nekem is volt ilyen problémám a Robi motoral, meg tisztítottam a henger fejet és utána jó volt.
A trabant hűtése az nem szívja, hanem fújja a levegőt. Ha úgy teszed rá ahogy a képen van akkor jó lesz. A burkolatot úgy csináld ahogy a képen van hogy ne csak a henger egyik oldalát hűtse a levegőt.
Sziasztok! Valakinek van pannonia blokkos kistraktorja? Szert tettem egyre és még mindig meglep..... :D Most húztam egy erősebb gázt és mintha felakadt volna a gáz úgy csinált,folyamatosan pörgöt egyre jobban, a gyújtáskapcsoló igaz még nincs bekötve,de vezetékel próbáltam megszüntetni a gyújtást,de nem reagált,benzincsap elzár és lekaptam a pipát,de pipa nélkül is pörgöt mint a bolond,mig ki nem fogyot a benzin a karbiból! Hát volt már jó pár motorom,de eddig még sose jártam így semivel! Mi okozhatta ezt a tünetet?! Másik dolog ami érdekelne még az a karbi-nál az úszónak a tű hosszúságát nem tudná valaki? Mennyire kell beálitani,meg hogy a pontos hossza a tetejétől az úszónak,meg az aljától! Valami maszek tű van benne és nem is zár, meg magas a benzin szint is,és így folyik a benzin belőle!
Van még egy tervezgetésem,hogy az ex trabantom kényszer léghütését ráteszem,aránylag mindennel képbe vok vele kapcsán,csak az zavart be a képbe hogy a ventilátor nem fújja a levegőt a hengerre hanem szívná ha jól figyeltem meg! Ez gondolom nem gond ha így van körbelemezelésnél!?
Nagyon jó az epoxis technológia, de arra, hogy egy embert megtartson (akár zötyögve, tehát dinamikus terhelésen, kellő biztonsági túlméretezéssel) irreális vastagság kell belőle. Rádásul kemény is ülni rajta. Emellett nehéz lenne a rögzítési pontokat kialakítani, ahol pontszerű terhelés van.
Nem lenne egyszerűbb a kárpitos bútorok példáját követve vasváz -> rá fa felépítmény -> szivaccsal meg kárpittal/műbőrrel bevonni? Ugyan nem vízálló, de nem tűnik nagy dolognak egy zsákot ráhúzni amikor esik.
Tisztelt Fórumozók lenne egy eladó kistraktorom...
Igazi veterán 51-es gyártmány működőképes 1 dugattyús kis fogyasztású és 15 lóerős...
Megtekinthető bármikor...
Típus: Deutz-Fahr F1L514/51
Nálunk még ha Deutz is ritkaságnak számít ez már múzeumi kategória, de mindennapi használatra is alkalmas mi dolgoztunk is vele egy helyben megfordul... :)
Képem sajnos nincsen, úgy csináltam hogy a deknit bevontam alufóliával és arra rá kentem egy kis gyantát majd ráteritettem 1réteg üveg szövetet megint bekentem gyantával. Ezt addig kell ismételni amig elérjük a megfelelő vastagságot és erősséget, én 4réteget csináltam de szerintem az üllésnek kicsit több kell.
Én ha üllést csinálnék, akkor elöször az ülés keretét csinálnám meg "lépésálló" hungarocellből kb.2x2-es csíkokból ezeket töbször bevonnám üveg szövettel. És amikor ezek már megszáradtak csinálnék egy üléslapot meg támlát és annak az aljára a szélén körbe meg a közepén lenne a merevités a csíkból.
Akkor ne gyártasd, hanem te csináld meg. Lehet kapni eepoxi gyantát, meg hozzá edzőt és egy kis üveg szövetet kb. 4000-5000Ft ért. Én is így csináltam a simsonomhoz első sárvéddőt meg két oldal deknit.
Tisztelt topiktársak jelenleg csak passzívan figyelem a beszélgetések menetét,mert a műhely projekt a végéhez közeledik,aztán meg szereztem 1 1/2 babettát és most azon is agyalok ,valamint naposcsibe szállítmány várható.
Jó dolog ez a Simson váltó, kicsi, könnyű, de ugyanakkor gyenge is. A működtető mechanizmus túl van bonyolítva. Ha beteszed a hátramenetet, végig kell váltani a többin, ami álló helyzetben, általában nem megy. Ez azért van, mert a fixáló golyók, nem a hornyokba esnek. Én inkább autó váltóval csinálnám.
Köszönöm a segítséget.Az arány alatt azt értem a motor az 1-es és a váltó a 4-es pl.
Egy kis egy tengelyesben gondolkodom trabi váltóval,sorközmüvelni,szántani és vetni szeretnék vele meg egy kis póton azért vigye a felszerelés meg engem.
"milyen arányaban kel csökenteni a motor fordulatát a váltóhoz,1:4 vagy 1:5-re.Ezt itt olvastam"
Ez alatt mit értesz? Mármint az arányt. Természetesen a motoron x kerületű (nem átmérőjű), a váltón 4x, vagy 5x kerületű szíjtárcsa. Persze ez függ a motor fordulatától, a váltó típusától, a kívánt végsebességtől.
Pl.: egy LADA eredetileg megy 140-et, 6000-es fordulaton (csak saccolom). Neked van 3000-es fordulatod (négyütemű 5.5 lovas motor, terhelve) Az eredeti áttétellel, már csak 70-et menne a gép. Ha 1:4 arányban lassítasz, akkor 17-18 km/h lesz a végsebesség, LADA difivel és kerekekkel. De ha rádobsz TZ4k kerekeket, akkor túllépheti a 20-as tempót is.
Ha nagyon kellene négykerekű traktor, akkor 8 lovas motorból, Lada difiből és váltóból építeném. A szíjtárcsa feszítése lenne a kuplung. Hátra 16-os, előre 10-es, 12-es kerékkel.
Új vagyok itt.Köszönet mindenkinek a sok jó ötletért amit itt megosztanak önzetlenül másokkal.Én is kezdek kedvet kapni egy gép építéshez mert a rotáció arra a legjobb amire tervezték,rotálni vele.Egy hasonló méretü gépre gondoltam egy 5,5 hp viszintes tengelyü motor lenne az erö forrás és trabi váltó vagy simson váltó igaz az utóbbinál le kel monadnom a hátra menetröl.Kérdésem lenne hogy milyen arányaban kel csökenteni a motor fordulatát a váltóhoz,1:4 vagy 1:5-re.Ezt itt olvastam igaz nem a trabi váltóhoz.