Keresés

Részletes keresés

nofRETRO Creative Commons License 2013.04.24 0 0 3434

Úgy is mondhatnám, hogy nem áll tőlemtávol a gyerekrajz, de ami a kiadványban látszik, az nem odavaló, bármilyen kedves, érdekes színes is. Ez a falkép nekem kimaradt, az ezt megelőzőre emlékszem.

A belinkelt anyaghoz még ezt tudom kapcsolni, sőt, már a hajnal  közeleg :)

Előzmény: VEE (3431)
nofRETRO Creative Commons License 2013.04.24 0 0 3433

Csak a munkahelyi, és mellékesen terjesztői feladatot is ellátó személyről van ismeretem (1960-as évek végefelé), a másik kategória talán későbbi. De legalább az évtizedeket meg kellene jelölni, mert így össze-vissza csúszkálnak időben a tények :)

Előzmény: VEE (3432)
VEE Creative Commons License 2013.04.24 0 0 3432

Persze voltak a munkahelyeken is könyvterjesztők, de én az országot járó ügynökökről írtam.

A munkahelyeken és például a rendelőintézetekben kitelepült és fix pultokról áruló könyvterjesztők rendes alkalmazottak voltak, csak nem kaptak fix fizetést, kizárólag jutalékot. Ők nem hivatalosan, a saját rizikójukra adhattak hitelbe is könyvet, amit náluk kp. rendeztek. Nem sok volt emiatt a veszteségük.

Az országjáró könyv- és képügynököknek nem volt dolga a részletek összeszedése, az a céghez folyt be, az esetleges hátraláék behajtását is államilag intézték.

Előzmény: nofRETRO (3430)
VEE Creative Commons License 2013.04.24 0 0 3431

Az I. kerületi újság cikke szerint a túzfalra rajzolt ablakos homlokzat már csaknem négy éve eltűnt. Lehet, hogy a cikkben látható és helyére került gyerekrajz volt engedély nélküli, de inkább az, amit utána festettek oda.

http://www2.budavar.hu/index.php?node=downloads&file_id=508

Előzmény: nofRETRO (3427)
nofRETRO Creative Commons License 2013.04.24 0 0 3430

Régen volt általában könyvterjesztő a munkahelyeken, nála lehetett előjegyezni, megrendelni a könyveket. Újakat.  A kínálat skáláját nem ismerem, de így vettem meg én is a művészeti lexikont. Lehet, hogy Boszorka ilyenre gondolt. Valami jutalékot kaptak, de annak mértékéről halvány fogalmam sincs.

Ugyanígy működött a színházjegy árusítás is.

Előzmény: VEE (3428)
VEE Creative Commons License 2013.04.24 0 0 3429

A realista tűzfalképek az egyik telefontársaság reklámjai voltak. A rajzon az üzlet telefonbolt volt, az emeleti festett ablakokban kinéző alakok kezébe pedig telefont festettek.

Előzmény: nofRETRO (3427)
VEE Creative Commons License 2013.04.24 0 0 3428

Kedves Boszorka!

Arra riadtam, hogy nem reagáltam egy két nappal ezelőtti, szerintem téves emlékedre:

"Régen volt olyasmi, hogy könyvügynök. Általában használt könyveket árult, sokszor olyasmit, amit nem lehetett a könyvesboltokban kapni."

Most tényleg biztos vagyok a dolgomban, mármint hogy az ügynökök nem használt, csak új könyvekkel házaltak az ötvenes, hatvanas és hetvenes években. Szinte minden új házban sikerrel jártak, mert a kombinált szekrény, majd később szekrénysor polcaira illett valamit tenni, meg megyőző szövegük miatt a gyerekeknek vettek meg mindent, amit kínáltak részletre.

Kevesen tudják, hogy nagyon sokat kerestek a képügynökök is, akik a hetvenes években még művészi temetői domborműveket is árultak.

Ők különben eleinte nem giccses, őzikés képeket ajánlottak, hanem a Képcsarnokhoz beadott igazi festményeket és nyomatokat. Persze ezeket a művészeket kollégái mind lenézték, prostinak kezelték, pedig neves festők is voltak köztük, bár többségük másodvonalbeli, ám végzett volt.

És volt még egy sokat kereső foglalkozás, amiről kevesen hallottak, mert sohasem kerültek a reflektorfénybe: a szabadalmi ügyvivő, aki nyelveket tudó – tehát általában úri családból származó – mérnök volt és néha még jogász is. Ők a jutalékból, a royaltyból az akkori fizetésekhez klépest rengeteget kerestek.

Előzmény: Boszorka (3360)
nofRETRO Creative Commons License 2013.04.24 0 0 3427

Nekem nem tűnt fel hogy reklám, hangulatosnak éreztem. Valami utcakép volt, üzletajtóval, majdnem be lehetett "sétálni" rajta.

Mostanában jártam arra, és hiányzott.

Köszönöm az infót!

Előzmény: VEE (3426)
VEE Creative Commons License 2013.04.24 0 0 3426

A Krisztina körúti helyére másik reklámfalfestés készült, de mivel nem volt rá építési engedély, le kellett festeniük egyszínűre.

Előzmény: nofRETRO (3425)
nofRETRO Creative Commons License 2013.04.24 0 0 3425

A Széna térnér voltr ilyen jellegű, megvolt egy a Krisztinánál, a park végénél. Püski könyves van ott. Mindkettő eltűnt, de miért?

Előzmény: Archimédesz (3424)
Archimédesz Creative Commons License 2013.04.23 0 0 3424

Na az ilyen falfirka tetszik:

Trikala, Görögország. Tudom, van Pesten is, örülök is azoknak kellőképp, legyen még sok.

Goldman Emma Creative Commons License 2013.04.23 0 0 3423

Nem volt még aszfalt, amikor ott baktattam minden áldott nap n-szer. Az összes huppanót fel tudnám idézni, a napi sokszori keresztül biciklizésnek köszönhetően. Ez az utca tavasszal kietlen és hideg volt, nyáron belakott és barátságos, ősszel meg szomorkás, végtelen várakozás-szerű.

Mókás, hogy egy ilyen jellegtelen utca évtizedeket - de valami egészen intenzíven - idéz föl az ember múltjából. :-) Előző Szilveszterkor, meglepetésként, odafuvarozott egy barátom. A házak töredéke volt "olyan", a kis telkeken brutálisan giccses villák tornyosultak, és mégis, minden házhelyre ráböktem, hogy na itt ez, ott az. Megjegyzi az ilyesmit az ember, amíg él.

Előzmény: Törölt nick (3422)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.23 0 0 3422

Tulipan street

Előzmény: Goldman Emma (3399)
Boszorka Creative Commons License 2013.04.23 0 0 3421

DDDDDD

Előzmény: Archimédesz (3413)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.04.23 0 0 3420

A térdig érő vízben lényegében közös gyermekkorom volt a gyermekeiddel... Vicces, de jó.

Előzmény: Törölt nick (3419)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.23 0 0 3419

Kb. 1973- tól 1986-ig szinte minden évben eltöltöttünk 1-2 hetet (elő, utó vagy főszezonban) a KGMTI - KOGÉPTERV üdülőben, a gyeremekeim azóta is imádják a Balatont.

Előzmény: Archimédesz (3403)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.04.23 0 0 3418

Ma van? Drága szívem...

Így pláne érthető. Nem inog az, hanem áll, mint a cövek.

Előzmény: Krampulák (3417)
Krampulák Creative Commons License 2013.04.23 0 0 3417

Tégla az, helyenként belső vasbeton-merevítésekkel. Viszont a hajdani szembe szomszéd, szegény jó Janikovszky Éva - közbevetve: ma van a születésnapja - közlése szerint újra kellett alapozni az épületet. Az első menetben elkszült produktumot ugyanis a laza, hajdan ingoványos talaj egyszerűen elnyelte.

Előzmény: Goldman Emma (3412)
Krampulák Creative Commons License 2013.04.23 0 0 3416

Korrekt, de nem tudhatjuk, hogy Vecsés határában hány galagonyabokor remeg/izzik még most is az ijedtségtől. : )

Előzmény: Archimédesz (3413)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.04.23 0 0 3415

Kérlek, velem földrengéskor ilyen figyelmetlenség nem fordulhat elő.

De kétségtelen, hogy a két évvel ezelőtti jobban észrevétette magát.

Mindenesetre levonok abból némi áltudományos következtetést, hogy 45 évig semmi, aztán meg már-már rendszeresen.

Előzmény: Archimédesz (3414)
Archimédesz Creative Commons License 2013.04.23 0 0 3414

Olyan rövid volt, és azért viszonylag jelentéktelen, hogy ha éppen belemerültél valamibe, vagy mozogtál, hangosan nézted a tévét vagy ilyesmi, akkor könnyen elrohant alattad úgy, hogy észre se vetted. 

Előzmény: Goldman Emma (3412)
Archimédesz Creative Commons License 2013.04.23 0 0 3413

Ez esetben már a város előtt megállt volna. De ezek a hullámok nagyon buták, fogalmuk nincs arról, hogy fölöttük milyen klassz város fekszik. Csak remegnek, mint szűzlány a nőgyógyásznál.

Előzmény: Krampulák (3411)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.04.23 0 0 3412

Tényleg érthetetlen. A ház, amelyben te laksz, szerintem ugyanúgy vasbetonvázas, téglafalas, mint ahol én. Hogy negyedik, vagy hatodik, az már tényleg hótt mindegy. Mondjuk a tiéd nagyobb alapterületű, biztos nem leng ki annyira. Érdekes, no.

Előzmény: Krampulák (3411)
Krampulák Creative Commons License 2013.04.23 0 0 3411

A Városligeti fasortól jelentem: rendületlenül!

Lehetséges, hogy a nagyobb beépítetlen városi területek - kollégádnál a Köztársaság tér, a Baross és a Teleki tér, a Fiumei úti temető, vagy nálunk a fasor, a Ligetváros, a Városliget, a Hősök tere, az Ötvenhatosok tere - elnyelik vagy legalábbis tompítják a rengést?

Előzmény: Goldman Emma (3410)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.04.23 0 0 3410

Tényleg fura: Yogi éezte, én éreztem, egy kollégám meg, a II. János Pál pápáról elnevezett Köztársaság téren (a háromszög harmadik csúcsa) nem. Anyám az ágyában fekve érezte, apám egy szobával odább, a fotelben ülve nem. Ugyanő két éve még arról is szépen referált ugyanott, hogy két egymást követő rengés volt.

Előzmény: pégés (3409)
pégés Creative Commons License 2013.04.23 0 0 3409

Ez érdekes

Mi régi házban lakunk a negyediken (de van félemelet is), és a nejem ugyanezt mondta, hogy a fotelban ülve oldalirányú mozgást érzett. Én épp a konyhában voltam, de nem ültem és nem éreztem semmit. Viszont a csillár kis logó díszei mozogtak, de azért nem csilingeltek.

Egy ismerősöm a Nyugatinál a II.-on nem érzett semmit.

Előzmény: manhattani (3408)
manhattani Creative Commons License 2013.04.23 0 0 3408

Velem határozottan megmozdult a fotel, és jól éreztem a lengés irányát. Panelház negyedik emeletén lakom.

Lehet, hogy nem ilyen keretmerev szerkezetű ház nem mozog ennyire.

Előzmény: Boszorka (3407)
Boszorka Creative Commons License 2013.04.23 0 0 3407

Mi nem éreztünk semmit, pedig csak egy félóra múlva mentünk aludni.

Előzmény: manhattani (3406)
manhattani Creative Commons License 2013.04.23 0 0 3406
Dél-Budán rengett, a házam északnyugat-délkelet irányban.
Előzmény: Boszorka (3405)
Boszorka Creative Commons License 2013.04.23 0 0 3405

Budán nem rengett, pedig még ébren voltam.

Előzmény: Archimédesz (3367)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!