" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
Hatalmas inverzió van: már este 8-kor több helyen a fagypontot közelíti a hőmérséklet az alacsony fekvésű helyeken, miközben a dombokon még 10 fok fölött van.
A mostani helyzet is jól kifejezi, mit jelent ugyanaz az anticiklon, ugyanazokkal a magaslati hőmérsékletekkel szárazföldi területen és mit egy alsó légrétegben tengervízzel közvetlenül temperált területen.
Íme a ma éjszakai Olaszországi minimumok a 20 legalacsonyabb hőmérsékletet mérő állomás adataival (a negatív értékek kizárólag nagyobb magasságokból, hegyvidékről származnak)
Mivel hőfokokat írnak, nem is (lenne) érdemes a magassággal foglalkozni, amennyiben megbízhatóak lennének a (hol?) mért hőmérsékletek. Kérdés, hogy a hivatkozott minimumokat a fákra akasztott hiteles, min/max hőmérővel mérték-e (nem hiszem), vagy egy közeli (völgyben lévő) meteorológiai állomáson, netalán megbízhatatlan hőmérővel egy közeli település "alvégén".
Beide Sorten hatten im Winter 2005/06, als junge Bäumchen frisch ausgepflanzt, ungeschützt eine Temperatur von - 23° ohne die geringsten Frostschäden überstanden. Der "Korea-Kaki" hatte 2006 als 2-jährige Veredlung, kaum 75 cm hoch, bereits 11 Früchte.
Auch die Sorte Tipo schien viel versprechend zu sein, da sie in Slowenien Wintertemperaturen von -20°C über Wochen ohne Schaden übersteht, wie ein Freund berichtet hat. Doch im kalten Winter 2005/06 erfroren bei uns nicht nur die Äste, sondern auch der Stamm .
Mindkét fajta 2005/06 telén, frissen kiültetett csemeteként, védelem nélkül -23 fokos hőmérsékletet a legcsekélyebb fagykárosodás nélkül élt túl. A "Korea-Káki 2006-ban kétéves, alig 75 centis oltványként már 11 gyümölcsöt termett.
A Tipo is nagyon ígéretesnek tűnik, mivel Szlovéniában -20 fokos hőmérsékletet heteken át(???!!!) károsodás nélkül túlélt, amint erről az egyik barátunk tudósított. Azonban 2005/06 hideg telén nálunk nem csak az ágai fagytak el, hanem a törzse is.
Ebből jól érzékelhető, hogy hebehurgya hőmérések és megfigyelések lehetnek a háttérben. Azaz, nincs új a Nap alatt! :)))
A császárfa is ugyanígy gyakorolja ezt a folyamatot, de az elmegy egészen a korhadásig.
Más kérdés, hogy a vitalitása óriási és még félig végigkórhadtan és farontóktól kifurkáltan is gyógyítgatja magát. Nem beszélve arról, hogy egy huszáros földszintben keresztbefűrészeléssel 100% gyógyítható a folyamat a császárfánál.
Dísznövényekről beszélgetve, említettem már, hogy Lovászi település egykor természeti környezetbe amerikaiak által épített lakótelepe ("kemp"-je /camp/, azóta is így nevezik) egy egészen sajátos valami. A közterületeknek tűnő, kerítés nélküli, park jellegű "kerteket" a lakosok maguk gondozzák, nem is akárhogy. Számos érdekes dísznövény is részét alkotja az egyéni "parkosításoknak".
Az alsó képen látszik, hogy csak nem tudta megállni, hogy egy jó nagy (termő) ágat most is le ne nyisszantson!:)))) Igen, a metszés, a metszés, az kell, az kell! :))))
Ma a kivételesen időjárásnak látszó tüneményt kihasználva, meglátogattam idős kertészkedő barátaimat.
Tanácsokat adtam nekik "mediterraenizált" kertjeik aktuális művelési feladataihoz. Miközben beszélgettünk és dolgozgattunk, figyelmes lettem néhány olyan dologra, amiről úgy gondolom, jó tanulságként szolgál, ha megosztom az olvasókkal.
Többször említettem már, hogy a fügénél a vastagabb ágak, vagy a törzs csonkolása szinte elkerülhetetlenül nehezen megállítható kéregpusztuláshoz vezet. Tavaly tavasszal bemutattam, hogy Miklós bácsi háza/kertje elég csekély fagylefolyási szinten lévén, a füge (ujjas óriás) hőmérsékleti tűréshatára körül mozgott az elmúlt teleken, ezért részlegesen károsodott a növény. A részleges visszafagyás oda vezetett, hogy az elég vastag törzs alsó részén is erős hajtások fakadtak. Ezek több évig is fejlődtek, majd akkor kerültek tőből lemetszésre, amikor elég vastagok voltak már. (A metszés azzal a szándékkal történt, hogy törzses fa fejlődjék a fügéből, a tetején fejlesztendő koronával.)
A vastag ágak levágása azonban a megjósolható következményhez vezetett. Most a pusztulásnak indult kéreg zónája rezes kezelést kapott, abban a reményben, hogy ez segít megállítani a folyamatot.
Íme, az akkori kezelést bemutató képek
Tegnap készült kép
Úgy tűnik, mintha ezúttal nem tévedtem volna ... :)))
Nagyon köszönöm a használati utasítást! Nagyon egészséges a batáta, csak drága sajnos, ezért érdemes termeszteni. Terjeszteni kellene a módszert!
Itt Délpesten először fordult elő hogy áttelelt a rozmaringom, és a zeller is jó. A két sárgabarackomról már én is szeretnék termést. Virágzáskor moníliára permetezni kellene, a szilvának is jót tesz, még utána kell néznem hogy kell, és mivel.
Ha tavacska is be tudott behártyásodni, akkor még inkább igaz az, amit mondtam. Lehet, hogy nincs is olyan túl nagy különbség Szancsi és a Te hőmérsékleteid közt, mint ahogy gondolod. Pontosat, csak műszerekkel lehet tudni. Érdemes tavaszra-nyárra is beszerezni a min/max hőmérőt, akkor is "kimérhető" a környezet a viszonyított hőmérsékletek alapján.
Mióta készülök már egy minimumhőmérőt venni! Mindig van fontosabb. Most meg nyár jön.
Optimista vagyok. Tavaly megszívtuk a márciust, úgy döntöttem idén már nem jön tél. Ami lakásban telelt, azt előbb kivittem a palackházba, onnan került ki. Időben kell kezdeni, mert minimum 50 kilónyi kannagumó vár elültetésre pl. és akkor ez még csak egy a sok növény közül. Várom a tavaszt eszelős módon, aztán a nyakamba szakad hirtelen.
A tegnapi fügekiültetési akció kezdődött azzal, hogy nem jött ki az edényből, ami hungarocelből van. Telenőtte, belenőtt. Nosza, elő a slagot, ez a módszer működik ilyenkor egyedül. Előbb persze üzemeljük be a szivattyút. Locsolni is kell, csontszáraz minden. Szivattyú meghalt. Ugrás a tesco, új szivattyú beüzelel, fügének nekiesni. Estélre végeztem. :)))
Fura dolog ez. Két kis tavacskám van a sziklakert alatt. A nagy tó kicsit odébb a napon, az persze nem fagy be könnyen. A két kicsi tócsából az egyiknek volt pillés a teteje, a másiknak nem. No, ez akkor most mi? Dézsák több pontján az udvarnak, részben minitavacskák nyáron, részben a négylábú maffiózóknak itatók. Egyikük bepillésedett, a többi nem. Arra következtetek, hogy a fagyos levegő nem ült meg talajközelben, hanem valahogy végighömpölygött az udvaron. Figyelem a növényeket is. Eddig senkinek semmi baja. Persze őket igyekeztem védettebb helyre kivinni.
Volt ősszel olyan kannagumóm amit bent felejtettem a földben. Lehetetlen mindet megtalálni amikor már lefagy a levelük. Túl sokan vannak.
És kitelelt! Minap találtam meg a földben, és él. A két banán halottnak látszik. Egyik bent a lakásban telelt, másik a palackházban. Semmi különbség. :(
Úgy gondolom, elhamarkodtad a fagyérzékeny növények kitelepítését. Különösen azért, mert egy beltéri kihajtás után még annál is érzékenyebbek, mintha kinti előzmény után lennének ugyanilyen stádiumban. Hiába lesz ma napközben nagyon enyhe idő, ennek a nagyon száraz levegőnek olyan tulajdonsága van, hogy amennyire könnyen föl tud melegedni nappal a besugárzás hatására, ugyanolyan könnyen lehűl éjjel a kisugárzással.
Amennyiben jéghártyás a pocsolya, feltételezhetően jócskán fagypont alatt volt a minimum. Gondold el, hogy egy eléggé felmelegedett talajon lévő víz tudott befagyni. A -2 fok körüli minimumot nem lehet kizárni. Ezért fontos, hogy az ember pontos, megbízható műszerekkel mérjen, lehetőleg mélypontot rögzíteni képes hőmérővel.
Kinéztem egy alaposabb terepszemlére. A sziklakert alatti kis vizecskémnek pillés a teteje. A sziklakert nem kicsi, gondolom lehömpölyög a hideg rajta. Az egyik kutyaitatómnak is, ami nagyon árnyékos helyen van. Ráadásul a kajszi alatt. Enyhe fagyok tehát végigvonultak az udvaron. Kárt nem tettek semmiben, ajánlom, hogy ez így maradjon! :) Fotózkodtam is, majd ha bejövök felteszek párat.
Igen, tudod. Az enyémek hamarabb kezdték, mert idebent voltak teleltetve a legmelegebb szobában. Januárban már megláttam hogy csíráznak. A bolti gumó előbb gyökeret hoz, aztán lassan hajtani kezd, de még időben vagy bőven. Május végén ráér a kiültetés.
A gumót kókuszrostba, palántaföldbe dugom. Ami éppen van itthon, nincs jelentőssége. A kókuszrost a vízellátás/vízelvezetés miatt nagyon jó. Nedvesen tartom, és várok. Amikor a csírából kihajt a kis növényke, nem töröm le azonnal, csak akkor amikor már legalább 20-30 centi hosszú. Akkor lecsípem, és vízbe állítom kiültetésig. Gyakorlatilag ennyi. 3 gumót tettem el ősszel erre a célra, legalább 50 palátának lennie kell róla. Nagyon könnyen gyökeresedik, akár gyökérzet nélkül is kiültethető, de ez szinte lehetetlen. Már a gumóról úgy jön le többnyire, de ha levágom, mert többágú, akkor is pár nap alatt gyökérzete lesz.
Tavalyi tapasztalat, hogy értelmetlen korán kiültetni, amíg a talaj nem elég meleg neki, addig úgyis csak vegetál. Azt a hőgutát kedveli, amit mi emberek szinte elviselhetetlennek tartunk. Meg a nedves talajt. Nem a tocsogó vizeset, és nem a szárazat.
Nálunk ugyan talajon sem volt, a vizek vizek maradtak, sem dér, sem zúzmara nem volt reggelente, és a frissen kihozott golgoták is jól érzik magukat. Tehát nem volt fagy. És nagyon tudok neki örülni, mert jó lenne idén kajszit enni végre a saját két fámról. Annyi rajtuk a virágrügy, hogy nem látni szinte tőlük az ágat.
SzanCsi2 tőlem kb. 30 km.-re lakik, és nézem, hogy mínuszok voltak nála. Nem akarok fagyot! Nagyon nem!
helyesbítés: -6,7 volt a minimum talajközelben (igaz, az északi fagyzugos telekrészen); de a déli részen, ahol csak -2 volt 2m-en, na ott is fagyott, deres volt a fű; még szerencse, hogy a mirabolánokon/mandulán kívül más (főleg a kajszi) nem virágzik.
Miért élne az északi sarkon? Nálunk a 2m-es -2,5 fok még barátinak nevezhető az Alföldhöz meg mondjuk Zabarhoz képest, és a talajon -6 fok volt! Ezért nem értem, miért örülnek annyira egyesek, hogy nálunk nem volt fagy...ja persze, 2m-en nem volt!
Te még hozzám képest is az északi sarkon laksz. Én már kivittem a golgotákat, az amarilliszeket, felhozattam a pincéből egy hete a kanna gumókat, kiültettem az edényes fügét is tegnap, ha ezek után fagyni merészel, a maradék kertet felgyújtom! Remélem ehhez tartja magát az időjárás.
Eddig nem volt baj. Kiültettem a tomatillot is, azon már zsenge levélkék vannak. Nem fagyott meg. Még....