Keresés

Részletes keresés

Altamir Creative Commons License 2012.03.09 0 0 1144

Dehogy, nyugodtan kérdezz csak! Tudod, én már annyira nagyon buta vagyok, h fel sem fognám azt, h zaklatásért feljelenthetnélek.)) Sőt! Akár fügét is mutathatsz, persze, ha van képed hozzá!:-)) Bár, arcod az van, csak azt nem tudod majd beszkenelni.DDD Szerintem a fagyok elmúltával a vesszőket kiültetheted, persze, hagyhatsz egy kontrollcsoportot a vízben is, hátha csak azok maradnak meg.) A kiültetésnél ügyelj arra, h viszonylag mélyen legyen a földben a vessző, és 1-2 szemnél többet ne hagyj a földfelszín fölött. Lehetőleg félárnyékos helyet válassz, aztán, ha szépen megeredt, majd később kiültetheted a végleges helyére, és persze addig is rendszeresen locsolni kell! További jó fügézést Neked!))

Előzmény: citrus04 (1143)
citrus04 Creative Commons License 2012.03.08 0 0 1143

Ajjaj, akkor többet már nem is kérdezhetek, mert nekem annyi???

Megint sokat nevettem a válaszodon:-)))

Most nem is fogok kérdezni egy darabig, mert vizben vannak a vesszők, kell egy kis idő, mig kiderül, hogy mi legyen velük. Majd utána...

Köszönöm a jótanácsokat:-)))

Szép estét kivánok, üdvözlettel: Citrus

Előzmény: Altamir (1141)
Altamir Creative Commons License 2012.03.07 0 0 1142

Remélem, hogy nem siettük el a kitakarást, mert felénk elég hidegek vannak mostanság. Ma reggel -7 C volt, de holnap hajnalra még több várható. Talán feléd kedvezőbbek a viszonyok, és ha jól emlékszem, akkor lakóépület közelében van a bokrod. Az enyémen vannak elfagyások, hogy milyen mértékű, az rövidesen kiderül.

Előzmény: oiuz (1138)
Altamir Creative Commons License 2012.03.07 0 0 1141

Kedves Citrus! Elnézésedet kérem, de azóta nem voltam ebben a topicban. Örömmel olvastam, hogy épp arra a megoldásra jutottál, mint amit egy nagyon buta javasolt volna.:-))

Más! "A hírekben hallottam, hogy Pest megyében a rendőrség őrízetbe vett egy hölgyet, aki a különböző kérdéseivel a nagyon butákat zaklatta. Arra a kérdésre, hogy miért tette ezt, azt felelte, hogy csak fügét szeretett volna mutatni nekik... Vagy talán már ezt sem szabad???

Mire a rend szigorú őre: Asszonyom, hogy tud ilyen hülyét kérdezni???

Bocsánat Uram, más nem volt itt a közelben..."

Szóval, kezdek komolyan aggódni érted...:-))

Előzmény: citrus04 (1140)
citrus04 Creative Commons License 2012.03.04 0 0 1140

Köszönöm, már nem kérdés a kérdés:-))) Tegnap kinthagytam vizben, a viz teteje befagyott. Ezért a lakásban maradnak vizben azokkal együtt, amit ma vágtam le és szabdaltam szét. A vizben, a lakásban nem lesz semmi bajuk, amig elmúlnak a fagyok.

Még egyszer köszönöm!

Üdvözlettel:

Citrus

Előzmény: citrus04 (1139)
citrus04 Creative Commons License 2012.03.03 0 0 1139

Kedves Altamir!

A nagy kapkodásban -rögtön kirohantam szétszabdalni az ágakat - elfelejtettem irni, hogy nagyon-nagyon megnevettettél a hasznos tanácsok mellékhatásaként. Azóta is nevetgélek szavaidon:-))) Még egyszer köszönöm!

Viszont újabb problémám merült fel.

Vizbe tettem a szétvágott ágakat, kint hagytam az udvaron. Jövő hétre éjjelekre minuszokat jeleztek. Hagyjam a vizben mondjuk egy hétig, és hozzam be a lakásba, vagy ültessem ki holnap, vagy holnapután?

Ha nem fárasztalak nagyon, várom tanácsodat.

Üdvözlettel:

Citrus

Előzmény: Altamir (1135)
oiuz Creative Commons License 2012.03.03 0 0 1138

Sziasztok!

Füge-jelentés:

Ma levettem a takarást (geotextilia+ szalma). Örömmel konstatáltam, hogy vannak zöldelő rügyecskék néhány vesszőn. Bizom és reménykedem a pozitív folytatásban.

Drukkoljatok nekünk!

Kicsi rezes meg kénes gombaölővel lepermeteztem, lemostam. Tavaly sokat szívtam a gombával a kertben.

Üdv

oiuz

citrus04 Creative Commons License 2012.03.03 0 0 1137

Kedves Altamir!

Köszönöm a buta kérdésemre az okos válaszokat!

Szétvágom őket kisebbekre, és ha sikerül a gyökereztetés, akkor fügefanagyhatalom leszek:-))) Hogy hova fogok tenni annyi fügefát, azt még nem tudom:-)))

De majd csak nyugtával dicsérem a napot:-)))

Még egyszer köszönöm, sokat segitettél!

Szép napot kivánok:

Citrus

Előzmény: Altamir (1135)
Altamir Creative Commons License 2012.03.03 0 0 1136

Remélem már kibontottad. Kíváncsi vagyok az eredményre, mert tavaly én is így csináltam, és az ágak felső 40-60cm-es része elfagyott. Igaz, akkor nem voltak kellően beérve a vesszők. Az idén is hasonló volt a technológiám, de előtte próbáltam lefektetni a bokrot, és úgy takartam be leveles kóróval, szintén a szomszédtól. A hóesést követően meg lapátoltam az egészre 20-30 cm havat. Vannak az ágvégeken fagyáskárok, de az szerintem még a havazás előtt történhetett, de úgy tűnik, h most jobban telelt, mint tavaly.

Előzmény: lacy63 (1131)
Altamir Creative Commons License 2012.03.03 0 0 1135

Tekintve, h "butát" kérdeztél, gondoltam, h én elég buta vagyok neked!:-)  A gyökeres vesszők akár ki is ültethetőek, de mivel ezek a gyökerek elég törékenyek, én inkább cserépbe ültetném a helyedben őket, és amikor már szépen megeredtek az új helyen, csak akkor ültetném ki őket egy lehetőleg nem fagyzugos helyre. A vékonyabb vesszőknek sokkal jobb a megeredési %-a, ezért inkább azokkal próbálkozzál. Ha sok van belőlük, akkor úgy is jó, ha kb 20-30 cm mélyen a kertbe ülteted és rendszeresen locsolgatod. Talán kezdetnek egy félárnyékos hely jobb neki, de onnan majd ki kell ültetni. Kísérletként megteheted azt is, hogy a gyermekkar vastagságú ágat is ledugod, de célszerű előtte kis behasításokat végezned a kérgen, ami a földbe kerül, és rendszeresen öntözni. Érdemes kicsit visszametszeni, hogy addig kisebb legyen a vegetációs felülete, amíg a gyökere meg nem ered. Arra ügyelj, h az üóltetés előtt frissen vágdd vissza! Esetleg előtte 1-2 napig vízben is tarthatod, de túlzott reményeket azért ne fűzz hozzá. Amennyiben nem jön össze, akkor legközelebb inkább egy "okosabbat" kérdezz! :-))

Előzmény: citrus04 (1134)
citrus04 Creative Commons License 2012.03.03 0 0 1134

Nagyon butát fogok kérdezni, de hátha kapok tanácsot...

Az október végén levágott, vékony fügevesszőket sikerült vizben gyökereztetnem, gyökere is lett, levele is, de mivel kicsik, gondolom, egy darabig cserépben kell, hogy neveljem őket. Vagy kiültethetők?

A nagyobb gondom, hogy le kellett vágnom 4-5 db gyermekkar vastagságú ágat, mert átnőtt a szomszédba és útban volt. Ezeket vajon tudom gyökereztetni igy, ahogy vannak, - akár vizben, akár földben - vagy vágjam le a vékonyabb ágait és azokkal próbálkozzak? Sajnálnám kidobni őket, legalább 10 éves a fa.

Előre is köszönöm a segitséget.

Arth_ur Creative Commons License 2012.03.01 0 0 1133

Nem.

Előzmény: borsika79 (1132)
borsika79 Creative Commons License 2012.03.01 0 0 1132
Üdv. Szerintetek már nem lessz baj a fügével ha hétvégén kitakarom?
lacy63 Creative Commons License 2012.02.26 0 0 1131

Sziasztok! Én a szomszédtól kapott kukoricaszárral takarom a fügét.

Altamir Creative Commons License 2012.02.26 0 0 1130

Mint ahogyan a fórumtárs leírta, arra kell törekedni a takarásnál, h minél nagyobb földfelülettől kapjon a bokrod a külső hőmérséklettől enyhébb hőmérsékletű földsugárzást, mivel a nyugalmi időszakban a vesszők belső hőkibocsátása elenyésző. Magyarul, ha a vesszőt körbeszigeteled, akkor az belső hőt nem termel, max valameddig véd a szigetelés a külső hideg ellen, de az tartós lehülés esetén nem elegendő. Ezt legkönyebben a vesszők lefektetéssel tudod elérni, főleg akkor, ha néhány szálról van csak szó. A füge nagyon rugalmas növény, jól lehúzható a földfelszínhez. Én most egy kb 2 m-res bokorral csináltam ezt meg, bár azt először összekötöttem, és úgy húztam le, de a rugalmassága miatt le kellett súlyoznom. A ledöntést követően, ha tudod földdel takarhatod, vagy bármi mással.Fűvel, leveles köróval, stb. Hó esetén érdemes rálapátolnod 20-30 cm-t, mert az kitűnően szigeteli. A takarásodat olvasva, amennyiben jól értettem, hogy az egészet betemetted földdel, akkor gond nem lehet, ha ezt nem tetted meg, és olyan vidéken laksz ahol -20 C fokok voltak, akkor biztosan elfagyott. Persze, ha kibontod, látni fogod a növényeken. Nem árt tudnod, hogy a fügénél az elsődleges termések az ágak felső 20-40 cm-rén vannak, tehát, ha a vessző felső harmada elfagyott, akkor csak másod-, vagy harmadlagos termésekre lehet számítani, ami a termőhelytől és az időjárástól függően, vagy beérik, vagy nem. A harmadlagos általában nem érik be. Célszerű még arra is figyelned, h késő ősszel már ne öntözd a fügédet, mert az kitolja a vegetációs időt, és a hajtások nem fognak kellően beérni, ami azt jelenti, h a fagytűrése jóval kisebb lesz a vesszőknek. Általában a beérett vesszők -14,-15 C fokot is kibírnak, de én azt tapasztaltam, h az éretlen hajtások már -10, -12 C fokon elfagynak. Nálam tavaly legalábbis ez történt. Amennyiben bokrot telepítesz, érdemes fűtött épület közelébe ültetned, mert az nagyon sokat segít a teleltetésnél. Lehetőleg a fagyzugos helyeket kerüld. Amennyiben dombos részen laksz, akkor érdemes a legmagasabb részekre telepítened, mert azok jó fagylefolyású helyek, és a hideg levegő a domb alján gyűlik össze. Ebből adódóan egy 40-50 méteres domb esetén a hőmérsékleteltérés akár 6-8 C fok is lehet. Ezzel kapcsolatban érdemes "Ninovarga"és fórumtársai hozzászólásait elolvasnod a "Nálunk is termő új gyümölcsök" topicban.

http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9181283&la=116455960

Előzmény: trofimov (1121)
Ju13 Creative Commons License 2012.02.25 0 0 1129

Rendben, köszönöm szépen a segítséget! Mostantól többet fogok itt olvasgatni:))

Előzmény: Arth_ur (1124)
Arth_ur Creative Commons License 2012.02.25 0 0 1128

Ha netán még nem ismered, nézd meg a "Fagytűrő déligyümölcsök", meg a 'Nálunk is termő új gyümölcsök" topikokat is!

Előzmény: trofimov (1127)
trofimov Creative Commons License 2012.02.25 0 0 1127

köszi,

ez valami olyasmi. kúpos. egy karó a gerince, ami a füge tövénél van. a füge tövénél meg sok fű, samottcső, föld, fólia.

remélem idén is lesz valami.

na visszaolvasom a topikot, mert idén is ültetni akarok még egy pár helyre...

Előzmény: Arth_ur (1126)
Arth_ur Creative Commons License 2012.02.25 0 0 1126

Gyanítom, hogy túlpörgetted egy kicsit a gondosságot, és nem is biztos, hogy jó irányba. 

Az oszlopos, magas fagyvédelem ugyanis nem sokat ér egy masszív hideg ellen. A növény belülről nem fűti számottevően a teret, hőutánpótlást a föld felől, házfal felől kaphat. Tehát, ha ház tövében van a növény, a házfalhoz hozzászigetelni érdemes, ha szabadon áll, akkor meg sátorosan-kúposan a föld felé szélesedő védelmet érdemes kialakítani.

Ha a fügéd töve védve volt eléggé, akkor legrosszabb esetben tőről újrahajt, még ha a vessző el is fagyott.

Előzmény: trofimov (1121)
Arth_ur Creative Commons License 2012.02.25 0 0 1125

@oiuz; @trofimov

Az elkövetkező pár fokos fagyok már nem szabad, hogy kárt tegyenek a fügében, ha nyugalomban van. Ellenben, a takarás alatt simán 20-30 fok közé felmelegszik, ha rásüt a nap. Ha a "dunsztkötésben" elkezd hajtani a füge, akkor szerintem könnyen megsínyli a kitakarást, illetve később kitakarva egy kisebb hajnali fagy is hazavághatja.

Szóval szerintem érdemes nyitni, de lesni kell az időjárás-előrejelzéseket. Ha netán a környéketekre befigyelne egy -10-es fagy, akkor valami laza, sátoros takarást érdemes visszaborítani rájuk a kritikus éjszakákra, de átlagios esetben már jobb a fügéknek kitakarva.

Arth_ur Creative Commons License 2012.02.25 0 0 1124

Minél naposabb, melegebb házfalhoz teszed ki, annál gyakrabban. Rá kell nézni, és ha teljesen száraz a cserép, locsold meg, csak ne pangjon alatta a víz. Amíg nyugalomban van, nincs levele, addig keveset fogyaszt. Ha megindult, nyilván sokkal többet kell locsolni, meleg, napos időben akár naponta. A füge elég jól tűri a vízhiányt, de többet, jobban nő, ha bővebben kapja. (és egy csemeténél ez a fontosabb még, nem a termés.)

Nekem az edényben lévő fügéim a szabadban teleltek a házfal tövében. A hideg beálltáig rendszeresen locsoltam őket, ha a nap kiszárította a földjüket, a nagy fagyokat a ház lábazatához hozzátakarva vészelték át, most kibontom őket, aztán folytatom a locsolásukat úgy, mint ősszel.

Előzmény: Ju13 (1120)
oiuz Creative Commons License 2012.02.24 0 0 1123

elnézést a név elírásáért!

a név helyesen Arth ur!

bocsesz!

Előzmény: oiuz (1122)
oiuz Creative Commons License 2012.02.24 0 0 1122

Hali!

Én is csatlakoznék art ur kérdéséhez:

Mikor vegyem le a takarást? nekem szalma és geotextilia volt a takarás.

Várva a válaszokat!

Üdv

oiuz

trofimov Creative Commons License 2012.02.24 0 0 1121

örvendek,

nem is tudtam, hogy ilyen komoly fórum van itt.

én tavaly előtt ültettem fügét, tavaly nyáron már termett is két db-ot.

nagyon féltem, még nem vmi fejlett, vékony vessző.

most úgy teleltettem át, hogy a tövére egy 20 cm-es samottcső darabot húztam, kitömtem száraz fűvel a belsejét. az egészet duplán csavartam fóliába felül lezátam egy pet palackkal, szélescelluxal fixáltam, ez az egész cumó kívülről borítja persze a csövet. földdel fedtem el a cső tetejéig (kb 30 cm). a ház északról és nyugatról védi...

remélem kibírta. bár lehet hogy túlzásba estem :)

mikor kezdjem el fokozatosan kitavaszítani?

Ju13 Creative Commons License 2012.02.24 0 0 1120

Köszönöm! És mennyire kell locsolgatni?

Előzmény: Arth_ur (1118)
Arth_ur Creative Commons License 2012.02.24 0 0 1119

Én most a hétvégén tervezem lebontani a takarást azokról a fügékről, amik védve vészelték át a kemény fagyokat.

Előzmény: Arth_ur (1118)
Arth_ur Creative Commons License 2012.02.24 0 0 1118

Ha még nem kezdett el hajtani, én kihoznám, és kitenném a házfal tövébe.

Előzmény: Ju13 (1117)
Ju13 Creative Commons License 2012.02.23 0 0 1117

Sziasztok, szerintetek kihozzam a kamrából a fügét? Ősszel vettem, és cserépben hagytam most télre, egy tök fűtetlen helyiségben. Maradjon, vagy jöjjön? Köszi a segítséget!

borsika79 Creative Commons License 2012.02.18 0 0 1116
Üdv Floo2. Gyönyörűek a fügéid a képeken. Hány fajtád van? Szeretném megkérdezni gyökereztetni való vesszőt tudsz-e valamelyikböl adni?
Előzmény: Floo2 (834)
borsika79 Creative Commons License 2012.02.18 0 0 1115
Üdvözlök mindenkit. Imádom a fügét. Szeretnék több különböző dajtát összegyűjteni. Most még csak az elterjedt barna fügém van,ha szerencsém lessz hamarosan kapok zöldfüge és spanyolfüge ágakat,ezekböl lehet,hogy másnak is tudok adni. Ha valaki tudna segíteni nekem vesszőkkel megköszönném.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!