Nem. A két prizma együttes mozgása adja kettős kép horizontális mozgását. Egy prizma forgása ugye egy körkörösen mozgó kettős képet adna. Ezért kell a másik prizmatag, hogy ezt a körkörös mozgást a horizontális síkban tartsa. Ezért kell kettő prizma, egymás mögött, ellentétesen forogva. Hatás-ellenhatás.
Nézegesd és gondolkodj az elvén.Szerintem addig ne szedd szét. Rá fogsz jönni és akkor világos lesz.A belinkel rajzot nézd.
Kezd derengeni.Tehát az egyik prizma a vertikális, a másik a horizontális képet vetíti? Mert most mind a kettő pontatlan! Se függ, se vízsz. nem stimmel. Szétszerelés: ami csavart ott látok elől hátul? Az obihoz nem nyúlok, vagy kell??
Ha az objektív beállítása jó, akkor a távmérőt állítsd hozzá.
Vigyázz, nehogy a szétszerelésnél elállítódjon az objektív (foganként kell majd állítani hozzá a prizmákat) mert az objektív és még pluszban hozzá a távmérő egyszerre történő beállítása egy kínszenvedés.
A prizmák egymással szembeni helyzete is fontos! Ha ez nem pontos akkor horizontális és vertikális eltérést is fogsz látni a keresőben. Azt a helyzetet keresd meg, ahol a prizmák együttes forgatásakor csak horizontálisan mozdul a kettős kép.
Két szemben forgó prizma van az objektív melletti kerek "ablakban". A távmérőnél, a két kis nyiláson látsz ugye ki. Az egyiknél nyílegyenesen (ez előtt nincs semmi,ez van a hátsó oldali keresőnyilás előtt a frontoldalon), a másiknál a kerek prizmákon keresztül, ami az objektív mellett van. A kis recézett tárcsával - ami az obi mellett van - forgatod magukat a prizmákat. (ha közelről megnézed, látod hogy forognak) A prizmák forgatása (eltérítik a fény útját) produkálja kettős képet. Innentől ugyanaz az elv mint a sima, tükrös távmérőnél.
Egy Zeiss Super Ikontán már volt szerencsém beállítani a távmérőt.
A Mockba-4 is ugyanolyan elven működik mivel ez egy Ikonta koppintás. Prizmás megoldású a távmérője. El lehet vele szöszmötölni, de ha pontosan beállítod, akkor nem lesz több gond vele.
Ugyanezen a módon történik a beállítás a te gépeden is:
Tegnap megjött a Mockba-4-esem, már amit lehetett átnéztem, beállítottam, megtisztítottam...stb.Ellenőriztem az objektív beállítását 2m-en és végtelenen.
Én úgy csináltam, hogy egy 6x8cm-es mattüveget vékony gumival hátúl leszorítom, és egy alapobjektívvel ellenőriztem az élességet. Stimmelt! Hanem a távmérő, kaput....Nagyon rosszúl mér,vagy mutat. Tudnátok-e tanácsot adni, hogyan lehet sk. beállítani??? Ezenkívűl más rendben van. Tehát ha valaki már szerelt ilyen távmérőt, vagy ismeri a működési elvét a Mockba-4-ben, kérem írjon.Én meg megköszönöm!!
Most boltoltunk a veterénautó-börzén a fiamnak (már elvan rontva...a gyerek...:))) )egy AGFA Optima 200 Sensor gépet,de nem tudjuk, hogy hogyan kell visszatekerni a filmet. A leírás szerint valami módon a felhúzókarral kell....
Valahol láttam egy robbantott ábrát az említett obiról, de sajnos nem találom...
Ha szabadidődben végeztél már - mondjuk szívműtétet - akkor ennek az obinak a szerelését is neked találták ki... ;-)
Sajnos sok J9-es viseli magán a szakszerűtlen szerelés nyomait. Általában a beszáradt kenőanyag kitisztításának szándékával állnak neki szétszedni, majd a végén - későbbi felhasználási lehetőségeit tekintve - levélnehezék lesz belőle. Mondjuk ez főleg az eBay-re jellemző...
Ja, nekem is van egy M42-es MC-s. Az megint máshogy néz ki...
Nyitva elég lágy, de portréra pont ez a jó! (Jó kis obi,bár van egy Helios-40-em is az portréra még jobb. Még lágyabb - bár pont középen nyitva sem rossz - de ehhez képest sajnos egy monstrum... :-( )
Jobb hatással volt rám a J9 SLR-en mint távmérősön.
Igen, ez a távmérős változat. Volt egy feketém és két ezüst színűm is.
A feketénél (Soóstól, gyakorlatilag új állapotban) és az egyik ezüstnél, érdekes módon nem volt lineáris a menetemelkedés a fókusz-mechanizmusban. Tehát, SEMMIFÉLE gépen nem voltak használhatóak, pedig kipróbáltam jónéhányon. Ha végtelenre lőttem be, akkor közelre fókuszálva nem voltak jók, ha közelre, akkor pedig fordítva... A harmadik pedig ködös volt belülről. Szerencsére el tudtam adni őket... Volt nálam még két másik egy kipróbálás erejéig. Az egyik, az 50-es évekből, jól működött. Sajnos - pont ezért - nem volt eladó... :-(
A Vaterán kínált J9 is jó lehet, de feltétlen ki kell próbálni vásárlás előtt. Szerintem egy Elmar 90/4 sokkal jobb vétel és 50-70$ körül beszerezhető.
A J9-el is az az egyik probléma hogy eredetileg Contax-ra tervezték és ez került áttervezésre,M39-re. A Zeiss-eredetijénél teljesen mások voltak a méretezések. Ráadásul egy bonyolult felépítésű objektív, így az esetleges szerelésénél is szerintem égnek állhat az ember haja...
Lényeg a lényeg:ha egy jó darab kerül az ember kezébe, semmi esetre se adja el!