Keresés

Részletes keresés

laca5 Creative Commons License 2023.07.16 0 0 21690

Ígértem egy beszámolót a virágzás előtti főhajtás vitorla lecsípésének hatásairól.

1. Belgrádi magvatlan. Az utóbbi 4-5 évben rendszeresen madárkás volt.

Most lecsipkedtem a fővitorlát mindegyik hajtáson virágzás előtt:

Sfinks Othellon. Ezt is csipkedtem dd csak azokat a hajtásokat amik elérték a felső drótot virágzásra:

Sfinks egy Noah tőkén. Erről azt kell tudni hogy kicsivel később fakad de stabilabb és erősebb tőke mint az Othello. 2 hajtása le is tőrt tehát terhelés sincs rajta, alig tudtam fürtöt fotózni.

Amúgy ugyanabban a sorban vannak, fekvésben nincs különbség. Tisztában vagyok vele hogy egyik sem jó (pláne nem tökèletes) de a különbség az, hogy az egyiken van 2-3 értékelhető fürt, a másikon nincs. Nyilván a tavalyi terhelés mint faktor még ott lehetne. De ránézésre azt mondanám, hogy látszik a különbség. A Noahon is vannak jó erős vesszők, de ez önmagában úgy tűnik nem elég. 

A többi fajtát nem fotóztam, mert ezeket tudtam úgy beazonosítani mint madárkás. Van még olyan ami betegség miatt ritkás de az egy másik sztori teljesen. Ez a MADÁRKÁS. A betegségen soha nem fog segíteni az előrehozott tetejezés.

laca5 Creative Commons License 2023.07.16 0 0 21689

Nekem a nyomi macska miatt kellett már törzset cserélnem sajnos. Szanaszét karmolászta az egyik oldalát szórakozásból. De ilyenkor szokott indulni alulról ha egészséges így nekem sem kellett külön csapot tartani csak meghagytam egy alsó hajtást és ennyi.

Előzmény: szervezkedő (21688)
szervezkedő Creative Commons License 2023.07.16 0 0 21688

Biztosító csap arra jó, ha valami történik a törzzsel, akkor alulról újra tudod nevelni a növényt. Alföldi körülmények között, 20evente van egy olyan téli fagy, ami nem csak a karok, hanem törzs elpusztulásával is jár. Ilyenkor segítség ha alulról kihajt a növény. Ezt a szemet télen jó ha védi az ember, takarással, így az ujratelepitest megúszod, de 2evig sokat kell simogatnod.

Előzmény: molnartam (21685)
Falusi1 Creative Commons License 2023.07.16 0 0 21687

A Kupfer fusilannal ugyanaz a helyzet, mint a Cabrio toppal, csak itt van kisebb kiszerelésű III. kategóriájú zacskós és kapni is lehet?

Előzmény: molnartam (21680)
van_Persil Creative Commons License 2023.07.15 -16 0 21686

Mi szükség a teljes törzs leváltására? Alaphelyzetben karos művelésnél 15 évente a kar leváltása szükséges. Ha az egész törzset le kell váltani, akkor jobb biztosítócsap nélkül, az oltás helye fölött 15-20 centivel elvágni, majd a két legjobb állású és méretű nemes hajtást megtartani.

Előzmény: molnartam (21685)
molnartam Creative Commons License 2023.07.15 0 0 21685

Köszönöm a tanácsot én is erre gondoltam. Viszont így a biztosítócsap elveszíti azt a funcióját,hogy a komplett törzset le tudd váltani. Csak a termőkar leváltására lesz jó.

Előzmény: van_Persil (21683)
Falusi1 Creative Commons License 2023.07.14 0 0 21684

Ebben a zűr-zavarban nem is tudtam, hogy a Kupfer Fusilan még létezik. Megpróbálom beszerezni.

Egyébként már nem keresem az értelmét, hogy 200gr II kat. 20gr III kat. ugyanabból a szerből.

Emlékszem egy régi paródiára a televíziózás őskorából, amely így hangzott: "Kedves nézőink most pedig adáshibát közvetítünk, csak azért, hogy idegesítsük önöket."

van_Persil Creative Commons License 2023.07.14 -16 0 21683

Indítsd 60 centin a biztosítócsapot, ne 30 centin 8legalábbis feltételezem, hogy ezt érted a "földközeliség" alatt), ill. ha a biztosítócsap hajtása körül túl sürünek találod a karon lévö hajtásokat, akkor ritkítsd ki öket. Amúgy se szerencsés úgy indítani a karon lévö termöalapokat, hogy az elsö a sorban kvázi a törzs meghosszabbítása, hanem már csak a kanyar után célszerü az elsöt indítani, hogy egyenletesebben oszoljon el az erö.

Előzmény: molnartam (21682)
molnartam Creative Commons License 2023.07.14 0 0 21682

Biztosítócsapokról kérdeznék. Én rendszerint hagyok a törzs alján egy kétrügyes csapot, amiből az egyik hajtást válogatáskor eltávolítom. Sikerült már nagyon felmagasítanom viszonylag fiatal tőkét és így új törzset tudtam nevelni, ezért szeretek vele operálni.

Viszont két hátrányát is tapasztalom. Egyik, hogy a rezisztensebbnek mondott fajtáknál is a földhöz közeli levelek betegesebbek, ezeken kezdenek el terjedni a gombák először. Másik pedig, hogy az egyenesen fölfelé törő hajtás sűríti a tőkenyak környékét, ezzel is rontva az ellenállóságot. 

Mit lehet tenni a hátrányok kiküszöbölésére? 

van_Persil Creative Commons License 2023.07.14 -16 1 21681

Peronoszpóra ellen sokkal jobban jártál a Kupfer fusilannal.

molnartam Creative Commons License 2023.07.14 0 0 21680

Ugyan így jártam a Cabrio Toppal, nem lehet kapni nálunk sem. Nekem most a gazdaboltban a Kupfer Fusilan-t ajánlották, ki is fújtam ma hajnalban.

Egyébként ennek az x gramm fölött II. Kategóriának mi értelme? 4x50 gramm meg 3. Kategóriás. Nyilván kétszer annyiba kerül így, de több pénzért szennyezhetem a környezetet,magamat, embertársaimat? :)

Előzmény: Falusi1 (21679)
Falusi1 Creative Commons License 2023.07.13 0 0 21679

Cabrio Toppal terveztem én is a következő kört. Négy boltban jártam, egy helyen volt 200 gr-os, de az már II. kategóriás. Mivel nincs zöld könyvem nem tudtam megvenni.

Armetil C-t és Qadrist már használtam ez évben. Az eső miatt szeretnék még egy felszívódó kört használni peronoszpóra ellen, mert a korábbi esők miatt a peronosz rendesen beleharapdált a szőlőmbe, de már nincs ötletem. 

Előzmény: molnartam (21672)
zsorsz Creative Commons License 2023.07.13 0 0 21678

A kristályt, patikában 20 dkg 500ft a Hunyadinál olcsóbb.

Előzmény: Falusi1 (21676)
molnartam Creative Commons License 2023.07.12 0 0 21677

Nagyon köszönöm! 

Előzmény: The Dark Side of the Moon (21674)
Falusi1 Creative Commons License 2023.07.12 0 0 21676

Hunyadi víz formájában?

Előzmény: zsorsz (21675)
zsorsz Creative Commons License 2023.07.12 0 0 21675

Én szedem, 1/2 tk/ nap és az emésztés rendben

Előzmény: van_Persil (21673)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.07.12 0 0 21674

Ebből most a Cabrio Top-ot kihagynám. Gondolom a peronoszpóra ellen szeretnél vele védekezni, azért tennéd bele.

Jelen pillanatban ehelyett azoxistrobin hatóanyagú növényvédőszert érdemes helyette használni (pl. Quadris).

Én ezt kicsit nem túl szabálytisztelő módon még fel szoktam turbózni. Az azoxistrobinra a lisztharmat már többé-kevésbé rezisztens. A keverékedben a Topas ezt próbálhatja kijavítani. A difenokonazol nagyon jó a lisztharmat ellen (szőlőben is), talán jobb is mint a Topas.

Fura módon magyarisztánban a difenokonazol önmagában nincs engedélyeztetve szőlő kultúrára (máshol igen, itt nem!), viszont más kombinált szerhez szőlőre is igen és ezekben momentán éppen a lisztharmat elleni összetevő szerepet tölti be.

Vagyis ha mondjuk Score (Alfa Solo) + Quadris keveréket használsz, akkor az jó lisztharmatra és peronoszpórára is. Mindkét szernek (hatóanyagnak) 14 napos az ÉVI-je.

És akkor egy újabb csavar is van a dologban...!

Létezik egy növényvédőszer "Amistar Top" néven, ami az azoxistrobin és difenokonazol hatóanyagokat kombinálja. Ez engedélye szerint csak zöldség kultúrákban használható, szőlőben-gyümölcsben nem. Még viccesebb, hogy II. (zöldkönyves) kategóriás szer, amivel egyenértékű permetlevet kvázi otthon magadnak kikeverhetsz az előbb említett III. kategóriás két szerből. Ha hozzáférsz az Amistart TOP-hoz, akkor ez olcsóbb, mint külön-külön. A legkisebb kiszerelés 200 ml-es, tehát ezt 15 ml/10 literes dózissal mondjuk figyelembe kell venni, de ahogy említettem a zöldségkertben is hasznosítható, mégpedig jól!

Na szóval saját felelősségre és kizárólag saját fogyasztásra én ezzel operálok viszonylag sikeresen szőlőben is. Tegnap éppen ezt tettem, még a mára jósolt esők előtt. Blokkban, immár másodszor, előző kezelés 9 napja történt.

Előző kezelésben volt hozzáadva Cuproxat is (21 nap ÉVI). Wuxal minden permetezésbe megy adaléknak.

van_Persil Creative Commons License 2023.07.11 -16 0 21673

A keserüsó nagyon higroszkópos, ha nyitva hagyod a zsákot, egy idö után azt hiszed, valaki rakott bele + keserüsót. Nagyon jól oldódik vízben, de ebben a töménységben (100 l-hez 5 kg kell!) azért eltart egy ideig, amig feloldódik. Törzsoldat készítése erösen ajánlott.

A szerhasználatodhoz nem szólnék hozzá, mert a te pénztárcád és te tudod, mi ellen kell küzdened.

molnartam Creative Commons License 2023.07.11 0 0 21672

Köszi.

Keverhető simán, oldódik hideg vízben? 

Hajnalban tervezek egy topas+cabrio top+ keserűsó+ wuxal super permetezést, bár a felszívódók 30-35 napos ÉVI-je necces.

Keverjek még bele valamit? Mi a véleményetek? Csak III. kategoria játszik...

Előzmény: van_Persil (21648)
zoli1437 Creative Commons License 2023.07.11 0 0 21671

Köszönöm mindenkinek. Idén elég volt a mázli. Jövőre meg már ott lesz a radaromon.

Idővel meg az is ki fog derülni, hogy ami beteg lett annak gyengébb az ellenálló képessége vagy csak rossz időben virágzott.

van_Persil Creative Commons License 2023.07.11 -16 0 21670

A strobilurinok egyik elönye volt, hogy hatott a virágzáskori botritisz ellen is, azaz elvileg jó lehet botritisz elleni szernek virágzáskor, de így használni azért elég drága mulatság, úgy, ahogy régebben, meg pláne...

Ha nem tévedek a switchben benne van a chorus hatóanyaga is, de elég drága szer, viszont lehet úgy is veretni, hogy csak a fürtzónára nyomatod.

Botritisz ellen igen jó a cantus, ráadásul véd a késöi lisztharmat ellen is, sosem voltak olyan szép aranysárgák a vesszöim, mint amikor ezt használtam. Az egyetlen hátránya: annyira jól véd a botritisz ellen, hogy a sérült bogyókon (moly, repedés, jég, etc.) a botritisz helyett kénytelen-kelletlen megjelenik a fakórothjadás... legalábbis nálam így volt. Ill. ha valaki aszúszemeket akar, akkor még véletlenül se használja, nálam a kabar (lánykori nevén tarcal 10) még november végén se akart aszúsodni miatta...

A fakórothadás elleni egyetlen hatóanyag -legalábbis, amiröl én tudok- a folpet, ami hat, viszont ahogy az alföldi barátunk írta róla alant, egyes kategória, és csemegében nem használható...

Előzmény: laca5 (21667)
IsKol Creative Commons License 2023.07.11 0 0 21669

A virágzás 2. felében Flavoplant (0,25%) + S (0,5%) - ez eddig elég volt virágzáskori sz.rothadásra és lisztharmatra.

Fürtzáródáskor még egy Flavoplant-tos kezelés és ha kellene érés közben is mehetne. 

Ca virágzás előtt 1x illetve virágzás után 2x szintén erősíti a bogyóhéjt.

Jégverésem még nem volt (jelentős) de ha lenne akkor Cu (ha belefér az évi-be) vagy Flavoplant vagy SteriClean Plant ami segíthetne sz.rothadás ellen.

Esetleg a Greenway +99 Agro ( de őt még kevésbé ismerem)

Botector-t lehetne még használni de én még nem találkoztam vele ...

A konvenciális védelemre meg majd a tapasztaltabbak ;-) 

Előzmény: zoli1437 (21665)
szervezkedő Creative Commons License 2023.07.11 0 0 21668

A folpet olcsó és jó.

Tökéletes!

Lehet többször fújni, de csak borszőlőben és vényre kiírva. I-es szer.

Előzmény: laca5 (21667)
laca5 Creative Commons License 2023.07.11 0 0 21667

Az utóbbi 3 szezonban kezdtem védekezni mert több lehetséges ok is van az ilyen tünetekre. Az egyik a virág botrítisz. Azt kell mondjam hogy a botrítisz jellemzőit fel lehet ismerni a virágzás utáni fürtsorvadásnál, legalábbis ha mondjuk egy csonthéjassal hasonlítom össze. A másik ami miatt próbálkoztam hogy amúgy peronosz és lisztharmat ellen azért az ismert szerek tűrhetően használhatók, tehát valami másnak kell lennie. Virágzás előtt és után is Chorus, Texio, Switch, Cabrio Top valamelyikét (rotálva) belekeverem. Próbálom a sort úgy kialakítani hogy beleférjek az évi kezelések max számába mindegyik szerrel. 

Mióta ez a kezelés benne van azóta érzésre javult a helyzet, persze minen év más mint a többi. Most azt látom, hogy a virágzási sorból nagyon kilógókon és az amúgy is érzékeny fajtákon van még jelen, de a mértéke prüszkölve de elfogadható lett. Amit még jövő évtől tervezek az, hogy a fürtök körül már virágzás előtt fogok kiszedni leveleket a sűrűből. Tudom, hogy ezekre még szükség lenne, de a tünetek leginkább a levelek által takart fürtökön jelennek meg, megfigyeltem a Youtube videókon is hogy az így előkerülő fürtök barna rongyosak és azt figyeltem meg, hogy az itthoni eszközökkel nem valósítható meg a fürtzóna tökéletes kezelése. Motorost nem akarok, nem is nagyon lehet, tudomásul kell vennem, hogy akkor hozzáférhetővé kell alakítanom. 

További gond hogy a fenti szerek mindegyike azt javasolja hogy fürtzáródáskor kezeld a szőlőt először. Ami azt jelentheti, hogy virágzáskor nem segít, vagy az akkori hűvös időben nem hat, vagy csak nem is vizsgálták.  

Hitelesnek látszó forrás a folpet-et jelölte meg mint egyetlen hatásos ellenszer. Az általad mellékelt irodalom is feltüntette. De folpet csemegében nem használható sőt lehet, hogy sehol. Már a könyved második kiadásából is kikerült így nem opció. 

zoli1437 Creative Commons License 2023.07.11 0 0 21666

Ha esetleg valakit érdekel egy későbbi kiadás innen letölthető:

https://vdocuments.net/balazs-klara-kerteszek-novenyvedelmi-naptara.html?page=1

zoli1437 Creative Commons License 2023.07.11 0 0 21665

A régi növényvédelemmel kapcsolatban előszedtem egy 33 éve kiadott könyvet.

Szemet szúrt, hogy virágzásban a szürkerothadásra olyan tüneteket írt amik hasonlítanak az ideire.

Ki, mivel védekezett virágzásban a szürkerothadás ellen?

iknalap Creative Commons License 2023.07.10 0 0 21664

Nincs következmények nélküli vegyszer. Legfeljebb az alkalmazásuk kezdetén nem ismerjük a hosszabb távú hatásokat. Komoly bajok vannak és lesznek ebből, mindenki gondolja meg mikor, milyen és mennyi vegyszert használ! Ebben elég komoly tudatosságra lenne szükség. Nem vagyok szakértö, de időnként már az is sokat segítene, ha a használati utasítást elolvasná aki kiszórja...

Előzmény: zoli1437 (21663)
zoli1437 Creative Commons License 2023.07.10 0 0 21663

Olcsó volt és hatékony. Hatalmas mennyiség ki lett szórva. Szerintem még most is kimutatható egy bárhol vett mintából. Pedig régen nem is lehet kapni.

A mostani szerek sem szentek. Amíg újak környezetbarátok, 5-10 év és hirtelen mindenre károsak.

Előzmény: van_Persil (21662)
van_Persil Creative Commons License 2023.07.10 -16 0 21662

De az kimutathatóan lehúzódott a talajvízbe, nem a használókkal volt a gond, hanem az anyaggal magával.

Előzmény: zoli1437 (21661)
zoli1437 Creative Commons License 2023.07.10 0 0 21661

A "kapazin" glifozát. Eredetileg vicceskedve a kapára használták. És valóban a "hungazin"-ból ered. Egy gyártónak meg megtetszett és csinált egy tényleges terméket. Az atrazin legfőbb baja meg a mértéktelen használat volt. Ami bármilyen más szernél is gondot okozna.

Előzmény: van_Persil (21659)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!