A Fortepan lelkes látogatói egész biztosan ismerik Lissák Tivadar nevét és képeit. A tehetséges amatőr fotós archívumunk egyik fontos szerzője, pár évvel ezelőtt családja jóvoltából kétezernél is több képét tehettük közkinccsé. Felvételei rendszeresen szerepelnek a Fortepan anyagából rendezett kiállításokon, a Fény utcai piacon jelenleg kiállított képeit látva a szerző nevelt lánya is felvette velünk a kapcsolatot és érdekes részletekkel egészítette ki mindazt, amit a Lissák-fotókról eddig tudhattunk.
A Lissák Tivadar fényképeiből készült Fortepan kiállítás 2020. november végéig megtekinthető a budapesti Fény utcai piacon található KultúrFényPonton. Írta: Lukács Zsolt | Képszerkesztő: Virágvölgyi István
67 előtt egy másik szovjet hősi emlékmű állt itt, amit 67-ben elvittek a temetőbe és amit, a köztérkép szerint 1945-ben emeltek (amikor még két másik emlékművet is)
Azt nem tudom, hogy eredetileg mi lehetett az orvosi rendelő helyén, de gyanítom, hogy ez egy mellékbejárat volt, ahonnan az óvóhelyet lehetett megközelíteni az utca felől. Amúgy az orvosi rendelő bejárata mellett, a nyolcvanas évek végi nagytatarozásig volt egy orosznyelvű "проверка мин" felirat, de hogy kinek az aláírásával, arra már nem emlékszem. A 198830-as kép simán lehet 1980 (van is valami választási felhívás kiragasztva a lábazatra), mert akkor még így nézett ki, a háborús sérülésekkel. A színe sötétebb volt, inkább afféle sárgás-drapp, bár nem tudom ebből mennyi volt az eredeti szín, mennyi a negyven év és az ostrom mocska.
A vidék akkoriban még klasszabb volt, az Aladár-Zsolt-Piroska utcák találkozásánál lévő háromszögben a parkocska a csöppnyi játszótérrel már ott volt, viszont a dobozgyári teleknek csak a Zsolt utcai frontja volt beépítve a Dobozgyár kétemeletes üzemcsarnokával. Ennek a helyére épült a (szerintem kissé túlzsúfoltra sikerült) Zsolt-udvar, ahová az orvosi rendelő is átköltözött a Csap utcából.
Köszönöm, tényleg nagyon szép, így monitoron keresztül is.
Rendelőnek én is a Csap utcai oldalt gondoltam, az alkalmas rá. Mintha valahol üzletről szóló infót is olvastam volna, ha volt, a Csap uca felől lehetett.
De a többi sarok-épület is olyan, mintha egységes elv szerint alakították volna ki, és szemben egy kicsi park/játszótér. Lehet, hogy az magánterület. De hogy a zenélő fiatalok témát mi adta, az rejtély.
Az Aladár-utcai körorvosi rendelő - a megtévesztő neve ellenére - a Csap utcából nyílt. Íme:
A hetvenes években három orvos praktizált itt. Amúgy ez egy szenzációs ház, érdemes bemenni, mert belül is gyönyörű. Kár, hogy az I. és II. emeleti utcai lakásokat felosztották. Sokat jártam ide kölökkoromban, mert az egyik barátom a VI. emeleti egyik cselédlakásban lakott.
Bennem is felmerült, hogy későbbi is lehet (akkor is kérdés a téma), de itt az ADT-n csak ennyi van: "Rétfalvi Márton, I. kér Avar-u. 2/b. sz. alatti lakos azt kérte, hogy a tanács az Aladár-u. környékén létesítsen körzeti orvosi rendelőt, mert a betegeknek nehézséget okoz a messzefekvő Attila-krt-i rendelőbe eljárni. Az Aladár-u. 18. szám alatt már megkezdődött a körzeti orvosi rendelő építése, ami még az idén befejeződik."
Most nem látok rendelőt, szerintem valamelyik földszinti részben alakíthattak ki egy vagy két lakásból/üzletből egy körzeti rendelőt. Ami már nincs.
Ha feltételezzük, hogy nem az épülettel egy időben készült, akkor akár: "Az Aladár-u. 18. szám alatt már megkezdődött a körzeti orvosi rendelő építése, ami még az idén befejeződik."
Köszönöm, ezt láttam az elején, aztán elkanyarodtam, hogy többet tudjak meg róla. Mert itt a tervanyagot nem tudom megnézni. Különböző keresőirányokat próbáltam ki, de még nem jutottam eredményre, hogy ki csinálta a sgraffito-t, pedig ott van a szignója is. Ránézésre GÁDOR is lehetne, de elvetettem. A témája még érdekesebb, hogy ugyan mit keres a homlokzaton? Az építtető egy ingatlanberuházó volt, ha jól emlékszem. Így nem indokolja a zenélő fiatalok ábrázolást. De még egyszer nekifutok
Nem pont ezért kerestem, hanem Medveczkyről kerestem anyagot más ügyben, ha jól emlékszem. Sajnos néha úgy elveszek a felbukkanó újabb és újabb érdekességek tömegében, ahonnan aztán le-le ások, hogy egészen máshol kötök ki, mint ahol szerettem volna. Ezért van pl. megszámlálhatatlan lap nyitva a böngészőmben. De mindjárt eszembe jut.
Megvan. Nem vicc..
Egy sgraffito témájának okát és szerzőjét kerestem, furulyázó fiatalok vannak rajta. Valahol olyan infó volt, ami csatlakozott Medveczky nevéhez. Szóval emiatt bányásztam, fortepanos kép. Mindjárt megtalálom azt is :)
Ezért bosszankodtam a képek listáján, ámbár kétségtelen hogy nagyon jó, hogy van olyan.
Ez a fellelhető képek lelőhelyeinek csupán listája?
Ha igen, akkor mit jelent ez:
24682. PONGRÁC úti kislakásos telep egyik házának „Ősz" című sgraffitója. Medveczky Jenő alkotása. = Halász Árpád: Közép.-ek 1941. (Bp., 1942.) p. 64. B 352/617 F.14x19 cm.
Az új Fortepan rendszerben nem egyértelmű adott fénykép adományozója és készítője. Ha a fotós az adományozó is, akkor kétszer kellene szerepelnie a névnek. Észrevétel.