Keresés

Részletes keresés

bdpetya34 Creative Commons License 2021.02.06 0 0 10459

Sziasztok!

én új vagyok még ezen a fórumon. Eléggé átolvastam, de lenne egy két kérdésem, hátha tudtok segíteni.

Az egyik legfőbb kérdés, hogy próbált már valaki búzából malátázni? ha igen mennyivel kell több mint pl árpából?

Ugyan így a kukoricával kapcsolatban is ugyan ez lenne a kérdésem.

Köszi előre is.

tboy723 Creative Commons License 2021.01.14 0 0 10458

Újra lehet vásárolni, van készleten. 

Előzmény: Tótikám (10454)
öreg_néne_b Creative Commons License 2021.01.07 0 0 10457

Egylépcsős főzésre.

Előzmény: zsorsz (10456)
zsorsz Creative Commons License 2021.01.07 0 0 10456

És ez mire jó?

Előzmény: öreg_néne_b (10453)
öreg_néne_b Creative Commons License 2021.01.07 0 0 10455

Kiválóan tudnak csomagolni és nagyon vásárlóbarát a számlázásuk. ;)

Előzmény: Tótikám (10454)
Tótikám Creative Commons License 2021.01.07 0 0 10454

Olasztól érdemes meg kérdezni érkezik e új szállítmány. Nem tudom mire mind ide ér kinából hogy jelentős különbség lesz e az árában, Ha egyben rendeled akkor ÁFA stb. plusz törékeny.

Előzmény: öreg_néne_b (10453)
öreg_néne_b Creative Commons License 2021.01.06 0 0 10453

Viszont Kínából olcsón beszerezhető. (Aliexpress)

Előzmény: Tótikám (10452)
Tótikám Creative Commons License 2021.01.06 0 0 10452

Hátha valakit érdekel  Olaszsped,  5 tányéros Lepárló Torony A11 Komplett 1,5"-os (3484)

boltor Creative Commons License 2020.12.28 0 0 10451

Igen ez is lehetne, de mostanában inkább csökken a kihozatal, vagyis kevesebb az alkohol tartalom, mint régebben, érzésem szerint nem érem el az élesztő korlátait.

Mondjuk egy próbát megérne, egy magasabb alkoholt tűrő, élesztő faj.

Előzmény: evodia2010 (10446)
Old Salt Creative Commons License 2020.12.25 0 0 10450

Kukorica, árpamaláta, savanyú cefrés, öreg-muslica féle mikrohullámú gyors érlelés.

Üdv

o-s

Előzmény: Dezodoros Ede (10449)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2020.12.25 0 0 10449

Klassz a menü!

Milyen tipusú whiskeyt főzöl?

Most egy rozsmalátás kukorica whiskey cefrét készítettem,jó fűszeres ízt ad a rozsmaláta neki.

Előzmény: Old Salt (10448)
Old Salt Creative Commons License 2020.12.24 0 0 10448

A töltött káposzta kész, (füstölt csülökkel) a kocsonya Szilveszterre, a wiskey jan első napjaira forr ki.

 

Kellemes Karácsonyt és Boldog Új évet!!!

Előzmény: Dezodoros Ede (10447)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2020.12.24 0 0 10447

Kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek!

Az idei utolsó whiskey főzés ha minden igaz két ünnep között meg  lesz :) Aztán meglátom,hogy  a hosszú csendes télben lesz e még whiskey cefrézés,vagy hosszú szünet opció a gyümölcsökig.

Valaki más főz, vagy tervez még főzést az év vége felé?Ha igen mit?A kocsonyán kívül? :D

evodia2010 Creative Commons License 2020.12.18 0 0 10446

Adott alkoholfoknál is leáll az erjedés... esetleg

Előzmény: boltor (10438)
Tótikám Creative Commons License 2020.12.18 0 0 10445

Kakaóbab kivonat készítésében ha van valakinek tapasztalata és megosztaná, megköszönöm. Kakaópor is érdekel.

N!EBULO Creative Commons License 2020.12.14 0 0 10444

Köszi az infót.

Előzmény: öreg_néne_b (10440)
Törölt nick Creative Commons License 2020.12.13 -1 0 10443

Jobb, ha meg sem próbàlja. A régi narancsok ès régi citromok, rêgi narancsok és rêgi citromok voltak, ami a héjukat illeti. Tiobendazol, elfelejtettem milyen wax még, de súroló szerrel és meleg vízzel sem jön le a héjról. El van cseszve, àt vannak itatva vele, desztillàlàskor viszont àtjôn a szemêt. Elrontva az italt. A bio narancs sem bio, ugyanez. Héjak màr jó pár éve hasznàlhatatlanok.

Előzmény: öreg_néne_b (10440)
Tótikám Creative Commons License 2020.12.12 0 0 10442

Kalkulátor használatával ,lehet használni erjedő lé mérésére pl. brewersfiend , brewfather.

Előzmény: boltor (10436)
öreg_néne_b Creative Commons License 2020.12.11 0 0 10441

Nulla csak akkor lesz, ha vizet mérsz vele. Ha alkohol oldatot cseppentesz rá, akkor is nullánál többet fog mutatni.

Előzmény: boltor (10436)
öreg_néne_b Creative Commons License 2020.12.11 -1 0 10440

Ő már nem ír ide, így nem fog válaszolni.
Krumplihámozóval lehúzod a nevezett gyümölcs színes héját és megközelítően ekkora darabot teszel a fűszerek közé az alkoholba.

Előzmény: N!EBULO (10439)
N!EBULO Creative Commons License 2020.12.11 0 0 10439

Szia! Visszaolvasgatok éppen. Az általad leírt gin fűszerkeverékben ezek a mennyiségek pontosan hogy értendők?

8 x 2 cm narancs héj

6 x 1 cm citrom héj

½  kicsi mandarin héja

Szeretném kipróbálni mivel megtetszett.

Üdv: Nebuló

Előzmény: öreg-muslica (9235)
boltor Creative Commons License 2020.12.11 0 0 10438

Kösz, ezekkel tisztában vagyok, pl. próbálok minél tisztább folyadékot mérni.

Inkább az zavar, hogy hasonló arányok mellett letudtam menni 6bx-re is régebben.

Előzmény: Jolida (10437)
Jolida Creative Commons License 2020.12.11 0 0 10437

A közkézen forgó Brix mérők refraktométerek, azaz egy híg, egynemű oldat optikai törésmutató vizsgálatán alapszanak.

 

Ha a vizsgált oldatban szilárd alkotórészek is vannak (opálos, szemcsés) a mérés "hibás" lesz, nem a valós "cukorfokot" (1 Brix: 1 gramm szacharóz 100g oldatban) mutatja.

 

Ennek ellenére használhatók, csak éppen nem abszolút cukorfok mérésre, hanem közelítő becslésre és a cukorfok változás detektálására.

 

Ha a Brix érték süllyedése megállt, a cefrében levő cukor (amennyire tudott) átalakult alkohollá, valószínűleg lehet főzni.

Ha emellett a cefre íze nem édes és a széndioxid termelés is megállt, biztos, hogy főzni kell.

 

Előzmény: boltor (10436)
boltor Creative Commons License 2020.12.11 0 0 10436

Remélem mindenki végzett a gyümölcspárlatokkal. :)

Én tovább rágódnék egy régebbi csonton.

Miért nem erjed ki a cefre 0 brix körüli értékre?

 

Paraméterek:

kevert gabona, 3l víz / kg, borélesztő + DAP, +multivitamin, ~20 C0 hőmérséklet

Szokásos erős "kalap" képződés, kb. 3nap alatt lefut a zajos erjedés.

Majd megáll 7,5 bx-en, 3 napja.

Kis gáz még van a felületen.

Refraktót desztillált vízzel ellenőriztem.

 

Mi fogyhat el? Nitrogén?

Esetleg van valakinek ötlete?

Nektek milyen értékre erjed ki?

Persze nem akarok mindenáron 0-át látni, de volt már ettől lejjebb. :)

 

obsitos3 Creative Commons License 2020.10.20 0 0 10435

kösz a tippeket

Old Salt Creative Commons License 2020.10.20 0 0 10434

Az enyém a garázs mélyéről előkerült régi kempinges összehajtható tároló anyagából van, de a következő linken nagyon jó ötletek vannak a zsák készítéséhez Voile vagy sablé függöny anyag jöhet szóba (itt lép be a női segítség!)

 

Üdv

o-s

 

https://sorforum.blog.hu/2015/06/10/sorfozesi_felszerelesek_cefrezo_biab_zsak

Előzmény: obsitos3 (10432)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2020.10.20 0 0 10433

3 mm-es a rostán a lyuk méret,de mivel a kicsit finomabbra darált gabonák felduzzadnak még a cefrében,így ez a mérető rosta kiváló hozzá.

Előzmény: obsitos3 (10431)
obsitos3 Creative Commons License 2020.10.19 0 0 10432

Köszönöm,a zsák anyagáról lehet tudni valamit,

Előzmény: Old Salt (10429)
obsitos3 Creative Commons License 2020.10.19 0 0 10431

A közepes méret alatt mit értesz? 2-3-4-5 mm?

Előzmény: Dezodoros Ede (10430)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2020.10.19 0 0 10430

Szűrési témához hozzászólva...célszerű (aki tud) beszerezni kombájnhoz használatos fémkeretes finom rostát...jó szolgálatot tesz...mi mindig azzal szűrjük a whiskey "alapanyagokat" közepes méretű a darálóban használatos kalapácsoknál lévő rostély,ehhez a mérethez telitalálat a finom rosta...hamar is át megy rajta az anyag,és még sohasem égett oda  egyetlen főzésünk sem.Persze más téma ha valaki lisztszerű finom anyagot használ,ahhoz még finomabb szűrőcucc kell.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!