Olasztól érdemes meg kérdezni érkezik e új szállítmány. Nem tudom mire mind ide ér kinából hogy jelentős különbség lesz e az árában, Ha egyben rendeled akkor ÁFA stb. plusz törékeny.
Igen ez is lehetne, de mostanában inkább csökken a kihozatal, vagyis kevesebb az alkohol tartalom, mint régebben, érzésem szerint nem érem el az élesztő korlátait.
Mondjuk egy próbát megérne, egy magasabb alkoholt tűrő, élesztő faj.
Az idei utolsó whiskey főzés ha minden igaz két ünnep között meg lesz :) Aztán meglátom,hogy a hosszú csendes télben lesz e még whiskey cefrézés,vagy hosszú szünet opció a gyümölcsökig.
Valaki más főz, vagy tervez még főzést az év vége felé?Ha igen mit?A kocsonyán kívül? :D
Jobb, ha meg sem próbàlja. A régi narancsok ès régi citromok, rêgi narancsok és rêgi citromok voltak, ami a héjukat illeti. Tiobendazol, elfelejtettem milyen wax még, de súroló szerrel és meleg vízzel sem jön le a héjról. El van cseszve, àt vannak itatva vele, desztillàlàskor viszont àtjôn a szemêt. Elrontva az italt. A bio narancs sem bio, ugyanez. Héjak màr jó pár éve hasznàlhatatlanok.
Ő már nem ír ide, így nem fog válaszolni. Krumplihámozóval lehúzod a nevezett gyümölcs színes héját és megközelítően ekkora darabot teszel a fűszerek közé az alkoholba.
A közkézen forgó Brix mérők refraktométerek, azaz egy híg, egynemű oldat optikai törésmutató vizsgálatán alapszanak.
Ha a vizsgált oldatban szilárd alkotórészek is vannak (opálos, szemcsés) a mérés "hibás" lesz, nem a valós "cukorfokot" (1 Brix: 1 gramm szacharóz 100g oldatban) mutatja.
Ennek ellenére használhatók, csak éppen nem abszolút cukorfok mérésre, hanem közelítő becslésre és a cukorfok változás detektálására.
Ha a Brix érték süllyedése megállt, a cefrében levő cukor (amennyire tudott) átalakult alkohollá, valószínűleg lehet főzni.
Ha emellett a cefre íze nem édes és a széndioxid termelés is megállt, biztos, hogy főzni kell.
Az enyém a garázs mélyéről előkerült régi kempinges összehajtható tároló anyagából van, de a következő linken nagyon jó ötletek vannak a zsák készítéséhez Voile vagy sablé függöny anyag jöhet szóba (itt lép be a női segítség!)
Szűrési témához hozzászólva...célszerű (aki tud) beszerezni kombájnhoz használatos fémkeretes finom rostát...jó szolgálatot tesz...mi mindig azzal szűrjük a whiskey "alapanyagokat" közepes méretű a darálóban használatos kalapácsoknál lévő rostély,ehhez a mérethez telitalálat a finom rosta...hamar is át megy rajta az anyag,és még sohasem égett oda egyetlen főzésünk sem.Persze más téma ha valaki lisztszerű finom anyagot használ,ahhoz még finomabb szűrőcucc kell.