Keresés

Részletes keresés

förike Creative Commons License 2011.03.12 0 0 1857

Ádám98 Creative Commons License 2011.03.11 0 0 1856

Nincs mit!!

förike Creative Commons License 2011.03.09 0 0 1855

Köszönöm!

Előzmény: Ádám98 (1854)
Ádám98 Creative Commons License 2011.03.09 0 0 1854

2 képen nagyon szép!!!

Előzmény: förike (1853)
förike Creative Commons License 2011.03.09 0 0 1853

Bak nyulak!

c zolkó Creative Commons License 2011.03.08 0 0 1852

tegnap hallottam hogy itt is tenyésztenek magyar óriást,s erősen kacérkodom a gondolattal hogy váltok.eddig csak vegyes vágott volt de  meghoztátok a kedvem a magyar óriáshoz.

c zolkó Creative Commons License 2011.03.08 0 0 1851

ezt nemértem.azt mondjátok a börzén lehet beteg,kiselejtezett nyúl is.de azt nem látja aki ért hozzá?csak naivan kérdezem.nem akarok megbántani senkit.de egyébként jó dolognak tartom

förike Creative Commons License 2011.03.08 0 0 1850

Suplatyinak!:

N.Jani Creative Commons License 2011.03.08 0 0 1849

Érdekesség!

1. RÉSZ

Dél-Magyarországon nagyon sok kastély van.

Csertőn Festetics gróf nyári rezodenciája volt.

Mellette Mozsgó Biedermann báró kastélya.

Utazzunk kicsit az időben!

Dédapám a gróf úr kocsisa volt, nagynéném a gróf unokájának gyerekkori barátja, játszótársa. Sokat meséltek.

Többek között ezt is:

Az állattenyésztés tudományához abban az időben a nemesi családok értettek. /Sok minden máshoz is./

Tanult, művelt emberek voltak. A 'világ' irigyelte őket /Nyugat-Európa, Észak-Amerika/.

Sváb, félsváb származású őseim dolgos parasztok voltak. A munka volt az élet legfontosabb része. Növénytermesztés, állattartás. Felmenőim között nem is ismerek (iparos)mesterembert.

Tehát visszatérve az állatenyésztés tudománya a nemesi családoknál volt.

Állataikat cselédeik etették, gondozták. Amikor házhelyeket mértek ki /új utcákat/, akkor kerülhettek ki állatok parasztok portáira is. Tartásra! Nem pedig tenyésztésre!

Tartották. Húsa, teje végett. Épp amit.

És itt jön fordulat a történetben.

Sok minden közbeszólt az időben, a magyar történelemben.

Valószínű, hogy a parasztok meghagytak utódokat állataiktól továbbtartásra.

Továbbtartásra az állattenyésztés tudományának hiánya ellenére is!

Nemtehettek mást. Jött a háború. Hazaárulók. Hatalmaskodók. Hatalomvágyók. Ellenséges hatalmak. A nemesség tönkretevői: szabadkőművesek, illuminátusok.

Mikor az idő "jobbra" fordult /a szocializmusban/ igen keveseknek adatott meg, hogy az állattenyéstés tudományába betekinthessen, vagy tanuljon belőle.

Mivel Magyarországon a szabadkőművesek tönkretteték a nemesi osztály teljesen, birtokba vették a tudást is. De annak csak egy részét. Az írottat. Ebből az elrabolt tudásból, általuk létrehozott (új)tudományt faragtak, és általuk alapított  (új)iskolákban oktatták azt.

Többeknek sem pénze, sem ideje nem volt ebbéli iskolákba járni.

Teltek, múltak az idők. Az állatok genetikailag leromlottak... Majdnem teljesen tönkrementek, és majdnem kipusztultak.

A FAJTÁK IRÁNTI HŰSÉG is teljesen odaveszett. /Lásd: Befolyásolás során a tv-n, újságokon keresztül, hirdették az új fajtákat, hibrideket./ ... és elterjedtek...

Keveseknek adatott meg, hogy az állattenyésztés tudományát elsajátítsa, tanulhassa.

A XX. század végén, és a XXI. század elején felébredt a szunnyadó szellem több magyar lelkében. Az áthozott tudás, elődeink, példaképeink iránymutatása segít minket visszatérni a helyes útra.

"Ébredj Hazám!"

Minden Tiszteletem a honos, őshonos - régi magyar - házi állatfajtáink őrzőinek!

förike Creative Commons License 2011.03.08 0 0 1848

Azt tudni mekkora volt az állománya?

Előzmény: N.Jani (1847)
N.Jani Creative Commons License 2011.03.08 0 0 1847

Major Ákosnak egy hatalmas diófa alatt volt nyúltenyészete.

förike Creative Commons License 2011.03.08 0 0 1846

Minden Kedves Zoltánnak Boldog Névnapot kívánunk!

Hdavid04 Creative Commons License 2011.03.08 0 0 1845

Azt hiszem időnként nem árt felidézni Mátrai József gondolatait, amit Nagy Jani osztott meg velünk nem is olyan régen!

A Magyar Óriásnyúl-tenyésztők Tízparancsolata!

1.) Első a család, utána a nyúl!

2.) Legyetek megszállottak!

3.) Legyetek fanatikusak!

4.) Legyetek igényesek!

5.) Legyetek következetesek!

6.) Legyetek precízek!

7.) Legyetek SZERÉNYEK!!!

8.) Legyetek KORREKTEK!!!

9.) Legyetek méltók példaképeitekhez!

10.) Fejlesszétek magatokban a szépérzéket és a kombinatív készséget!

Ez az a szellemiség, aminek valóban meghatározónak kell lennie ebben a "maroknyi" csapatban, és valóban csak az esetleges építő kritikának van helye a fórumon a sok sok hasznos információ mellett!

Nem olyan nagy ennek a nemes célnak a tábora, hogy a tagjai megengedhessék maguknak egymás ledegradálását, szerencsére azért ez nem jellemző!

Mindenkinek tiszteletben kell tartania a másikat, hiszen csak így lehettek méltóak elődeitekhez, példaképeitekhez és ami a legfontosabb: a Magyar Óriásnyúlhoz!!!

Üdvözlettel: Hajdu István ( Dávid édesapja )

förike Creative Commons License 2011.03.08 0 0 1844

Vigyed nyugodtan!

Előzmény: g.hajdu (1841)
förike Creative Commons License 2011.03.08 0 0 1843

Ehhez csak annyit írnék oda, hogy erről a fórumról nem csak én írom hogy kokler! Többen jeleztek emailba hogy nem értik hogy miért megint én lettem ebből ki emelve!?

Ne rólam szóljon a fórum hanem a MAGYAR ÓRIÁSNYÚLRÓL!!

JA a másik sosem az idő számít hanem a tapasztalat!!

Előzmény: G.Zoli (1842)
G.Zoli Creative Commons License 2011.03.08 0 0 1842

Te miről beszélsz! Legalább a tenyésztő társaid ne sértegesd! Ha jól rémlik Hajdú Dávid is kijár oda árulni, legalábbis már volt kint. Szerinted kókler? Régebb óta foglalkozik ezzel a  fajtával mint Te! Én szeretek oda járni, nagyon jó börze!

Előzmény: förike (1827)
g.hajdu Creative Commons License 2011.03.08 0 0 1841

Sziasztok!

Hozzászólnék pár szót a börzével kapcsolatban. Förike nem gondolod h a kókler szó elég sértő mások számára?Senkinek sem kötelező elmenni oda, de ha megy legalább tisztelje meg annyival a többit,hogy nem szól le senkit!Én sokat járok oda és fogok is vinni nyulakat,madarakat. Tudni kell kinél lehet venni és eladni, ráadásúl remek hosszútávú barátokat tud szerezni az ember és ezt förike neked is ajánlom !A barátok segítik terjeszteni az állataid és tenyésztői hírneved  tudnak szerezni remek példányokat amiért te nem tudsz elmenni ő elhozza neked de ez visszafelé is működni kell!De ezen felűl jó kapcsolatokat alakíthatsz ki amit későb a hasznodra fordíthatsz.Természetesen van ott is silány minőség de te azt nem veszed meg és más sem az ilyen emberek lassan lemaradnak a börzékről de tudvalevő, hogy orvosi papirokkal mehetsz oda.Tehát nem értem az idegenkedést a börzéktől.

Csak enyi lett volna a gondolatom.

Üdv mindenkinek:g.hajdu

N.Jani Creative Commons License 2011.03.08 0 0 1840

Tisztelt Fórumozók!

Mégegyszer őszinte vélemény a Monori börzéről:

Pár éve még sokan azt mondták a telefonba milyen messze lakok. /Baranya majd' közepe./

Aztán jött egy nagy fordulat.

Én ezt a fordulatot a minőségben látom.

Én úgy vélem, hogyha valaki igazán elkötelezi valami iránt magát,- az mindent legyőz, még a távolságot is.

Nem beszélve ha motíválva van. /H a valaki elolvas egy Viniczay vagy egy Major könyvet, akkor pár perc múlva le-föl rohangál az udvaron, és azt kiálltja, hogy "MAGYAR ÓRIÁSNYULAT AKAROK!"/

Ebben viszont nekünk nagy felelőségünk van.

Elértem egy minőségi szintet.

A magyar óriásnyúl nemzeti kincsünk. Mindent megteszek azért, hogy jó minőségi nyulaim több helyre elkerüljenek az országban, örömet, boldogságot, testi- és lelki egészséget adva gazdájuknak.

Nekem nem kell Monorra mennem, nem csak egészség-betegségügyi okokból.

Sosem voltam ott, de hiszem, hogy nem előíéletből írok.

A 'BÖRZE' szóban sok minden benne van. Magyarok vagyunk. Értsünk hát magyarul!

:soma: Creative Commons License 2011.03.07 0 0 1839

Kedves Ferenc!

Nem gondolja, hogy egy kicsikét visszább kellene vennie az arcából? Én ugyan nem ismerem önt személyesen, de tudom hogy még kiskorú és olyan kijelentéseket enged meg magának időnként, ami mások számára esetleg sértő lehet! Nem beszélve azokról a saját hozzászólásairól, amelyek homlok egyenest ellentétesek egymással időnként attól függően, hogy éppen mit gondol jónak mondani! Felhívnám a szíves figyelmét továbbá arra, hogy ezen a fórumon is bejegyzéseket tesznek közé önnél jóval idősebb, tapasztaltabb emberek, akik több tiszteletet érdemelnek, nem beszélve azokról akik csak olvassák a hozzászólásokat! Ezt az oldalt ön hozta ugyan létre, de ez nem jogosítja föl arra, hogy össze vissza zagyváljon mindenfélét és rosszindulatú megjegyzéseket tegyen másokra! Attól, hogy önnek van néhány magyar óriás nyula az nem azt jelenti, hogy ön itt a téma legnagyobb szakértője, bár megnyilvánulásai azt sugallják, hogy időnként ön ezt képzeli magáról. Higgye el nekem, hogy az az egy két év amit a tenyésztésben eltöltött még nem jogosítja fel önt arra, hogy bármit megengedhessen magának! Csak jó szándékkal írtam le ezeket a sorokat azért, hogy még idejében változtasson a stílusán, mert azt gondolom, hogy az a későbbiekben csak előnyére válna! 

K. Robi Creative Commons License 2011.03.07 0 0 1838

Az igaz, hogy a börzén való vásárlás nem mindig szerencsés dolog. Magam is azt javaslom, hogy aki teheti menjen el személyesen egy-egy tenyésztőhöz.

Én is menni fogok Monorra, és szerintem nagyon sokan még rajtam kívül. A gond abban rejlik, hogy sokan beteg, leselejtezett állatokat visznek börzére, ami szerintem nem túl tisztességes dolog. Ott mindenki azt mond amit akar.. Gondolom N. Jani véleménye ezért az, ami! Ebben teljesen egyet értek vele, hogy mindig jobb a tenyésztőnél vásárolni.

A magam példáját tudom csak felhozni. Én Eleken lakom, Békés megyében, annak is a legszélső részében, így gyakorlatilag bárki aki hív nagyon messze lakik tőlem. Sokszor mondják, hogy kellene a nyúl, de nem tudnak ennyit utazni miatta. Éppen ezért, ezek a börzék nagyszerű lehetőségek az embereknek, hogy tudjanak megfelelő tenyészállatokat vásárolni, esetleg eladni, itt gondolok bármilyen állatra.

Mellesleg nem utolsó sorban rengeteg tenyésztővel lehet megismerkedni, és kapcsolatokat lehet kialakítani, ami szerintem legalább annyira fontos.

Az teljesen más dolog, hogy ki tisztességes, és ki nem. De ez nem a börzét minősíti, hanem az adott tenyésztőt.

Egyébként meg szerintem sokan, sokkal szívesebben utazgatnának hétvégente több száz km-t egy-egy megfelelő egyedért, csak sajnos ezt nem mindenki teheti meg. Én utaznék nagyon szívesen, néha össze is jön, de azért nem tehetem meg rendszeresen. Nekem nagyon jó alkalom egy-egy ilyen börze. Mint tudjuk, sajnos minden a pénzről szól.. :(

(Nem akartam senkit sem megbántani a hozzászólásommal, s remélem nem is került rá sor!)

förike Creative Commons License 2011.03.07 0 0 1837

Akkor mi a probléma?

Előzmény: Ludovi (1836)
förike Creative Commons License 2011.03.07 0 0 1835

ELADNI SOSEM VOLTAM!

Csak nézelődni és felmérni a koklereket amiből volt bőven!

Előzmény: Karesz 67 (1829)
förike Creative Commons License 2011.03.07 0 0 1834

Oda tudom vinni a nyulakat ha valakinek ekll! De nem be a börzére!

Előzmény: Ludovi (1830)
N.Jani Creative Commons License 2011.03.07 0 0 1833

Tisztelt Fórumozók!

Ez egy 'építő' oldal.

Kérem, hogy az erősen negatív kijelentéseket, véleményeket, megjegyzéseket mellőzük!

Előre is köszönöm!

ongai janika Creative Commons License 2011.03.07 0 0 1832

ha valaki hoz magyar oriást én ot leszek .és nem adok senki véle ményére .

N.Jani Creative Commons License 2011.03.07 0 0 1831

Furcsállod?!

Meg fogod érteni később!

Előzmény: Karesz 67 (1826)
Ludovi Creative Commons License 2011.03.07 0 0 1830

Nekem azt írtad email-ba hogy Monori börzére viszed a nyulakat!Akkor most kinek hazudsz?

Előzmény: förike (1828)
Karesz 67 Creative Commons License 2011.03.07 0 0 1829

Szia!

Miért is?Ha jól tudom te is voltál.

Üdv!

Karesz67

Előzmény: förike (1827)
förike Creative Commons License 2011.03.07 0 0 1828

Hallgatok rád!

Mint "öreg rókára" fényképezés terén!:-)))

Előzmény: konaking (1825)
förike Creative Commons License 2011.03.07 0 0 1827

A Monori börzére KOKLEREk járnak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Előzmény: Karesz 67 (1826)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!