Nagyon örülök, hogy pont a legjobbkor találtam rá erre az alfórumra, ahol a keltetőgép házilag való készítéséről lehet olvasni, értekezni.
Mivel a tél folyamán tervezek megépíteni egy keltetőgépet, jól jönne pár hasznos tanács, lévén hogy én elég járatlan vagyok a témában.
Mivel nem szeretném az összes eddigi hozzászólást végiglapozni, remélem, nem okoz gondot, ha felteszek pár kérdést:
Ha jól tudom, a gépben 37,5 foknak kell lennie a keltetés alatt, de a vége felé ezt csökkenteni kell (bár ebben nem vagyok biztos). Meg lehet azt oldani valahogy, hogy a hőmérséklet, a páratartalom automatikusan legyen állítható a kívánt értékre az adott keltetési stádiumban?
Én meg azt tanácsolom neked ha nem értetted mit kérdezek ,akkor ne válaszolj rá és ha nem tetszik ahogyan írók akkor ne olvasd el ,erről csak ennyit!!!!!
Sziasztok lenne egy kis kérdésem van egy Heatc-80 keltetőgépem nem tudom hogy van valakinek itt közületek http://heatcontroll.hu/keltetogep_bene80 ehhez hasonló ha jól emlékszem 4 db 40 Wattos apollo G9 halogén égő fűti fel az enyémet elég jól belehet állítani rajta a hőmérsékletet de elég rossz kelési arányom volt vele két éve szerintem a páratatrtalom alacsony volt benne nem elég azok a tálcák benne ami van. Mit érdemes csinálni gondoltam rá hogy egy tárnoki körkeltető hungarecoll részt veszek hozzá hátha abban jobban belehet állítani a páratartalmat, ja csak és a 40 wattos égő tönkre met helyette csak 48 wattosat kaptam az baj lehet nem szeretném eldobni a gépet de nem is szeretnék sokat rákölteni de akarok vele majd tavasszal keltetni mit tanácsoltok mit csináljak vele ja és a ventilátornak állandóan menni kell vagy csak néha mert az enyémben mindig megy nem nagyon vagyok jártas ezekben a gépekben ezelőtt egy tárnoki körkeltetőm volt de az csak fűtőszálas volt nem volt légkeveréses csak tönkre ment ezért vettem ezt . Segítségeteket előre is köszönöm
Én sem ismerem ezt a gépet,de tartok tőle, elve, hőtartása a román csodához hasonlít. Bár mondják, optimális (fűtött helység) körülmények között azzal is eredményesen lehet keltetni. Én azért inkább összedobnék egy -akár nikeceles tortás dobozt-, kis keltetőt. Azzal is lehetne kb. 100 db fürj tojást 18 naponként keltetni. Persze, ha nincs időd, manuálisan forgatni sem tudsz, célszerűbb lenne egy hazai, jó gépet venni, de hát ez a topic keltetőgép építésről szól, ha vissza lapozgatsz, találsz rengeteg megoldást.
Nem én forgalmazom . A régi magyar gyártmányú keltetőm kiselejtezésre került és amíg nincs időm megépíteni a kipurcant fridzsiderből egy nagyobbacska keltetőt (amit egyenlőre amúgy sem tudnám teljes kapacitással kihasználni) adíg kell valami masina amiben fürjet is lehet keltetni .
Azt elfelejtettem írni, hogy a PayPal számlát nem automatikusan nyitják részedre, hanem végre hajtják a bankok közötti ellenőrzést, a számlád valódiságát, fedezet igazolást. Ezét a regisztrációkor azonnal még PayPal számlád nem aktivizálják, majd kapsz értesítést.
Bár lehet, kérésed már tárgytalan, mégis megpróbálok segíteni. Ha ebayról szeretnél vásárolni, akkor nyitnod kel e PayPal számát, annak viszont az a feltétele, hogy valamilyen bankszámlád is legyen. Ha van maestrod, akkor van bankszámlád is az OTP Bank Zrt.-nál.
Ezután a menet:
- regisztráld magad az ebay-on (angol ismered hiánya nem lehet akadály, a Google Chrome-t használsz, automatikusan fordít magyarra, és meglepően viszonylag érthetően)
- ekkor van mód PayPal számlát nyitni, (ismét a google fordításban segít) ismét regisztrálnod kell magad, a kérdésekre válaszolni kell, bank név, te neved, címed számlaszámod stb.
bankkártya nem szükséges, az csak egyik fizetési lehetőség!
tehár arra nem térek ki, majd kitapasztalod, gyakorlatban.
Valamennyi nyitó összeget át kell utalni, (ha jó emlékszem 500,- Ft-ot, hogy komolyan vegyenek, de az visszakapod, jóváírják a PayPal számládra. Átutalt pénzed mindig arra a valutára konvertálják, amit éppen ki akar egyenlíteni. ( font, USA dollár, euro, stb)
Roppant egyszerű a dolog. Azért arra célszerű figyelni, hogy a HUN forint milyen árfolyamon van, mert lehet bukni, de nyerni is.
Az átutalás általában másnap beérkezik pénzed számládra, kapsz gmail értesítést. Sok pénz azért azon ne tarts, mert kamatot viszont nem kapsz, viszont hitelt sem kapsz, legfeljebb csúszik a rendelésed.
5db 10W-os használok,azért is lehetett az első fűtés ennyi idő mert kb 5 fokos volt a krumpli és nagyok, szerintem nem lesz vele gond, egy próbát megérdemel majd élesben is, április elején elinditom az autómata keltetővel együttabban 56 db , ebben 25 ha 50% keléssi aránnyal számolok akkor is marad 40db , nekem az elég bőven ha annak a fele kakas , 20 tyúk elég télre ,
Sokallom az 1 óra 20 perc felfűtést.Mennyi ellenállást használsz fűteni? Ha módodban áll, iktass be még egyet! A FET ezek szerint elbírja. Elvileg az IRFZ44N-nek 49Amper a maximális terhelhetősége, de csak bizonyos feltételek megléte esetén. Az első felfűtésnél nem probléma a 80 perc, de pl. a napi szellőztetés után félek, túl soká fűtené vissza üzemi állapotra a gépet. A szabályzód beállt hőegyensúlyi állapotnál is kapcsolgatni fog. Amint belép az "arányos üzemmódú" tartományba, a visszajelző LED egy adott ütemben villogni kezd. Megfigyelheted, ilyenkor az ütem teljes hossza állandó csak az ütemen belül a "fűt- nemfűt" szakaszok aránya változhat.Teljesen beállt hőegyensúlynál még ez az arány is állandósul.
Mivel most az esetedben 12 V egyenáramot használunk, ezt joggal nevezhetjük akár PWM üzemmódnak is.
Ezen a módon előáll egy olyan egyensúlyi állapot, amikor a fűtés pillanatnyi átlagteljesítménye megegyezik a rendszerből pillanatnyilag elszökő hő összteljesítményével. A viszonylag sűrű kapcsolgatás hatására a fűtőellenállások nem melegednek fel nagyon és nem is hűnek le túlzottan. Ezáltal számottevően csökkenhet a gépben a hőlengés. Ha sikerül "visszaszerezned" a hőmérőt, remélem személyesen is láthatod majd mindezt!
A 49 W a teljes fűtőteljesítmény. Mérni nem fogsz kevesebbet! Ugyanis a fűtés vagy teljesen be van kapcsolva a FET-tel, vagy teljesen ki. Ezért mérni csak 0-át, vagy 49 W-ot tudsz. A tényleges teljesítmény kiszámításához el kell osztanod a 49 W-ot a "fűt- nemfűt" szakaszok arányával. Sok sikert a gépedhez!
Kb 1óra 20p amíg felfűtött, uttána kapcsolgatott a fűtés, elején többször, majd egyre kevesebbszer.
pontosan nemlehet tudni a hogy mekkora a kilengése, de szerintem elég jó, többször belenéztem és 37-38 között volt, sajnos apámnál van a keltető hőmérőm így egy sima üveghőmérővel mértem,
A fet egyáltalán nem melegedett, nem éreztem hőmérséklet külömbséget a kezemmel néztem, kb 36 fokos lehet, ezzel nem lesz gond.
Majd még a lukakat kell elkésziteni, 49W remélhetőleg ez átlagban megfeleződik majd.
Látom, csak akad valaki, aki ilyenkor gépet épít! Tudom, most még kissé korai a kíváncsiskodásom, de érdekelne, hogy vált be a szabályzó? Milyen pontos, mekkora a hőingadozás? (Üres gépnél minden bizonnyal több,ezért a "krumplis", terheléses próba eredménye érdekelne.)
Mennyire melegszik a fűtést kapcsoló FET 20-30 perces üzem után? A párát hogy szabályozod? A forgatást gondolom kézzel végzed majd. Talán én is csinálnék egy hasonlót, de nincs a közelemben se tortaszállító, se fagyasztott hal tároló doboz.:D
Két éve még a PayPal számlanyitásnak nem volt feltétele a dombornyomott bankkártya. Hogy azóta változott-e azt nem tudom, de nekem most is sima maestro van bejelentve és nem reklamáltak miatta...
Bevallom, pontosan nem tudom hogy is megy ez a dolog, de szerencsés helyzetben vagyok, mert az egyik cimborám regisztrált a Paypal rendszerébe. Vele bonyolíttatom az ügyleteimet. Neki a regisztráláshoz egy angolul jól tudó srác segített. Talán ezen a fórumon tudnak tanácsokat adni.