Keresés

Részletes keresés

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2021.11.22 -2 0 4177

"fölösleges vitáznunk genetikáról, mert nem tudjuk, és maga a genetika mint tudomány is kétséges, h mit tud és amit tud, azt helyesen értelmezi-e."

Pont ellenkezőleg, kimondottan érdemes vitázni.

A genetika tudományos eredményei nem kétségesek, hanem 10+ éve még némileg kezdetleges módon dolgozták fel őket. Közben meg változtak a dolgok. Mégpedig pozitív irányban!

Előzmény: merigazoi (4174)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2021.11.22 -2 0 4176

Ezekre majd később reagálok, mert közben megtaláltam a lényeget!

Előzmény: merigazoi (4175)
merigazoi Creative Commons License 2021.11.22 0 0 4175

meg azt is mondta, h a magyarok azok európaiak, azoknak a leszármazottai, akiket a nomád magyarok meghódítottak.

ez előítéletes, kvázi rasszista nézet.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (4173)
merigazoi Creative Commons License 2021.11.22 0 0 4174

azt mondta, a G1a miatt, ami a madjarokban megvan, a magyarokban nincs (állítólag).

de ez semmit nem jelent.

haplogroup G1 is typical of the Argyn tribe: among 291 G1 samples with known tribal affiliation in Kazakhs, 262 (90%) belong to the Argyn tribe. In Armenians, this haplogroup is particularly frequent in Hemsheni Armenians (42%).

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0122968

viszont a hemshen örmények eredetileg keresztények,

eredetileg örmények, akik a 15.században lettek muszlimok

They are Armenian in origin, and were originally Christian and members of the Armenian Apostolic Church, but over the centuries evolved into a distinct ethnic group and converted to Sunni Islam after the conquest of the Ottomans of the region during the second half of the 15th century.[11]

https://en.wikipedia.org/wiki/Hemshin_peoples

fölösleges vitáznunk genetikáról, mert nem tudjuk, és maga a genetika mint tudomány is kétséges, h mit tud és amit tud, azt helyesen értelmezi-e.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (4173)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2021.11.22 -1 0 4173

"...h melyik gén jelöli a nemzeti hovatartozást, egyszerűen röhej,..."

Írtam volna ilyet? Vagy Szabitov??

Így csupán egy méretes szalmabáb, amit vidáman püfölsz.

Előzmény: merigazoi (4169)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2021.11.22 -2 0 4172

Jól tudod.

"Ennyi"

Khmm... Bíró meg antropológus, szintén nem genetikus. Akkor ennyi??? :-D

Szó sincs róla, mert mindkét kutató genetikusok munkájára alapozza következtetéseit.

Írtam volna, hogy genetikus lennék? :-P

Annyi viszont értek a genetikához, hogy lássam: Bíróék 2009-ben nem tudták meggyőzően bizonyítani a torgaji madijarok és mai magyarság genetikai kapcsolatát. És nem álltak elő valami újabb cikkel a témában.

Előzmény: merigazoi (4169)
Jokki Creative Commons License 2021.11.21 0 0 4171

150 év...

Előzmény: Jokki (4170)
Jokki Creative Commons License 2021.11.21 -1 1 4170

Annyira fölösleges ezekkel vitázni. Mondanak vagy írnak valami blőd ökörséget, aztán elvárják, hogy ezt nevezzük tudománynak, essünk hasra, mert a professzora is, aki futtatta az is majdnem olyan hazug és idióta volt mint ő.

150 kontraszelekcióval sikerült elérni, hogy az MTA vezető tudósainak a feje tele van hamis információkkal, józanul gondolkodni vagy pláne igazat mondani meg egyik se tud.

Pontosan ezt láthatjuk most a pandémi hisztériában hivatalos részről megnyilatkozó sztár-média-virológusoktól, akkora blőd baromságokat hangoztatnak hogy leesik az ember feje. Telenyomják az összes szakfolyóiratot a megalapozatlan, semmilyen tényt, semmilyen vizsgálati eredményt felmutatni nem tudó publikációkkal, hogy a mennyiségükkel és súlyukkal elnyomják azt az egy - kettőt, ami meg viszont homlokegyenest az ellenkezőjét mondják ugyan, csak azokban valós klinika kísérleti vizsgálatokra hivatkoznak és nem egymás hazugságaira.

A fingugristáknak sincs semmiféle tény a kezükben, se régészeti, se genetikai, se nyelvészeti, pusztán megegyeztek, hogy egymás hülyeségeire hivatkoznak a publikációikban. Amelyeknek a legvégső forrása mindig Budenz, Hunsdörfer, na és természetesen a Mária Terézia magyargyűlölő, elmebeteg habsburg tombolása idején meghamisított Sajnovics féle értekezés.

Kb ennyi. Ezen alapul az egész MTA: hamisítások, kitalációk, megalapozatlan kijelentések.

merigazoi Creative Commons License 2021.11.19 -1 1 4169

ő ha jól tudom, történész, nem genetikus.

ennyi.

te genetikus vagy? nem. te csak elhiszed amit mondanak. az h egy történész mit mond genetikáról... olyan területen, h melyik gén jelöli a nemzeti hovatartozást, egyszerűen röhej, a beképzeltséged meg, h ez valami konkrét tudományos tény lenne... nem, nem az. Bíróval szemben nem hiszed el, ezt meg elhiszed. ennyi.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (4167)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2021.11.18 -2 0 4168

"... akkor ő is mehet a kukába a véleményeivel."

1. Bemutattam ki a fickó.

2. Bemutattam a tud. cikkeit.

3. Most neked kellene valami friss bizonyítékot előhoznod, csak éppen nincs :-D

Ezért van az, hogy laikusként megpróbálod "lesöpörni" Szabitov tud. megállapításait

azzal: "Ez csak egy vélemény..." :-DDD

Előzmény: merigazoi (4166)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2021.11.18 -2 0 4167

Én nem tehetek arról, hogy tehetetlenül toporogsz két orosz cikk előtt, melyeket Szabitov jegyez

(pontosabban 2 cikk: 2009, 2015 (fizetős) + a 2015-ös interjú). Elvégzik a genetikai kutatásokat, kimondják: a torgaji madijarok pont olyanok, mint az argün törzs többi tagja.

Ennyi. 

A 2015-ös interjúban újra kifejti: madijarok genetikailag =/= magyarok. (És közben kiderült, hogy semmi probléma a valós magyar kapcsolattal: kunok + valami másik kazah nemzetség.) Egy teljesen világos érv, és nem vélemény.

Bíróék meg 2009 óta, tehát 12 éve nem ismételték meg a vizsgálatukat, miközben ennyi idő alatt valami hatalmasat fejlődött a genetika.

Előzmény: merigazoi (4166)
merigazoi Creative Commons License 2021.11.18 -1 1 4166

nem mutattál be érveket, kinyilatkoztatásokat mutattál be. meg véleményeket. fel se ismered az érvet (se az ellenérvet).

cáfolja, mi? előbb nevezd meg azt a népet (például), amelyik nyugatra ment a madjarok saját származásmondájában.

ha Szabitov is kerüli ezt a részletet a madjarok tekintetében, akkor ő is mehet a kukába a véleményeivel.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (4165)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2021.11.18 -3 0 4165

"előítéletes vakhitűvel..." :-D

Az nem előítéletesség vagy netalán vakhit, ha bemutatom azokat a(z) -- érvekkel alátámasztott --

kutatói véleményeket, melyek nem fogadják, sőt egyenesen cáfolják a torgaji madijarok = magyarok elképzelést.

Előzmény: merigazoi (4164)
merigazoi Creative Commons License 2021.11.17 -1 1 4164

ja, és persze a 16.századi állitólagos madijar nevezetűnek a törzsmegnevezéssel való bármilyen kapcsolata az ugye  még mindig a holdba.

előítéletes vakhitűvel olyan mint a fallal beszélgetni.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (4161)
merigazoi Creative Commons License 2021.11.17 -1 0 4163

rokonságról szóló elképzelés az önelnevezések hasonlóságán

vélemény.

tudjá má különbséget tenni!

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (4161)
merigazoi Creative Commons License 2021.11.17 -1 0 4162

jól van. de attól még léteznek ugye, ha másik tucat kutató meg állítja, h vannak torgaji mazsarok. meg ugye a történelmi források, plusz idéztem a kipcsak törzsneveket...

de azért csinálj úgy, mintha nem...

Nogais who speak Kumyk language also have such races as Kazakhs like alash, kongurat, uigurs, majar, naiman, uisun, as and kipchak. [17, 93].

http://tyurkien.weebly.com/uploads/2/4/9/3/24931838/zhalmyrza_eng.pdf

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (4160)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2021.11.17 -2 0 4161

Tudom, hogy nem tudsz.

Ott volt az összegzés. Figyelmetlen vagy. Plusz kevered a két Szabitov cikket: 2009 és 2015.

"Összegzés:

1. Genetikailag a mai magyarok nem kapcsolódnak a torgai madiarokhoz.

2. A rokonságról szóló elképzelés az önelnevezések hasonlóságán (magyar, madiar) alapszik."

Jav.: torgaji

Előzmény: merigazoi (4157)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2021.11.17 -2 0 4160

"és a torgaji mazsaroknak?" ???

Ha egy helyi kutató, a téma kazah szakértője azt írja oroszul, hogy madijar, akkor én is ezt használom.

Előzmény: merigazoi (4158)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2021.11.17 -2 0 4159

Szabitov (2015):

"С генетической точки зрения, современные венгры не имеют ничего общего с тургайскими мадиярами, которые являются подразделением большого казахского рода Аргын."

Idézve. Link. Meg minden.

BTW Bíró et al (2009).

Előzmény: merigazoi (4157)
merigazoi Creative Commons License 2021.11.17 -1 0 4158

és a torgaji mazsaroknak?

úgy kerülöd a témát, mint az operaénekes a diszkót.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (4156)
merigazoi Creative Commons License 2021.11.17 -1 0 4157

érvet tudnál mondani?

a genetika, tudod volt h pont az ellenkezője jött ki. Baski teóriájáról már elmondtam mit gondolok, tucatnyi ellenérvet hoztam. Bálint sokrétű elemzése meg nem tudom mit tartalmaz.

szóval, ha magadtól nem jut eszedbe, h nem tudok oroszul és fénymásolt oldalakat nem tudok bedobni a fordítóba, akkor mondanom kell, h

mi van abban a cikkben írva konkrétan. nem csak az h "tudsz mutatni egy cikket"

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (4156)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2021.11.16 -2 0 4156

Tényleg egyre viccesebb!

Főleg azért, mert én be tudom mutatni a frissebb cikkeket, melyekből kiderül: 

mit gondol a kérdésről a helyi -- kazah, nem "orosz" -- szakember (Szabitov).

Az is izgalmas, hogy 2013-ban pont Kuskumbajevvel együtt írt cikket (más témában).

Улусная система Золотой Орды в XIII-XIV веках: к вопросу о локализации Ак орды и Кок орды ЖМ Сабитов, АК Кушкумбаев

"nem hogy ők ebben melyik oldalt erősitik, a te tekintélyseregedben" :-D

Mindannyian ugyanazt mondják: a torgai madijaroknak nincs közük a magyarokhoz.

* Baski nyelvészeti (turkológiai) érvek alapján;

* Bálint sokrétű elemzés alapján;

* Szabitov helyi genealógiai és genetikai eredmények alapján. 

Előzmény: merigazoi (4153)
merigazoi Creative Commons License 2021.11.16 -1 0 4155

és lefogadom azt is, h a majgor magor változata is ennek.

Előzmény: merigazoi (4154)
merigazoi Creative Commons License 2021.11.16 -1 1 4154

van egy hamis kiindulópontból egy teória, amihez még a 16.század is, mint névadás. ugye úgy kell érteni, h a név akkor keletkezett, amikor a nemzetség. a mazsar meg már létezett akkor (ebbe se gondoltál még bele, ugye jól sejtem)

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (4152)
merigazoi Creative Commons License 2021.11.16 -1 0 4153

:)) ez már egyre viccesebb.

mi itt együtt a tudomány. azt se tudod te milyen érv mellett állsz, nem hogy ők ebben melyik oldalt erősitik, a te tekintélyseregedben... :))

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (4152)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2021.11.16 -2 0 4152

"...nem bírod fölfogni a saját kis előítéletes buborékodban..."

Ja-ja, buborék meg minden :-DDD

Csak azt nem értem, hogy ebben kicsiny buborékban miként férünk el ANNYIAN??

Baski, Bálint Cs., Szabitov, Sudár meg én ;-P

Ui.:

Ott vannak a cikkek. Tanulmányozd, aztán vagy megérted, vagy nem.

Előzmény: merigazoi (4150)
merigazoi Creative Commons License 2021.11.16 -1 0 4151

+

+

érdekesség a volgai tatárok 3 népe közül a "mishar"

akik kun nyelven beszéltek a nyelvész Radlov szerint

Only Misharians were seriously engaged in hunting. High-level development achieved handicraft and manufactory (jewelry, valral-felt, rapid, weaving and gold-selling), leather and clouded plants worked, and trade was developed.

https://moscsp.ru/en/tatary-proishozhdenie-obychai-tradicii-prazdniki-tatarskii.html

ivalency of the Turkic ethnonym Madjar (variants: Majgar, Mojar, Mishar, Mochar) with the Hungarian self-name Magyar, associated them with Hungarian speaking Magyars and came to a conclusion that Turkic-speaking Mishars were allegedly formed by a Turkization of those Hungarians who remained in the region after their main part left to the West in the 8th century.[7] Recent population genetic analysis, however, showed that medieval Hungarian Conqueror elite is positioned among Turkic groups, Bashkirs and Volga Tatars,

https://en.wikipedia.org/wiki/Mishar_Tatars

a majgar, mojar meg a többi hogyan jön össze az arab madijar teóriával??

merigazoi Creative Commons License 2021.11.16 -1 0 4150

nem bírod fölfogni a saját kis előítéletes buborékodban, miről van szó. nem birod megemészteni az ellenérveket, ezért úgy teszel (nem először!!!) mintha ott se lennének!

1.

nem nézett ő utána, nem talált ő semmilyen olyan bizonyítékot, h az a személy akit ő állitólag talált (állitólag levezette a származását), az a madjar szerinted "nemzetség" névadója, vagy vezetője lett volna! ez a lényeg. te beképzelsz ilyet, pedig ilyet ő se mondott, ő csak azt mondta, h ő az. a nagy semmire. bekamuzta. talált egy olyan nevűt és ennyi. ha lett volna valami már rég hoztad volna. de neked még eszedbe se jutott, h ilyen kéne ahhoz! mert ahhoz gondolkozni is kéne, nem csak bután elhinni a kamut.

azt írta

2.бултын-кыпчаки (и входящие в них мадияр-кыпчаки)

madiyar-kipcsakok

és a mazsar kipcsakok kik????????

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (4149)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2021.11.16 -2 0 4149

Hát, én itt fejeztem be...

1. Egy totál felkészületlen emberrel egyszerűen nem izgalmas vitázni.

2. "nem tudom mit hadoválsz történészekről" Ezt a szintet!

3. "...h te bemondásra elhiszed az orosznak, h ő utánajárt, te má el is képzelted, h milyen

leszármazásokkal bizonyitotta..."

Már több szóltam, a kutató nem orosz (!), hanem kazah (-k), plusz:

* történész;

* a kazah középkor a szakterülete, ezen belül a törzsi genealógiák (sezsire) tanulmányozása;

* a DNS alapú törzsi genealógia (sezsire) c. project vezetője.

Szóval, kimondottan keni-vágja a témát.

4. Beraktam egy 2015-ös ismeretterjesztő cikket.

https://vlast.kz/zhizn/13805-zaksylyk-sabitov-istorik-geneticeski-kazaham-naibolee-blizki-karakalpaki.html

"Историк, PhD, научный руководитель проекта ДНК-шежире Жаксылык Сабитов рассказывает о том, что генетически представляет из себя казахская нация, об исследовании ДНК Абулхаир хана и родстве с венграми."

"— Насколько подтверждается версия о родстве венгерских мадияр и казахских маджар?

— С генетической точки зрения, современные венгры не имеют ничего общего с тургайскими мадиярами, которые являются подразделением большого казахского рода Аргын. Но при этом казахские бултын-кыпчаки (и входящие в них мадияр-кыпчаки) имеют генетические связи с малой частью венгров (венгры-половцы, потомки половцев-кыпчаков). Версия о родстве венгров (самоназвание мадьяр) и мадияр с Тургая основывается на созвучии названий. Гаплогруппа G1a, которая доминирует у казахских мадияр-аргынов, у венгров в научных выборках не встречается. Венгры, в своем большинстве являются потомками европейцев, которых покорили кочевые семь венгерских и три тюркских рода (кабары)."

Összegzés:

1. Genetikailag a mai magyarok nem kapcsolódnak a torgai madiarokhoz.

2. A rokonságról szóló elképzelés az önelnevezések hasonlóságán (magyar, madiar) alapszik.

Előzmény: merigazoi (4147)
merigazoi Creative Commons License 2021.11.15 -1 0 4148

úgy ismeretlen, h nem tudni róla semmit. mit csinált életében, milyen sztori fűződik hozzá...

csak a neve meg a geneologiája nem mond semmit. csak annyit mond h élt egy olyan nevű ember. és?

úgy lenne értelme, hogy a nyugatra ment magyar testvére.

úgy hogy muszlim, de senki nem tudja hogy mi köze van hozzá ennek a nemzetségalapitónak, se az arabok nem ismerik, csak van egy név... az úgy sovány.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (4136)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!