Keresés

Részletes keresés

Mádi Gerg Creative Commons License 2018.12.07 0 0 26003

Köszönöm! 
Jó videó, valóban az alap kérdésre meg is kaptam a választ.. :) 

Persze ez sok másik kérdést is szül.. :) 

Az egyik, ami feltűnt, hogy a fertőtlenítőszert kb a sörbe is locsolhatta volna. Lehet, hogy volt már itt kérdés, de nekem fura. Nem kell megvárni, amíg megszárad? 

Egy ilyen hordóban a sör meddig áll el optimális esetben? Nem hűtve, de hűvös helyen. (Illetve "megbontás" után?) 

 

Köszönöm!

Előzmény: Coco80 (26002)
Coco80 Creative Commons License 2018.12.07 0 0 26002

Szia!

 

Ajánlom a következő videót. Elég részletesen kapsz választ a kérdéseidre.

Üdv.

Cocó

 

https://www.youtube.com/watch?v=UUiwx3SR8sY

Előzmény: Mádi Gerg (26001)
Mádi Gerg Creative Commons License 2018.12.07 0 0 26001

Sziasztok! 

Kis segítségre lenne szükségem, sörcsappal kapcsolatban. 

Előtte azért bemutatkoznék, nem igazán jártam még "errefelé".. :) 

 

Két barátommal elkezdtünk otthon sört főzni, ahogy az manapság megy, beleugrottunk, egyből a közepébe, hiszen bármi kérdés felmerült, volt videó, leírás, minden, ami csak kell. 
Már pár főzésen túl vagyunk, egész jó eredménnyel, persze csak laikusként kóstolva. Kb a harmadik főzésünk után vettük meg a Sörfőzés Otthon, Egyszerűen című könyvet, hogy mégiscsak, nagyjából tisztában legyünk már azzal, hogy mit miért is csinálunk.. 
Jelenleg ott tartunk, hogy számunkra elfogadható sört csinálunk, haverok, ismerősökkel elfogyasztjuk... 

Viszont jött egy visszautasíthatatlan ajánlat, kaptunk egy komplett sörcsapot, hűtőstől, mindenestől. Útban volt..  
Egycsapos, Co2-s, (nem tudom hogy nevezik-) átfolyós hűtős.. (nem a hordót hűtjük) 

A kérdésem ezzel kapcsolatban volna, tudom, elég amatőr kérdés, egyben lehet, hogy összetett, és nem egyszerű, de nem ismerjük a működését pontosan.. 

 

A co2 mi célt szolgál itt? csak "hajtógáz"-ként szolgál, és ez nyomja ki a sört a hordóból, vagy a sör maga nem szénsavas alapból, és dúsítja? 
Tulajdonképpen azt nem tudom, tudjuk, hogy a sört a hordóba hogyan kell eltenni? A sör palackozásáról rengeteg információt találtunk, de az talán az egyszerűbb (és persze elterjedtebb talán), hiszen cukor, lezár, a szénsav képződik. 


A segítséget előre is köszönöm, köszönjük!

macokk Creative Commons License 2018.12.07 0 0 26000

Naponta??? Azért az túlzás. Az elterjedt az, hogy ha kifogy a keg, akkor a vezeték+csap is tisztítva van. De hallani fél évről is...

A Cornelius Italtechnika forgalmaz egy kék zacskós sörvezeték tisztítót, amiből kis kupaknyit egy-két liter vízzel feloldva a kegbe téve a vezeték csapolással + pihentetéssel + csapolással stb. átmosható. Színe először kék, majd ha jó, rózsaszínű lesz. Meg a csapot se árt ilyenkor szétszedni, majd mechanikusan áttisztítani és plusz pl. Chemipro oxi-s áztatással elég tiszta lesz. Utána kegbe viz, és csapolással átmosás, öblítés, és hajrá.

Előzmény: Tótikám (25998)
Coco80 Creative Commons License 2018.12.06 0 0 25999

Szia!

Köszi szépen.:) Én hasonlóan szeretnék, de megpróbálnék szerezni egy Nitrogen palackot. Azt nem tudom viszont hogy milyen nyomást kéne rá adni. Itt vajon jó az 1 bar..?

Üdv.

Cocó

Előzmény: Schwiegelhofer (25997)
Tótikám Creative Commons License 2018.12.06 0 0 25998

Élelmiszer ipari  ismerősöm válasza a következők. Rövid program naponta,hosszú 7-10 naponta.Cső csap fertőtlenítése lúgos mosás, öblítés ,hypo.vagy hidrogénperoszid származék(pl. perecetsav) nagyon alapos öblítés.Véleménye szerint a csap a kritikus pont,így azt használat előtt és után fertőtleníteni kell. Ha nem csapolsz 7-10 napig, Ő kimosná a csapot és csövet.Star San és társairól sincs rossz véleménye de azt rövid programokhoz használná mosás után.Kérte újra írjam le hogy ezeket az anyagokat csak nagyon átgondolva, adatlapok be tartásával használja bárki,valamint a munkavédelem betartása (szemüveg,gumikesztyű,szellőzés). Háztartási hypo származékot soha ne használjunk mert a bennük lévő illat,felületaktív anyagok eltávolítása kérdéses. Ipari gondolkodással ezeket használná váltakozva.Csapom tisztántartásán még gondolkodom.

Előzmény: Steiner VCF (25984)
Schwiegelhofer Creative Commons License 2018.12.05 0 1 25997

16916-nál nézd meg ;-)

Előzmény: Coco80 (25947)
acerola Creative Commons License 2018.12.04 0 0 25996

:)

Előzmény: Bierheaven (25994)
-Toti- Creative Commons License 2018.12.04 0 0 25995

(Van (a doboz bal felső sarkánál)).

Előzmény: Bierheaven (25994)
Bierheaven Creative Commons License 2018.12.03 0 0 25994

Ha lenne "like" gomb, vagy "upvote", most sokat kapnál tőlem. Köszi!! :-)

Előzmény: acerola (25993)
acerola Creative Commons License 2018.12.03 0 2 25993

A hidegkomlózásnál a komló illóolajait (illatát kis mértékben ízét) szeretnénk átadni a sörnek. Ezek az illóolajok oldódnak bele vagy távoznak a sörből hő hatására legelőször. Tehát az a komló ami az erjesztőben van már nem nagyon tartalmaz illóolajat. Ha fel lehetne használni még egyszer az aromakomlókat, akkor mindenki ezt csinálná. Képzeld el, hogy egy komló zsákba rakod. Hűtés előtt kiveszed és aztán visszateszed hidegkomlónak. Na ez nem működik. Egyébként fordítva igen. Ami komlót a végén tettél bele, vagy hidegkomlóztál vele azt még lehetne keserű komlónak használni. Csak hát nem biztos, hogy megéri vele vacakolni.

Előzmény: Bierheaven (25990)
latam Creative Commons License 2018.12.03 0 0 25992

Ezt így kívülről nem lehet megmondani. Mérd meg a fajsúlyát, abból látod, hol tart az erjedés. Lehet, hogy már elérte a céltartományt, lehet, hogy még kell neki egy kevés.

Előzmény: Altari (25991)
Altari Creative Commons License 2018.12.02 0 0 25991

Sziasztok.

Első sörfőzésbe fogtunk és nem mértük túl bonyolítani, tekintve  hogy teljesen 0-ról kezdtük az egészet, minimális ismerettel  Na lássuk a medvét  

Mangrove's jack lucky goat pale ale sűrítményt választottunk és 11.26 oda is tettük. Le is zártuk. Másnap megindult a várva várt kotyogás  Volt öröm boldogság. Egyik este nem figyeltem a fűtésre és az előírt 20-25° (eddig stabil 23°-on tartottam) helyett közel 10 órára 19°-ra csökkent 12.01. Napjára. Megállt a kotyogás  Kezdődött a pánik. Azóta eltelt 16 óra és tartotta a 23° de a kotyogás továbbra sem hajlandó folytatódni. Ellenőriztem a nyílásokat. Nem szivárog. Tudom, hogy 6 nap után már a kotyogás alábbhagyhat (mivel pale ale), és a hideg miatt az élesztő hibernálódhat 1-2 napra és amúgyis 10 napig tervezem benne hagyni, de a pánik nagy úr! Meg is lett kóstolva egy fél deci. Nem volt édes, nem volt savanyú inkább kicsit kesernyés, kissé pezseg. Már nem nagyon fog kotyogni és ne aggódjak, vagy teljesen érthető a pánik? Köszönöm a válaszokat!

Bierheaven Creative Commons License 2018.12.02 0 0 25990

Köszi, jó kis írás. 17,7 C fokon van az erjesztő, kétpercenként böffen egy kiadósat, szóval beindult (safale us 5). Mivel ugye belekerült a főzéshez használt komlópellet is (90gr!!), akkor esetleg tekintsek el a hidegkomlózástól?

Előzmény: Steiner VCF (25988)
Steiner VCF Creative Commons License 2018.12.02 0 0 25989

Köszi a választ! Ezt a csapot soha sem szedtem még szét, de innentől bevezetem, hogy minden sör után szétszedem és főzöm meg nem hagyom benne hetekig állni a sört.

Előzmény: Tótikám (25986)
Steiner VCF Creative Commons License 2018.12.02 0 0 25988

Jó lesz, egy időben amikor nagyon keveseket főztem és 2 deci se mehetett kárba akkor belenyomtam mindent az erjesztőbe. Most is csak azért nem teszem, hogy ne duguljon el a keg. 

 

http://brulosophy.com/2014/06/02/the-great-trub-exbeeriment-results-are-in/

Előzmény: Bierheaven (25987)
Bierheaven Creative Commons License 2018.12.02 0 0 25987

Sziasztok! Tegnap éjjel végeztem egy főzéssel, gyors átöntöttem az erjesztőbe beélesztőztem és lefeküdtem. Most reggel döbbentem rá, hogy mindent átöntöttem az erjesztőbe, ami a főzőbe volt (komlópellet zacc, moszat stb). Ahogy nézem már lökdösi a kotyogót. MI legyen? Hagyjam a francba, vagy fejtsem át? Ha fejteni kell, akkor mikor? Gondolom, ha most nekiállok, tuti fertőződik... HELP PLS!

Tótikám Creative Commons License 2018.12.01 0 0 25986

Weicomil ad 6 ezt használják általában a kocsmai csapok szervizesei,  5% oldatban 20-30percig keringetik majd sok vízzel öblítik.Ez is lúgos hypo keverék.Sörcsap, tömlő kereskedésnél vásároltam (360ft/l talán).KEG csatlakozókat szét szoktad szedni? Egyik alkalommal szép komló darab volt be ragadva. Csapot és tartozékokat tea vízforralóban szoktam főzni. Ismerősöm válasza jövő héten.Kuplungokat nem mertem főzni(műanyag házat).

Előzmény: Steiner VCF (25984)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.11.30 0 0 25985

Uszodában ugyanezt a szisztémát használtuk: zsíroldás, vízkőoldás, fertőtlenítés. A zsíroldás szükséges ahhoz, hogy a vízkőoldó hozzáférjen a lerakódásokhoz, a lerakódásokat el kell távolítani, hogy a bennük megbúvó mikroorganizmusokhoz hozzáférjen a fertőtlenítőszer.

Előzmény: Tótikám (25983)
Steiner VCF Creative Commons License 2018.11.30 0 0 25984

Jó infó, köszi!

Milyen sűrűn szokták ezt csinálni? Ha ezt csinálják akkor fizikailag már nem is kell érinteni a felületeket? (sikálás, törlés stb.)

Kegelésnél használt műanyag csöveket, fittingeket, hogy fertőtlenítene? Nekem egy idő után (fél egy év) star-san mellett is megrontja a csapom a sört, ilyenkor mindent kidobok és veszek újat. Elég lehet szétszedni és megfőzni mondjuk? (csövet, fittingeket, csapot stb.)

Előzmény: Tótikám (25983)
Tótikám Creative Commons License 2018.11.30 0 1 25983

C Tamás be igért írása csak nem jön. Élelmiszer ipari ismerősöm pontosított változata a következő.1. vizes mosás majd lúgos 60-80C-on 20-60perc 3-5% ez nátrium v.káliumhidroxid. Öblítés .2. savas ez lehet citrom sav vagy durva esetben foszforsav és salétromsav keveréke ,40-60C-on, 20-40 perc, 3-5% töménység. Öblítés. 3.fertőtlenítés  ez lehet hypo származékok (kocl,naocl,bromidok,és jodidok) másik verzió a hidrogén peroxid és keverékei 0.6-0.8% oldat 40C-on 10-30perc.Tisztítás 1-2 pont véleménye szerint nagyon fontos mert hiába akarunk fertőtleníteni ha még szennyezések lezárják az útját. Fertőtlenítésre a dodecylbenzone sulfic acid származékok (star san stb.) otthoni haszmálatra jó választás  szerinte.Hőkezelhető anyagok pl. sütőben történő kezelése (vegyszermentes).Ha valakinek van kérdése szívesen válaszol rá.Szerintem még az is fontos hogy kezelendő anyagban ne tegyen kárt,  ne oldja stb.jod műanyagokat színezi ,hypo származékok egyes rozsdamentes anyagokat károsítanak.Ezek használata azt gondolom nagy kőrül tekintést  igényel pl. vegyszer maradékok eltávolítása, munka védelem (szemüveg,gumikesztyű, szellőzés ).

tucsok13 Creative Commons License 2018.11.27 0 0 25982

Az ikegger-es cucc ma meg is jött. Egy kézzel írt kedves üzenettel hogy köszönik a rendelést..:-) 

Előzmény: tucsok13 (25979)
Tótikám Creative Commons License 2018.11.27 0 0 25981

Köszönőm az infokat leg inkább a szállítás érdekelt. Az áraik teljesen jók.Krump/lee az élesztőidből talán kis mennyiséget érdemes lefagyasztani későbbi főzéshez.Sorforum blog- on lehet te is olvastál róla.

krump/lee Creative Commons License 2018.11.26 0 0 25980

én is rendeltem már, igaz nem élesztőt, de pont a regisztrációm miatt jött a promociós mail, s ezért tudtam a black friday free shipping-ről, teljesen ok a dolog ... most pedig izgatottan várom az ipmperial élesztőket...

Előzmény: tucsok13 (25979)
tucsok13 Creative Commons License 2018.11.26 0 0 25979

Az uram onnan rendelt Fekete Pénteken cuccokat, sokat. Szerinte ez az egyik legjobb webshop, főleg mióta angolul is van és nem a hollandból kell találgatni :) Milyen tapasztalatok érdekesek?

 

Eddig 2x rendeltünk, mindkétszer nagyon gyorsan, profi csomagolásban, hibátlanul megjött minden. Kaptunk ajándék sörfőző magazint is, kár hogy hollandul, a képeket tudtuk benne max megnézni :) Év elején itt vettük a GrainFather-ét és most hozzá kiegészítőket. 

Rendelt még az ikegger.eu-ról most pénteken, innen most először, nitrózáshoz szükséges cuccokat, ezt is most várjuk.

Előzmény: Tótikám (25978)
Tótikám Creative Commons License 2018.11.26 0 0 25978

Rendeltél? Ha igen, örülnénk ha megosztanád a tapasztalataidat.

Előzmény: krump/lee (25973)
Tótikám Creative Commons License 2018.11.26 0 0 25977

Köszönöm.

Előzmény: krump/lee (25976)
krump/lee Creative Commons License 2018.11.26 0 0 25976

igen

Előzmény: Tótikám (25974)
kardosur Creative Commons License 2018.11.26 0 1 25975
Előzmény: Bierheaven (25967)
Tótikám Creative Commons License 2018.11.26 0 0 25974

Szállítás költsége és HU-ba is vállalják?

Előzmény: krump/lee (25973)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!