Köszi, de 300 ezer +áfa az ára használtan,inkább ha kell,felujitom majd a z 402 est.Egyébként egész jó lett,nem füstöl,alig észrevehető ,csak ha lepadlózom,de nem kell teljesen lenyomni a pedált,mert szépen húz mindegyik fokozatban.Előtte olyan lusta volt.Gondoltam hogy felujitom,de ameddig megy rendesen,addig nem bántom.Inkább az foglalkoztat,milyen motort rakjak az Amicába a suzuki blokk helyére.Köszi azért .
Ha jól értem egy kopott Z402-es motor lett összehasonlítva egy jó állapotú Z482-essel .
Hogy a tárgyszerűség jegyében a dolog kontrájáról is szó essen : nekem a jó állapotú kis motorom jobban ment ( gyorsulásra is , végsebességre is , indíthatóságra is és fogyasztásra is jobb volt ) , mint a rosszabb állapotú nagy .
Amúgy se olyan nagy a különbség a két erőforrás között , és ezt az állapot nagyon meg tudja variálni .
Kívülről szinte teljesen egyforma a két motor, az öntvényben van egy kb. 2 cm magas szám, ennyi a látható különbség. Már nem emlékszem milyen szám is van a Z482-es öntvényben, de egy hidegvágóval addig igazítgattam, amíg olyan nem lett, mint a Z402-es.
Én azért cseréltem motort, váltót és variátort, hogy ne kelljen annyira pörgetni a motort, utána is ugyan úgy 60-65-tel poroszkáltam az országúton, mint korábban a Z4502-vel. Titokban azt reméltem, hogy drasztikusan le fog csökkenni a fogyasztás, de a városban 3,5 liter körül fogyasztott a Z482-es is, bár lehet dinamikusabban közlekedtem. Országúton le tudtam vinni 3 liter alá, ha jól emlékszem 2,7 liter volt a rekordom.
Mindig zavart, hogy miért fogyasztanak relatíve sokat a mopedautók, egy Saxo sem fogyasztott többet, pedig az egy normális autó. De ugyan ez van a villany mopedemmel is, szerintem egy 2 tonnás Tesla sem fogyasztana többet 45 km/h-nál, mint a Ligierem...
Aztán ne csodálkozzatok ha elkezdik a rendőrök nézegetni milyen motor van benne, nyilvánosan nem kellene reklámozni az illegális motorcserét szerintem.
Sziasztok mopedtarsak! En, csak annyit szeretnék mondani, ha tehetitek, akkor csereljetek le a z402 est, egy z482 re. Az én gépem us váltós egy ideje, és egész idáig a 402 es blokk volt benne. De már nagyon kopott volt. Gyotrelmesen indult hidegbe, én is allitottam a fust csavaron, ideig óráig jobb lett tőle, jobban ment, de a végére már az se segített. Maximum mögöttem, mint a tankok álca füstöt nyomott ki. A 482 ugyan az az öntöttvas blokk, de sokkal nyomatekosabb. Egyszerűen szuper lett a járgány. Bárcsak már korábban szereztem volna bele 482 es motort. Szóval a váltós jarganyu kollégának üzenem, aki a fust csavarban reménykedik, inkább irja be a Google keresőbe, kubota z482 eladó, aztán alkudozzon. Nem akarok reklámot csinálni egy cégnek se, de Hatvan ban van egy cég, akik japanbol hoznak ve konténerszám kistraktorokat, motorokat. Én kb egy honapja vettem ott ezt a motort, mostanra raktam be, de volt nekik több is.
a füstcsavart (amelyik be van vágva )kifele tekerve kicsit jobban füstöl a váltós járgányom de sokkal jobban megy,45 nél ha felkapcsolom negyedikbe,akkor szépen tartja a fordulatot.Álitás előtt alig tudtam kipörgetni,csak hosszab úton tudtam felrakni négybe,ötödikbe.A lényeg az hogy nekem KIFELE tekerve lett jobb.
A füstcsavarral akkor tudjuk növelni a befecskendezett üzemanyag mennyiségét ha arrafelé tekerjük amerre a gázpedál a vezérlőlécet húzni igyekszik .
A füstcsavart a füstölési határra , vagy az alá kell állítani -- a füstölési tartományba bejuttatott üzemanyagból nem lesz nyomaték , a fekete korom el nem égett üzemanyagra utal . Legalábbis megfelelő állapotban levő , pontosan beállított ( előtöltés , porlasztás , befecskendezési nyomás ) motor esetében . A lepadlózáskor füstölő motor hibás , vagy hibásan van beállítva .
AZ efféle regulátoros adagoló-szabályzók működése lénygében az alábbi :
-- adott egy adagolóelem ami befecskendezi az üzemanyagot az égéstérbe . Attól függően , hogy mennyit fordítunk az adagolóelem-hüvelyen a befecskendezett mennyiség nullától a maximálisig változhat
-- az adagolóelemet közvetlenül mozgató alkatrészt a regulátor röpsúlyai a nulla felé igyekeznek elnyomni
-- ezt az alkatrészt egy fix rugó húzza a maximális befecskendezés felé , amíg a röpsúlyok nem érvényesülnek ( indításkor ) a befecskendezett mennyiség a műszakilag maximális . Ezen felül ezt az alkatrészt a gázpedál is a maximum felé húzza , de a gázpedál húzóereje rugón keresztül érvényesül
-- mivel a gázpedál kizárólag rugón keresztül gyakorol hatást az adagolóra ezért a regulátor bizonyos fordulatszám fölött mindenképpen vissza tudja venni a befecskendezett mennyiséget
-- azt alkatrészt amit a gázpedállal egy rugó közvetítésével húzkodunk valahol ütköztetni kell
-- ezt az ütköztetőt hívják füstcsavarnak . A befecskendezett mennyiség növeléséhez arrafelé kell tekerni amerre a gázpedál a szabályzót húzza
-- az LDW502-es motorban kétkarú emelővel oldották meg a mozgatást , és abban a csavart befelé tekerve nő a beadagolt üzemanyag
-- a Z402-es Kubotában egykrú emelő van , és a vezérlőléc gázadáskor kifelé mozdul el , így abban a növeléshez a csavart kifelé kell tekerni
Üdv,a szakértő urakat szeretném kérdezni,hogy a füstcsavart (amelyik be van vágva )kifele tekerve kicsit jobban füstöl a váltós járgányom de sokkal jobban megy,45 nél ha felkapcsolom negyedikbe,akkor szépen tartja a fordulatot.Álitás előtt alig tudtam kipörgetni,csak hosszab úton tudtam felrakni négybe,ötödikbe.A lényeg az hogy nekem KIFELE tekerve lett jobb.Aixam 400 as a kis autó.
Egyébként a mai programom egy ilyen olasz motor beállítása lesz -- utána remélem eltűnik innen és végre a saját dolgaimmal foglalkozhatok , nagyon nem szeretem mások kocsijaival elcseszni az időmet .
Meglehetősen rejtett , szinte a motor belsejében van .
( Az alátétekkel egyébként a befecskendezési időt -- vagyis , hogy a felső holtpont előtt mennyivel legyen a befecskendezés -- lehet állítani . )
Soha nem kellett foglalkoznom vele , de az egykori motorszereléseimből annyit tudok kibogarászni , hogy a motor hűtő felőli oldalán kell valami kupakot levenni és alatta található .
Rosszul tudod, a Kubotában van füstcsavar, néhány napja volt kitárgyalva a téma. Ha kicsit visszaolvasott volna a kolléga, megtalálta volna a választ. Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy mielőtt kérdezünk valamit, célszerű használni a fórum keresőjét...
üdv! tudtommal nincs rajta. alátétekkel lehet szabályozni a mennyiséget. vagy trükközve? lejjeb viszed kicsit a porlasztocsucs nyitonyomását. de régen rosz, ha ezt kell variálni, mert a kevés mennyiségre utalhat egy hidroelem kopás
hátt ja! ezek így vannak ,ahogy mondod!, de, amikor volt a stekker zárlatom és menet közben előjött, csak egy kattanás a kontaktor felöl és megállt a kocsi, tehát semmit nem tudtam tenni, csak sodrodni az árral. tutti, hogy leválasztotta a pakkot, csodálom, hogy még jo a kontaktor, az ív nem tette tönke. most pont azon vagyok, hogy beszerezzek a hibridbe egy ilyen mechanikus áramtalanítót, de eddig nem sok sikerrel. 250 amperost már találtam, de az nekem kevés, legalább 300-350-es kellene, vagy nagyobb. a 2,5-ös meritést is tudom, hogy káros, de, ez a bms védelmi határa, addig megy a kocsi, mig ez a voltszám, még megvan, aztán paff! kontaktor megint bont. anyit tudtam tenni, hogy feljebb állítottam a bms-ben a határt, 2,8-ra, de így meg, ha kb 20% a kapacitásom még, akkor kicsit nagyobb gázadásra, megint elérem a bontási határt a bms részéröl.a hibrid ezeken a bajokon is segíteni fog, mert, ha elérem a 3 voltos cellafeszt, akkor, át tudok kapcsolni diselre, nem kell gyilkolni a cellákat, hogy még haza érjek. sajnos nekem a mostani kocsimban nincsen teknyöc üzemmod!, ezt kisporolták, még azt is, hogy visszavegyen a teljesítményböl, ha már merűltebbek a cellák. ez megy végig, mint a gyorsvonat, mig ki nem kapcsol. a hibridnél szeretném ezeket kiküszöbölni
A fő kontaktort SOHA sem szakítjuk meg terhelés alatt. Ilyet csak hozzá nem értők találnak ki, lehet az akár egy kínai gyártó is. Normális esetben a bms nem a fő kontaktort kapcsolja, hanem a vezérlő "ignition" inputját bontja, ha olyan egyszerű a vezérlő, hogy nincs külön megy/nem megy logikai bemenete.
Veszleallitonak be lehet építeni egy mechanikus kapcsolót, nekem is van a műszerfal alatt egy piros kar, amit ha elforditok bontja a vezérlő betápot. De ezt csak vészhelyzetben kell használni! Bontott villanyautó akkukból lehet ilyen áramtalanító kapcsolókat szerezni, ezek 400V-ra és 1000A-re vannak tervezve. De még azoknál sem üzemi állapot, hogy max terhelés alatt kapcsolják. A Tesláknal pl. be kell törni a hátsó ablak mögött egy kis üveget, amögött van az áramtalanító kapcsoló.
Nem jelent sok jót, ha rendszeresen meríted 2,5V-ig a LiFePO4 cellákat, úgy szét fognak csúszni, hogy az életben nem tudod kibalanszolni. 2,8V-nál már át kellene kapcsolni "teknős" üzemmódba a vezérlőt, nem pedig ki-be kapcsolgatni 2,5V-nál.
Teljesen komoly szabályzót árulnak az egyfázisú generátorokhoz, mint amik a régebbi Ligier és hasonló brumikon is voltak. Kipróbáltuk egy Rotax motor generátorával és hibátlanul teljesít.
elméletileg igazad kellene legyen, de gyakorlatban nem így történik!, valószínűsítem, hogy az áramkör úgy van kiépítve, hogy erre is gondoltak, de biztosat nem tudok sajna. amúgy, szerintem nincsen visszatáplálás, ha nincsen akkufesz és valószínű, hogy ezt figyeli valami és nem ad a motornak gerjesztést a töltéshez és, így nem dob füstöt talán a cucc? a gyakorlatbn többször volt, hogy lemerűlt a pakkom és nem birta már ki hazáig és vontatnom kellett, és huztak vagy 40-50-el, ezen a fordulaton a motor már szépen kellet volna, hogy visszatermeljen, de szerintem nem, termelt, mert nem éreztem a termeléskor fellépö, visszafogást, mintha fogna a fék, hanem könnyen szaladt a járgány, mintha üresbe húzol egy váltos kocsit. persze az uj vezérlöt ne mtudom még hogy működik ezen a téren, de rosz lenne, füsttel konstatálni, hogy ez nem tolerálja a pakk nélkűli elektromotor forgatást. a vezérlö 150-be fáj és ez nagy vesztesség lenne, ha letérdelne egyilyen malör miatt. , amúy a kismotoromon, semmi visszatermelés, igaz az nem ac motor, hanem állando mágneses dc, de, megyek mondjuk 60-al és, visszaengedem a gázt és gurulok lejtön sokáig, nem történik semmi ott sem, azt nem tudom, hogy azért, mert nem termel a motor áramot, vagy van valami védelem ott is? viszont olvasgattam forumokon, hogy ez a visszatermelösdi, bizony oltogatja a vezérlöket olykor, a megszalado feszek és aramok miatt, jo lenne tudni a vezérlőink belsö kapcsolását, de, az enyémnél, annak is örülök, hogy kaptam hozzá bekötési rajzot, nemhogy kapcsolásit. így elég kamikaze a dolog, abban a tekintetben amit említettél... ráadásul ém azt szeretném, ha a disel motor hajt, akkor ugye forog az elektro motor is és, szeretném, ha egy kapcsoloval be tudnám kapcsolni a visszatermelést is, hogy menet közben töltödjön a pakkom is, ha akarom, ezt még nem töpiztem ki hogyan fogom kivitelezni.
Szerintem teljesen abnormális dolog ha azt menet közben szakítani kell, és általában meg is döglenek utána a vezérők. Gondolj bele, mész 40-nnel, lekapcsolja az akkut, a motor termeli az áramot, nincs hova elnyeletni a vezérlőnek. Felszalad a feszkó és felszáll a fehér füst.
Sokkal inkább raknék egy pittyegőt rá ami figyelmeztet hogy vedd visszább a gázt, ha már a vezérlő nem tudja a visszaszabályozást ilyenkor.
az én celláim lifepo4, ennél 3,65 volt a plafon, elvileg, max 2,5-ig merithetö, de, 2,8-3 volt, ig érdemes inkább, csak soxor van kényszerpálya, hogy hiába látom, hogy már csak 3 volt van a cellákban, de még, 10km-re vagyok otthonrol és haza kéne mennem, kénytelen vagyok tovább fejni az akksikat. erre is jo megoldás lesz a hibrid!, mert, ha ez az állapot bekövetkezik, csak beindítom a disel motort és gyia tovább.a hibridbe vett vezérlöm tudja a teljesítmény csökkentést vészes merülésnél, majd be is állítom a határokat, de, a jelenség amit irtam, hogy adott esetben kontaktornak szakitani kell magas amperű dc-ét akkor is fennálhat, egy szélsőséges esetnél, erre probálok készülni
"ha éppen padlot nyomok, akkor is, sőtt, ha közel e cellafesz a 2,5 höz"
Hát igen, itt jön képbe milyen vezérlő és cella van a gépben.
I3 akksijaim vannak, nagyon finoman eseget csak be a feszkó akárhogy terhelem.
A vezérlő tudja a soft undervoltage funkciót, azaz adott feszkó alatt magától veszi vissza a teljesítményt a másodperc törtrésze alatt, és nem engedi becsuklani a feszkót.
Olyan érzés hogy egyre kevésbé reagál fickósan a taposásra.
Nekem 3.5V cellafesztől már elkezdi visszavenni a teljesítményt, és 3.1V körülig engedi csak le. Nem sok értelme van többet kisajtolni, ott lent már nem sok kapacitás marad benne.
A 4.1 - 3.1V tartományban a kapacitás 80%-át simán kiszedem belőle, a maradék 20% akkor jönne ki ha 2.7-4.2 között gyilkolnám.
A 2.5V viszont egyenesen gyikosság az akksinak, az én celláimnak pl 2.7V az abszolút minimum.
ez lenne az? ez 200 amper, nekem 300-as kellene szerintem, majd kérdezem a kinait, hátha van olyan is? és a tekercs nem melegszik benne, folyamatos üzemnél?, hány voltrol hajtod? 12, vagy 24? amit vettem, az 12 voltos, mert nekem az kell és, melegedett át kelett tekernem
oké! és ez a kontaktor, direkt dc-re van?h ány ampert tud kapcsolni, ha van rola adat?
"Nem éppen üzemszerű állapot padlógázon áramtalanítani, ott már szerintem mindegy ha sérül a relé."
ne hidd!!, nekem már többször is volt, hogy megtörtént! ha pl leeseik a cellafesz 2,5 voltra, már kapcsol is a kontaktor és, ha éppen padlot nyomok, akkor is, sőtt, ha közel e cellafesz a 2,5 höz, akkor egy padlo már ki is válthaja a leoldást és fennál, amit mondtam, hogy 250 ampernél kiold a kontaktor. vagy, mondok jobbat!, volt egy vezeték kidörzsölödésem az egyik stekkernél, és, mikor kanyarban, vagy fékezésnél előjött a nekivánt érintkezés, a házhoz, ugyanugy leoldott a kontaktor, ha éppen padloztam, akkoris. mostanában mondjuk nem volt iylen, mert ha 20% a töltöttségem, akkor nem megyek már sehova, vagy éppen nagyoion igyexem haza a kocsival, le ne merüljön, nomeg! sikerűlt megtalálnom a vezeték dörzsit és megszüntetni, azota ez sem oldja le a kontaktort, de asott esetben sajnos életszerü ez a probléma és a mostani építésnél, csak készülök erre az eshetöségre.
hehhe! jo! remélem én nem jutok addig, hogy baltához nyuljak, bár, most, hogy mondod, látok egyet a kocsi mellett, pedig nem volt ott!? lehet egy idegesebb pillanatomban odavittem, hátha kellhet? :))), sajnos elhúzodik a projekt, mert kevés idő van rá, csinálom már, vagy 2 honapja, vagy több is?, de már bent vannak a motorok és, most megy a quad válto átalakitása. ez kulcsfontosságu elem, mert ugy kell megcsinálnom, hogy tudjak az áttételbe változtatni, hogy a végén a legideálisabb legyen és, amikor töltö üzemben működik a disel mootor, akkor is haladjon a kocsi és ne csak vánszoorogva. mivel egy dolog a papiron számolás és más a pudding evése!
Bocsánat, ezt egy vicces történetnek szánom a témában. Mercis ügyfél hív, indítás után gyanús hang, leállítja az autót, de az önindító beragadt, forgatja tovább a motort az önindító. Tanácsolom neki, áramtalanítani kéne, gyorsan vegye le az akkusarut. Kicsit később hív, megoldotta. Mikor legközelebb láttam az autót, egy fura sérülés volt a doblemezen. Kérdezem ez mi? A válasz. Csak egy fejsze volt nálam... nem tudom volt e ívképződés mikor kb egyszerre csapta el a kábelt, és vágott bele a karosszériába.
Amúgy jó munkát, érdeklődve követem a megoldás menetét!