A gumin kívül szalma zsákokba rakva. Száraz falevél is jó. A gumi tetejére is zsákos szalma. Kívül pedig fólia. Így a szár körül marad egy leszigetelt légtér, amit a föld melegen tart. A takarás alatt így nem fagy át a föld, az pedig fűti a szár körüli légteret.
Autógumit próbált már valaki takarásnak?Közé szalmát,kívülre fóliát?Vagy a gumi nem szeigetel jól?Idén kiszeretném ültetni a banánokat...A törzses jukkát és a kaméliákat így takartam és megmaradtak.
Akkor nem értem miérd rohadt el. Az nem lehet, hogy amikor levágtad és betakartad már fagyott volt? Mármint a külső része a szárnak megfagyott, de lehet hogy nem látszott rajta. Később pedig a takarás alatt a fagyott rész elrotdadt és ez átterjedt az egész szárra. Emlékszem, hogy Petronika milyen hamar levágta és betakarta, pedig az a vastag törzs komolyabb fagyot is kibirt volna. Most pedig látom, hogy neki volt igaza.
Tudom , h még hideg az idő de keresek BANÁN NÖVÉNYT(keresek: ensete galucum, ensete superbum, pink, zebrina, musa itinerans, musella lasiocarpa,musa coccinea, musa cavendishii, musa balbisiana, musa siamensis banánt),
valamint duplavirágú angyaltrombitát(brugmansia)!! Cserét megbeszéljük!
Amit tudok cserébe adni: musa basjoo, tropicana, ázsiai törpebanán,ensete ventricosum,gulan, goji bogyó, strucc páfrány, fehér gyöngyvirág, solandra maxima hajtás.
Tegnap ránéztem én is, 10 cm vastag üveggyapottal van körbevéve, a tetejére csak 5 centis jutott (+ fólia ) emiatt a növény felső 7-8 centis része el is fagyott viszont alatta kemény a szár annak semmi baja. A szalma is hőszigetel a közte lévő légrések miatt, hasonló elven csak gyengébben mint a gyapot.
Ez így igaz.2 télen én is feltöltöttem szalmával a takarást.El is fagyott rendesen.Most viszont zsákokba töltöttem a szalmát,és úgy keritettem körbe a banánomat.Középen üreges volt.A tetejére is szalmás zsákokat pakoltam.Már kibontottam,megnéztem és szép zöld mindegyiknek a szára.
Nagyon bízom benne, hogy nem lesz már -15-20 fok. Akkor rendben lesz. Tavasszal mellé szeretném ültetni a trombitavirágot, aminek karvastagságú a szára.
Régebbi hozzászólásban leírtam. Én azt tapasztaltam az előző tél után, hogy kell hagyni a takarás elkészítésekor a szár körül egy levegős üreget. Ezt az üreget a nagy átméröben takart földfelületnek tudni kell fűteni, hogy ne faggyon el a szár. Ha a takarást teljesen kitöltöd szalmával, akkor a szárat nem tartja melegen a föld és lefagy.
Ma én is megbontottam a szalmabálákat, és bedugtam a gépet egy fotóra. Hiányzott neki a gombaölő, meg van fagykár is. De túl fogja élni. Odabenn csatak víz minden. A bálák nem voltak egyformák és a réseken bejutott a hideg.
Szépek! Ezek szerint nem csökkent fagypont alá a takarás alatt a levegő. Nem gondoltam volna, hogy csak fóliával + kis izzósorral ennyire jól lehet szigetelni.
Az idén szüret lesz nálad, kíváncsi vagyok, hogy ekkora törzsekkel milyen nagyságúra fog nőni a banánligeted. Halkan jegyzem meg, tavaly is monumentális volt. Mindenképpen fotókat kérünk a tenyészidő alatt, többször is.
Nem bírtam ki, ma bekukkantottam a takarás alá. Az új levelek 20 cm-t nőttek, és még a termés is jó állapotban van. A barna kisbanánok, és a foltok a leveleken már ősszel is olyanok voltak.
Kedvet kaptam tőled én is a nagy álltörzs meghagyáshoz... hú elég hülyén hangzik. Idén kiültetek is egy tövet a tó mellé és legalább 2m es álltörzsel takarom majd télen.
Szia Tom, egyetértek veled, eddig nálam se volt vészfűtése a banánnak. Idén viszont biztosra akartam menni, mert 4 db 3 m-es, és 5 db 1-2m-es törzs van a takarás alatt. A fogyasztása még így is nevetségesen alacsony volt, az álmom viszont nyugodt, nem kellet izgulnom a basjoo miatt.