Világos. Én önző módon szeretek időt spórolni, abból van a legkevesebb. Ha nekiallok elmelyulni a témában elmegy pár óra rá és csak elméleti infom lesz. Ha ideírja egy termelő a bevált szert, kb vakon elhiszem. Lehet nem jó stratégia, de így gondolkodom.
Guglizz rá hogy biostimulátor és már látod is hogy miről van szó . Olvass a hatása után és ha úgy gondolod akkor próbáld ki . De amíg nem kap talajra tápanyagot addig ez is felesleges .
A novenyvedelemben sajnos nem vagyok otthon. Méhek.nalunk sincsenek, viszont a nektarin modt virágzik, ami nagy baj. Lehet nekem kell holnap beporozni.
Ha konkurensek lennénk , ezt akkor is meg lehet kérdezni .
Nálam 2 fajta van amin csak a vesszők végén lesz termés a Sagittaria őszi és a Sweetred kajszi .A többi fajta eddig jó . Van némi fagyás de belefér a ritkításra .
Én is ezt gondolom. És a kis fa is hiába jó szögállású, sok a 6 vázág, és felesleges. Gyenge ágai lesznek, amik vagy lehasadnak a termés alatt idővel, és nem lesz jó minőségű gyümölcs, mert a mennyiség elviszi.
Szerintem egy ekkora fára elég lenne vázáganként (4 vázággal számolva) 4-5 teljes termővessző.
:-D .... pár napja írtam , hogy az arányokat próbálgatni kell azt nem lehet elmagyarázni . A képen látható fa gyenge erre 6 vázág sok max 4 . De fontosabb a tápozás mert anélkül a 4 is sok lesz ennyi termőrésszel .
2 vázág le és hama- hama megszórni valamivel vagy beoldani egy marék woldüngert egy vödör vízbe és azt ráönteni , majd párszor ismételni a nyáron .
Igen, ez a probléma, a gallérág sosem szabadna vázág vastagságúnak lennie, mindig ki kell jelölni a "Janit", és nálad a gallér ráerősödött a vázágra, sőt, még túl is nőtte, így nálad egy gyengébb vázág lett a Jani, a vázág helyett, ami nem túl jó. Most is írta egy kertész kolléga, hogy azért metszettem jól a nektarinomat, mert csak vázágakat hagytam, és szálvesszőket, a gallérágon gyengébb a minőség. De természetesen te döntesz, érdemes utána olvasni, vagy akár megkérdezni egy nagy tapasztalatú szakembert.
Ha jól látom a fotón akkor hat darab vazag van. Én mondom kezdő vagyok meg fotón azért más mint élőben de én meg hagynám mindet és a gallér ágakat viszont le venném tőből. Ahogy látszik a szemközti vázág a fotón van egy gallér ága. Ugyanis a barack állítólag azokon nem hoz olyan szép termést mint a váz ágakon. És az nem drasztikus beavatkozás, de mégsem lesz túl sok ág és szép minőségű és elegendő mennyiségű barack lenne rajta.
Több hajtás lenne. De ezért szokták az első 2 évben kiválasztani a vazagakat, mert utana, mint nalam, csak drasztikus eltavolitassal lehet eszkozolni . Őszit amugy nem szoktak sok vazagasra hagyni, mert nem jut elég napfényhez, es gyenge minőségű lesz a gyümölcs is. Hiaba van több vázág, nem hagyhatsz rajta több termést, mert gyenge es apró lesz nagyon. És mi ertelme van vazagankent 2-3 szalvesszonek. Sok energia megy el szerintem az ág fenntartására a gyümölcs helyett. Persze láttam mart kísérleteket így, de nagy múltja nincsy igy soo tapasztalat sincs benne. Csak hogy renttenetesen nag tápanyag utánpótlás kell ilyenkor. Én amúgy ha már igy vany meghagynek 4-6 közt, es a legrosszabb allasuakat venném ki.
De ha most vágom drasztikusan, a kifejlődő vesszők jövőre túl erősek lesznek a szálvesszős módszerhez, gyümölcs sem lesz rajta idén, ami terhelje. Rosszul gondolom?
Én idén kezdtem, de a tanult elmélet azt mondja, hogy tavasszal kell a "nagy metszés", nyáron már csak hajtásválogatás (május táján). Gyakorlatilag pedig a csonthéjasok általában bármikor metszhetőek rügyfakadástól nyárig, de van egy csúnya hátulütője. Nagyon meg kell válogatni, mit szed le az ember, különben jövőre nem lesz termővessző. Az én általam tanultak szerint.
Én most metszettem először bármilyen gyümölcsöt,és sajnos nagyon ritka lett, hiába volt sok ág, mert vagy rossz állásúak voltak, vagy betegek, így le kellett venni. De állítólag az őszi a vázágon hozza a legszebb termést, nem a gallérágon. Hát ha nem fagy el, idén megnézem, igaz-e :)
Én szokás szerint megcsúsztam...így a hegyi barackok már nem is kapnak rezet /nem is kaptak.../ , jöhet a Folicur/Score+Merpan...mentsük ami menthető , persze majd kiderül mennyire lesznek így tafrinásak a fák.
Kb 5 éves, állítólag szinte sosem metszett őszibarackból kellett kihozni valamit... utána szintén hasonló állapotú állítólag nektarin, mert termés még sosem volt a fán. Sajnos jelentős mértékű lett a beavatkozás, mivel több év kihagyását kellett pótolni, amit persze nem lehet...
Köszönöm a válaszokat és kérdeznék még egy dolgot. Az Andosa nektarin esetében nem tudom megakadályozni a gyümölcs moniliát, érés előtt el kezd rothadni. Eddig permeteztem Teldorral és rovalölővel is, bár az utóbbit az érés közeledtével már nem nagyon mertem. Van még valami csodaszer vagy engedjem el ezt a fajtát?