z Erste Bank elemzője szerint a forintárfolyam a mostaninál gyengébb szinten fog beállni. Egyetért ezzel a Raiffaisen Bank elemzője is. Török Zoltán szerint ugyan több forgatókönyv is létezik a forint árfolyamának alakulásáról, a legvalószínűbb az, hogy 12 hónap távlatában 270 forinting gyengül az árfolyam. A forint gyengülése valószínűleg folyamatosan történik, kisebb-nagyobb megugrásokkal. Török szerint egyértelmű, hogy gyengülő pályára állt a forint – elsősorban külső piaci hatások miatt. Természetesen nem zárható ki a 250-260 forint közötti árfolyamsáv, ehhez azonban kedvező belső- és külső környezet kellene.
Nyeste Orsolya szerint jegybanki beavatkozás, vagyis kamatemelés csak akkor valószínű, ha a piacot kell megnyugtatni, vagyis ha hirtelen, jelentősen elkezd gyengülni a forint. Rendezett, folyamatos gyengülésre azonban nem valószínű, hogy kamatemeléssel reagálna a jegybank – véli a szakértő.
Intervenció azonban nem elképzelhetetlen, akár jegybanki, akár más szereplők részéről. Pénteken például a Magyar Fejlesztési Bankot látták aktivizálódni a forint védelmében a kereskedők.
Egyébként ez a "zuhanás" kifejezés már eleve kampányízű, erőltetett demagógia. A szakértők azt mondják: "az utóbbi hetekben a korábbi időszakoknál átlagosan jobban gyengült a forint árfolyama, ám újabb jelentős gyengülés várható". Mit mond erre a jobboldal: ZUHANÁÁÁÁÁÁÁÁÁSSSS!!! ÖSSZEOMLÁÁÁÁÁSSSS!!! ÁÁÁÁÁÁÁ!!!
Nem szabad hazudni.
"Alapvetően külső okok miatt gyengült a forint az elmúlt napokban – közölte Veres János pénzügyminiszter egy televíziós műsorban. Varga Mihály (Fidesz) szerint a forint gyengülésére hatott az is, hogy a három nagy hitelminősítő intézet az elmúlt hónapokban rontotta hazánk minősítését.http://www.mno.hu/index.mno?cikk=342328&rvt=5
Nem értem, a jobbosok szinte kívánják az ország sorsának roszabbodását. Menjünk csak tönkre minél előbb, csak a Gyurcsányt lehessen fikázni minél többször.
Hova vezet ez az idióta hozzáállás?
A devizában eladósodottak körüli hisztériát pedig fejezzétek már be!!!
Mindenkinek lehetősége volt választani, nem volt kötelező devizában felvenni a kölcsönt. Volt forintalapú is, devizaalapú is. Csak nyilvánvalóan kedvezőbb a devizahitel kamata, ezért választották többen is. Én is. Ennek kockázata van, cserébe a kevesebb kamatért. Ezt a hisztit fejezze be mindenki, aki retteg a forintromlástól, vegyen fel annyi kölcsönt forintban, amennyi az adóssága, kifizeti a másik hitelét és hátradőlhet.
Nagy az egyetértés a fideszes Varga és az MSZP-s Veres között
2006. 03. 13. 10.57
A jelenlegi és az előző parlamenti ciklus második pénzügyminisztere szerint is alapvetően külső okok miatt gyengült a forint az elmúlt napokban. A hatékonyabb és kisebb állam megteremtésében is közel egyező állásponton voltak, igaz Veres kevesebb főhatóságról, míg Varga a munkaalapú gazdaságról beszélt a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.
A forintgyengülés oka szerintem az lehet, hogy látva a ktgv hiányt és a két nagy párt választási ígéreteit, a tőke adóemeléstől, a kormányzati vásárlások visszaesésétől tart, ezért forinttőkéjét nagyobb ütemben váltja vissza euróra (tehát nőtt a forintkínálat, de a kereslet nem). De speciel (tankönyvi megközelítésből) a forintgyengülés segíti az exportot és növeli a tőke beáramlását (az exportőr és a befektető több forintot kap az eurójáért). Úgyhogy szerintem az árfolyam stabilizálódására nagy az esély. Nem kell állandóan beszarni.
te ostoba, neked "orrvérzésig, szétrohadásig hazudni" a célravezető "gazd.pol.", az öncsalás, a politikai tébolyotok, a lopcsányi sarlatánság idióta lekövetése, túllihegése?
Bammeg, hány száz topikot fogtok mér erről nyitni? Tényleg olyan nehéz felfogni, hogy régiós zuhanás van? Vagy a lengyel, cseh, szlovák gazdaság is katasztrófális álltapotban van?
Ez qrvára jellemző néhány jobbosra .........szinte kárörvendést vélek felfedezni szólamaikban. Magyarország érdeke az nekik smafu, a lényeg hogy igazuk legyen.
Szerencsére ez a hír messze nem a "bedőlt" Forintról szól, de a hohogók kárörvendő csapatai károknak!
reggel még arról szóltak az írások, hogy 260-as határt úgysem lépi át
oszt láss csodát
kurvára nem vagyok nyugodt
Kellett egy csomó embernek devizaalapon eladósodnia, most megszívják. :(
A Fidesz helyében elmondanám, hogy mindez a Megyó-Gyugyó/Furcsány-kormány gazdasági töketlenkedése alapján alakult így. Nagy részük volt benne, az biztos.
Nekünk, nekem, a mi cégünknek, mely elsősorban szellemi termékekkel kereskedik, igen szar, ha bedől a nemzeti valuta, ezért, mi számítva a kormány hazugság-agyaglábakon álló pénzügyi politikájának, az elképesztő belső pénzpiaci és gazdaságpolitikai torzulásoknak, a hazugságoknak (4 szoci miniszter buktája után az épeszű nem hihet) következményeire, a folyamatos leminősítések konzekvenciáira, mi jó előre megtettük a szükséges óvintézkedéseket. Tehát nem örvendek a nemzeti valuta gyengülésének, ám anyagilag nem rossz ez nekem.
Már bocsáss meg, de nem a kormány bíztatta őket, hogy devizában adósodjanak el. Ha bevállalták az árfolyamkockázatot az alacsonyabb kamatláb miatt, akkor most szívás van. Ezért nem fogom sajnálni őket. És főleg nem a kormányt fogom hibáztatni. Azért nem minden piacgazdasági folyamatba avatkozhat be a kormány, hiszen a mostani forintgyengülést is egy általános, kelet-európai gyengülés kontextusában kellene látnunk (zloty-gyengülés pl.).