Nagyon köszönöm Zitkalának ezt a ragyogó beszámolót. Pont erre gondoltam, sokat segítettél a program megszervezésében. Tud valaki segíteni Ajaccio-i programban? Nagyon köszönöm!
Erre a kikötésre már nagyon vártunk, készültünk. Hajónk lassan kiköt, mi pedig a fedélzetről csodáljuk az elénk táruló fantasztikus látványt. Nagyon szép a város tengerpartja és ahogy a monumentális katedrális uralja az egész partot hihetetlen. Igyekszünk gyorsan partra szállni, ami a megszokott menetrendszerint megint nagyon flottul müködik. A parton megkapjuk a kis turista térképet, amin még a buszjárat utvonala is fel van tüntetve, nagyszerű, akkor vágjunk neki a városnak. Az ut előtt igyekeztem felkészülni Mallorcából, mert itt kötöttünk ki a leghosszabb időre és több ismerösöm is nagyon jókat mesélt, igaz ők nyaralni voltak a szigeten. Mallorca Spanyolország legnagyobb, de a Baleári szigetcsoportnak is a legnagyobb szigete. Az Ibériai félszigettől keletre fekszik, éghajlata mediterrán és már a XIX század óta ismert a turisták között. A szigeten megtalálhatóak a múlt emlékei hiszen éltek itt római mór,arab és katalán hóditok, de a XX. században a turizmus fellendülésével hatalmas átalakuláson esett át, hatalmas szállodák nyaralo telepek épülterk ki a megszámlálhatatlan pihenni vágyó turista fogadására. Ugyan igy átalakult maga a város is, hogy mindenben kielégitse a turisták szükségleteit, fantasztikus bárok éttermek kávézok nyitottak, és természetesen üzletek is. Mallorcán az anyanyelv a katalán, de mindenki beszél spanyolul. Ezen kis kitérő után visszatérve a kikötőbe és onnan kilépve azonnal a buszmegállóba érkezünk. Természetesen itt is vannak szervezett programok vagy Shuttle busz a városba, de mi megint a magunk utját járva felszállunk a városba induló buszra. 1,80 Eu a jegy ésa tengerparti uton indulunk a város felé a kikötött yachtok kishajók mellett. A part másik oldalán modern szállodák sorakoznak.A buszunk a Sa Piera folyónál kanyarodk a városba, mégpedig egy körjárattal megkerüli az óvárost. Itt az első óvárosi megálló, nagyon sokan leszállnak, mert innen a legközelebb elérni a katedrálist. Mi megyünk tovább még 2 3 megállót, mert otthon már kiterveztem, hogy a távolabbi ponttól fugunk a katedrális felé haladni, részben mert ez a város is a part felé lejt, és szivesebben sétálok lefelé mint felfelé, másrészt ismerőseim mondták, hogy a délutáni napsütésben lesz a katedrális a legszebb. Hát hittem nekik és igy tervezgettem meg a városnézést. Meg szerencsére itt most mindenre ugy érzem lesz időnk.. A buszról megcsodáljuk a San Piera folyó szépen kiépitett medrét a rengeteg fával virágokkal, majd az Instituto azaz egyetemi megállónál szállunk le a buszról. Az egyetem épülete is nagyon szép érdemes volt eddig elbuszozni, de a lényeg innen indul a Via Róma, aminek a La Rambla de Palma a folytatása. A Via Roma alig 200 m hosszú, de itt is érdemes körülnézni, vagy egy csodás fákkal beültetett Park a La Misericordia e korház nagy épülete és már oda is értünk a La Ramblara. Nekem meglepetés volt a La Rambla, mert erről nekem Barcelona jutott az eszembe, de mint kiderült a Rambla sugárutat jelent és igy majdnem minden városban van Rambla, hát ezt most megtanultam. Első ránézésre az Andrássy út jutott eszembe kétoldalt hatalmas emeletes házak középen fasor és rengeteg árus, de itt főleg virágárusokat látni. A Rambla első épüéete a Santa Magdalena kolostor, majd következnek a XIX században épült épületek.Mindegyik kicsit más érdemes az ablakokat a csiszolt üvegeket a házak diszitését a korlátokat megcsodálni. De itt van a tartományi kormányhivatal épülete és a San Nicola templom is.
A sugárut végén 2 szoborral bucsuzik tőlünk a Rambla és kiérünk a Plaza Mayorhoz, de itt találjuk a téren a Teatro Principalt is. Inenn a kis szük utcákon haladunk tovább a Santa Eualia templomot utba ejtve, majd tovább bolyongunk az óváros szük kis utcáiban a rengeteg turistával együtt. Sok a zöld a virág a citromfa, rengeteg kis belső udvar bárok az üzletek és rengeteg a turistapedig október van. Mallorcan az épóletek csodálatosak, mindegyik kicsit más sok hihetetlenn részletre érdemes odafigyelni. A boltok a kirakatok elegánsak kifinomultak és az árak nem voltak lélegzetelállitóak, rengeteg kis süteményes bolt van, ahol az ott készitett sütik még szinte melegen fogyaszthatók és nagggggyon finomak. A kis utcákon haladva kiérünk a Carre Palau Regalra, majd innen már csak pár lépés a katedrális mellett álló királyi palota a Palau de L Almudaina. A királyi paltota megnézése után éppen a délutáni napsütésben végre megnézzük Palma homokköből épüélt katedrálisát a Catedral de Palmat, vagy ahogy ahogy még emlitik a Seu de Mallorcat. A katedrális a vallási funkciója mellett világi feladatot is betöltött, mert védte a várost a kalóztámadások ágyuzásaitól. 1306-ban kezdték épiteni, de csak 1601 ben fejezték be. A katedrális katalán gót stilusban épült és két dologban is az első, 44 méteres magasságával és a 11 m-es átmérőjű rózsaablaka is a legnagyobb a világon. Hóssz és szélesség méretei is monumentálisak, hossza 121 m és 55 m széles. A felujitás során 1901-ben felkérték Antonio Gaudit is a munkálatok és tervezési munkákelvégzésére, a keleti szárnyban láthatjuk ennek az eredményét, de csak 14 évig dolgozott a katedrálison. A katedrális monumentalitása kivülről is elképesztő, de amikor belépünk és végigcsodáljuk akkor, látjuk az igazi felülmulhatatlan méreteit. Kihagyhatatlan élmény. A katedrális előtt találjuk a Parc de La Mar-t inenn még feltétlenül nézzünk vissza a katedrálisra. A pálmafák a lépcsők a park fantasztikus keretet ad neki. Innen még bőven van időnk visszasétálni a királyi palota előtt a Placca de la Reinára ahonnan besétálhatunk a Passaeig de Bornra. Gyönyörű épületek, üzletek, kávézok éttermek és a park fái növényei is emlitésre méltóak. Nekünk már szürkület volt és felgyulladtak a lámpák egészen más megvilágitásban a város. Itt érdemes leülni egy kávéra vagy megkostolni a Sangriát, majd sétáljunk le a tengerpartra és a tengerparti sétányon a pálmafák között induljunk a hajónk felé. Talán 5-600 m után elérjük a Las Baluardot és a Se Rie folyot, igy elhagyjuk a régi Palmat. Innen kezdődik az uj negyed a szállodákkal bárokkal üzletekkel. Palma igazi turista paradicsom, tele turistákkal üzletekkel bárokkal kávézókkal ez az a hely ahol egy percet nem lehet unatkozni és az is egyértelmű, hogy minden ugy lett alakitva, hogy a turisták jól érezzék magukat. Sajnos nekem hiányzott, hogy az igazi Palmat turisták nélkül is megismerjem, de erre nem igazán adódott lehetőség, a helyi emberekkel az igazi Mallorcaval nem a turista helyeken, hanem a sziget eddig fel nem kapott részein lehet megismerkedni, de erre egy hajóuton nincs lehetőség. Mi bárba nem akartunk bemenni, ugyhogy kicsit nézelődtünk majd felszálltunk egy buszra és visszabuszoztunk a kikötőbe. Már sötét volt ugy gondoltuk a vacsora még ráér, felsiettünk a fedélzetre és bucsupillantást vetettünk a kivilágitott városra és a katedrálisra.
A kikötőből 16-18 Euróért taxival akár 4 fő is el tud menni Marinelandba (akvárium, kis állatkert), fóka és delfin show a belépő árában, az 25 Euró/fő körül volt 2015-ben!
Costával még nem utaztam, de ki fogom próbálni. A hajós honfitársaid meg előtte megkérdezték lehetséges- e ez a kiszállás és kedves beleegyező választ kaptak, de a 30 40 emberből 3-an voltunk csak magyarok a többi olasz volt :)
Biztosan bennem van a hiba, hogy túlságosan normakövető vagyok és amikor egy utazási szerződést kötök, magamra nézve kötelezőnek ismerem el az ott elvárt normákat. Hajós honfitársaink e topic tanúsága szerint sem mind gondolkodnak hasonlóképpen. A magyar megoldja okosba. A nagy többség mégis betartja a rendet, így a 30-40 renitens nem okoz komolyabb fennakadást.
Nekünk a Costánál Savonában eddig mindig a kocsink csomagtartójába érkeztek a bőröndjeink, időben, hiánytalanul.
Érdekes amit irsz, mert nem 3-4000 ember száll ki börönddel és igen nagyon praktikus az, hogy kényelmesen börönd nélkül szállunk ki a hajóból, de mindenkinek adódhat olyan amiért siet és ilyenkor az a 30 40 ember, aki börönddel száll ki nem okoz fennakadást. Nem hiszem, hogy ettúől felborul a számomra is elismert fantasztikus logisztikájuk. 1093 km levezetésére nekem nem mindegy, hogy 8 kor vagy 11 kor szállok ki a hajóból, de ez magányügy.
Még nem találkoztam olyannal, hogy a kocsi csomagtartójába betennék a böröndöt, de elképzelhető lehet.
Csakhogy ha mindenki így gondolkodna, a jól megszervezett logisztika csődöt mondana. Szerinted mennyi időbe telne mondjuk 3-4000 ember bőröndökkel való lecihelődése? Nem véletlenül szállítják el már éjszaka és rakják be pl. a kocsid csomagtartójába, mert így kényelmesebb és haladósabb. Csodálom, hogy eddig senki nem verte ki a balhét...
Havannában a kikötő nagyon jó részen helyezkedik el. Minden nagyon könnyen megközelíthető.A kikötő bejáratánál a T3-as városnéző busznak is van megállója, erre napijegyet tudtok venni 10 CUC ér egy napra.Jó körbemenni vele, kb. két óra egy kör, de bár melyik megállóban le és vissza szállhattok. Montego Bay-en menjetek valami fakultatívra, vagy taxival a strandra.A strandra 10 dollár volt a taxival az oda-vissza út. Mi sokat sétáltunk itt is , de nagy a szegénység, 3 gyerekkel a melegben maradjatok a parton.
Nekiàlltam összeàllìtani a programmokat a két hetes Armoniàra. Bàr elég lassan haladok. Jûlis hetedikén indul a buli Havannàban.Havannàban rögtön az elején van két napunk. Ha jôl néztem a térképen a hajò a plaza de san Francisco keleti oldalàn fog kikötni. ìgy két nap alatt azért elég jôl be lehet jàrni a környéket. Ha igaz gyalogosan megoldhatòak a tàvolsàgok. Ha mégsem akkor càfoljatok meg. Minden infò jöhet.
Szôval Kubàt letudtam. Jamaikàn Montago Bayen kötünk ki. Itt még nem tudtam eldönteni milyen programmra menjünk (3 gyerekkel megyünk). Mit tudtok ajànlani? Raftingolàs, vìzesések minden mennyiségben vagy csak sznorkel egy jò helyen. Következö megàllônk George Town. Itt mindenképpen a Stingray city az elsödleges célpont. Ehhez tudtok e esetleg ajànlani egy jò kis céget aki szervez kiràndulàst a Stinrgay Cityhez. Sajna itt van a legkevesebb idönk. Elvileg 8-3ig vagyunk ott. Momentàn itt tartok, falom a netet, a videòkat, véleméyeket.
Ha esetleg valaki volt mostanàban és van az ùtrôl friss tapasztalata, azt szìvesen olvasnàm. Nekünk a programm Havanna-Montago Bay-George Town-Cozumel-Havanna-Belize-Roatàn-Costa Maya-Isla de la Juventud.
Mi 2014-ben voltunk a Musikaval, a beszállástól kezdve nagyon rendben volt minden,főleg ugy, hogy előtte a nagyon dicsért Fantasiaval voltunk egy uton. Sokkal kisebb, de egy teljesen jó hajó volt. Étkezésekkel a ki és beszállásokkal mindig meg voltunk elégedve.
Szoba szerviz is kedves volt, szóval rendben volt a hajó.
Információ az Aidával utazóknak, főleg azoknak, akik több utazást is terveznek vele: az egyes utazások után Aida Club tagság esetén ún. "mérföldeket" írnak jóvá az ügyfelek számláján, ami függ az utazás időtartamától, vmint a lefoglalt kabintól. A különböző fokozatokban bizonyos - szerintem minimális - kedvezményeket lehet érte kapni, részletek németül itt: www.aida.de/club. Ahhoz, hogy a legkisebb fokozatból tovább lehessen lépni, 60.000 mérföld kell. A jóváírásra elvileg csak akkor kerül sor, ha a klubba az utazás előtt lépünk be, de nekem jóváírták az út után pár nappal is. A klubba az ügyfélszámmal lehet regisztrálni, az ügyfélszámot a hajójegyen láttam először. Ez az egész más, mint a MyAida belépés, ahol az utazás részleteit lehet megtervezni.
Ha valakinek német nyelvű segítségre lenne szüksége az utazással kapcsolatban, a profilomnál megadott e-mail címen közvetlenül is megkereshet.
A legfontosabbat a végére hagytam:-)
Van fagyi, az AidaPrimán nagy küblikben a gyümölcssorok végén helyezték el. Egy helyen volt tölcséres lágyfagyi is, de aztán elromlott az automata, ami az adagoláshoz felemelte a betett tölcsért.
a Primán van 5-6 büfé-étterem, ahol reggelizni, ebédelni és vacsorázni is lehet, de a napi programlapon mindig érdemes megnézni, hogy melyik mettől meddig van nyitva, mert némileg változik. A szeszes italokat illetően ezekre a bejegyzésben írottak vonatkoznak, tehát a bor és sör ingyenes. A Badó által említett korlátozás, hogy az egyikbe egy adott időben csak gyerekkel lehet bemenni, most nem volt érvényes. És ezeknél nem szükséges előre asztalt foglalni, az ember leül, ahol helyet talál. Van persze olyan étterem is, ahol a valszeg jobb minőségű borért-sörért külön kell fizetni. A következő étteremfokozat, hogy asztalt kell foglalni és mindenért felárat is kérnek - ezzel kapcsolatban nincs tapasztalatom.
Az én anyahajóm pedig egy 40 éves szovjet összerakható kajak...:-)
Szia, nagyon köszönöm a válaszod, elmentettem :) Párom gerincsérve miatt nem tudtunk végül elmenni decemberben, de úgy néz ki, hogy most már gyógyul annyira, hogy februárban útra tudjunk kelni :) Még egyszer nagyon köszönöm a segítséget, nagyon aranyos vagy :)