Úgy tapasztaltam, hogy az oltóvessző és a rügy fedése, viaszos, fagéles kezelése nélkül is megered a zöldbe-fás oltás. Az oltóvessző ( rugalmas kötöző és gondos kötözés esetén) nem tud kiszáradni, annyira nyomja a nedvet a megvágott, csonkolt zöld hajtás.
Pont erre kerestem, hogy magát a rügyet érdemes - e, kell - e kiszáradás ellen védeni valamivel.
Ha nincs japán oltószalagom, akkor mivel lehet helyettesíteni?
Folpack fólia egy rétegben is párazáró, szóba jöhet? Garantáltan nem tapad rá.
Vagy valami oldószerben feloldott parafinnal bekenni? Mint a szőlőoltvány esetén szokás, csak nem melegen csinálni? Végül is a kérdésem lényege, hogy amig nem volt japán oltószalag, addig hogyan csináltad?
Nagyon alaposan kötözöd az oltást és úgy láttamegy képen, hogy még le is kened. Ez így biztosan sok időbe telik, persze megéri, ha az eredmény igazolja.
Én a rugalmas kötöző tökéletes zárásában bízom. Eddig bevált. Azt tapasztaltam, ha az oltóvessző jó állapotban van (üde, friss, zöld) akkor biztos a siker.
Kézben oltás és chip szemzés,17-ből eddig 12 indult meg. Afúz Ali, Jubilej Kostrinka, Lora, Angéla. Amelyiknek volt 5-10 centis gyökere azt be is konténereztem.
Egy idős Csabagyöngye tőkét is megpróbáltam átszemezni, de nagyon vontatottan indulnak. Március 6.-án csináltam a szemzéseket (Békés megye),lehet hogy korábban kellett volna mert kicsit könnyeztek utána a tőkék.
Nem volna valakinek pár hűtőben tárolt csemegeszőlő oltóvesszője?
(Lehetőleg olyan, ami nekem nincs, ha már úgyis kéregetek...)
Két tőke átoltásához kellene, nálam szinte minden csemege annyira visszafagyott, hogy nem tudtam oltóvesszőt szedni.
Kivétel az Eszter, ami védett helyen volt. (Ebből tudok adni párat, ha kell valakinek.)
Egyébként érdekesek voltak ezek az elfagyások, mert rengeteg olyan volt, ami visszametszés után nedvezett erősen, meg elvágva maga a vessző is élőnek tűnt, de a rügyek el voltak barnulva, és alvóból se hajtanak azóta sem.