Jah, meg még lehet pár oltári hülye kérdés fogalmazódott meg bennem, de azért felteszem :) Egy gekkó hány tücsköt eszik meg alkalmanként? Tehát gondolom a kisállatkereskedésben darab számra lehet kapni, vagis venni. Akkor egy alkalommal hányat célszerű venni?
Ez nem tűnik nehéznek.. :) És gondolom hőmérséklet terén meleg kell nekik.. Tehát pl. az erkély nem lesz alkmas nekik.. :) De ha meg lakásban vannak, akkor ciripeléstől hülyét lehet kapni.. Ezt hogy oldottad meg? :)
2. Verzió. A nőstény tücskök a terráriumban elhelyezett homokba belepetéznek, mielőtt levadásszák a leók őket (ez ugye csak sok berakott tücsök esetén érvényes, amikor is hamar jóllaknak a leók és nem mindet eszik meg egyszerre). Nekem a terráriumban lévő homokból is kikeltek - mindenféle nedvesítés nélkül. A pici tücskök felmentek a terkó tetejére a lámpa alá. Finom kis ecset és egy dobozka segítségével begyűjtöttem őket, innentől ugyanaz volt a projekt, mint a másiknál - nagydoboz berendez és ott nevelgettem őket.
A fiúk ciripelnek ezerrel. Aránylag lassan nőnek a kistücskök:) és sokat kell várnod, higy kikeljenek:) Figyi, én nem vagyok nagy tücsöktenyésztő, csupán párszor sikerült keltetnem. Tücsöknemek: amelyik ciripel ezerrel, az a fiú, amelyiknek egy "cső" van a fenekén, az a lány - a cső a tojócső. Én kétféleképpen keltettem piciket. 1. Vettem egy jó nagy műanyag dobozt. A műanyag dobozba tettem egy kisebbet, vizes homokkal megtöltve. Ide betettem a nőstény tücsköket, akik a vizes homokot meglátva, nekiálltak a petéket beletenni a homokba. Egy éjszakára otthagytam őket - persze adtam nekik táplálékot (kigyóubi héja, tücsöktáp, stb) és egy nedves szivacsdarabot (ivásra). Másnap feletettem a nőstényeket. Látni fogod, ha belepetéztek a homokba, mert rengeteg apró tűszúrásnyi lyukat fogsz látni a homokban. Ha ilyet látsz, akkor biztosan petéztek. Innentől a jön a türelemjáték. A homokot naponta nedvesitsd (nem kell, hogy tocsogjon a vizben, csak nedves legyen - én virágspriccelővel nedvesítettem), majd pár hét múlva kikelnek a hangyányi kistücskök. Én, amig a picik ki nem keltek, addig a homokosdobozt bennehagytam a nagyobb dobozban. Utána a picik átmásztak a nagyobb dobozból - aki nem, azt átsegítettem és kivettem a homokos dobozt. Berendeztem nekik a dobozt - tojástartóból kaptak buvóhelyet (ez fontos, mert nappal szeretnek elbújni), nedves szivacsot - ezzel lehet a legjobban itatni őket, a vizestálba általában belefulladnak és kaját.
Etetni lehet őket tücsöktáppal - ez a Fressnapfban kapható - bár nem olcsó, de zabálják és nagyon nőnek tőle. Vagy pedig búzadarával, száraz kutya vagy macskaeledellel, zöldséggel gyümölccsel (ezekre vigyázz, nehogy berohadjon). A szivacsot minden nap nedvesítsd, mrt szükségük van a nedvességre. Lassan szépen kezdenek majd vedleni és nőni. És utána csak ki kell várnod, hogy mgfelelő méretűek legyenek. Amire oda kell figyelni - tiszta legyen a doboz oldala, mert ha piszkos, kimásznak rajta. Fedd le a dobozt, de tegyél rá szellőzőlyukakat, hogy kapjnaka levegőt. Persze, ez így nagyon egyszerűnek tűnik, de ezer helyen megakadhat a projekt. Ne add fel:)
Az "alapoktól". Tehát gondolom úgy indul a dolog, hogy veszek a kisállatkereskedésben tücsköket. Aztán dióhéjban hogyan tovább..? Nomeg mit értesz az alatt, hogy macerás?
Jaja, én is azon töprengtem, hogy "alapba" homok lenne alatta.. De a fakéreggel sincs baja, ahogy látom.
Etetésnél mivel etetitek őket? Lisztkukacot meg tücsköt javasoltak nekem a kereskedésben. A baj az, hogy Szekszárdon mindössze egy komolyabb kisállatkereskedés van, ahol lehet tücsköt is kapni, de az marha messze van tőlem... :( Így eltöprengtem rajta, hogy itthon kéne tücsköt tenyésztenem, vagy mi a szösz. SZóval várnám azon emberek véleményét is, akik ilyet már csináltak..
Én is gondolkodtam a fakérgen, de végül lebeszéltek róla.
A leopárdgekkó normál esetben sivatagi, félsivatagi állat. Így a természetes környezetében is homok és kö van alatta és nem fakéreg..
Ráadásul ha elvégzi a dolgát, akkor a homokból egyszerübb kiszedni a végterméket, mint a fakéreg közül keresgetni..
Szerintem semmi baja nem lesz, ha egyedül tartod. Én Gyulkát, az első leómat majdnem 2 évig egyedül tartottam és semmi baja nem volt vele (bár szerintem jól elhizlaltam, mivel nem volt konkurrenciája a vadászatnál:). Később kapott társakat, de igazándiból nem látom rajta, hogy "kiugróan boldog lenne", hogy vannak társai - elvan velük szépen, néha együtt alszanak, de semmi egyéb örömködés.
Viszont kicsit leadott a hájából, mivel két iszonyú gyors fiatal leó került mellé, így eleinte sokat éhen maradt, mert az "ifjúság" hamarabb levadászott mindent, mint ő. Mára már megtanulta, hogy ha jön a kaja, akkor neki is szedni kell a lábait:)
5 napja van leopárd gekkóm. Mostanság nagyon rápukkantam az állatokra, és beszereztem egy ilyet, miután meggyőződtem, hogy nincsenek nagy igényei :)
Kérdéseim a következők: Nekem a kisállatkereskedésben azt mondták, hogy fakéreg legyen az aljzat. Náluk is az volt, és az egyik kedves barátomnál is, aki szintén tart leopárd gekkót. Viszont a neten én mindenhol homokot látok aljzatként, egy szó sincs itt fakéregről. Akkor most mi a helyes?
Mekkora probléma, ha egyedül tartok egy hímet? Mert azt is sikerült olvasnom, hogy 1 hím, 3 nöstény felállás a helyes..
Képzeld most jöttem az orvostól, és teljesen bevolt gyulladva a kicsi gekkom szája. nagyon csúnya volt,megmutatták, ott voltam mikor megműtötték:-S Kiszedték a gennyeket,két helyen. az orra alatt és a szája oldalán... olyan 4-5 mm-es gennyet szedett ki a doki,de avval vígasztalt,h befog neki gyógyulni, és naponta kenegessem neki higitott betadinnal és pár nap múlva már enni is tud. és még hozzá tette,ha mégsem eszik akkor nyugodtan hívjam fel telefonon és akkor vigyem el hozzá,mert segít rajta. Bevittem az egyetembre a klinikára és nagyon értett hozzá az orvos. végre kellemesen csalódtam egy dokiban!(szóval ha bárkinek van ilyesfajta problémája,akkor írjon és garantáltan merem ajánlani az az orvos). Ápolgatni fogom nagyon és majd rakok fel képeket is róluk;-)
Figyi, a leopárdgekkó, ahogy minden hüllő, szabadáras. Tenyésztőtől elviekben jóval olcsóbban juthatsz hozzá, mint egy "plazaban" lévő állatkereskedésből. Ott jóval drágábban adják, hiszen meg kell termelniük a bolt bérleti díját is (plsz a saját hasznukat). Tenyésztőnél 4-6 ezer forint között szerintem kaphatsz "normál" leopárdgekkót. Külföldön már régebb óta, itthon még csak most kezdenek bejönni az extra változatok (albínók, teljesen sárgák, stbstb). Ezek mivel jóval ritkábbak ezért a 20-30 ezer forintos darabár se ritka értük. Az Europarkban lévő állatkereskedést (ha jól tudom Árkád a neve), én a helyetekben nagyon messzire elkerülném. Nem a szaktudásukról, hozzáértésükről és az állatszeretükről híresek. Ha hüllőt szeretnél venni, akkor ajánlom a Leguánt vagy a Tutuara boltokat.
A 40 cm-s mérettel szerintem eléggé mellélőttek, a 20-25 cm, már inkább közel jár a valósághoz. Én a felnőtt leoimat hetente egyszer etetem - a három leó szokott kapni 15 felnőtt tücsköt, vagy kb 8-9 sáskát. A piciket sürübben kell etetni, de a napi 5-6 tücsök nekem kicsit túlzásnak tűnik.
Apukám múltkor benn volt az Europarkban és bement az állatkereskedésbe ott meglátott egy leopárd gekkót és mivel tudja, hogy én most azt szeretnék az eladót megkérdezte, hogy mit igényel ez az állat! Amúgy meg most háromnegyed éves az a gekkó az állatkereskedésbe és azt mondták az apámnak, hogy ez a gekko naponta 5, 6 tücsköt zabál és most 20cm és ha megnő mármint nagy gekko lesz eléri akár a 40cm-t jah és az ára 13000Ft ilyen létezik????Bár múltkor böngésztem a leguán honlapját és ott is találtam csak egy kicsit drágábban leopárd gekkót de mellé oda volt írva, hogy valamilyen mutácio aztán lejjebb meg találtam normális leopárd gekkot jóval olcsóbban!Ezt én nam igazán értem!
Felhívtam egy régi ismerősömet. Ő már gyerekkora óta foglalkozák állatokkal a nagytestűektől a kistesűikig. Ő azt mondta,hogy kenjem be neki a száját betadinnal és holnap minden féle képpen vigyem el orvoshoz. Hát ezt fogom tenni,nagyon aggódom érte és látom,hogy fájdalmai vannak. Remélem megyzógyul és ismét a régi lesz. 6 év együttlét után nagyon hiányozna,ha nem lenne.:-(
És ksözönöm a jó tanácsokat mindenféleképpen ki fogom próbálni.
Ma reggel a mi nőstényünk is gyermekláncfű forrázatott ivott (magas a Kálcium és az A vitamin tartalma+segíti a májműködést), pedig tiszta víz is van bent nekik:
kamilla+gyermekláncfű+körömvirág leforrázva 5 percig állni hagyni, majd ha langyosra (kb. 30 fok) lehült finoman kenegetni, rácsepegtetni ahogy bírod. Ezek sebgyógyító és fertőtlenítő hatásúak, ha lenyologatná akkor sem lesz tőle semmi baja. Ha a seb felülfertőződött volna gombával fűzfalevelet is lehet beletenni.
Segítségeteket szeretném kérni... Van egy leopárd gekkóm és nem eszik már 2 hete,de viszont 2 hét alatt már 2szer vedlett és nemtud normálisan levedleni. a szája környékén és az orrán még mindig ott van az elhalt bőr,de nem merem leszedni neki,mert az orra alatt olyam mintha seges lenne neki :-S Szerintetek mit tudok csinálni?Orvoshoz nagyon nem vinném el,mert már egyszer kétszer póruljártam az orvosokkal... Minden tanács jól jönne
"Én még a mai napig nem tudom elhinni, hogy egy ilyen gekkó, hogy tudott felmászni a vezetéken.."
Bocsi ha feltépem a régi sebeket, de most 20 másodpercre hagytam nyitva a terkót felügyelet nélkül. A bejárat alja a talajtól 23 cm-re van, oldalról a "sziklafal" pedig 10 cm-re van. :-O
Azaz, detto. Az ásással nincs nagy zaj, de amikor ezt a kiégetett farönköt tologatják, meg árkot ásnak alá és közben az üveghez csapodik, annak van hangja:) Egyébként csendesek.