Keresés

Részletes keresés

Mikolt Creative Commons License 2011.06.29 0 0 161424

az alapjan, amit leirsz, nem tudok hozzaszolni a tanulmanyhoz. nem tudni, milyen hatteru nok voltak, hany evesek, hanyadik terhesseggel, milyen korulmenyek kozott vegeztek az amniot, mikor es miert veteltek el, hogyan tartottak b az utasitasokat, milyenek voltak a veteles korulmenyei. en azokrol a terhessegekrol tudok nyilatkozni, amiket sajat szememmel latok, es mint irtam, nem ketlem, hogy van veteles, de en meg nem talalkoztam vele.

a "nem ad 100%-os eredmenyt" nem a vizsgalat pontatlansagabol, hanem a mintavetel pontatlansagabol adodik. ha nincs elegendo magzati anyag a mintaban, ertelemszeruen nem elvegezheto a vizsgalat. amennyiben van, az eredmeny 99,999999% (ha azt vesszuk, hogy 100% nincs). ha valakinek rossz eredmeny jon ki, ott szinte a nyakamat ra, hogy mintacserelesrol van szo. ugyanis a genek nem hazudnak. vagy ott a hibas gen, vagy nincs ott. es nyilvanvalo, hogy nem a genekbol fogjak kimutatni az asztmat, vagy ertelmi fogyatekossagot, autizmust. tajekozodni kell a szurt betegsegekrol.

a kombinalt teszt celja valoban az lenne, amit mondasz, de szerintem nem felel meg ennek a kovetelmenynek. szerintem egyszeruen nem osszehasonlithato. Amniocentezis amugy barkinek jar, aki keri, de 30 felett felajanljak. (illetve a "genetikai tanacsadast")

Előzmény: kicsinap (161421)
Boribon Creative Commons License 2011.06.29 0 0 161423

Na, engem most már csak az érdekel, hogy minek ment az illető CVS-re, ha nem volt biztos benne, hogy magszakítja a terhességet, amennyiben beteg a babája. 

Előzmény: kicsinap (161421)
kicsinap Creative Commons License 2011.06.29 0 0 161422

Még a hasonlatodhoz.:--)

A háziorvos sem küld el mindenkit tüdőröntgenre egészséges embereket, sőt még azok közül se mindet, aki lázas, vagy köhög. Csak ahol úgy véli, hogy megfigyelései, tapasztalatai, tünetek alapján gyanús, hogy tüdőgyulladás van. Tehát a hasonlat sántít egy kicsit.:-)

Előzmény: Mikolt (161419)
kicsinap Creative Commons License 2011.06.29 0 0 161421

Én olvastam egy tanulmányt, igaz Nagy-Britannia, ahol összehasonlították a bizonyos statisztikai mutatók alapján egyforma két csoportot. Az egyikben mindenkinek volt amniocentézise, a másikban senkinek. Az amnios csoport utánkövetése során a másik csoporthoz képest magasabb volt a vetélési arány.

Senki nem képes kiszűrni az összes betegséget. Az, hogy jó az amnio eredménye még nem garancia az egészséges babára, sajnos. Ráadásul sem a CVS, sem az amnio nem ad 100%-os eredményt, bár az tény, hogy az amniocentézis valamivel közelebb van a 100%-os, mint a CVS. Ott személyesen ismerek olyant, akinek rossz eredmény jött ki (ráaádsul Edwards szindróma), és totál egészséges gyereke született.

A kombinált teszt célja, hogy kiszűrje a magas kockázatú egyéneket, és csak azok menjenek bele egy jóval kockázatosabb vizsgálatba. Ennyi. Tudtommal - de majd te felvilágosítasz - ez a vizsgálat csak 35 feletti kismamáknak jár "alapból", tehát ennél fiatalabbak esetén kell valami orvosi indok is hozzá. Amniocentézist csak fekvőbeteg intézmények végezhetnek, tehát a magán finanszírozása nem igazán megoldható, ha jól gondolom.

Előzmény: Mikolt (161419)
Mado6 Creative Commons License 2011.06.29 0 0 161420

Sziasztok!

Azt hiszen, nem fogom kibírni a hétfői UH-ig. Már a kórház gondolatától is borsódzik a hátam :) Szerintetek abnormális dolog beneveznem egy pénteki magán ultrahangra? Kicsit kórosnak tartom én magam is, de olyan jó lenne egy nyugodt hétvége... és akkor hétfőn nyugisabb lennék a kórházi UH-n is. (jó, tudom, mi lesz később, nem lehet hetente egyszer-kétszer nyomulni, stb... )

Mikolt Creative Commons License 2011.06.29 0 0 161419

csak eppen a ket dolog nem egyenerteku. az egyik egy diagnosztikus modszer, a masik egy saccolas. a kombinalt teszt a verben jelenlevo kulonfele ertekekbol es a 12. heti ultrahangbol, valamint az anyai eletkorbol(!!) statisztikat von, ami azt mutatja meg, hogy X populaciobol ugyanolyan ertekek mellett hanynak szuletett beteg babaja. ha mondjuk 52:1000 eredmeny jon ki valakinek, az azt jelenti, hogy 1000 a tieddel megegyezo ertekekkel rendelkezo nobol 52 szult beteg babat. ez egy statisztika. nekem viszont, aki 1,6 gyermket szulok eletem soran (ez a magyar statisztika) pont nem fontos, hogy mit mutat a ngy atlag. nekem az a fontos, hogy az EN gyerekem beteg, vagy sem, nem erdekel a masik 1000 no eredmenye. ott van pl coconut75 nick, akinek ketszer ngyon alacsony arany jott ki, ami alapjan szinte biztosra veheto volt a beteg magzat, aztan van ket egeszseges fia.

az amniocentezis soran viszont tuvel mintat vesznek a magzatvizbol es az aban talalhato magzati sejteket genetikai vizsgalatnak vetik ala, egyszeruen direktben megnezik, hogy az adott baba beteg, vagy sem.

osszehasonlitani azzal tudnam, mint ha bemennel a haziorvosodhoz tudogyulladas gyanujaval es o ahelyett, hogy mellkasrontgenre kuldene, a laborleleteidbol megsaccolna, hogy tudogyulladasod van, vagy sem.

(zarojelben jegyzem meg, mert nem szeretem a mas micsodajaval verni a csalant, hogy elhiszem, hogy van vetelesi kockazata az amnionak, de en meg soha senkivel nem talalkoztam, aki emiatt elvetelt volna)

Előzmény: zso70 (161416)
Mikolt Creative Commons License 2011.06.29 0 0 161418

amniora akkor kell elmenni, ha biztosan tudod, hogy beteg babat nem tartanal meg. ha megtartanal, akkor az osszs eziranyu diagnosztika felesleges.

igen, normalis. novekszik a mehed.

Előzmény: moninyufi (161413)
csuppancs Creative Commons License 2011.06.29 0 0 161417

Czeizel is a vérvételt preferálja az amnioval szemben, pontosan a vetélés kockázata miatt.

zso70 Creative Commons License 2011.06.29 0 0 161416

ez érdekes, a géndiagnosztikán CVS-re akartam menni és pont a vetélés miatt beszéltek le, s lett kombinált ( ha rossz a kombinált, 1 hét múlva csinálták volna a cvs-t féláron

Előzmény: Mikolt (161411)
Katus27 Creative Commons License 2011.06.29 0 0 161415

Allia!

Most látom, hogy a táblában még mindig 37 évesként szerepelek. De sajnos ez már fél éve nem igaz. :( Légyszi növeld eggyel!

Köszi

Katus

Mado! Drukkolok! Nálam márciusban a dokim 4 nappal késöbbre hívott vissza kontroll UH-ra amit nem is ő csinált. Sajnos nálam egyértelmű volt. Én úgy tudom, hogy egy Uh alapján nem lehet kimondani a missed ab-t.

Linda2008 Creative Commons License 2011.06.29 0 0 161414

moninyufi:

nekem az elején többet nyilalgatott a hasam, mint utána mondjuk a 2-3. hónapban. Szerintem rendben van!

A dokim szerint pont azért célszerű elmenni egy kombinált tesztre (pláne, hogy van ahol ingyen is el lehet intézni), hogy elkerüljük a hasszurkát, mert azért ott tényleg megvan a vetélés lehetősége - még ha viszonylag kicsi is...

Akkor várom a mailed!

Előzmény: moninyufi (161413)
moninyufi Creative Commons License 2011.06.29 0 0 161413

Linda: köszi, élni fogok a lehetőséggel, majd mailek. Az egyik netes kalkulátor márc 3-át dobott ki, aztán majd meglátjuk mit mond a doki

Mikolt: hát akkor inkább a kombinált, mint az amnio, attól jobban félek mint a tűztöl (és amilyen peches vagyok tuti benne lennák a 2%-ba, úgyhogy azt inkább hanyagolnám)

ja és még azt akartam tőled kérdezni, hogy az normális, hogyha 5 hetes olyan érzésem van, mintha a méh szalagok nyúlnának? először azt hittem csak beképzelem magamnak, de 2 vagy 3 napja rendesen érzem a "hasam" (hűh nem tudom jól megfogalmazni, érted mit akarok mondani?)

Előzmény: Linda2008 (161405)
KisTiggrincs Creative Commons License 2011.06.28 0 0 161412

Mado: nagyon-nagyon drukkolok! +++++++++++++++++

Mikolt Creative Commons License 2011.06.28 0 0 161411

szerintem semmi ertelme a kombinalt testnek, totalis penzkidobas. ha a kromoszomarendellenessegekre vagy kivancsi, menj amniocentezisre.

Előzmény: moninyufi (161404)
rokuci Creative Commons License 2011.06.28 0 0 161410

De választ kaptál, nem??? ;-))))

Kicsit nosztalgiáztam legalább a keresgélés közben, amikor még mi kezdtük...

Előzmény: Nemlajos (161409)
Nemlajos Creative Commons License 2011.06.28 0 0 161409

basszus, időbe tellett megkeresni:)))

Előzmény: rokuci (161408)
rokuci Creative Commons License 2011.06.28 0 0 161408

Megnéztem ugyanezen fórum 132702 hszét, és már mindent értek :-))))

Bocsánat, RO-ból írok...

Előzmény: rokuci (161407)
rokuci Creative Commons License 2011.06.28 0 0 161407

Tiggrincske: Nem mondod!!? :-)))

Előzmény: KisTiggrincs (161385)
Victoire Creative Commons License 2011.06.28 0 0 161406

Móni,

nekem egyenlőre bármelyik nap jó az ebéd. Természetesen most én megyek hozzád (egyébként is én lennék a soros). :)

Dobj akár egy sms-t, hogy melyik nap és délre átmegyek. OK?

Linda2008 Creative Commons License 2011.06.28 0 0 161405

óóóóhh... ez a fránya index... na mégegyszer:

Moninyufi:

a kombinált teszt nincs benne egyáltalán az alap első terhességi nagyrutin vérvételben. Itt az anyai vérből számolnak különböző valószínűségi mutatókat Down-, Edwards-, és Patau-korra (leggyakoribb kromoszóma rendellenességek). Van ahol ingyenesen megcsinálják a vérvizsgálatot Sejtbank támogatással/reklámmal (pl. a Bajcsy kórházban is van lehetőség - érdeklődj a dokidnál biztos tud felvilágosítást adni) és van ahol meg borsos árat kell fizetni érte, de megcsinálják egy alapos uh-val együtt.

Itt elég jól le van írva, hogy milyen vizsgálatok is vannak és hogy mit néznek:

http://www.gendiagnosztika.hu/gendiagnosztika/down-kor-szures-bovebben/

http://www.downszures.hu/rolunk.php

Folsavat meg mondom, hogy nehogy vegyél, mert van egy csomó, én is beszereztem, aztán a szomszédasszonyom is adott egy csomót. Hát a városban nem valószínű, hogy most 2 héten belül megfordulok, viszont szívesen feladom postán. Vagy nem jársz véletlenül valamikor az Árkád felé, mert akkor ott is össze tudnánk futni?

Mikorra leszel kiírva? Mit számoltál?

moninyufi Creative Commons License 2011.06.28 0 0 161404

Mado: örülök, hogy igy alakult a helyzet és remélem pénteken megnyugtató hírekkel jösz

Titkon én is reménykedtem benne, hogy lesz szívhang a hétfői UH-n, de az lesujto, hogy konyorogni kellett érte, de tényleg jó patthelyzetbe kerültél dokiváltás terén.

Mesmer: ma mesz dokihoz? majd jelentkezzel mit mondott! szoritunk neked, hogy ne legyen semmi komoly -- meg lehet kerdezni merre voltatok, ahol ennyire feluletesek? vagy mondtak valamit, hogy mi okozhatja a magas béta HCG szintet?

Vicky: jövoheten valamikor ebed? (Sz-CS nem jó, a többi okés) írni nem nagyon van alkalmam, de beszélgetni lenne kedvem, ennyi nekem is jár

Linda/Mikolt vagy valaki aki tudja: a mi a különbség a kombinált teszt és a sima "Sztk-s ritun" között???? 12. héten vérvétel+ nyakiredő vizsgálat Még néztem az integrált tesztet, de az is ugyanez plusz az AFP. Én a boglárkerékben néztem ott 25 a teszt, de érdemes-e fizetni érte, mivel több mint az alapellátás????

Linda: köszi a tippet, akkor veszek, Folsavat, pont tavasszal dobtam ki azt ami megmaradt mert lejárt a szavatosságá, nem gondoltam, hogy ilyen hamar pótolni kell. A plusszodat szívesen átveszem. Jársz valamikor felém?

mörci Creative Commons License 2011.06.27 0 0 161403

Halk gratula, mennek a drukkok neked is. :-))

Előzmény: moninyufi (161364)
mörci Creative Commons License 2011.06.27 0 0 161402

Én is reméltem, hogy valami jó fog kisülni az egészből!

Halk gratula, drukkolok nagyon, hogy minden rendben legyen! :-))

Előzmény: Mado6 (161400)
csuppancs Creative Commons License 2011.06.27 0 0 161401

Jaj Mado, nagyon örülök és természetesen drukkolok tovább. Felháborító tényleg hogy úgy kellett harcolnod a kontroll UH-ért, az viszont talán jó, hogy visszakaptad a reményt, és nem pénteken ringattak hamis ábrándokba.

Mado6 Creative Commons License 2011.06.27 0 0 161400

Naptár szerint 7+1 voltam pénteken, ma pedig ugye 7+4. De továbbra is tartom, hogy szerintem már pénteken is volt szívhang, csak nem látszott (a halovány pulzálás igenis ott lehetett, és nem csak a doki hallucinált... csak épp fedésben volt a másik petezsák miatt).

Mégegyszer köszönöm mindenkinek a drukkokat, nagyon reménykedünk, hogy minden rendben lesz, végülis méretileg korának megfelelő, és bízom benne, hogy szépen fejlődik majd tovább :)

Előzmény: Linda2008 (161398)
Poldigazdi Creative Commons License 2011.06.27 0 0 161399

Naptár szerint 7+1 voltam pénteken, ma pedig ugye 7+4. De továbbra is tartom, hogy szerintem már pénteken is volt szívhang, csak nem látszott (a halovány pulzálás igenis ott lehetett, és nem csak a doki hallucinált... csak épp fedésben volt a másik petezsák miatt).

Mégegyszer köszönöm mindenkinek a drukkokat, nagyon reménykedünk, hogy minden rendben lesz, végülis méretileg korának megfelelő, és bízom benne, hogy szépen fejlődik majd tovább :)

Előzmény: Linda2008 (161398)
Linda2008 Creative Commons License 2011.06.27 0 0 161398

uhhh, baccus.... hát tiszta szívből drukkolok!!!!

(esküszöm, a múlt héten volt egy ilyen érzésem, hogy ma az uh-n még nehogy szívhangot halljatok... persze nem akartam reményt kelteni... azért nem is írtam)

mennyi idős terhes voltál a múlt heti uh-n? és mennyi idős most?

Előzmény: Mado6 (161395)
Ulrike... Creative Commons License 2011.06.27 0 0 161397

Mado, elég durva ez a történet (a kontroll uh hanyagolása miatt), azt hiszem, számomra is elég nagy tanulság, bár remélem, nem kerülök ilyen helyzetbe... Neked viszont halk, de annál nagyobb gratula! Amin idáig keresztülmentetek, azok után a minimum egy problémamentes és szép terhesség, a végén egy gyönyörű, egészséges kisbabával. :-)) Drukkolok nagyon!

Előzmény: Mado6 (161395)
Nemlajos Creative Commons License 2011.06.27 0 0 161396

megállt bennem az ütő... Anno nekem is volt egy miss. ab-om, szó nem volt kontroll uh-ról, véreztem, megnézték, és azonnal be is fektettek, művi befejezés.

Sztk.

Később Döménél ugyanígy véreztem, megnézték (fizetős), vártunk pár napot, kaptam utrót, most itt nézi a mesét.

Jézus:S

Előzmény: Mado6 (161391)
Mado6 Creative Commons License 2011.06.27 0 0 161395

Köszönöm a drukkot, ránkfér... Dokiváltás: nyilván az első reakcióm ez volt, hiszen ez elég nagy baki lett volna (igaz sose tudtam volna meg). De azt sem merem megtenni, hogy uyganabban a kórházban válasszak másik orvost az egyik főorvos helyett... Az itteni másik kórház pedig elég gázos. Egyelőre fenntartásokkal, de maradok nála, aztán meglátom (remélem, innentől kezdve igyekszik majd korrigálni ezt az egészet).

Azért nem értem, mert pénteken ő bizonytalan volt (még valami halovány pulzálást is emlegetett), másokat is odahívott, stb, mielőtt kimondta a végszót - ilyen esetben pláne evidens lett volna a kontroll UH (amellett, hogy tudtommal kötelező is, hogy kétszer, két különböző doki vagy szonográfus mondja ki: missed ab), most meg elég rendesen rámförmedt, hogy hány uh-t akarok még, stb. Egyébként ma ugyanaz a szonográfus állapította meg a normális, élő terhességet, aki pénteken egyértelműen azt mondta, nincs remény. Tippem szerint pénteken a hüvelyi UH-án a másik petezsák elfedte a kritikus részeket (a kapott képen is látszik), és emiatt nem sikerül beazonosítani a szívhangot - ma pedig a hasi UH-án, más szögből, minden okés volt.  Szóval kicsit hirtelen volt a missed ab. kimondása, de ezzel még olyan nagy baj nem is lenne, hiszen erre utaltak a jelek, de hogy ezek után nekem kell kiharcolni a kontroll UH-át... szóval ezzel eddig még nem tudtam megbékélni teljesen...

De egyébként meg inkább előre próbálok nézni :) hiszen visszakaptam a reményt :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!