Ezt a fórumot azzal a céllal hoztam létre,hogy aki kedvet érez kistraktor,csettegő,és egyébb háztáji gépek sajátkezű építéséhez csatlakozzon.De akinek van ilyen gépe az is szóljon hozzá.Itt megoszthatunk az ötleteket,tapasztalatokat.
Lenne egy kérdésem. 4 kerekű kistraktor vázért mi pénzt érdemes adni? Hátsó kerék hajtásos. Pannónia motor volt benne, de most nincsen semmi sem. Van benne irányváltó, differenciál mű. 3 pont karoknak a helye a vázon, kormánymű stb. Ha valaki vett már ilyet megírhatná mi pénzt érdemes adni érte. Maszívnak tűnik.
Nekem volt egy hasonló "adottságokkal" rendelkező Terrám amit tavaly adtam el 80 e forintért. A motorja teljesen jó volt. Két év állás után az első rántásra indult, melyen én is és a vevő is elcsodálkozott. Szinte minden tartozékkal rendelkezett. Mind két ekefej /jobbos-balos /meg volt a váltva forgató ekén, állítható fogas, töltögető eke, állítható ekekapa, fűnyíró adapter, 4-4 kapatag, keréksúlyok, orrsúly. Talán a viszonyításhoz egy támpont. A képek alapján ilyen nagyságrendü összegben lehet gondolkozni szerintem. Persze úgy is az eladó és a vevő dönt.
Ez megtörtént, nagy a szórás, 30 ezer és 150 ezer között van minden, ezért próbálom ezt a vasat néktek amennyire lehet "bemutatni", a közös bölcsesség sokszor segít. Tudom, a motor állapota döntő lesz, de a sok kiegészítő még hozzájön. Ahogy körülnéztem, majd minden kapható hozzá, az agroorszi meg itt van a szomszédban, nem is kell(ene) neten rendelnem.
Készült néhány fotó a vasról, a gépről és az ekéről tudtam csak fotókat készíteni. Kb. 4 éve áll, nem használták, de üzemképesen tették le, nem motorhibás.
Ennyi gépmániás és a gazdálkodás iránt elkötelezett magyar embert rég láttam! Türelmesen végigolvastam a fórumot (két estémbe tellett ;-)), le a kalappal a sok törzstag és itt írogató gépépítő előtt, az önzetlen hozzáállás meg tisztelendő napjainkban, nagyon nagy kincs!
Jómagam is imádom a vasakat, agrármérnök lévén. A cégnél, ahol dolgozom, a méretet tekintve nagyvasakkal gazdálkodunk (MTZ 82, JD 8200, 6620 és munkagépeik), de van az aprómunkákra azért Rába 15, TZ-4-K és újabb, Pasquali kistraktor is néhány. Vettem egy 3000 m2 körüli zártkertet és ehhez kell majd talajmunkát végeznem, vegyszereznem (szőlő, gyümölcsfák, gyep). Egy egytengelyes trakit akarok venni, ismerősnek van egy Robi 250 T eladó ekével, kultivátorral, utánfutóval és vegyszerezővel. Olyan tizen-húszéves a gép, nem volt agyonkínozva, de elég ütött kopott, benzincsövek cserére szorulnak, műanyagok, gázkar, bowdenek szintén, a gumik még nagyon jó állapotúak. Jövhéten szemlézem a cuccot, meghallgatjuk a motort, járatjuk stb. Mennyit ajánljak az eladónak a fentiekért szerintetek?
Enyám is hasonló csak a fecske kapának nincs oda beleheggesztve vas hanem arra vannak közvetlen a szögek :) amúgy milyen géppel szertnéd majd húzatni? :)
Majd szerdán vagy hétvégén rakok fel képet :) még álítani kell rajta de nagyon fasza le lett tesztelve szép munkát végez az ekét jobban húzza a 250 mint a szedőt :D
Nálam is tervben van egy ilyen kütyü elkészítése. A válasz engem is érdekelne, de hát tudom, hogy írtó nagy munka a lemérése.:::)))
Olyat olvastam, hogy a háromszög talpa olyan 20cm körüli, a pálcák hossza olyan 30cm. De egy jól működő krumplifészek bontó méretezett rajzára én is kíváncsi vagyok.